Μια τυπική διαδικασία

Μια τυπική διαδικασία


Η ΑΕΚ κατάφερε να ολοκληρώσει τη δουλειά στο Καραϊσκάκη χθες και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος όπου θα βρει τον ΠΑΟΚ πάλι. Έγραφα χθες στην εφημερίδα ότι για τις στοιχηματικές εταιρείες ο Ολυμπιακός έχει ήδη αποκλειστεί πριν το ματς αρχίσει. Η νίκη του ήταν πιθανή, η πρόκρισή του όχι. Η εκτίμηση τους ήταν σωστή. Προέκυψε μια τυπική διαδικασία. Μια είπα; Λάθος δυο. Διότι τυπική διαδικασία ήταν και η πρόκριση της ΑΕΚ και η νίκη του Ολυμπιακού. 

Ο Ολυμπιακός φέτος έχει μια μεγάλη δυσκολία στα ντέρμπι και έχει και μία γενικότερη αδυναμία να κρατήσει το μηδέν. Ξαφνικά δυσκολία στα ντέρμπι εμφάνισε και η ΑΕΚ. Κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 0-1, αλλά μετά την νίκη της με 3-0 στο κύπελλο επί του Ολυμπιακού, έχει μια ισοπαλία με τον ΠΑΟ, μια νίκη με 0-1 στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ και δυο ήττες (πλέον) από τον Ολυμπιακό. Απλά η χθεσινή δεν πόνεσε. Κατά κάποιο τρόπο χθες είδαμε αδυναμίες και από τους δυο. Δεν ξέρω ωστόσο αν θα συμφωνούσαν με αυτό οι προπονητές.

Η άμυνα στις μεγάλες πάσες

Η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση, όχι πάντως χωρίς να ιδρώσει κομμάτι. Ο Ολυμπιακός μπήκε καλά στο γήπεδο και με ένα γκολ που πέτυχε ο Βαλμπουενά μετά από σέντρα του Μπακαμπού στο 27΄βρήκε το γρήγορο γκολ που έψαχνε. Η ΑΕΚ, που ξεκίνησε νωθρά και εξαιτίας του γεγονότος ότι παρατάχθηκε με μια εντεκάδα από παίκτες που δεν έχουν παίξει πολλές φορές μαζί, δεν πανικοβλήθηκε από την δυσάρεστη αυτή εξέλιξη κι αυτό ήταν ο λόγος που κατάφερε σχετικά γρήγορα να φέρει ξανά το πράγμα στα μέτρα της. Ωστόσο ένα εκνευρισμό τον έδειξε κι άρχισε να παίζει με το χρονόμετρο πολύ νωρίς. Η στόχευσή της ήταν αυτή τη φορά η πλευρά του Ανδρούτσου και μετά το γκολ ανέβηκε προσέχοντας ωστόσο να μην πάθει ότι έπαθε από τον Μπακαμπού στην Opap Aρένα: η σωστή άμυνα στις μεγάλες πάσες προς τον φορ του Ολυμπιακού πρέπει να ήταν αυτό που χαροποίησε τον Αλμέιδα πιο πολύ. Κατά τα άλλα ο Πινέδα δεν πρόλαβε να ισοφαρίσει πριν να τελειώσει το ημίχρονο, γιατί μια καλοζυγισμένη κεφάλια τους στις καθυστερήσεις Έφυγε άουτ, αλλά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου η ΑΕΚ αποφάσισε να δείξει όλα όσα έχει μάθει φέτος κι έφτασε στο γκολ που της έδωσε ηρεμία εύκολα και γρήγορα.

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/23/04/12/3818883_213045.jpg?w=880&f=bicubic

Αφού σπατάλησε τρεις (!) ευκαιρίες στα πρώτα πέντε λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου η ΑΕΚ, που δεν ένιωθε καμία απολύτως πίεση στη μεσαία γραμμή, ισοφάρισε με ένα αυτογκόλ του Μπα, που προσπάθησε να σταματήσει ένα σουτ του Λιβαι Γκαρσία, που αργά αλλά σταθερά βρίσκει  την φόρμα του. Ο Ολυμπιακός έφτασε στο 2-1 πολύ γρήγορα με ένα σουτ του Χουάνκ, που σε ένα ακόμα παιχνίδι ήταν ο μοναδικός πραγματικός μέσος που υπήρχε στο γήπεδο. Αλλά ο γηπεδούχος δεν έκανε τίποτα άλλο στη συνέχεια, ώστε τουλάχιστον να δημιουργήσει κάποιο σασπένς. Λίγα πράγματα έκανε και η ΑΕΚ, η οποία συνεχίζοντας να παίζει πολύ από την πλευρά του Ανδρούτσου βρήκε ένα γκολ με τον φορμαρισμένο Τζούμπερ που δε μέτρησε γιατί ο Ελβετός ξεκινήσει την προσπάθεια του από θέση οφσάιντ.

