Αγάπη να υπάρχει....

Αγάπη να υπάρχει....


Προσπαθώ να καταλάβω τι σόι σκάνδαλο είναι αυτό στο οποίο εμπλέκονται ο Ολυμπιακός, ο Αρης, η Λέγκια Βαρσοβίας και ο καλός Λίντσεϊ Ρόουζ. Ένα ωραίο σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Ολυμπιακό είναι πάντα χρήσιμο αφού προσφέρει πάντα υπέροχες στιγμές αθλητικογραφίας με προβλέψεις για υποβιβασμούς, καταδίκες και άλλα πολλά αλλά ετούτο δεν έχει καν πλάκα. Ασε που όποιος φωνάζει δεν έχει στόχο τον «κακό» Ολυμπιακό, αλλά τον «ενοχλητικό» Αρη. Που σαν να μην φτάνει που προσπαθεί να κάνει μια καλή ομάδα κάνοντας μεταγραφές που άλλοι ονειρεύονται, κάνει κι ένα άλλο κακό, όπως αποδείχτηκε: πουλάει και ποδοσφαιριστές και παίρνει λεφτά – πράγμα ανήκουστο!  

Ποιο είναι το σκάνδαλο αυτή τη φορά; Αν πιστέψουμε αποκλειστικά όσα γράφονται έγινε κάτι πολύ απλό: ο Ολυμπιακός απέκτησε τον παίκτη από τον Αρη και τον πούλησε στη Λέγκια. Ο Αρης πήρε χρήματα από την πώληση στον Ολυμπιακό κι ο Ολυμπιακός έβγαλε  χρήματα από την πώληση του παίκτη στους Πολωνούς. Τι σκανδαλώδες υπάρχει; Ότι ο Αρης έχει καλούς παίκτες; Η ότι Ολυμπιακός ξέρει να πουλάει; Αν κάποιος δεν τα έχει καταλάβει αυτά, μάλλον είναι πρόβλημά του. Μεγάλο.

https://www.metrosport.gr/portal-img/post-large/208/rose-legia.webp

Η απλούστερη των διαδικασιών

Πάντα κρίνοντας από όσα γράφονται (το δελτίο μεταβολών του παίκτη δεν το έχω δει) υπήρξε η απλούστερη των διαδικασιών. Ο Αρης ήθελε να πουλήσει τον παίκτη για να μην του μείνει και φύγει ελεύθερος, όπως ο Βέλεθ. Τον πούλησε στον Ολυμπιακό μετά το ξεκίνημα της προετοιμασίας. Η μεταγραφή μπορούσε να δηλωθεί την πρώτη μέρα του Ιουλίου, όταν και αρχίζει η μεταγραφική περίοδος. Ετσι κι έγινε κι αυτό ισχυρίζονται όσοι έχουν δει  το δελτίο μεταβολών – την περίφημη «μπλε κάρτα». Σκάνδαλο γραμμένο σε δελτίο μεταβολών δεν υπάρχει. 

Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι δυο πράγματα μπορεί να έχουν γίνει. Το πρώτο -και το πιθανότερο- είναι ότι όταν ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Ρόουζ, έψαξε μέσα στον Ιούνιο να βρει ομάδα να τον πουλήσει: στόπερ τότε δεν του χρειαζόταν, αλλά πιθανότατα πίστευαν  ότι απέκτησαν ένα καλό παίκτη φθηνά και ότι από την άμεση μεταπώλησή του μπορεί κάτι να βγει. Ετσι κι έγινε. Βρέθηκε γρήγορα η Λέγκια Βαρσοβίας. Στο δεύτερο πιθανό σενάριο μπορεί να έχει συμβεί κάτι άλλο: οι καλές σχέσεις του Ολυμπιακού με πολλούς αντζέντηδες του επιτρέπουν να έχει και πληροφορίες για το ποιος ψάχνει τι στην Ευρώπη. Ο Ολυμπιακός γνώριζε το ενδιαφέρον της Λέγκια, απέκτησε τον παίκτη και της τον πούλησε πάντα κερδίζοντας κάτι.

Σε κάθε περίπτωση οι Πολωνοί ήθελαν να αποκτήσουν τον παίκτη αμέσως γιατί στις 2 Ιουλίου ξεκινούσε η σεζόν τους: είχαν να δώσουν προκριματικούς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δεν είναι σαν τις δικές μας ομάδες που μεταγραφές κάνουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Ανακοίνωσαν τον παίκτη την πρώτη μέρα των μεταγραφών και την ίδια μέρα τον παρουσίασαν κιόλας: φυσικά τον είχαν κλείσει πιο νωρίς και για αυτό κι ο παίκτης ήταν νωρίς στη Βαρσοβία. Επειδή όλα έγιναν γρήγορα ακόμα και οι Πολωνοί μπερδεύτηκαν: στην ανακοίνωση της απόκτησης του παίκτη αναφέρουν ότι ο παίκτης αποκτήθηκε από τον Αρη που παίζει στην Αθήνα!

