Πλησιάζει η ώρα του κόσμου

Πλησιάζει η ώρα του κόσμου


Τα όσα γίνονται στο ελληνικό μπάσκετ είναι τόσο θλιβερά που δεν αξίζει τον κόπο ούτε και να τα σχολιάσεις. Τι να σχολιάσεις άραγε; Το γεγονός ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο; ΄Η τον ΕΣΑΚΕ που κάνει συσκέψεις για να καταθέτουν οι ιδιοκτήτες τα εσώψυχά τους, λες και πρόκειται για βραδιές ομαδικής ψυχανάλυσης; Θα πω τη γνώμη γιατί μου τη ζητάτε και θα κάτσω κι εγώ στην άκρη να δω τι θα γίνει. Χωρίς πάντως καμία ιδιαίτερη αγωνία: πρόκειται για μια ιστορία που αφορά ένα σύστημα χωρίς ηθικούς φραγμούς και ένα Κράτος που δια του Υφυπουργού του ρεζιλεύεται παρακολουθώντας αμήχανα ένα πανηγύρι.

Δική του η απόφαση

Αλλαξε τίποτα σε σχέση με την προηγούμενη εξαγγελία του Ολυμπιακού ή πήρε καμία πρωτοβουλία ο Υφυπουργός κ. Βασιλειάδης για την οποία θα πρέπει να αποφασίσουν οι ιδιοκτήτες των ομάδων; Δεν μου προκύπτει. Ο Ολυμπιακός παραμένει σταθερός στο αίτημά του για ξένους διαιτητές στα ματς με τον ΠΑΟ κι έχει ενημερώσει ότι δεν θέλει τρεις συγκεκριμένους διαιτητές στα παιγνίδια του. Είναι προφανές ότι η απάντηση της ΕΟΚ στα αιτήματα του είναι «όχι σε όλα» και η πρόθεση της ομοσπονδίας είναι να τον ρίξει στην Α2. Για να επισπευστεί η διαδικασία τοποθέτησαν ένα διαιτητή, τον Αναστόπουλο, στο ματς με τον Προμηθέα, ελπίζοντας ότι ο Ολυμπιακός δεν θα κατεβεί στο ματς, θα αποβληθεί και θα τους αδειάσει τη γωνιά. Ο Ολυμπιακός ισχυρίζεται ότι η τοποθέτηση του εν λόγω διαιτητή είναι παράνομη και ότι τον τοποθέτησαν ακυρώνοντας του ένα ταξίδι στη Ρωσία, όπου θα έπαιζε ένα ματς του ρώσσικου πρωταθλήματος: οι Ελληνες διαιτητές, που κατά τα άλλα δεν θέλουν ξένους διαιτητές στην Ελλάδα, μια χαρά θέλουν να πηγαίνουν να παίζουν ματς σε πρωταθλήματα του εξωτερικού. Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο Ολυμπιακός έκανε προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ και αποφάσισε στο ματς με τον Προμηθέα να βάλει γενική είσοδο ένα ευρώ – όπως παρακάλεσαν την ΚΑΕ οι οπαδοί «ο σκοπός της ομάδας πρέπει να είναι αυτή τη φορά το φύλλο αγώνα να κλείσει στο ΣΕΦ κι όχι σε κάποιο γραφείο». Αυτή είναι η ιστορία και είναι απλή. Το αν ο Ολυμπιακός θα παίξει και τι θα κάνει αφορά τον Ολυμπιακό και κανένα άλλο: σίγουρα όχι τον ΕΣΑΚΕ. Οι Αγγελόπουλοι δεν είπαν ποτέ ότι θα φύγουν από το πρωτάθλημα όπως θέλουν όσοι θέλουν να τον διώξουν. Ο Ολυμπιακός, αν φύγει, θα το κάνει με τους όρους του γιατί η απόφαση είναι δική του.

