Δώδεκα βιβλία για όλο το χρόνο...

Δώδεκα βιβλία για όλο το χρόνο...


 

Υπάρχει κάτι συμβολικό στο γεγονός ότι τα βιβλιοπωλεία είναι ανοιχτά, ενώ όλα τα υπόλοιπα καταστήματα για να τα επισκεφτείς πρέπει στην καλύτερη να χρησιμοποιήσεις τη μεθοδολογία του συστήματος click away: είναι σαν η μοίρα να μας λέει «διαβάστε, είναι μια από τις λίγες απολαύσεις που σας απόμειναν». Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα (κι επειδή είναι και γιορτές και θα καθίσετε λίγο παραπάνω) σας προτείνω δώδεκα βιβλία για όλο το χρόνο. Μερικά τα έχω διαβάσει, μερικά τα βρήκα ψάχνοντας και θα τα διαβάσω μέσα στην επόμενη χρονιά κι εγώ. Τα πιο πολλά είναι αστυνομικά, αλλά η λίστα έχει και μερικά άλλα που καλύπτουν γούστα πιο δύσκολα.

Καλή ανάγνωση.       

  • Ιανουάριος: Αρχίστε τη χρονιά με «Το καταφύγιο» της Λούσι Φόλεϊ (εκδόσεις Μίνωας). Μπορείτε να το χαρείτε και ως αιματοβαμμένη ιστορία γιορτών! Μια παρέα φίλων και παλιών συμφοιτητών πηγαίνει σε ένα κυνηγητικό καταφύγιο στη Σκοτία να περάσει τις διακοπές της πρωτοχρονιάς. Στην περιοχή λέγεται ότι κυκλοφορεί ένας μανιακός δολοφόνος. Τη μέρα της Πρωτοχρονιάς ένας από τους ήρωές μας βρίσκεται νεκρός. Ευτυχισμένο το 2021…
  • Φεβρουάριος. Σίγουρα ένας από τους πρωταγωνιστές της χρονιάς που φεύγει είναι ο Γιούργκεν Κλοπ. Ο Ράφαελ Χόνιγκστέιν έγραψε την βιογραφία του υπό τον τίτλο «Η ιστορία ενός νικητή» (Εκδόσεις Δίχτυ ). Τη μετέφρασε από τα γερμανικά ο Γιώτης Παναγιωτάς και τον πρόλογο υπογράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος. Αναφέρεται και στη Λίβερπουλ, αλλά όχι μόνο σε αυτή. Και είναι συναρπαστική σαν μυθιστόρημα.
  • Μάρτιος. Υπάρχει πάντα χρόνος να διαβάσεις το «Το Βασίλειο» του Γιο Νέσμπο (εκδόσεις Μεταίχμιο) αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Ναι, αργεί να πάρει μπροστά. Ναι, είναι μια οικογενειακή ιστορία που ίσως κάπου έχεις ξαναδιαβάσει. Ναι, δεν υπάρχει ο Χάρι Χόλε και πάντα όταν δεν υπάρχει ο Χάρι κάτι λείπει. Αλλά είναι Νέσμπο. Ατόφιος και απολαυστικός.
  • Απρίλιος. Υπολογίζω περίπου τότε ο ιός να έχει σταματήσει να μας βασανίζει και για αυτό και μόνο προτείνω αυτό το ανατριχιαστικά προφητικό θρίλερ με τον τίτλο «Lock Down» (εκδόσεις Bell). To έγραψε ο Πίτερ Μέι προτού αρχίσουν οι χώρες να κλίνουν η μία μετά την άλλη, διαδραματίζεται σε ένα Λονδίνο κλειστό, θεοσκότεινο και τρομακτικό. Ο,τι πρέπει για συνομοσιλόγους που θα το χρησιμοποιούν ως απόδειξη ότι ο τύπος κάτι ξέρει…