 Θα του πουλούσε ένα Φασίδη

Η ιστορία αυτή προσφέρεται για διάφορα σχόλια. Μπορείς να πεις ότι ο Αρης βιάστηκε να πουλήσει τον παίκτη, αλλά ο Αρης δεν πουλάει εύκολα παίκτες και πιθανότατα χρειαζόταν χρήματα για να προχωρήσει στις δικές του μεταγραφές: σίγουρα δεν ήθελε να του μείνει ο παίκτης αμανάτι. Μπορείς επίσης να πεις ότι ο Ολυμπιακός μπορούσε να βοηθήσει τον Αρη να πουλήσει αυτός απευθείας τον παίκτη στη Λέγκια (αν γνώριζε το ενδιαφέρον της), αλλά γιατί να το κάνει, όταν μπορούσε να βγάλει κάποια ωραία χρήματα; Αν κάτι δείχνει η ιστορία είναι ότι η σχέση των δυο ομάδων είναι καλή, αλλά μέχρι να μπουν στο τραπέζι χρήματα: αν υπάρχουν, όποιος μπορεί να κερδίσει, κερδίζει: εταιρίες είναι.

Τι δεν μπορείς να πεις; Δυο πράγματα. Το πρώτο ότι πήγε π.χ ο Καρυπίδης στον Ολυμπιακό και τον παρακάλεσε να του πουλήσει το Ρόουζ για να τον βοηθήσει– αν το έκανε ο Αρης θα πουλούσε τον Ρόουζ στη Λέγκια απευθείας και κανείς δεν θα μάθαινε τίποτα. Το δεύτερο ότι ο Ολυμπιακός υποχρέωσε τον Αρη να του πουλήσει του Ρόουζ για να τον πουλήσει αυτός μετά: πρόκειται για τεράστια χαζομάρα. Αν ο Ολυμπιακός μπορούσε να το κάνει αυτό, θα έβαζε τον Αρη να πουλήσει τον Ρόουζ στη Λέγκια (ή σε όποια άλλη ομάδα της γης που μπορεί να έδινε και περισσότερα) και μετά θα του πουλούσε εικονικά αυτός δυο παίκτες και θα του έπαιρνε τα χρήματα χωρίς να φανεί πουθενά! Σιγά το δύσκολο. Θα βρίσκαν ένα Φασίδη, θα τον κοστολογούσαν 500 χιλιάδες ευρώ και τέλος. Τόσο άχρηστοι δεν είναι ο Ολυμπιακός κι ο Αρης: αν είχαν κάτι να κρύψουν θα το έκαναν καλά.      

https://sportdog.gr/storage/photos/c_1050px_600px/201909/aris-roouz.jpg

Ας κάνουν καταγγελία

Γιατί οι δυο ομάδες δεν ανακοίνωσαν τη μεταγραφή όταν έγινε; Γιατί πάλι τότε θα χαλούσε ο κόσμος: κακώς βέρβαια δεν το έκαναν, αλλά αφού ο παίκτης δεν θα έμενε στον Ολυμπιακό δεν υπήρχε και λόγος. Είναι ο Ρόουζ ο πρώτος που ο Ολυμπιακός αγόρασε και που στην ομάδα του δεν αγωνίστηκε; Όχι φυσικά. Εχει κάνει το ίδιο με το Κωνσταντίνο Λαϊφη πχ, που αποκτήθηκε και δεν πέρασε ποτέ από την Ελλάδα, αλλά και με άλλους. Όταν μάθουν και οι άλλοι να πουλάνε, θα καταλάβουν και το πώς βγαίνουν χρήματα. Ωστόσο η αστειότητα της ιστορίας δεν έγκειται στο ότι είναι φανερό πως γίνεται μια προσπάθεια να στηθεί ένα σκάνδαλο γιατί υπάρχει απογοήτευση σε μια μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ για μεταγραφές που δεν έγιναν κτλ κτλ: το αστείο είναι ότι έχουμε ένα σκάνδαλο που δεν καταγγέλλει κανένας!

Αν κάποιος πιστεύει πως αυτή η ιστορία είναι μια απόδειξη μιας μυστικής σχέσης του Ολυμπιακού με τον Αρη, γιατί δεν πάει να κάνει μια ωραία καταγγελία να ερευνηθεί η σχέση; Τι τον εμποδίζει; Να σας πω εγώ τι: τον εμποδίζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό πέρα από μια καλή σχέση των δυο ομάδων. Είναι κακό οι ομάδες να έχουν καλές σχέσεις; Δεν νομίζω. Πάντα χρειάζονται. Αν έχεις καλές σχέσεις μπορεί πχ να ξεχάσεις να θεωρήσεις τα δελτία και να μην σου κάνουν ένσταση και να παίξεις προκριματικά Τσάμπιονς λιγκ – σκεφτείτε να είχε γίνει αυτό σε ένα Αρης – Ολυμπιακός!

Αγάπη να υπάρχει

Εγώ λέω να ησυχάσουν όλοι: αγάπη να υπάρχει. Η αγάπη βοηθά τους ανθρώπους να γίνονται καλύτεροι: μπορεί π.χ να αποκτήσεις ένα ταλέντο πληρώνοντας σε κάποιον που ξαφνικά αγάπησες ωραία χρήματα, ακόμα και ένα καλοκαίρι που κατά τα άλλα έχεις πάρει μόνο δανεικούς. Η αγάπη κάνει θαύματα.   

Είναι αλήθεια ότι η σχέση του Αρη με τον Ολυμπιακό στους ανταγωνιστές τους δεν αρέσει κι επενδύουν συνεχώς στην πιθανότητα οι δυο να τσακωθούν, αλλά επειδή ούτε αυτό δεν το ξέρουν καλά, το κάνουν λάθος. Ασχολούνται π.χ νύχτα μέρα με τον Αρη, ελπίζοντας πως θα πέσει γονατιστός στα πόδια τους. Δεν το κανε όταν έφτασε στην Γ Εθνική: σιγά μην το κάνει τώρα…