Ας κάνουμε μια περίληψη προηγουμένων γιατί θα μας βοηθήσει να δούμε όχι μόνο τι έχουν κάνει οι ελληνικές ομάδες μέχρι τώρα στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά και τι περιμένουμε ακόμα να κάνουν. Στο στόχαστρο αυτές που αγωνίζονται σε καλοκαιρινά προκριματικά. Που για τον ΠΑΟ, τον Αρη και την ΑΕΚ ξεκινούν αυτή την εβδομάδα.
Αλλά ας τα πάρουμε με την σειρά.
Σχεδόν έτοιμος, σχεδόν ίδιος
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε περισσότερο φουριόζος και όχι τυχαία. Οι Πράσινοι έχουν μπροστά τους τις αναμετρήσεις με την Γκλάσκοου Ρέιντζερς στον προκριματικό του Τσάμπιονς λιγκ και ο κόουτς Ρουί Βιτόρια είχε ζητήσει η ομάδα να εμφανιστεί σε αυτά τα παιχνίδια με τη μεγαλύτερη δυνατή πληρότητα. Ο Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει τον αριστερό μπακ Κυριακόπουλο που επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από μερικά χρόνια στο καμπιονάτο, τον αριστεροπόδαρο στόπερ Τούμπα, τον Ισπανό αμυντικό χαφ Τσιριβέγια και τον τερματοφύλακα Λόμπον. Ο μεγάλος πονοκέφαλος βέβαια είναι η περίπτωση του μαροκινού χαφ Ουνάι. Ο Βιτόρια επιθυμεί την παραμονή του ο ίδιος δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό, αλλά η Μαρσέΐγ δεν ρίχνει τις απαιτήσεις της: ζητά 12 εκατομμύρια ευρώ - χρήματα που φαίνεται να τις δίνουν ομάδες από την Ρωσία και το Κατάρ που ωστόσο δεν συγκινούν τον ποδοσφαιριστή.
Όλα αυτά σημαίνουν κάτι απλό: η προτεραιότητα του ΠΑΟ είναι το τέλος του σήριαλ Ουναϊ - αν δεν τον αποκτήσει πρέπει να τον αντικαταστήσει. Υπάρχουν ωστόσο και δυο ακόμα ζητήματα. Το πρώτο αφορά την περίφημη ανάγκη του ΠΑΟ να πουλήσει κάποιον παίκτη: αυτό όπως όλα δείχνουν θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει στα ευρωπαϊκά προκριματικά – η εντύπωση που έχω, (καθώς οι ρήτρες εμπιστευτικότητας ανάμεσα στον ΠΑΟ και στην UEFA δεν επιτρέπουν διευκρινήσεις), είναι ότι αν ο ΠΑΟ μπει στο League Stage του Τσάμπιονς λιγκ μπορεί και να μην πουλήσει κανένα αν το συνολικό κόστος του είναι πιο μικρό από πέρυσι. Αν ωστόσο δεν παίξει στο Τσάμπιονς λιγκ θα χρειαστεί να κάνει μια πώληση κι επομένως να αντικαταστήσει και τον παίκτη που θα φύγει. Σήμερα ο πρώτος υποψήφιος προς πώληση είναι ο Βαγιαννίδης: ο Ιωαννίδης μπήκε στην τετράδα των αρχηγών της ομάδας πράγμα που αποτελεί ένδειξη πως δύσκολα θα πουληθεί. Για τον Βαγιαννίδη δεν λείπει το ενδιαφέρον σημαντικών ομάδων: έχουν κυκλοφορήσει τα ονόματα της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και της Ρόμα όμως το ότι ο διεθνής δεξιός μπακ υπέγραψε συμφωνία εκπροσώπησης με αγγλικό γραφείο κάτι πρέπει να σημαίνει.
Εχω ακόμα την εντύπωση πως παρά την απόκτηση του Λόμπον ο ΠΑΟ δεν έχει παραιτηθεί από την πιθανότητα να πάρει τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Για τον Ντραγκόφσκι τα ματς στα ευρωπαϊκά προκριματικά είναι κριτήριο ενώ ο Λοντίγκιν θα πάει στην Κηφισιά.
