Που ακριβώς είχαμε μείνει...

Που ακριβώς είχαμε μείνει...


Το Μουντιάλ τελείωσε και σιγά-σιγά ξαναρχίσουν και τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Χθες οι Αγγλοι γιόρτασαν παραδοσιακά την boxing day στα γήπεδα. Ακολουθούν οι Γάλλοι που έχουν κανονική αγωνιστική μεσοβδόμαδα, οι Ισπανοί που θα μπουν στα γήπεδα πρωτοχρονιάτικα και οι Ιταλοί: το καμπιονάτο έχει επανεκκίνηση στις 4 Ιανουαρίου. Τελευταίοι θα μπουν στο χορό οι Γερμανοί, που άλλωστε έχουν χειμερινή διακοπή πάντα. Α ξαναθυμηθούμε ποια ήταν τα ζητήματα που είχαμε σε αυτά τα πρωταθλήματα και που μπήκαν σε εκκρεμότητα λόγω του μουντιάλ.

Θα αντέξει η Αρσεναλ;

Στην Αγγλία μεγάλη ερώτηση καιρό τώρα είναι το αν θα αντέξει στην κορυφή η Άρσεναλ. Η ομάδα του Αρτέτα έκανε καταπληκτικά πράγματα και μάλιστα χωρίς να έχει το βάθος του πάγκου το οποίο απαιτείται για να κάνει μια ομάδα πρωταθλητισμό στην Αγγλία. Χθες ξεκίνησε τη β’ φάση της σεζόν με νίκη με ανατροπή κόντρα στη Γουέστ Χαμ δείχνοντας πως η διακοπή της έκανε μάλλον καλό. Η Αρσεναλ τρέχει εξωπραγματικά (13 νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα σε 15 ματς) και κανονικά θα έπρεπε να είναι πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά την ακολουθεί οκτώ βαθμούς πίσω η Μάντσεστερ Σίτι που ξέρει να κερδίζει πρωταθλήματα κι έχει κι ένα ματς λιγότερο. Η νέα ερώτηση είναι πως θα καταφέρει ο Γκουαρδιόλα να εκμεταλλευτεί τον Αλβαρες, που ήταν ρεζέρβα του μεγάλου Χάλααντ, αλλά είναι παγκόσμιος πρωταθλητής πλέον. Δευτερεύοντα τα υπόλοιπα ζητήματα. Θα βελτιωθούν και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Λίβερπουλ και ίσως βρει σταθερότητα η Τότεναμ, ενώ θα ανεβεί κι άλλο η Νιούκασλ. Αλλά πρωταθλητισμό δεν θα κάνουν.

https://images.teamtalk.com/content/uploads/2022/11/12220636/Mikel-Arteta-celebrating-an-Arsenal-win-over-Wolves.jpg

Τρέχει μόνη της

Στη Γαλλία η Παρι τρέχει μόνη της και έτσι θα εξακολουθήσει να συμβαίνει. Ο στόχος της ομάδας του Κελάϊφι δεν είναι το πρωτάθλημα (αυτό το έχει στο τσεπάκι…) αλλά το Τσάμπιονς λιγκ, που είναι σαφώς πιο δύσκολο. Η δική μου περιέργεια ωστόσο είναι τι δράματα μπορεί να προκύψουν στην Παρί μετά την κατάκτηση του παγκοσμίου κυπέλλου από τον Λιο Μέσι. Μπορεί ο Αργεντινός να συνεχίσει να προσφέρει μετά την κούραση με την οποία θα γυρίσει από το Κατάρ; Και ποια θα είναι η σχέση του με τους δύο χαμένους του παγκόσμιου κυπέλλου, δηλαδή το Νεϊμάρ και τον ΕμΜπάπε; Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ποδοσφαιριστές. Δηλαδή για παιδιά που δεν μεγαλώνουν ποτέ. Και τα συγκεκριμένα επειδή στο πρωτάθλημα που παίρνουν μέρος κερδίζουν κι εύκολα, ασχολούνται πολύ με τον εαυτό τους.  

Δεν είναι Ελλάδα

Στην Ιταλία το απόλυτο ερωτηματικό είναι οι αντοχές της Νάπολι. Η ομάδα του Σπαλέτι έδινε «ματς-σόου» από την αρχή μέχρι την διακοπή για το Μουντιάλ. Θεωρητικά δεν πρέπει να έχει το παραμικρό πρωτάθλημα για να φτάσει την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος που θα είναι ιστορικό. Πλην όμως υπάρχουν και τα δεδομένα. Αυτά λένε ότι οι ομάδες του Σπαλετι την άνοιξη έχουν πάντα προβλήματα: συχνά φρενάρουν πάνω στο καλύτερο. Η άνοιξη βέβαια αργεί ακόμα, αλλά η Μίλαν και η Ίντερ είναι ομάδες που μπορεί να βελτιωθούν και ξέρουν από πρωταθλητισμό. Φυσικά εδώ το μεγάλο ενδιαφέρον έχει να κάνει και με το τι θα συμβεί στην Γουβέντους. Εχει αλλάξει διοίκηση και βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια εισαγγελική έρευνα, που αφορά λοβιτούρες στη διαχείριση των οικονομικών της: η έρευνα εξαπλώνεται και σε άλλες ομάδες με τις οποίες η Γιουβέντους είχε οικονομικές σχέσεις αγοράζοντας και πουλώντας ποδοσφαιριστές. Την προηγούμενη φορά που η Γιουβέντους έμπλεξε με τους εισαγγελείς κατέληξε στην Β’ Εθνική, ενώ η UEFA παρακολουθεί την ιστορία κι ετοιμάζει ποινές. Υπάρχει έλεγχος, δεν είναι Ελλάδα.

