Οι ωραίες πάπιες...

Οι ωραίες πάπιες...


Η εκδίκαση της υπόθεσης της Ξάνθης στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού μας έκανε σοφότερους σε πολλά. Από όσα διάβασα κι έμαθα το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης εκδίκασης ήταν μια έλλειψη επιχειρημάτων των ομάδων που κλήθηκαν να εξηγήσουν την θέση τους. Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη κατηγορούνται ότι έχουν μια σχέση μεταξύ τους που ξεπερνά το συνηθισμένο επίπεδο καλών σχέσεων που έχουν πολλές ΠΑΕ μεταξύ τους. Δεν διάβασα τίποτα που να κλονίζει αυτού του τύπου την κατηγορία που οι δυο αντιμετωπίζουν. Κανείς τους δεν χρησιμοποίησε ένα επιχείρημα για να πείσει ότι με τον άλλο δεν έχει σχέση.

Μάθαμε πάντως πολλά

Στην εκδίκαση της υπόθεσης κανείς δεν αμφισβήτησε ότι ο κ. Ιωάννης Καλπατζίδης, πρώην σερβιτόρος που αγόρασε μέσω της εταιρίας RFA την θυγατρική εταιρία της Ξάνθης VIALAND, (ιδιοκτήτρια του προπονητικού κέντρου, ξενώνα  και των γραφείων της ομάδας) είναι ανιψιός του κ. Ιβάν Σαββίδη: ο Καλπατζίδης δεν εμφανίστηκε καν να δώσει εξηγήσεις για τις σχέσεις του, προσωπικές και επιχειρηματικές, με το θείο του. Οι ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Ξάνθης, που κατηγορούνται ως παρένθετα πρόσωπα, ο κ. Χρήστος Πανόπουλος και ο κ. Πολυχρόνης Συγγελίδης, απλά εμφάνισαν μια επιστολή του στην οποία τους απαντά ότι δεν έχει σχέση με τον ΠΑΟΚ, λες και θα μπορούσε να ισχυριστεί το αντίθετο: δεν παρουσίασαν καν μια υπεύθυνη δήλωση ή μια δήλωση ενώπιον συμβολαιογράφου! Μάθαμε ότι η εταιρία του Καλπατζίδη, η RFA promotion πλήρωσε την σεζόν 2014-15 το ποσό των 1,7 εκατ. ευρώ συνολικά για 7 ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ καταβάλλοντας τους χρήματα στην Κύπρο, ώστε να μην πληρωθούν οι φόροι στο ελληνικό δημόσιο! Μάθαμε ότι ο Καλπαζιδης μετέφερε όλα του τα χρήματα  (6,7 εκατομμύρια ευρώ) που έβγαλε από την RFA στην Dimera, την εταιρία στην οποία ανήκει ΠΑΟΚ και της οποίας ο εκπρόσωπος δεν θυμόταν αν συνεργάζεται ή όχι με τον Καλπατζίδη! Μάθαμε ότι για τις δραστηριότητές της RFA κάνει έρευνα και η αρχή για το ξέπλυμα του βρώμικου Χρήματος. Για τις δραστηριότητές της είχε ανοίξει μάλιστα και σχετικό φάκελο η κ. Αννα Ζαϊρη, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της αρχής: είναι να απορείς σε ποιο ακριβώς συρτάρι βρίσκεται ο σχετικός φάκελος.  

Οι δυο εταιρίες είναι μια

Η διαδικασία ήταν χρήσιμη διότι καταρρίφθηκε πρώτα από όλα ένα επιχείρημα που ακουγόταν από την πρώτη μέρα, ότι τάχα μου είναι άλλο η ΠΑΕ Ξάνθη και άλλο η θυγατρική της που ο Καλπατζίδης αγόρασε. Η Επιτροπή αδειοδότησης της ΕΠΟ, που θα στείλει όλα τα στοιχεία της εκδίκασης και στην UEFA, γνωμοδότησε ότι η ΠΑΕ και η θυγατρική της είναι το ίδιο πράγμα και ότι οι θυγατρικές αυτές είναι δημιουργήματα των ΠΑΕ για να δηλώσουν σε αυτές περιουσιακά στοιχεία που δεν μπορούν οι ίδιες να έχουν κι αφορούν εμπορικές εκμεταλλεύσεις, υποδομές κτλ.  Όταν η ιστορία βγήκε στο φως η Ξάνθη επαναλάμβανε απλά ότι στην περίπτωση της μεταβολής του ιδιοκτησιακού της καθεστώς όλα είναι καλώς καμωμένα: χθες παραδέχτηκε ότι δεν δηλώθηκε τίποτα στην ώρα του «παρά μόνο τηλεφωνικά». Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ επαναλάμβανε ότι ούτε ο Ιβάν Σαββίδης, ούτε κάποιο μέλος της οικογένειάς του δεν έχουν σχέση με την Ξάνθη: χθες ειπώθηκε ότι ο Ιωάννης Καλπατζίδης, που την Ξάνθη την αγόρασε, δεν μιλάει με τον θείο του – λες κι είναι αυτό το ζήτημα. Ειπώθηκε επίσης ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν είναι ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, αλλά ότι η ομάδα ανήκει στους γιούς του και στη γυναίκα του: μιλάμε για επιχειρήματα άσχετα με τα γεγονότα, αφού δεν είναι θέμα σε ποιόν ο ΠΑΟΚ ανήκει, αλλά αν οι εταιρίες του Σαββίδη και του ανιψιού του συνεργάζονται σε σημείο που να πιστεύεις ότι είναι ένα και το ίδιο.

