Τεμενάδες χωρίς αντίκρισμα...

Τεμενάδες χωρίς αντίκρισμα...


Θα καταγγείλει η ΕΡΤ τη σύμβαση που έχει με κάποιες από τις ομάδες της Σουπερλίγκας τα ματς των οποίων μετέδιδε πέρυσι; Θα προτείνει σε αυτές μείωση της τάξης του 30%; Θα καταλήξει στα καλάθια των άχρηστων η αρχική συμφωνία που υπήρχε με τη Σουπερλίγκ 2; Θα παρατήσει η δημόσια τηλεόραση και το πρωτάθλημα του μπάσκετ; Επειδή ακούγονται ένα σωρό επιτρέψτε με να σας βοηθήσω να βάλετε τα πράγματα σε μια σειρά. Αναφέροντας μόνο γεγονότα.

Καμία συμφωνία για τίποτα

Υπήρχε συμφωνία του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, του ΟΦΗ και των ΠΑΕ της Σουπερλίγκ2 με την ΕΡΤ και την ματαίωσε η κυβέρνηση; Όχι δεν υπήρχε. Υπήρχαν μόνο υποσχέσεις του προηγούμενου Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιώργου Βασιλειάδη στη Σουπερλίγκ 2 και συζητήσεις του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ κ. Ιωάννη Δρόσο με τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, που είχαν προτείνει (!) στον Δρόσο τι λεφτά θα ήθελαν κι αυτός είχε πει «εντάξει» - λες και ήταν δικά του. Οσο κι αν ακούγεται απίθανο οι Λίγκες δέχτηκαν να κάνουν αναδιάρθρωση πρωταθλημάτων χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τα χρήματα! Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις Ευρωεκλογές ο μεν Βασιλειάδης χάθηκε και δεν τον έβρισκαν, ο δε Δρόσος, όταν ο Ολυμπιακός τον απείλησε με αγωγές για κακοπιστία, ζήτησε για τις υπογραφές των συμβολαίων την άδεια της Γενικής Συνέλευσης της ΕΡΤ, αλλά δεν την πήρε ποτέ.

Εχει ενδιαφέρον ότι αν δίνονταν στη Σουπερλίγκ 2 και στις τρεις ομάδες τα χρήματα που αυτές ήθελαν, η ΕΡΤ θα πλήρωνε του χρόνου για ελληνικό ποδόσφαιρο πάνω από 60 εκατ ευρώ (!) το χρόνο – τρεις φορές περισσότερα χρήματα από όσα δίνει η CosmOTE για να έχει το Τσάμπιονς και το Γιουρόπα λιγκ αποκλειστικά και έξι φορές περισσότερα από τα λεφτά που έδωσε η ΕΡΤ για τα δικαιώματα του μουντιάλ! Το ποσό είναι τρελό, αλλά τρελό ήταν και ότι πέρυσι οι εσωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ στοίχισαν όλες μαζί λιγότερο από τα λεφτά που πήρε ο Απόλλωνας.

Όταν έγινε γνωστό από τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ ότι η εταιρία δεν δεσμεύεται απέναντι σε κανένα, η ΑΕΚ θύμισε ότι έχει συμβόλαιο με τη Νova, ο ΠΑΟΚ λέει ότι συζητάει με το Οpen και η Σουπερλίγκ 2 πήγε στον νέο υφυπουργό Αθλητισμού ζητώντας την βοήθεια του. Όπως και ο ΕΣΑΚΕ που επίσης θυμίζει ότι έχει συμβόλαιο – το οποίο θα δούμε αν θα τηρηθεί ως έχει, χωρίς τον Ολυμπιακό στην Α1.  

Κανείς δεν μπορεί να το πει

Πάμε παρακάτω. Θα διώξει η ΕΡΤ και τις ομάδες τα τηλεοπτικά δικαιώματα των οποίων έχει από πέρυσι; Κανείς για την ώρα δεν έχει πει κάτι τέτοιο. Η πρακτική της διοίκησης της ΕΡΤ φέτος το καλοκαίρι δείχνει ότι για τα τηλεοπτικά του Αρη και του Ατρόμητου π.χ δεν κάνει για την ώρα δεύτερες σκέψεις: έδειξε όχι μόνο τα ευρωπαϊκά τους ματς, αλλά και το μεταξύ τους φιλικό. Από την άλλη, όταν π.χ κυκλοφορεί ότι ο Παναθηναϊκός σκέφτεται να επιστρέψει στην Νοva, καταλαβαίνει κανείς πως τα συμβόλαια που υπάρχουν σπάνε εύκολα – κι αυτό είναι που γεννά φόβους. Διότι οι ΠΑΕ, πρώτες από όλους, γνωρίζουν ότι τα λεφτά που πήραν από την ΕΡΤ πέρυσι δεν επέστρεψαν στα ταμεία της και δύσκολα θα τα βρουν και από άλλο κανάλι. τα κορόιδα υποχρεωτικα πληρώνουν μόνο την ΕΡΤ. 