Το μπλα μπλα μπλα του Υφυπουργού  

Πάμε παρακάτω. Η τοποθέτηση του διαιτητή (ίσως και η απόφαση του Ολυμπιακού να βάλει 1 ευρώ εισιτήριο στο ματς με τον Προμηθέα) προκάλεσε την αντίδραση του κ. Γιώργου Βασιλειάδη που άρχισε να κάνει αυτό στο οποίο έχει ειδικότητα, δηλαδή δηλώσεις. Το κακό είναι ότι αυτές οι δηλώσεις είναι σαν τα μπαλόνια: τα κοιτάζεις, αλλά μέσα έχουν αέρα κοπανιστό. Ο Βασιλειάδης τα έβαλε με τον πρόεδρο της ΕΟΚ κ. Γιώργο Βασιλακόπουλο. Είναι κανένα σπουδαίο κατόρθωμα να τα βάζεις με ένα ηλικιωμένο άνθρωπο όπως ο Γιώργος Βασιλακόπουλος; Δεν το νομίζω. Πρώτα από όλα πρέπει να δείχνεις σεβασμό στους μεγάλους ηλικίας ανθρώπους, που δεν ξέρεις και σε τι κατάσταση είναι ιατρικά: πρέπει πάντα να τους αντιμετωπίζεις με προσοχή γιατί δεν μπορείς να γνωρίζεις αν είναι εντελώς καλά. Επίσης ως Υφυπουργός δεν μπορεί να στοχοποιείς τον πρόεδρο μιας ομοσπονδίας (ακόμα και τον χειρότερο, που λέει ο λόγος), για τον απλούστατο λόγο ότι το δικό σου αξίωμα είναι σημαντικότερο. Δεν χρειάζονται λόγια: πράξεις χρειάζονται. Αν πιστεύεις ότι ο Βασιλακόπουλος είναι υπεύθυνος για την διάλυση του πρωταθλήματος, όπως λες, μπορείς εύκολα να το διακόψεις: πέρυσι διέκοψες το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γιατί ένας άνθρωπος μπήκε στο γήπεδο με κουμπούρια. Αν το πρωτάθλημα του μπάσκετ, όπως λες, διοικείται από κάποιον που το καταστρέφει, το σταματάς: μια δικαιολογία θα βρεις – πες ότι η γενική είσοδο με 1 ευρώ που έβαλε ο Ολυμπιακός για το ματς με τον Προμηθέα δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για το άθλημα. Αν πάλι δεν πιστεύεις ότι υπάρχει πρόβλημα κάθεσαι στην άκρη και χειροκροτάς τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού στην Α2: κανείς δεν θα ξεχάσει ότι έγινε επί των ημερών σου. Αλλά δεν γίνεται να μην κάνεις τίποτα κι απλά να τα βάζεις με τον ηλικιωμένο Βασιλακόπουλο που μπορεί να παίρνει ένα σωρό φάρμακα που προκαλούν παρενέργειες. Δεν έχει κανένα νόημα. Η πιστεύεις ότι έχει δίκιο ο πρόεδρος του Προμηθέα κ. Βαγγέλης Λιόλιος (που είπε ότι η ΚΕΔ είναι ελεγχόμενη) ή πιστεύεις ότι έχει άδικο. Η στέλνεις τους εισαγγελείς να ξεβρωμίσουν το χώρο, η πιστεύεις ότι ότι φταίει ο Ολυμπιακός για αυτά που λέει. Όλα τα άλλα είναι μπούρδες.

Οι ομάδες ανήκουν στον κόσμο τους

Τίποτα από αυτά που έγινε αυτές τις μέρες δεν συνιστά κάποιου τύπου είδηση, πέραν του ότι φοβούνται ακόμα κι αυτό τον λαβωμένο Ολυμπιακό και δεν θέλουν να παίξουν μαζί του με ξένους διαιτητές. Κατά τα άλλα όλα είναι γνωστά. Ο Ολυμπιακός δεν έχει την πλειοψηφία στον ΕΣΑΚΕ: όσοι συντάσσονται με τους αντιπάλους του είναι περισσότεροι και το ξέρουμε. Δεν του δείχνουν επίσης κάποια κατανόηση οι λειτουργοί αυτής της Κυβέρνησης, που τον βλέπουν σε όλα τα σπορ σαν εχθρό: δεν βγάζουν καν μια τυπική ανακοίνωση με μπράβο για τα κορίτσια του πόλο όταν παίζουν τελικούς και θα ενδιαφερθούν για το μπάσκετ; Δεν είναι επίσης σίγουρη η συμμετοχή του στην Αδριατική λιγκα: δεν εξαρτάται από αυτόν. Από αυτόν εξαρτάται να συνεχίσει να τους τρέχει στα δικαστήρια π.χ και να μην συμβιβαστεί. Ο Ολυμπιακός κάνει ένα αγώνα μόνος, αλλά έχει κάτι σημαντικό: τον κόσμο του. Το μόνο του θέμα είναι να τον έχει στο πλάι του.

Ειδήσεις μπορεί να έχουμε την Τετάρτη όταν θα γίνει το ματς με τον Προμηθέα με γενική είσοδο ένα ευρώ. Τότε θα δούμε ποιοι θα πάνε στο ΣΕΦ, πόσοι θα είναι, ποια στάση θα κρατήσουν. Οι ομάδες ανήκουν στον κόσμο τους κι αυτός έχει λόγο για τις επιλογές τους: ούτε ο ΕΣΑΚΕ, ούτε ο Βασιλειάδης, ούτε ο Βασιλακόπουλος, που είναι και μεγάλος άνθρωπος και πρέπει να τον προσέχουμε – καλά θα ήταν να του στείλουν ένα αμάξι να ρθει κι αυτός στο ΣΕΦ με τον Προμηθέα, έχοντας συνοδεία μια νοσοκόμα π.χ αν είναι απαραίτητο, λόγω ηλικίας. Μπορεί να δει το τελευταίο ματς του Ολυμπιακού στην Α1, ποιος ξέρει;

Όπως και να χει είναι η ώρα του κόσμου. Που είναι σίγουρα πικραμένος από τη εφετινή χρονιά. Αλλά που κάτι μου λέει πως αν λίγο κινητοποιηθεί, θα το αλλάξει το σκηνικό. Και δεν είναι θέμα «να φύγουν οι Αγγελόπουλοι και να ρθει κάποιος να βάλει λεφτά» όπως κάποιοι λένε. Γιατί αν κάτι δεν αλλάξει, θα συνεχίσει να γίνεται ό,τι γίνεται, χρόνια τώρα. Δηλαδή δηλώσεις, συνελεύσεις και κοροϊδία. Ασταμάτητη.