Ρεζιλίκι χωρίς όρια...

Ρεζιλίκι χωρίς όρια...


Εχω γράψει και παλιότερα ότι το κύπελλο Ελλάδος έχει καταντήσει ένας κωμικός θεσμός που καλό θα ήταν να σταματήσει, τουλάχιστον μέχρι στο Πάρκο Γουδί να έχουμε μια διοίκηση ομοσπονδίας που να μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή του. Η συγκεκριμένη διοίκηση διέλυσε το όποιο κύρος είχε απομείνει στο θεσμό. Με όσα κάνει και όσα δεν κάνει εξευτελίζει και το ποδόσφαιρο γενικότερα. Όλα αυτά θα πληρωθούν ακριβά προσεχώς: είμαι βέβαιος.

Διαβάζω από χθες εικασίες που κυκλοφορούν δεξιά κι αριστερά για το ποια ομάδα ήθελε και ποια δεν ήθελε να γίνει το ματς τώρα: συγνώμη αλλά όλα αυτά ανήκουν στη σφαίρα της ανοησίας. Οι ομάδες μπορεί να θέλουν να κερδίσουν το κύπελλο χωρίς ματς ή να θέλουν να κερδίσουν όλα τα κύπελλα μέχρι το 2040 με 5-0 σε κάθε τελικό – η στρατηγική τους είναι δικαίωμά τους αρκεί να σέβονται τους κανόνες. Η διοργάνωση του κυπέλλου είναι δουλειά της ομοσπονδίας. Το ρεζιλίκι της διοργάνωσης είναι δικό της.

Μερικές λεπτομέρειες

Ας θυμηθούμε μερικές λεπτομέρειες αυτής της άθλιας ιστορίας για να ξέρουμε για τι ακριβώς μιλάμε. Αν την ΕΠΟ την ένοιαζε η αξιοπιστία και η σοβαρότητα του θεσμού της θα μπορούσε να κάνει κάτι απλό: να επιβάλει την ολοκλήρωση του κυπέλλου πριν καν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, όπως έκαναν οι Ιταλοί και όχι μόνο. Οι ημιτελικοί και ο τελικός θα μπορούσαν να γίνουν μέσα σε τέσσερις μέρες (Τετάρτη – Κυριακή) και θα ήταν και μια ωραία διοργανωτική πρόβα για την τήρηση των πρωτόκολλων την εποχή του Covid 19. Γιατί δεν το έκανε αυτό η ΕΠΟ; Γιατί όλη την περίοδο της διακοπής της αγωνιστικής δράσης το μόνο που έκαναν στο Πάρκο Γουδί οι Βόρειοι και οι Νότιοι υπάλληλοι των χαλίφηδων ήταν να τσακώνονται για το αν θα μπει παύλα στη σεζόν, όπως έθελε ο Βοράς ή αν θα γίνουν τα ματς κανονικά για να πληρώσει η Nova, όπως ήθελε ο Νότος. Δεν υπάρχει ούτε μια δήλωση κάποιου αξιωματούχου της ομοσπονδίας όλο αυτό το διάστημα για το τι πρέπει να γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο: πιθανότατα η ελληνική ομοσπονδία είναι η μοναδική στην Ευρώπη που δεν έχει τοποθετηθεί για το αντικείμενό της. Και όταν όμως προέκυψαν οι αναβολές του τελικού και πάλι η ομοσπονδία θα μπορούσε να κάνει κάτι απλό: να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ισπανών και να αφήσει ανοιχτή την ημερομηνία του τελικού λέγοντας ότι θέλει να διοργανώσει μια πραγματική γιορτή του ποδοσφαίρου με κόσμο στο γήπεδο και ότι ο τελικός θα γίνει μόλις κόσμος επιτραπεί. Πιθανότατα κάποιοι θα γκρίνιαζαν, αλλά το σκεπτικό θα είχε μια βάση. Ενώ η απόφαση διοργάνωσης στις 30 Αυγούστου είναι απλά παράλογη.