Μπήκε μέσα πολύ

Μπήκε μέσα η ΕΡΤ πέρυσι μεταδίδοντας ελληνικό ποδόσφαιρο; Πάρα πολύ και το καταλαβαίνεις απλά από τον ισολογισμό της. Η ΕΡΤ πλήρωσε για τα τηλεοπτικά δικαιώματα έξι ομάδων (για ΠΑΟ, Αρη, Ατρόμητο, Ξάνθη, Παναιτωλικό, Απόλλωνα) πάνω από 22 εκατ ευρώ και το σύνολο των εσόδων της από διαφημίσεις (όλες τις διαφημίσεις, όχι αυτές που προηγήθηκαν των αγώνων των ομάδων) είναι 7 εκατ! Η κυβέρνηση ζήτησε να γίνει μια λεπτομερής αξιολόγηση των χρημάτων που πληρώθηκαν για αθλητικά από την Grant Thornton, ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα. Παραμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων «κυκλοφόρησε» ότι η ΕΡΤ δεν θέλει να δείχνει πια ελληνικό ποδόσφαιρο και ξεκίνησε η συζήτηση (έστω και υπογείως…) για το αν θα αρχίσει το πρωτάθλημα στις 24 Αυγούστου, όπως προβλέπεται. Μπορεί αυτό να είναι τυχαίο. Μπορεί όμως και όχι. Άλλο είναι να συζητάς για το πόσο μέσα μπήκε η ΕΡΤ κι άλλο αν θα αρχίσει το πρωτάθλημα.

Κανείς δεν το γνωρίζει

Υπάρχει κάποιος που γνωρίζει αν όντως η ΕΡΤ δεν θέλει πλέον να μεταδίδει ποδόσφαιρο; Οσο κι αν ακούγεται παράξενο σήμερα δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να πει πια θα είναι στη συνέχεια η πολιτική της Δημόσιας Τηλεόρασης. Ο Δρόσος και το ΔΣ της ΕΡΤ τελούν υπό  παραίτηση, η κυβέρνηση δεν έχει ορίσει νέο ΔΣ, κι ο ίδιος ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης όταν τον ρωτάνε τι νομίζει ότι θα γίνει απαντάει ότι το θέμα της μετάδοσης των πρωταθλημάτων είναι δουλειά της ΕΡΤ και όχι του Υφυπουργείου. Αν αύριο αναλάβει κάποια πρωτοβουλία εδώ είμαστε για να το καταγράψουμε, αλλά θα ναι μάλλον λάθος του. Διότι θα πρέπει να βρει χρήματα για όλους τους «τηλεοπτικά άστεγους» κι αυτό δεν είναι δουλειά του. Κανείς δεν γνωρίζει επίσης, αν θα προταθούν σε όσους συμβόλαια έχουν (ή θέλουν) κάποιες μειώσεις σε σχέση με τα όσα πήραν πέρυσι (ή περίμεναν φέτος): όπως σας εξήγησα για να συμβεί (κι) αυτό κάποιος θα πρέπει να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τις ΠΑΕ και στην ΕΡΤ δεν υπάρχει κανείς διαθέσιμος. Η κυβέρνηση αργεί να τοποθετήσει νέο ΔΣ – ίσως να το κάνει και επίτηδες για να πιέσει τον Δρόσο να αναλάβει αυτός συζητήσεις για μειώσεις κτλ.

Μικρή σημασία

Θα αρχίσει το πρωτάθλημα στην ώρα του; Για μένα αυτό έχει τη μικρότερη σημασία. Δυο χρόνια τώρα, λίγο πριν την έναρξή του, υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα για ένα απλό λόγο: διότι δεν υπάρχει πια η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών. Από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ την έσπασε πριν τρία χρόνια ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούμασταν σε αυτό το σημείο. Κεντρική διαχείριση δεν σημαίνει πως ένα κανάλι μεταδίδει όλα τα ματς: σημαίνει ότι οι ΠΑΕ μοιράζονται τα χρήματα που έρχονται συνολικά από την τηλεόραση. Η Σουπερλίγκα αντί να πουλάει παιγνίδια σε όλους (και να συγκεντρώνει τα χρήματα σε ένα κοινό κουμπαρά), διασπάστηκε: σήμερα επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας. Οι ΠΑΕ έπρεπε να παίρνουν χρήματα από όλους για μεταδόσεις και στιγμιότυπα (φυσικά όχι 60 εκατ από την ΕΡΤ…) και να τα μοιράζονται. Θα το καταλάβουν και θα αλλάξουν λογική; Πολύ αμφιβάλω. Και δεν είναι πρόβλημα των «μεγάλων», είναι κυρίως των «μικρών». Που αντί να κοιτάνε το συμφέρον τους κάνουν τεμενάδες στους χαλίφηδες και σήμερα κινδυνεύουν να βγάλουν τα μάτια τους….