Ο Τερίμ θα το παλέψει

Ο Τερίμ θα το παλέψει


Εισαγωγή

Η ΑΕΚ μπήκε ως φαβορί στα play off και μετά μόνο από μια αγωνιστική αναζητά αντίπαλο. Ο ΠΑΟ κέρδισε το ντέρμπι στο Καραϊσκάκη, έσβησε με την νίκη αυτή κάποια στραβοπατήματα, αλλά παραμένει τρεις βαθμούς πίσω. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ άρχισαν με τον χειρότερο τρόπο. Επαναλαμβάνοντας κατά κάποιο τρόπο τα άσχημα ματς που έκαναν την Πέμπτη. Καμία ήττα δεν είναι ντροπή. Όμως το να χάνεις με τον ίδιο τρόπο δείχνει απλά ότι χάνεις μόνος σου. Και χάνοντας μόνος δεν πας πουθενά.       

Οπως όλα τα ντέρμπι

Η πρωτιά του ΠΑΟΚ στην βαθμολογία κράτησε ελάχιστα. Ο Αρης είχε φέτος μια νίκη στο Βικελίδης και μια ισοπαλία στην Τούμπα: ξέρει να βραχυκυκλώνει τον ΠΑΟΚ πάντα καλύτερα από όλους. Ο Ακης Μάντζιος απέδειξε ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν ήταν τυχαία. Για μια ακόμα φορά ο Ελληνας προπονητής πρώτα έσβησε την επιθετικότητα του ΠΑΟΚ: ο Αρης για να κερδίσει το ματς έπρεπε να νιώθει ασφάλεια στα μετόπισθεν. Όταν αυτό συνέβη, άνοιξε και το σκορ: στο 30΄ο Σαβέριο βρήκε τον Μορόν κι αυτός πιβοτάροντας στην περιοχή του ΠΑΟΚ το γκολ του 0-1. Όλα ξεκίνησαν πάλι μετά από μια λάθος πάσα του Ότο, αλλά όλη η άμυνα του ΠΑΟΚ έμοιαζε πανικόβλητη και με παίκτες κουρασμένους: ο Κεντζιόρα έπαιξε το δέκατο στη σειρά παιγνίδι του, ο Κουλιεράκης φανερά δεν πατούσε καλά σε όλο το ματς. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ισπανός σκόρερ πόνεσε κι αντικαταστάθηκε από τον Ανσαριφάντ. Ο Αρης δεν έκανε πολλά στην επίθεση αν και σε δυο - τρεις περιπτώσεις ο Σαβέριο φάνηκε απειλητικός. Αλλά το βασικό είναι ότι έπαιξε καλή άμυνα – όπως η Ντιναμό Ζάγκρεπ πχ που όπως και ο ΠΑΟ (στο ματς του κυπέλλου στην Τούμπα) και εν μέρει και ο Ολυμπιακός άφησαν την μπάλα στον ΠΑΟΚ φροντίζοντας απλά να μην έχουν χώρους οι επιθετικοί του. Ο Αρης κέρδισε με την οργάνωσή του και την συγκέντρωσή του.

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/03/6146716-e1710103980793.jpg

Κι ο ΠΑΟΚ; Ο Ρασβάν Λουτσέσκου δοκίμασε διάφορα. Ξεκίνησε τον Μάρκος Αντόνιο δίπλα στον Μεϊτέ κι αυτό του έδωσε μια κάποια καλή κυκλοφορία της μπάλας αλλά τίποτα άλλο. Αφησε έξω τον Κωνσταντέλια (για να τον έχει πιο ξεκούραστο στο ματς με την Ντινάμο Ζάγκρεπ την Πέμπτη) αλλά ο Μουργκ αυτή τη φορά έδωσε λίγα. Επαιξε και με τους Ζίφκοβιτς – Ντεσπότοφ μαζί με τον Σέρβο σε ρόλο δεξιού μπακ – όταν το έκανε ο Μάντζιος μάλλον ανακουφίστηκε αφού ο Σέρβος ήταν ο πιο επικίνδυνος παίκτης του ΠΑΟΚ. Ο Ρουμάνος έχασε ένα ακόμα ντέρμπι με τον ίδιο τρόπο: η ομάδα του έμπλεξε στην επίθεση γιατί δεν είχε χώρους να τρέξει – το λάθος στην άμυνα το κάνει πάντα. Στο τέλος τα είχε με το πρόγραμμα λέγοντας χαρακτηριστικά πως η ομάδα του ξεζουμίστηκε. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ πρέπει να ελπίζει πως η διαπίστωση ήταν απλά ένα είδος δικαιολογίας της στιγμής. Γιατί πέρα από το ματς της Πέμπτης για το UEFA Conference League υπάρχουν εννέα ακόμα ματς. Δηλαδή ανάγκη από ενέργεια πρώτα από όλα.       