Δύσκολο πράγμα η σοβαρότητα  

Είναι αλήθεια ότι η υπεράσπιση των ομάδων δεν ήταν απλή υπόθεση. Στην περίπτωση της Ξάνθης θα πρεπε να δικαιολογηθούν οι παλινωδίες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την πώληση: δεν είναι απλό. Στην περίπτωση του ΠΑΟΚ ομολογώ ότι άλλα περίμενα: θα περίμενα π.χ να αρνηθούν κάθε ενοχή δηλώνοντας εξ αρχής (από την πρώτη κιόλας μέρα που ο Καλπατζίδης αγόρασε την Ξάνθη ή έστω τη μέρα που το μάθαμε) τη σχέση με τον ανιψιό και τις εταιρίες του, προβάλλοντας ενδεχομένως ως επιχείρημα ότι είναι ένας αυτοδημιούργητος και ανεξάρτητος επιχειρηματίας και παίρνοντας σαφέστατα απόσταση από τις δραστηριότητές του. θα περίμενα π,χ να βγει ο ίδιος ο Σαββίδης και να πει ότι ο ανιψιός του θέλει να δραστηριοποιηθεί με το ποδόσφαιρο και να πάρει και θέση για το αν αυτό είναι καλό ή κακό για το πρωτάθλημα. Κι αν η όλη ιστορία είχε διαφύγει της προσοχής του, θα περίμενα να βγει και να πει δημόσια στον ανιψιό του ότι δεν μπορεί να δημιουργεί εντυπώσεις που εκθέτουν τον ΠΑΟΚ κινούμενος στα σκοτάδια. Θα περίμενα ο ίδιος ο ΠΑΟΚ να απαιτεί να εμφανιστεί ο ίδιος ο Καλπατζίδης για να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις: τον ΠΑΟΚ εκθέτει γιατί εξαιτίας του έχει μπλέξει.  Όλα τα άλλα που ακούστηκαν, με κορυφαίο το ότι ο ΠΑΟΚ ανήκει στη γυναίκα του Σαββίδη και στα παιδιά του και ότι ο ίδιος δεν έχει επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα είναι για να γελάει κανείς: αν έχει όρεξη να γελάει με νομικίστικες αρλούμπες που φέρνουν τον απλό οπαδό του ΠΑΟΚ σε δύσκολη θέση.

Οι υποψίες δεν γεννήθηκαν τυχαία

Για να μην χάσουμε το μέτρο της πραγματικότητας την υπόθεση αυτή δεν τη δημιούργησε κανείς: κάθε υποψία προκύπτει από αυτό που βλέπουν τα μάτια μας. Όταν η Ξάνθη πουλάει το Ζιφκοβιτς και ξεχνά να το κάνει γνωστό χρησιμοποιώντας τον μάλιστα στο ματς με τον ΠΑΟΚ, όταν πέρυσι δίνει όλα τα εισιτήρια του αγώνα της στον ΠΑΟΚ ως γηπεδούχος, αναγκάζοντας ακόμα και τους κατόχους διαρκείας εισιτηρίων να αλλάξουν θέση, όταν η μεταγραφή του Φασίδη προκαλεί απορίες με τις λεπτομέρειές της, όταν ο ίδιος ο ιδιοκτήτης ανιψιός κρατά στο συμβούλιο της εταιρίας που απόκτησε τα ίδια μέλη που διοικούν και την Ξάνθη, όταν ο Συγγελίδης κι ο Πανόπουλος πουλάνε μια θυγατρική τρεις φορές περισσότερο από όσο είναι η τιμή της, δεν χρειάζονται ούτε στοιχεία για τις κυπριακές εταιρίες που έχουν χρησιμοποιηθεί, ούτε εμβάσματα του Καλπατζίδη στις τράπεζες που δείχνουν διαδρομές χρήματος. Το ότι ακόμα κι αυτά υπάρχουν, απλά μεγαλώνει τις βεβαιότητες, αλλά αυτές τις γεννά κυρίως η ίδια η συμπεριφορά των εμπλεκόμενων: κανείς λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει ότι η σχέση των δυο δεν είναι στενότατη και ύποπτη, όχι με βάση το ό,τι καταγγέλλεται, αλλά με βάση το τι έχουν δει τα μάτια του.

Χρειάζονται αποδείξεις αθωότητας

Από χθες πολλοί άρχισαν να λένε ότι θα υποβιβαστεί η Ξάνθη και θα τη γλυτώσει ο ΠΑΟΚ κτλ: συγνώμη αλλά όλα αυτά είναι κουταμάρες. Κανείς δεν γνωρίζει ποια μπορεί να είναι η απόφαση – ειδικά όταν αρχίζουν τα επιχειρήματα του τύπου «θα κοπεί η Ελλάδα στα δυο» κτλ. Θα πει κάποιος ότι ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη χάσανε τις εντυπώσεις και ότι οι ιστορίες αυτές απαιτούν αποδείξεις. Πολύ σωστά: από την άλλη μιλάμε για ποδόσφαιρο κι όχι για δολοφονίες και κλοπές: στο αθλητικό δίκαιο οι θεμελιωμένες ενδείξεις αρκούν – όταν σε καλεί ο αθλητικός δικαστής, στον οποίο η ιστορία αυτή μπορεί να καταλήξει, είναι δική σου υποχρέωση να αποδείξεις την αθωότητα σου κι όχι δική του να αποδείξει την ενοχή σου. Στο ποδόσφαιρο ότι περπατάει σαν πάπια, μοιάζει με πάπια και κάνει κουάξ κουάξ είναι πάπια. Εκτός αν καταφέρει να πείσει για το αντίθετο.    

Θα τιμωρηθεί η Ξάνθη; Θα τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ; Ειλικρινά δεν μπορώ να το εκτιμήσω. Αλλά ότι έκαναν χθες και οι δυο την πάπια βγάζει μάτια…