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2020/08/EPO-6.jpg

Χρόνος υπήρχε πολύς

Πάμε τώρα να θυμηθούμε δυο πράγματα για τις αναβολές και για τις ημερομηνίες. To πρόγραμμα των play off έγινε γνωστό στις 5 Μαρτίου (!): κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τη Λίγκα ότι άργησε. Η ΕΠΟ είχε άπλετο χρόνο να προγραμματίσει και την παραμικρή λεπτομέρεια. Αποφάσισε όμως οι ημιτελικοί να γίνουν αργά: έγιναν στις 26 Ιουνίου δηλαδή είκοσι μέρες μετά την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Γιατί; Αγνωστο. Ωστόσο μια εικασία μπορώ να την κάνω: μήπως αυτό έγινε γιατί ήλπιζαν ότι κάποια ομάδα θα κατέρρεε από το βάρος προβλημάτων που απέκτησε ξαφνικά; Υποψιάζομαι πως ναι, ωστόσο ας πούμε ότι όλα είναι συμπτώσεις. Σύμπτωση δεν είναι σίγουρα η επιλογή της Ριζούπολης, που προκάλεσε την αρχική φασαρία. Γράφτηκαν ένα σωρό πράγματα για αυτό, αλλά πέρα από τις ενστάσεις του Ολυμπιακού, υπάρχουν δυο δεδομένα: το πρώτο ότι δεν έχει καμία λογική να διαλέγεις για τον τελικό ένα γήπεδο στο οποίο δεν θα γινόταν ποτέ ο τελικός υπό κανονικές συνθήκες. Και το δεύτερο ότι η αστυνομία είχε προειδοποιήσει για την ακαταλληλότητα του γηπέδου πολύ νωρίς: ο υπεύθυνος αξιωματικός κ. Γιάννινας είχε ξεκαθαρίσει στην ΕΠΟ ότι τελικός στο γήπεδο αυτό δεν γίνεται.

Το γήπεδο της Ριζούπολης, το οποία έλεγξε η κυρία Δημητρίου ο μπαμπάς της οποίας το ευλόγησε ως έδρα (!), δεν απορρίφθηκε τελικά από κάποια δικαστική απόφαση που κέρδισε ο Ολυμπιακός, ούτε από το θόρυβο που ο πρωταθλητής προκάλεσε: απορρίφθηκε από την ίδια την αστυνομία με την οποία η ΕΠΟ όφειλε να συνεργαστεί πολύ πριν αποφασίσει το ποια έδρα θα ορίσει. Από τις 24 Ιουνίου ήξερε το ζευγάρι του τελικού και είχε αποφασίσει πως αυτός θα γίνει αμέσως μετά τη λήξη του πρωταθλήματος. Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουλίου. Ένα μήνα δηλαδή η ΕΠΟ ξέχασε (!) να κάνει το αυτονόητο: να εξασφαλίσει από την αστυνομία μια άδεια για ένα ματς κεκλεισμένων των θυρών.

Για το διαγωνισμό για τις ταμπέλες

Λένε ότι ο Ολυμπιακός δεν ήθελε λέει να παίξει. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα στην στήριξη της κατηγορίας: όποιος το λέει ξεχνάει ότι ο Ολυμπιακός πρότεινε στις 19 Ιουλίου να γίνει το ματς στο ΟΑΚΑ (δηλαδή στην έδρα της ΑΕΚ) αρκεί όλα να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουλίου, ώστε να έχει μια εβδομάδα να προετοιμαστεί για το ματς με τη Γουλβς. Γιατί, παρά τη συναίνεση του Ολυμπιακού το ματς δεν έγινε; Δεν ξέρω πόσοι το θυμόσαστε, αλλά ο λόγος της αναβολής ήταν οι διαφημιστικές ταμπέλες του ΟΑΚΑ! Κόντρα ακόμα και στις FIFA/UEFA που πίεζαν την ομοσπονδία να κάνει τον τελικό για να τελειώνουν όλα πριν την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου, η ΕΠΟ αποφάσισε την αναβολή του ματς για να κάνει διαγωνισμό για τις διαφημιστικές ταμπέλες – αυτές πρεπει να είναι οι σημαντικότερες από το ποδόσφαιρο τελικά!