Κάνοντας απλά την δουλειά της

Στην πρεμιέρα των play off η ΑΕΚ έκανε την δουλειά της στην Λαμία κερδίζοντας με 0-4. Στο πρόσφατο ματς για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος εκεί είχε κερδίσει με 1-3 παίζοντας μάλιστα λιγάκι καλύτερα. Η ΑΕΚ είχε αυτή τη φορά μια λογική ενδεκάδα και δεν έγιναν πειράματα όπως στο ματς με τον Αρη. Ηταν πιεστική μεν, πλην όμως όχι τόσο αποτελεσματική. Κέρδισε πολλές στημένες φάσεις στο πρώτο ημίχρονο (κυρίως κόρνερ) και το γκολ με το οποίο άνοιξε το σκορ μπήκε στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου από μια τέτοια: Μετά από ένα γέμισμα του Μάνταλου σκόραρε ο Κάλενς έπειτα από μια ασταθής επέμβαση του τερματοφύλακα Κοσέλεφ σε προσπάθεια του Πόνσε. Τα δυο τελευταία γκολ της ΑΕΚ τα πέτυχε ο Λιβάι Γκαρσία στο τέλος του αγώνα – κι όχι τυχαία. Μπήκε στο ματς ως αλλαγή και ήταν ξεκούραστος αφού απουσίαζε για εβδομάδες: το πρώτο, με σουτ εκτός περιοχής στο 88΄κι αφού ο παίκτης της ΑΕΚ κοιτάζει πρώτα τον διαιτητή περιμένοντας ότι θα σφυρίξει φάουλ ήταν μια ζωγραφιά. Ο Αλμέιδα πρέπει να τρίβει τα χέρια του για την ολική επαναφορά του Σιμάνσκι και φυσικά για την παρατεταμένη φόρμα του Πόνσε που με ένα γκολ στο 68΄είχε εξαφανίσει κάθε πιθανότητα να γίνει κάτι άλλο στο ματς, πέρα από το να νικήσει η ΑΕΚ: ο Αργεντινός μετά από μια εκτέλεση πλαγίου άουτ του Ρότα ξεμαρκαρίστηκε υποδειγματικά και νίκησε κι αυτός τον Κοσέλεφ που έβαλε λάθος τα χέρια του. Πλησιάζει πιστεύω η στιγμή που ο Αλμέιδα θα χρησιμοποιήσει στην ενδεκάδα και τους δυο: ο Γκαρσία μπορεί να παίξει και δεξιά και πίσω από τον Πόνσε. Αρκεί να είναι καλά.  

https://www.bigpost.gr/wp-content/uploads/2024/03/6145958-1024x682.jpg

Θρίαμβος Τερίμ με συνταγή Μακάμπι

Στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον ΠΑΟ θριαμβευτής ήταν για μια ακόμα φορά ο Τερίμ. Ισως ο Τούρκος δεν κερδίσει το πρωτάθλημα: κανείς όμως στην Ελλάδα δεν έχει την προσωπικότητα του και κανείς δεν γνωρίζει τι θα πει πρωταθλητισμός καλύτερα από αυτόν. Το να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως μπορεί ο Τερίμ να είναι πρόβλημα για τον ΠΑΟ με ξεπερνά. Ο Τούρκος έδωσε δυο μέρες άδεια στους παίκτες του μετά την ισοπαλία με τον ΟΦΗ για να καθαρίσει το μυαλό τους, είδε το ματς του Ολυμπιακού με την Μακάμπι Τελ Αβίβ κι έπραξε αναλόγως. Με την άμυνα χαμηλά, τον σκληρό και γρήγορο στα λίγα μέτρα Ακαϊντίν να σταματά τον ΕλΚαμπί, και τους Παλάσιος και Μπερνάρ να παίζουν στα κενά που αφήνουν ο Ροντινέι και ο Ορτέγκα, ο Τούρκος είχε την λύση σε κάθε πρόβλημα που θα μπορούσε να δημιουργηθεί, πόσο μάλλον όταν ο Ιωαννίδης έδειξε από νωρίς ότι δεν θα έχει πρόβλημα με τον Μπιανκόν και ο Μπακασέτας μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει ανενόχλητος, αφού κανείς στον Ολυμπιακό δεν κατάλαβε που έπαιζε και ποιος έπρεπε να ασχοληθεί μαζί του.