Πιο ενδιαφέρον το μετά  

Μοιάζει να μην ένα παιχνίδι συμπερασμάτων και όμως δεν είναι έτσι. Θα έλεγα πως το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του είναι τα συμπεράσματα που θα βγουν μετά το ματς. Η ΑΕΚ ήταν δεδομένο ότι θα πάρει την πρόκριση. Υπάρχει όμως κάτι για το οποίο πρέπει να προβληματιστεί. Σε ένα ακόμα παιχνίδι, εγώ τουλάχιστον είδα από την πλευρά των ποδοσφαιριστών της, ένα παράξενο κυνισμό που δεν χαρακτήριζε την ΑΕΚ μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Δεν είδα την ΑΕΚ να προσπαθεί να κερδίσει, αλλά την είδα να προσπαθεί επαγγελματικά να πάρει ένα αποτέλεσμα το οποίο θα της έδινε την πρόκριση. Το πήρε. Αλλά για μια ομάδα που έχει μάθει να δημιουργεί, το να προκρίνεται με μια ήττα απέναντι μάλιστα σε έναν Ολυμπιακό με το ηθικό στα Τάρταρα μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο δεν είναι ό,τι καλύτερο. Το καλό για την Ενωση είναι η απόδοση κάποιων αναπληρωματικών της. Ο Τζούμπερ ήταν για μια ακόμα φορά κεφάτος, ο Γαλανόπουλος έδειξε σιγά-σιγά να συνέρχεται, ο Μίτογλου παίζει σαφώς καλύτερα από πέρσι ενώ και ο Στάνκοβιτς που βρέθηκε μετά από καιρό κάτω από τα δοκάρια ως βασικός δεν έδειξε καθόλου σκουριασμένος. Αλλά παρά την καλή απόδοση σχεδόν όλων η ΑΕΚ έχασε κι έμοιαζε να μην έχει με αυτό πρόβλημα: δεν είναι καλό σημάδι. Αλλά κάτι μου λέει πως για την συμπεριφορά αυτή ο Αλμέιδα θα χει πολλά να πει στις προπονήσεις των επόμενων ημερών.

https://www.fosonline.gr/media/news/2023/04/12/241637/main/valbuena-aek.jpg

Αναγνώσεις κι όνειρα

Του Ολυμπιακού από την άλλη ειλικρινά δεν ξέρω αν η νίκη θα του κάνει καλό. Μια ήττα βέβαια πιθανότατα θα τον «σκότωνε» ψυχολογικά, αλλά και η νίκη αυτή απαιτεί είναι ένα αποτέλεσμα για το οποίο χρειάζεται μια ψύχραιμη ανάγνωση. Ο Ολυμπιακός μπήκε με το όνειρο να ανατρέψει το  βαρύ 3-0 του πρώτου παιχνιδιού. Για να το έκανε αυτό έπρεπε τουλάχιστον να βάλει τρία γκολ και να μη δεχτεί κανένα. Δεν κατάφερε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Κέρδισε όμως. Αν ήταν μια νορμάλ ομάδα, θα έπρεπε να μην σταθεί πάρα πολύ σε αυτή τη νίκη και ο προπονητής της θα έπρεπε να εστιάσει στις ιδιαιτερότητες του παιχνιδιού και στις αδυναμίες που φάνηκαν. Ο Ολυμπιακός κέρδισε μια ΑΕΚ η οποία ήταν ελάχιστα διεκδικητική, κατέβηκε στο Καραϊσκάκη για να πάρει την πρόκριση και όχι απαραίτητα για να κερδίσει. Έδειξε όμως ότι όταν χρειάστηκε να ανεβάσει ταχύτητα για να βρει το γκολ της ηρεμίας το έκανε χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι το παιχνίδι που έχει μπροστά του ο Ολυμπιακός πάλι με την ΑΕΚ στο ίδιο γήπεδο σε δέκα μέρες θα είναι πολύ περισσότερο δύσκολο Για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η ΑΕΚ θα κατέβει αυτή τη φορά για να κερδίσει και όχι για να διαχειριστεί το αβαντάζ που της έδινε μια νίκη σε ένα πρώτο παιχνίδι. Και δεύτερον γιατί θα παίξει με μια ενδεκάδα πολύ πιο δυνατή από αυτή που είδαμε χθες.

Σηκώνω τα χέρια ψηλά  

Αν δεν γνώριζα ότι ο Αλμέιδα δεν θα κατέφευγε  ποτέ σε τέτοιου είδους φτηνά κόλπα θα έλεγα ότι η ΑΕΚ πέρα από το να προκριθεί θέλησε εχθές να κοιμίσει τον Ολυμπιακό, να τον βάλει δηλαδή στη διαδικασία να πιστέψει ότι επειδή πήρε μια νίκη με τον τρόπο που την πήρε δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να την κερδίσει και σε δέκα μέρες. Ο Αλμέιδα δεν το έκανε: είμαι βέβαιος. Είμαι επίσης βέβαιος πως θα αναλύσει το παιχνίδι και θα κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει τους παίκτες του να είναι πιο προσεκτικοί στα μετόπισθεν και να πιέσουν περισσότερο στο επόμενο ματς τον Χουάνκ και τον Φορτούνη που είναι οι δύο μοναδικοί αξιόπιστοι δημιουργοί, που έχει αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός. Σημειωτέων ότι τα περιμένει όλα από δαύτους διότι στηρίζεται επιθετικά αποκλειστικά στις έμπνευσης τους και μόνο. Ωστόσο, από την άλλη ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποια μπορεί να είναι τα συμπεράσματα του Ανιγκό από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Γενικώς ομολογώ ότι με τον τρόπο που έχει εξελιχθεί η σεζόν του Ολυμπιακού μου μοιάζει αδύνατο να την προσεγγίσω με κάποιο είδους ποδοσφαιρική λογική. Βρίσκω, όμως, ότι για την ομάδα του πρωταθλητή είναι σπουδαίο ότι χθες στο Καραϊσκάκη πήγαν 25.000 οπαδοί που φάνηκαν να πιστεύουν στην ανατροπή και στην πρόκριση. Αυτό σημαίνει ότι το γήπεδο θα γεμίσει στο επόμενο ματς που θα είναι πάρα πολύ πιο δύσκολο. Γιατί χθες ήθελε να κερδίσει ο Ολυμπιακός και κέρδισε. Ενώ στο επόμενο ματς θα θέλει να κερδίσει και η ΑΕΚ, που χθες απλά προκρίθηκε.