  • Μάιος. Το The Undoing το είδατε; Είναι μια σειρά της HBO που άρεσε πολύ σε όσους χαίρονται με μίνι σειρές γεμάτες ανατροπές και οικογενειακά δράματα. Βασίστηκε στο εξαιρετικό βιβλίο της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ που κυκλοφορεί στα ελληνικά με τον τίτλο «Η πρώτη εντύπωση» (Εκδόσεις Mίνωας). Η Γκρέις είναι ψυχολόγος, έχει ένα καταπληκτικό σύζυγο που είναι γιατρός, έχει ένα γιό και μια υπέροχη καριέρα. Εκδίδει ένα βιβλίο στο οποίο συμβουλεύει τις γυναίκες να εμπιστεύονται το ένστικτό τους – την «πρώτη εντύπωση». Και κάπου εκεί διαπιστώνει πως μπορεί να μην έχει και δίκιο.
  • Ιούνιος. Ας ελπίσουμε πως θα γίνουν τα τελικά του Euro και θα γίνουν και στην Αγγλία, όπως ήταν προγραμματισμένο. Όπως και να χει είναι ευκαιρία να διαβάσει κανείς μια καταπληκτική νουβέλα για το αγγλικό ποδόσφαιρο και την μεγάλη αλλαγή του. Το μυθιστόρημα «Το τελευταίο παιγνίδι» (εκδόσεις Τόπος) το έχει γράψει ο Τζέισον Κόουλι που χάρη στο ιστορικό ματς του 1989 Λίβερπουλ – Αρσεναλ 0-2 διηγείται την απόλυτη μετεξέλιξη του αγγλικού ποδοσφαίρου. Η μετάφραση είναι του Χρήστου Χαραλαμπόπουλου που χάσαμε μέσα στη χρονιά.
  • Ιούλιος. Πρόπερσι γνωρίσαμε τον συγγραφέα χάρη στον εξαιρετικό «Ψιθυριστή». Φέτος ο καλός Αλεξ Νόρθ επιστρέφει με τις «Σκιές» (εκδόσεις Bell). Όσοι διαβάσατε τον «Ψιθυριστή» ξέρετε το καταπληκτικό κλίμα που φτιάχνει ο συγγραφέας. Όσοι δεν τον ξέρετε καιρός να τον γνωρίσετε: γράφει βιβλία που δεν τα αφήνεις από τα χέρια σου.

  