Το παράξενο καλοκαίρι της ΑΕΚ
Πιο περίπλοκη η κατάσταση στην ΑΕΚ, όπου περισσότερο και από τις αφίξεις παικτών συζητιούνται οι αποφάσεις του Ριμπάλτα (κυρίως) να μείνουν στην άκρη κάποιοι παίκτες που πέρυσι είχαν αγωνιστεί αρκετά. Ο Λαμέλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να λύσει το συμβόλαιό του – δεν είναι απλές καθώς έχει προπληρωθεί μέρος της εφετινής σεζόν, όπως μαθαίνω. Ο Μίτογλου μένει στην άκρη γιατί δεν δέχτηκε την πρόταση ανανέωσης – πράγμα παράξενο αν σκεφτείς ότι το συμβόλαιό του λήγει του χρόνου. Ο Σιμάνσκι δεν ικανοποιεί τον Νίκολιτς – παράξενο αν όχι και ανεξήγητο. Το ίδιο συμβαίνει και με τον Φερνάντεζ ενώ ο Ελίασον δεν δηλώθηκε στην ευρωπαϊκή λίστα γιατί ζήτησε πάλι να φύγει. Στον προκριματικό του Conference League η ΑΕΚ θα αγωνιστεί με την Μπερσεβά: η εξέλιξη δεν είναι η καλύτερη. Θα το κάνει με μια νέα άμυνα καθώς οι νεοαποκτηθέντες Περνάις και Ρέλβας θα είναι υποχρεωτικά βασικοί. Στην επίθεση υπάρχει ως νέο πρόσωπο ο Κουτέσα και τα πάει καλά ο Ζίνι, που θα είναι χρήσιμος.
Αλλά με βάση και την επιλογή περιθωριοποίησης τόσων παικτών η ΑΕΚ έχει να τρέξει πολύ. Η ΑΕΚ αναζητά παίκτες και για την μεσαία γραμμή και για την επίθεση. Και είναι ορατό ότι στην εσωτερική της ιεραρχία ο τεχνικός διευθυντής είναι πολύ πιο ψηλά από τον προπονητή: ο Νίκολιτς ζητά καιρό τώρα ενισχύσεις χωρίς να ακούγεται. Τα ματς με την Μπερσεβά μπορεί να δημιουργήσουν καλοκαιριάτικα συνθήκες πανικού: η ΑΕΚ έχει ανάγκη την πρόκριση και για να κερδίσει χρόνο.
Ενας νέος Αρης
Πολλές προσθήκες έχει κάνει ο Αρης: το κάνει σχεδόν κάθε χρόνο. Η απόκτηση τριών Ελλήνων παικτών 18αδας (Αθανασιάδης, Δώνης, Γιαννιώτας) ήταν απαραίτητες και για την ευρωπαϊκή του λίστα. Ακολούθησαν αγορές και δανεισμοί παικτών που έχουν ενδιαφέρον: ο Ράσιτς, ο Γένσεν, ο Πέρεθ και ο Τίνο Καντέβερε θα ψάξουν ένα restart – έρχονται από μέτρια σεζόν, αλλά έχουν στο βιογραφικό τους καλά προηγούμενα. Σημαντική μου μοιάζει η προσθήκη του Νόα Φαντιγκά που μπορεί να είναι και από τις αποκαλύψεις του πρωταθλήματος. Ο Αρης μοιάζει αρκετά ενισχυμένος πρέπει όμως να λάβουμε στα υπόψιν μας δυο πράγματα: το πρώτο ότι θα πρέπει να αντικατασταθούν παίκτες που έφυγαν και είχαν σημαντική προσφορά όπως ο Νταρίντα, ο Βέλεθ, ο Σιφουέντες και ο Γιάννης Φετφατζίδης. Το δεύτερο ότι αναζητείται πάντα αγοραστής για τον Μορόν. Κι αν αυτός φύγει (που ωστόσο δεν το βλέπω να γίνεται…) δεν θα είναι απλή η αντικατάστασή του. Κατά τα άλλα ο Ουζουνίδης ξέρει να στήνει ομάδες από την αρχή: η ερώτηση είναι πόσο έτοιμος θα είναι ο Αρης όχι για τα ματς με την που ακολουθούν αλλά για τα επόμενα.
