Ο Μέσι ο Β΄, ένα είδωλο...

Ο Μέσι ο Β΄, ένα είδωλο...


Την ιστορία την ανίχνευσα στο France Football. Έψαχνα στις σελίδες του να δω τι ακριβώς ψήφισαν οι δημοσιογράφοι του και ποιοι ήταν αυτοί που με τις ψήφους τους έδωσαν τη Χρυσή Μπάλα στο Λίο Μέσι κι έπεσα πάνω σε αυτή την καταπληκτική ιστορία, του Λίο Μέσι του Β’. Που δεν έχει σχέση με τον επτά φορές κάτοχο του τίτλου του καλύτερου παίκτη στον κόσμο. Αλλά που είναι ωραίος.

Είδωλο πραγματικό   

Ποιο πολύ και από το γήπεδο ο Λίο Μέσι ο Β' είναι είδωλο στην τοπική ντισκοτέκ της μικρής γαλλικής πόλης Μουρέτ. Όπως γράφει το γαλλικό περιοδικό «ο DJ που κουνάει τον κόσμο τον ξέρει σίγουρα». Όταν τύχει να πάει στη ντίσκο, (κι από ότι κατάλαβα το κάνει και συχνά) έρχεται πάντα η στιγμή που πιάνει το μικρόφωνο και φωνάζει: «Έχουμε μαζί μας τον... Λίο Μέσιιιιιιι». Ο κόσμος, λέει, μοιάζει να το περιμένει: ακολουθεί αποθέωση. Στο Μουρέτ, είκοσι χιλιόμετρα νότια της Τουλούζ, όπου όλα αυτά συμβαίνουν, το event οι θαμώνες το περιμένουν. Η μουσική ξαφνικά σταματά, τα φώτα ανάβουν, ο κόσμος ουρλιάζει. Κι αυτός έρχεται: είναι ο Λίο Μέσι και είναι ποδοσφαιριστής. Μόνο που δεν είναι Ο Λίο Μέσι ο δικός μας - είναι ο Λίο Μέσι ο δικός τους. Είναι περίπου είκοσι εκατοστά ψηλότερος, πρώτα από όλα: δηλώνει 1 μέτρο και 85 – και θυμίζει μπασκετμπολίστα. Δεν είναι επιθετικός, αλλά κεντρικός αμυντικός. Δεν είναι τριάντα τεσσάρων χρονών, αλλά είκοσι έξι. Δεν είναι Αργεντινός, αλλά Καμερουνέζος. Αυτός ο Λίο Μέσι παίζει για την Τουλούζ Ροντέο, μια ομάδα από την έκτη κατηγορία της Γαλλίας, που ισοδυναμεί με τη δική μας εθνική ερασιτεχνική κατηγορία.

Πελέδες και άλλοι πολλοί  

Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι τον ανακάλυψαν σχετικά γρήγορα: θα ήταν και δύσκολο να μην συμβεί αυτό με ένα τύπο που κουβαλάει ένα τέτοιο επώνυμο. Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι αυτό οφείλετε στην αγάπη των γονιών του για τον Μέσι, τον πρώτο τον αυθεντικό. Η Αφρική είναι γεμάτη από διάφορους Πελέ: ο πιο γνωστός ήταν ο Αμπεντί Πέλε, κάποτε παίκτης της Μαρσέιγ και θριαμβευτής μαζί της μια σεζόν στο παλιό Τσάμπιονς λιγκ. Αλλά στην περίπτωση των δυο Μέσι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Όταν ο Μέσι ο Β’ ο Αφρικανός γεννήθηκε, ο Μέσι ο σούπερ σταρ ήταν οκτώ χρονών. Ακόμα και στην Ηπειρο των μάγων (όχι απαραίτητα της μπάλας…), δεν υπήρχε μάγος που να πρόβλεπε ότι ένα οκτάχρονο ασθενικό παιδί από την Αργεντινή θα γινόταν δώδεκα χρόνια αργότερα αστέρι στη Μπαρτσελόνα, τόσο μεγάλο ώστε να δώσουν στο γιό τους το όνομα και το επίθετό του κάποιοι ποδοσφαιρόφιλοι στο Καμερούν.

Ο Μέσι ο Β’ έχει μια εξήγηση. Ισχυρίζεται ότι  το επώνυμο Μέσι είναι αρκετά διαδεδομένο στο κεντρικό τμήμα της χώρας καταγωγής του, ανήκε στον παππού του – τον πατέρα της μητέρας του. Το επώνυμο του πατέρα του είναι Νιαμσί. Αρχικά ο νεαρός Λίο Μέσι είχε και τα δυο επώνυμα: αποκαλούνται Λίο Μέσι Νιαμσί. Αλλα ποιος Νιαμσί θα άντεχε ποτέ δίπλα σε ένα Μέσι και μάλιστα Λίο;   