https://www.lifo.gr/uploads/image/1657987/telikos-kypellou.jpg

Να θυμίσω και μια ακόμα λεπτομέρεια. Η φασαρία που έκανε ο Ολυμπιακός για τη Ριζούπολη αφορούσε μόνο ένα πράγμα: τον κατά τη γνώμη των ανθρώπων του κακό αγωνιστικό χώρο του γηπέδου. Τι θα περίμενε κανείς στην συνέχεια; Νομίζω το απλούστερο: να δούμε την ημέρα διεξαγωγής του τελικού στο ΟΑΚΑ ένα τέλειο αγωνιστικό χώρο, ώστε ο Ολυμπιακός να αποστομωθεί. Ξέρετε σε τι κατάσταση είναι ο αγωνιστικός χώρος του ΟΑΚΑ; Σε κατάσταση χειρότερη από ότι ήταν η Ριζούπολη πριν από ένα μήνα! Λες και όλες αυτές τις μέρες που πέρασαν κάποιοι ήθελαν να αποδείξουν πως όταν ο Ολυμπιακός φώναζε ότι θέλουν να τον βάλουν να παίξει σε ένα χωράφι είχε δίκιο. Σε χωράφι θα έπαιζε και τώρα.

Και η γελιοποίηση έχει όρια

Γιατί η FIFA/UEFA ήθελε να ολοκληρωθεί ο τελικός πριν αρχίσει η μεταγραφική περίοδος; Πρώτον για να μην υπάρχει μπλέξιμο με τα ρόστερ: οι νεοποκτηθέντες δεν θα μπορούσαν να αγωνιστούν. Δεύτερον γιατί στα τέλη Αυγούστου υπήρχαν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και στις αρχές Σεπτεμβρίου ματς Εθνικών ομάδων: δεν υπάρχουν ημερομηνίες πια. Τρίτον γιατί η ίδια η μεταγραφική περίοδος θα μπορούσε να βοηθήσει μια ομάδα να αποδυναμώσει την άλλη: θα αρκούσε ο Μελισσανίδης πχ να αποκτήσει τον Ομάρ (του οποίου το συμβόλαιο έληξε) αλλά και τον Σα, πληρώνοντας την ρήτρα των 13 εκατ ευρώ ή ακόμα και τον Γκιγιέρμε προσφέροντας του 3 εκατ ευρώ το χρόνο, όπως οι Καταριανοί. Ολοι αυτοί, χάρη στην παράλογη απόφαση της ομοσπονδίας να γίνει το ματς 30 Αυγούστου, δεν θα αγωνίζονταν με τον Ολυμπιακό και θα μπορούσαν να αγωνιστούν εναντίον του σε περίπτωση νέας αναβολής: απορώ πως δεν το σκέφτηκε…       

Επίσης είναι να απορείς πως γίνεται σε αυτή τη χώρα την ευθύνη για τα τεστ κορωνοϊού να την έχουν οι ομάδες και όχι η ομοσπονδία. Αν η ΕΠΟ ήθελε να προστατεύσει το ποδόσφαιρο από την καψυποψία (και να μην επιτρέψει σε κανένα να φαντάζεται μεθοδεύσεις αναβολής αγώνων επειδή υπάρχουν κρούσματα) θα πρεπε να κάνει κάτι απλό: να διενεργεί τα τεστ η ίδια ή να συνεργαστεί με το Κράτος για να γίνει αυτό – να γίνει δηλαδή ό,τι γίνεται με τους ελέγχους αντιντόπινγκ. Αλλά όταν υπάρχεις για να μεγαλώνεις την καχυποψία, πώς να τα σκεφτείς αυτά;  

Για να τελειώνουμε: επειδή για την ομοσπονδία το τελευταίο που μετράει μοιάζει να είναι το ποδόσφαιρο, ας πάρουν μια απόφαση ότι ο Ολυμπιακός τίτλο σε θεσμό που διοργανώνουν δεν επιτρέπεται να κερδίσει κι ας τελειώνουμε με την παρωδία. Απο το να λέγονται ανοησίες, ας τελειώνουμε. Ακόμα και το ρεζιλίκι, κουράζει…