Όλα γύρω από τον Κωνσταντέλια
Ο ΠΑΟΚ μολονότι οι δικές σου ευρωπαϊκές υποχρεώσεις αργούν έχει κι αυτός τρέξει αρκετά. Αποκτήθηκαν δύο ακραίοι μπακ, ο Σκωτσέζος Τέιλορ και ο Αγγλος Κένι, που προορίζονται για τις θέσεις του Γιονι Ότο και του Βιερινια που είπε αντίο στην αγωνιστική δράση, ήρθε ο Ιβάνουσετς που έχει υπάρξει ως νέος πολλά υποσχόμενος, πωλήθηκε ο Κοτάρσκι και ήταν ώρα αυτό να γίνει αφού από σεζόν σε σεζόν γινόταν χειρότερος. Εφυγαν αρκετοί που είτε έκλεισαν τον κύκλο τους (Σβαπ, Μπράντον Τόμας, Σαμάτα) είτε δεν τον άνοιξαν ποτέ (Μποακαγιόκο, Κόλεϊ, Πένια κτλ). Ο Ρασβαν Λουτσέσκου τρίβει τα χέρια του γιατί θα έχει τον Μείτέ στην προετοιμασία και περιμένει τον φορ, αν και ο πρώτος βασικός στο ξεκίνημα της σεζόν θα είναι ο Τσάλοφ. Κακά τα ψέματα όμως: στον ΠΑΟΚ όλα έχουν να κάνουν με την παραμονή του Κωνσταντέλια. Αν αυτός πωληθεί θα μιλάμε του χρόνου για διαφορετική ομάδα. Αν μείνει πρέπει η επίθεση του ΠΑΟΚ να χτιστεί πάνω του.
Θα μείνει ή θα φύγει; Θα ήμουν βέβαιος για την πώλησή του (καθώς η Στουτγάρδη του δίνει και μεγάλο συμβόλαιο) αν στο μεταξύ δεν είχε εμφανιστεί ο Αριστοτέλης Μυστακίδης. Οι διακηρύξεις του δημιουργούν εκνευρισμούς στον Ιβάν Σαββίδη που δεν νομίζω πως θα πουλήσει τον μικρό δίνοντας αφορμές για νέες συζητήσεις σχετικά με την δυνατότητα του να δυναμώσει τον ΠΑΟΚ. Καλοκαιριάτικα χρειάζονται προκρίσεις στα προκριματικά του Γιουρόπα λιγκ. Όπως και ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ (κυρίως) ο ΠΑΟΚ αναζητά καλοκαιριάτικα νίκες ηρεμίας.
Στην δική του πραγματικότητα
Ο Ολυμπιακός ζει την δική του πραγματικότητα. Δεν έχει επίσημα ματς μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος, προχωρά στις μεταγραφές του αργά: ήρθε ο Καμπελά για να γίνει X factor, ήρθε ο Μπετανκόρ, αποκτήθηκαν δυο μικροί και εξελίξιμοι (ο Σιπιόνι και ο Νασιμέντο) που θα δούμε αν μπορεί να γίνουν βασικοί, αλλά υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες καθώς έχουν φύγει ο Κωστούλας, ο Κάρμο και οι Ορτα, Στάμενιτς και Πάλμα και πρέπει να αντικατασταθούν. Ο πρωταθλητής δεν είναι ούτε στα μισά του δρόμου ακόμα: έχει πχ ανοικτές όλες τις θέσεις των δανεικών.
Ευτυχώς την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν τα επίσημα ματς και θα μας δώσουν υλικό για σοβαρή ενασχόληση. Το πραγματικό ποδόσφαιρο είναι πάντα αυτό που προτιμώ: όλα τα άλλα είναι για αυτούς που ξέρουν…
(Gazzetta.gr, Ιούλιος του 2025)