  • Αύγουστος. Είναι ο καταλληλότερος μήνας για να διαβάσετε το «Η νόσος του μικρού Θεού» (Εκδόσεις Ικαρος) της Ευτυχίας Γιαννακάκη. Είναι αστυνομικό. Διαδραματίζεται στην Πάρο. Εχει ένα καταπληκτικό ήρωα, τον αστυνομικό Χάρη Κόκκινο. Εχει ωραίους διαλόγους κι ένα μικρό Θεό που αρρωσταίνει και είναι ο έρωτας. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε γίνει ταινία.
  • Σεπτέμβριος. Μιλώντας για ταινίας ένας που έχει κάνει πάρα πάρα πολλές μιας δίνει μια ακόμα βιογραφία του: το «Σχετικά με το τίποτα» (εκδόσεις Ψυχογιός) για τον και από τον Γούντι Αλλεν δεν είναι η πρώτη βιογραφία του σκηνοθέτη, αλλά είναι η πληρέστερη. Ναι είναι αυτή που προκάλεσε την απίθανη φασαρία στις ΗΠΑ, όταν η Μία Φάροου και οι δικηγόροι της ζήτησαν να απαγορευτεί η κυκλοφορία της. Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί.
  • Οκτώβριος. Στον Φίλιππα Φιλλίπου, βιβλιοκριτικό του Βήματος, χρωστάω την μισή μου αγάπη για τα αστυνομικά και χαίρομαι τις βιβλιοπαρουσιάσεις του τόσο πολύ που ξεχνάω ότι γράφει και πολύ ωραία αστυνομικά κι ο ίδιος. Μου το θύμισε «Ο κήπος με τις φράουλες» (εκδόσεις Πατάκη). Ο Φιλίππου αγαπάει τον Ντοστογιέφσκι και την Πατρίσια Χάισμιθ και σκαρώνει μια απλή ιστορία εκβιασμού, φόβων και μυστικών, όπου ένας αθώος (;) προσπαθεί να διώξει από πάνω του την υποψία ότι σκότωσε τη γυναίκα του. Η οποία υποψία, σελίδα με τη σελίδα μεγαλώνει…
  • Νοέμβριος. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία της προηγούμενης χρονιάς αλλά έχει τόσο περίεργο τίτλο που δύσκολα θα με πιστέψετε. «Η συνομωσία της Μογγολίας» (εκδόσεις Carnivora) είναι ένα βιβλίο γραμμένο από τον Ραφαέλ Μπερνάλ το 1969 και διαδραματίζεται στην Πόλη του Μεξικού. Το πώς γίνεται το 1969 ο συγγραφέας να μας δίνει μια ιστορία που θυμίζει αυτές του Ταραντίνο π.χ είναι ένα γοητευτικό μυστήριο, όπως γοητευτικό είναι και το βιβλίο. Ο ήρωας Φιλιμπέρτο Γκαρσία, είναι ένας 60αρης που δηλώνει «μηχανή παραγωγής πτωμάτων»! Τα βάζει με τη CIA και την KGB, είναι ξενόφοβος και τομάρι. Κι, όμως, δηλώνεις ευχαριστημένος για τη γνωριμία.  
  • Δεκέμβριος. Ας κλείσουμε τη σεζόν με κάτι βαρύ, αλλά συναρπαστικό. Ο Ιαν Κέρσοου, ο σημαντικότερος ίσως εν ζωή ερευνητής ιστορικός του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (συγγραφέας και της καλύτερης βιογραφίας του Χίτλερ) κυκλοφόρησε την ιστορία της μεταπολεμικής Ευρώπης με τον τίτλο «Η Ευρώπη σε δίνη» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια). Στις 700 σελίδες του ο Κέρσοου περιγράφει και αποτιμά τον Ψυχρό Πόλεμο, το “οικονομικό θαύμα” της Ευρώπης στις δεκαετίες του 1950 και 1960, τη σοσιαλδημοκρατία στη Δυτική Ευρώπη, την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων ακόμα και την έλευση του ροκ! Βιβλίο για λίγους ίσως, αλλά για όσους μπορεί με την ιστορία να χαρούν.

Κι ακόμα

Ολοένα και περισσότεροι φίλοι εκδίδουν βιβλία. Ο Θοδωρής Ακάλεστος έγραψε το «Μίσος της αγάπης» (εκδόσεις Λυκόφως) – μια ιστορία επιστροφής, ταξιδιάρικη, ανθρώπινη, τίμια. Ο Αλέξης Σπυρόπουλος εξέδωσε μια συλλογή από άρθρα του με τίτλο «Τα διαμάντια είναι παντοτινά) (εκδόσεις SportBook) - η συλλογή και η επιμέλεια έγινε από τον Μιχάλη Παπαδάκη. O Κώστας Γιαννακίδης συζητά με τον ιστορικό Στάθη Καλύβα για τα 200 χρόνια του ελληνικού Κράτους («Το ελληνικό όνειρο», εκδόσεις Μεταίχμιο). Κάπου στα βιβλιοπωλεία θα βρείτε και το αλμπουμάκι με τους καλύτερους Ελληνες ποδοσφαιριστές που έχει την υπογραφή μου. Είναι για τα παιδιά σας: για να πιστέψουν ότι υπάρχει ένα ποδόσφαιρο που οι παίκτες είναι ό,τι πιο σημαντικό…