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image/public/migrated/2021/04/gettyimages-1311835757_0.jpg?itok=popnOXNq

Ξανά η Μπαρτσελόνα εναντίον της Ρεάλ

Στην Ισπανία υπάρχει ξανά σοβαρός ανταγωνισμός ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και στην Μπαρτσελόνα, δηλαδή υπάρχει πρωτάθλημα. Ο αποκλεισμός των Καταλανών από την συνέχεια του Τσάμπιονς λιγκ τους υποχρεώνει να κερδίσουν το πρωτάθλημα, όχι απλά για να σώσουν τη χρονιά τους, αλλά για να μην διαλυθούν οικονομικά: αυτός είναι ο μεγάλος στόχος τους. Και εδώ θα παίξει μεγάλο ρόλο το πως ο Αντσελότι και ο Τσάβι θα ασχοληθούν με παίκτες που στο Μουντιάλ κατά βάση απογοήτευσαν. Και δεν μιλάω μόνο για τους Ισπανούς, αλλά και για ποδοσφαιριστές όπως ο Βινίσιους, ο Ροντρίγκο, αλλά κι Ντεμπελέ κι ο Λεβαντόφσκι που πήγαν στο Κατάρ με τελείως διαφορετικά όνειρα. Και η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ γνωρίζουν καλά πως κάθε στραβοπάτημα με ομάδα που βρίσκεται κάτω από την έκτη θέση της βαθμολογίας της Λίγκα αποτελεί μια μικρή καταστροφή. Το πρωτάθλημα δεν θα κριθεί στο μεταξύ τους παιχνίδι. Το πρώτο το κέρδισε η Ρεάλ, αλλά παρόλο που αυτό είναι δεύτερη.

Γερμανοί με σχέδια

Τελευταίοι θα μπουν στο χώρο οι Γερμανοί. Αντιμετώπισαν την αποτυχία της Νάσιοναλμάνσαφτ στο Κατάρ ως ένα είδος αναγκαίο κακού - πιστεύουν πως έχει να κάνει με το γεγονός ότι ομάδα του Χανς Φλικ είναι ακόμα ποδοσφαιρικά άγουρη. Μετά τον αποκλεισμό της εθνικής της ομάδας η Γερμανία σχεδόν σνόμπαρε το παγκόσμιο κύπελλο: τον τελικό τον παρακολούθησαν στην τηλεόραση λιγότεροι Γερμανοί από όσους παρακολούθησαν τον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος γυναικών! Και εδώ δεν τίθεται θέμα για το ποιος θα κερδίσει το πρωτάθλημα. Θα πρέπει να συμβούν απίθανα πράγματα για να μη βγει πρωταθλήτρια η Μπάγερν. Αλλά η Μπουντεσλίγκα έχει ενδιαφέρον για έναν άλλο λόγο. Για να δούμε αν οι Γερμανοί θα δουν κάποιους νεότερους παίκτες να βελτιώνονται εντυπωσιακά, ενόψει του Euro2024 που θα φιλοξενήσουν. Τον Αγκεγκμπένι πχ περισσότερο και από την Μπορούσια Ντόρτμουντ τον χρειάζεται η Εθνική Γερμανίας – φυσικά και άλλους πολλούς.

Οι επιπτώσεις στους παίκτες

Τώρα θα δούμε και ποια θα είναι η επίπτωση του μουντιάλ στους ποδοσφαιριστές που πήραν μέρος σε αυτό, αν δηλαδή θα «πληρώσουν» την επιβάρυνση με θλάσεις, τραυματισμούς κτλ. Όταν τελείωσε το μουντιάλ ξεκίνησε αμέσως μια συζήτηση για το αν η FIFA πρέπει να σκεφτεί σοβαρά την μόνιμη διεξαγωγή του τις μέρες του ευρωπαϊκού φθινόπωρου. Η συζήτηση αυτή είναι πρώιμη. Οι επιπτώσεις του μουντιάλ στους ποδοσφαιριστές δεν έχουν φανεί ακόμα: θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τουλάχιστον μέσα στον Ιανουάριο. Αν δεν έχουν προβλήματα οι παίκτες, πιθανότατα η συζήτηση ν’ ανοίξει, αλλά δεν χρειάζονται βιασύνες. Ας μην ξεχνάμε πως, όταν μια διοργάνωση γίνεται καλοκαίρι, ναι μεν οι παίκτες που παίρνουν μέρος κουβαλάνε την κόπωση μιας σεζόν, πλην όμως, όταν η διοργάνωση ολοκληρωθεί, ακολουθούν διακοπές και αυτό δίνει πάντα την δυνατότητα στους παίκτες να ανακάμψουν χάρη στην απαραίτητη ξεκούραση. Τώρα μετά την ένταση των αγώνων στο μουντιάλ, ακολουθεί η ένταση των αγώνων στα πρωταθλήματα: άδεια πήραν ελάχιστοι. Να δούμε που θα βγάλει αυτό και μετά όλα μπορεί να αξιολογηθούν με βάση δεδομένα κι όχι εντυπώσεις. Για την ώρα βέβαιο είναι ότι οι παίκτες που επέστρεψαν από το μουντιάλ μπήκαν στις ομάδες τους σε φουλ φόρμα: στην Αγγλία με την επανέναρξη της Πρέμιερ λιγκ σκόραραν παίκτες όπως ο Μίτροβιτς, ο Εστουπινιάν, ο Χάρι Κέιν, ο Σάκα, ο Μαρτινέλι κτλ. Ολοι ακόμα δεν έχουν βγάλει από τις βαλίτσες τους τα αναμνηστικά που έφεραν από τη Ντόχα, που λέει ο λόγος…