Για τον Τερίμ το ματς ξεκίνησε άσχημα, αφού στο τρίτο λεπτό χρειάστηκε να αντικαταστήσει τον τερματοφύλακα Ντράγκοφσκι με τον Λοντίγκιν και στο 24΄ είδε τον Ποντένσε να κάνει το 1-0 με ένα γκολ από τα δικά του – αληθινή απόδειξη του ταλέντου του. Αλλά ο Τούρκος δεν ανησύχησε ποτέ. Ήξερε ότι το σχέδιο θα αποδώσει γιατί στηριζόταν στο πως η ομάδα του θα χτυπήσει αδυναμίες που ο Ολυμπιακός από την αρχή της σεζόν αρνείται να αντιμετωπίσει σοβαρά πιστεύοντας σε μυθεύματα όπως τα «μαγικά ραβδάκια» και σε παίκτες που αυτοπροσδιορίζονται ως αμυντικοί. Στο 41΄κι αφού μετά το εικοσάλεπτο ο Παναθηναϊκός έφτανε στην περιοχή του Πασχαλάκη σχεδόν ανενόχλητος, ο Μπακασέτας ισοφάρισε σουτάροντας ανενόχλητος. Στο 46΄ και πριν βγει το ημίχρονο, ο αρχηγός της Εθνικής θα μπορούσε να έχει πετύχει και δεύτερο γκολ: του το αρνήθηκε ο Εσε που πρόλαβε την μπάλα πριν περάσει την γραμμή αλλά την έδιωξε άσχημα κι ο Ιωαννίδης σκόραρε στο ριμπάουντ. Ο ΠΑΟ είχε γυρίσει το ματς χωρίς καλά καλά ν’ ανεβάσει ταχύτητα.    

Όλα λάθος από την αρχή

Ο Μεντιλιμπαρ διάλεξε αυτή τη φορά μια ενδεκάδα όχι ιδιαιτέρως προβλέψιμη, καθώς βρέθηκαν στον πάγκο ο Φορτούνης και ο Τσικίνιο, ενώ ξεκίνησαν βασικοί ο Μασούρας κι ο Ναβάρο την στιγμή που ο Μπιανκόν προτιμήθηκε για τη θέση του Ρέτσου δίπλα στον Κάρμο σε ένα 4-4-2 που απαιτούσε πολύ τρέξιμο από Ορτα και Εσε. Για το τι πέρασε από το μυαλό του με Μεντιλίμπαρ είναι να απορείς. Μετά το ματς με την Μακάμπι ο Βάσκος (και οι προϊστάμενοί του) έπρεπε να ασχοληθούν με το αμυντικό χάλι του Ολυμπιακού: προφανώς δεν το έκανε κανείς. Ο Μεντιλίμπαρ είπε ότι γνωρίζοντας ότι ο Ολυμπιακός σκοράρει πάρα πολύ δύσκολα, πίστεψέ ότι με ένα δεύτερο κυνηγό στην περιοχή του ΠΑΟ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στους στόπερ του Παναθηναϊκού που στα τελευταία παιχνίδια είχαν τα προβλήματά τους: απλοϊκό και κομμάτι αστείο.  

Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν ναι μεν ο Ολυμπιακός να ανοίξει το σκορ με ένα σόλο το Ποντένσε και ο Ναβάρο να έχει στο 44΄την ευκαιρία για το 2-1, πλην όμως ο Ολυμπιακός δεν είχε καθόλου οργανωμένο επιθετικό παιχνίδι: κάποιες βαθιές μπαλιές και κάποιες σέντρες συνήθως του Ροντινέι δεν συνιστούν σοβαρό τρόπο ανάπτυξης. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Βασκός έβαλε τον Φορτούνη στη θέση του Μασούρα και το Τσικίνιο αντί του Ορτα σχετικά γρήγορα. Δεν άλλαξε όμως το σχηματισμό και κράτησε τα δύο σέντερ φόρ δίνοντας απλά εντολή για πίεση ψηλά. Ο Παναθηναϊκός έπρεπε απλά να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει στην αντεπίθεση, ακριβώς όπως η Μακάμπι. Το έκανε στο 69’: στο γύρισμα του Μπερνάρ, που ο Ροντινέι κοιτάζει και είναι να απορείς πως δεν του ζήτησε κι αυτόγραφο, ο Ιωαννίδης βρέθηκε μόνος στο σημείο του πέναλτι και με πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα γράφοντας το 1-3. Και στέλνοντας μήνυμα πως θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα γιατί στα ντέρμπι ο προπονητής του δεν βλέπει κανένα.

Ακολουθεί μια διακοπή. Που δύσκολα θα αλλάξει πολλά. Η ΑΕΚ αναζητά αντίπαλο. Ο ΠΑΟ θα το παλέψει αλλά θα πρέπει να τρέξει ένα μεγάλο σερί. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ παίζουν αντίπαλοι με τον αυτοκαταστροφικό εαυτό τους. Ο,τι χειρότερο δηλαδή…