Περιοδεία κανονική

Η ιστορία του Λίο Μέσι του Β΄ γράφτηκε στο τελευταίο τεύχος του France Football που γιορτάζει την έβδομη Χρυσή Μπάλα του σαφώς πιο διάσημου συνονόματού του. Ο Λίο Mέσι o B΄έχει αγωνιστεί σε πολλές γαλλικές ομάδες – ο συντάκτης του άρθρου γράφει ότι «έχει περιοδεύσει σε πολλά κλαμπ»: Auch, Muret, Fonsorbes, Portet-sur-Garonne, δημοσιεύω τα ονόματα στα λατινικά για να δώσω στην περιοδεία του την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια. Στην Τουλούζ Ροντέο κερδίζει 450 ευρώ το μήνα ως ποδοσφαιριστής και εργάζεται επίσης ως ντελιβεράς σε τοπική πιτσαρία καθημερινά για οκτώ ώρες για να βγάζει τα προς το ζειν και να συντηρεί τον εαυτό του, δηλαδή και να καλύπτει τα έξοδα δωματίου και διατροφής στην Τουλούζ. Ισχυρίζεται ότι ως ποδοσφαιριστής, προπονήθηκε επίσης στην Καταλονία, μεταξύ 2006 και 2007, στο Marcet Foundation, μια μικρή ομάδα ενός χωριού, όχι πολύ μακριά από το Καμπ Νου τον τόπο των θαυμάτων του Λίο Μέσι του Μεγαλοπρεπούς. Ισχυρίζεται ότι τον παρακολούθησε για ένα διάστημα ένας σκάουτερ της Εσπανιόλ, και ότι στην Ισπανία δεν έμεινε γιατί αποφάσισε να ξανασμίξει με τη μητέρα του που μετανάστευσε στη Γαλλία. «Την πρώτη μέρα που πήγα στο γυμνάσιο» λέει στο γαλλικό περιοδικό, «τα αγόρια ήρθαν σε μένα κατά τη διάρκεια του διαλείμματος και με ρώτησαν με δυσπιστία: «αλήθεια σε λένε Λίο Μέσι ή λες ψέματα;». Οι φανατικοί του ήδη αστέρα της Μπαρτσελόνα του ζητούσαν να αλλάξει το όνομά του! «Στην Καταλονία έπρεπε να δείχνω την ταυτότητά μου όλη την ώρα: όταν την έβλεπαν όλοι ήθελαν να βγάζουν φωτογραφίες μαζί μου» λέει.

https://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/ccecce08-0a50-480d-ba72-05fb48c288ff.jpg

Κόλπα για μπύρες

Κέρδισε κάτι από το ό,τι τον λένε Λίο Μέσι; «Οι φίλοι μου έχουν στήσει ένα κόλπο για να βγάζουν χρήματα για τις μπύρες. Βγαίνεις το βράδυ, πας σε ένα κλαμπ και σε ρωτάνε αν θέλεις να ποντάρεις 20 ευρώ, πως στο μαγαζί βρίσκεται ο Μέσι. Και πάντα κερδίζουν» λέει. Θυμάται επίσης ότι την πρώτη φορά που τον σταμάτησε η αστυνομία, γιατί διαπίστωσε μια παρατυπία στην άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, όταν διάβασαν ότι αυτή ανήκει στο Λίο Μέσι και βρέθηκαν μπροστά του γέλασαν και τον συγχωρέσαν. Ο Λίο θυμάται και τα πρόσωπα των ανθρώπων που βρίσκονταν μαζί του σε ένα λεωφορείο και  διάβαζαν απορημένοι στην τοπική εφημερίδα της Τουλούζ «La Dépêche du Midi» το κομμάτι με τον τίτλο «Εφτασε ο Μέσι». Χωρίς να γνωρίζουν ότι κάθετε δίπλα τους.

Καριέρα με χαμηλές πτήσεις

Ο Λίο Μέσι ο Β’ είναι άνθρωπος χωρίς παράπονα από τη ζωή του, μολονότι η καριέρα του δεν λέει να απογειωθεί. Πριν πάει στην Καταλονία δοκίμασε να αγωνιστεί στη Λέτσε τον καιρό που η ιταλική ομάδα είχε πέσει στην Τρίτη Εθνική. Μετά δοκίμασε και στην Μπρέσια, όπου σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό πέρασε έξι μήνες κάνοντας προπονήσεις. Το αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν στο Colomiers, με δεκαπέντε συμμετοχές στη γαλλική τρίτη κατηγορία τη σεζόν 2014-2015. Στην τωρινή του ομάδα, όπως λέει «πληρώνεται μόνο γιατί λέγεται Μέσι». «Ο πρόεδρος έχει χιούμορ – με θεωρεί το μεγαλύτερο όνομα που έπαιξα ποτέ στον σύλλογο. Αλλά δεν αρκούν τα χρήματα για να ζήσω από το ποδόσφαιρο. Πριν βρω δουλειά ως ντελίβερι καθάριζα διαμερίσματα» λέει.

Μόνο δυο

Σύμφωνα με το περιοδικό τον περασμένο Μάιο από το Λονδίνο έγινε γνωστό ότι στις ακαδημίες της Άρσεναλ υπάρχει ένα αγόρι από την Κένυα που ονομάζεται Λέο Μέσο: του έδωσαν τη φανέλα με το νούμερο εννιά. Πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια ένας Ζορζ Μέσι έπαιζε στο Βέλγιο και την Πολωνία, ενώ στην Ιταλία υπήρχε ένας Φάπιο Μέσι, ηγέτης στην άμυνα της Ματσεράτα στις αρχές της δεκαετίας του '80. Αλλά πλέον Λίο Μέσι είναι μόνο ένας. Λάθος είναι δυο.

(Νέα Σαββατοκύριακο Δεκέμβριος 2021)