Μια ρωσική σαλάτα...

Μια ρωσική σαλάτα...


Και η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ δεν δέχτηκε τελικά τους ισχυρισμούς του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης: η έφεση των δύο ομάδων απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες από τους τακτικούς δικαστές που αποτελούν την Επιτροπή. Είναι η πέμπτη στη σειρά ήττα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης στα δικαστήρια από το ξεκίνημα αυτής της υπόθεσης. Ακόμα αναζητείται ένα δικαστήριο ή μια επιτροπή  που να τους δώσει κάποιο δίκιο. Δύσκολα θα βρεθεί. Τώρα μπορούν να πάνε στο CΑS – καλώς να πάνε. Αλλά ας έχουν υπόψιν τους ότι αν και εφόσον διεθνοποιηθεί το ζήτημα μπορεί να υπάρξουν εκεί δυο καινούργια προβλήματα. Το πρώτο θα σχετίζεται με την τιμωρία: αν το CAS μπει στην ουσία της υπόθεσης το -7 και το -12 μπορεί να μοιάζουν ποινές μικρές. Το δεύτερο θα αφορά την κατάκτηση του περσινού πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ: με τη χθεσινή απόφαση το έχει κερδίσει (και με τη βούλα) έχοντας τον έλεγχο μιας δεύτερης ομάδας στο ίδιο πρωτάθλημα. Τα γράφω από τώρα για να μην λένε ότι παρασύρθηκαν από τους δικηγόρους κτλ. Σε κάθε αναμέτρηση πρέπει να σταθμίζεις τι μπορεί να κερδίσεις και τι μπορεί να χάσεις. Ο κ. Χρήστος Πανόπουλος π.χ το ξέρει και για αυτό προβλέπω ότι δεν θα πάει πουθενά. Ο ΠΑΟΚ, αν συνεχίσει να θεωρεί υπερασπιστική γραμμή την επικοινωνία, μπορεί να το κάνει. Με κίνδυνο να φάει πάλι τα μούτρα του.

 

Χθες η Εφέσεων με την απόφασή της «χάλασε» και μια ακόμα πιθανότητα. Όχι  μόνο απέρριψε τις εφέσεις των δυο ομάδων, αλλά ξεκαθάρισε πως ο Ολυμπιακός έχει δικαίωμα να είναι αντίδικος του ΠΑΟΚ και στο CAS, αν αυτός προσφύγει εκεί. Η τελευταία (;) ελπίδα του ΠΑΟΚ ήταν να πάει στην Ελβετία με αντίπαλο την ΕΠΟ, στρεφόμενος κατά μιας απόφασης ενός δικαστηρίου της και να ποντάρει σε μια καλόβολη παρουσία της: να γίνει μια δίκη μεταξύ φίλων κι όχι μεταξύ αντιδίκων. Δεν θα γίνει ούτε αυτό – αν ο ΠΑΟΚ πάει στο CAS πάλι τους δικηγόρους του Ολυμπιακού θα βρει απέναντί του. Με τους οποίους έμπλεξε όσο και με την ομάδα του Μαρτίνς. 

Η σοβαρότητα και οι μπούρδες

Ηταν κακοί οι δικηγόροι του ΠΑΟΚ; Δεν θα το πω ποτέ. Απλά νομίζω ότι οι άνθρωποι παρασύρθηκαν από την απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας – πράγμα που το παθαίνεις εύκολα, αν έχεις στη διάθεσή σου μεγάλη πρόσβαση σε ΜΜΕ.  Εχω την υποψία ότι ο ΠΑΟΚ ειδικά (η Ξάνθη ήταν πάντα κομπάρσος) δεν στήριξε την γραμμή της υπεράσπισής του, βασιζόμενος σε μια σοβαρή νομική στρατηγική, αλλά κατέφυγε στην υποτιθέμενη δύναμη της επικοινωνίας – δηλαδή στους δημοσιογράφους. Αυτοί ανέλαβαν την εργολαβία της υποστήριξης του: όμως είναι άλλο η επικοινωνία κι άλλο η δικαιοσύνη. Επικοινωνία μπορείς να κάνεις άνετα μπουρδολογώντας, ειδικά αν απευθύνεσαι σε ένα ακροατήριο που πιστεύει καλόβολα ότι να ‘ναι. Η δικαιοσύνη όμως απαιτεί σοβαρότητα. Όχι μπούρδες.  

Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη αντί να αποδείξουν ότι κακώς κατηγορούνται και ότι μεταξύ τους δεν υπάρχει καμία ύποπτη σχέση άφησαν στους δημοσιογράφους την προσπάθεια να χτίσουν εντυπώσεις. Έτσι αρχικά λοιδορήθηκε ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης γιατί τάχα μου έκανε παρεμβάσεις στην ΕΕΑ: το Συμβούλιο Επικρατείας (κι όχι μια επιτροπή της ΕΠΟ…) πέταξε στο καλάθι των αχρήστων ως παντελώς αβάσιμο αυτό τον ισχυρισμό. Στη συνέχεια καλλιεργήθηκε η δήθεν νομική άποψη ότι άλλο είναι η Ξάνθη κι άλλο η θυγατρική της, που αγόρασε ο εκατομμυριούχος ανιψιός: ήρθε η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ (της ΕΠΟ «του δικού μας» του Γραμμένου), κι αφαίρεσε την άδεια συμμετοχής της Ξάνθης στο πρωτάθλημα λέγοντας ότι οι δυο εταιρίες είναι ένα και το αυτώ. Μετά βγάλανε μια εβδομάδα φωνάζοντας για το πόρισμα που καθυστερεί και μετά άλλη μια παίζοντας τους Κλουζώ και ψάχνοντας ποιος δικηγόρος μιλάει με ποιον. Στη συνέχεια χλευάστηκαν και λοιδορήθηκαν τα μέλη της ΕΕΑ, λες και θα άλλαζαν εκ των υστέρων την απόφασή τους: ακόμα τους στοχοποιούν. Για να μην το ξεχάσω απειλές είχαμε και σε όσους έγραφαν για την ιστορία (τους οποίους ο ΠΑΟΚ θα τάραζε στις μηνύσεις…) ενώ υπήρξε και η αξέχαστη εξαγγελία ότι θα κοπεί η Ελλάδα στα δυο κτλ. Ολα φυσικά τα λέγανε γιατί δεν είχαν κάτι άλλο να πούνε.  

Πιο πολύ και από υπερασπιστική γραμμή οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ έδιναν ιδέες για τίτλους σε εφημερίδες και κατευθύνσεις για πύρινα διαδικτυακά άρθρα: η μπούρδα πήγε σύννεφο! Ακούστηκαν του κόσμου τα απίθανα – με πρώτο ότι ο Σαββίδης δεν έχει επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα και δεν έχει την κυριότητα του ΠΑΟΚ, ενώ κάτι μέρες αργότερα ο άνθρωπος πήγε στην σύσκεψη των τεσσάρων στο Μεγάλη Βρετανία ως μεγαλομέτοχος! Και μετά ήρθε ο κ. Τάκης Μπαλτάκος και το σόου ανέβηκε επίπεδο.  

Τίναξε την μπάνκα στον αέρα

Ο Μπαλτάκος είναι σόουμαν κι αποδείχτηκε ο κατάλληλος άνθρωπος για παραγωγή μπλα μπλα. Ακούγαμε και διαβάζαμε ότι «ο Μπαλτάκος ξετίναξε τις κατηγορίες στην εκδίκαση» γιατί χρησιμοποίησε το τρομερό επιχείρημα ότι «δεν μπορούν οι πατάτες να ελέγχουν τον μανάβη»: δεν κάνω πλάκα. Διαβάσαμε αναλύσεις του που εξηγούσαν την σίγουρη αθώωση των ομάδων «γιατί το άρθρο 69 του ΚΑΠ είναι σαφές και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα» - λες και τα άρθρα αγοράζουν ομάδες. Μάθαμε απέξω, από τις πολλές φορές που γράφτηκε, ότι «δεν είναι δεσμευτική η έκθεση της ΕΕΑ και ελέγχεται η βασιμότητα της». Ακούστηκε ως νομικό επιχείρημα (!) ότι «τα ματς έχουν και δεύτερο ημίχρονο». Οταν κατάλαβε ότι δεν έχει καμία τύχη το γύρισε στιις «παύλες»: από αυτό και μόνο καταλάβαινες το τέλος.

Η διαφορά δεν είναι μόνο η ικανότητα, είναι και η σοβαρότητα. Την ώρα που ο Ολυμπιακός κατέθετε συνεχώς στοιχεία για μετοχολόγια, ομολογιακά δάνεια, σχέσεις του Καλπατζίδη με τον θείο Ιβάν, αποδείξεις για το πώς λειτουργούν και πως είναι συνδεδεμένες οι εταιρίες του Σαββίδη, από την άλλη πλευρά διάβαζες ατάκες για μανάβηδες και ημίχρονα, κι έβλεπες δικηγόρους σε τηλεοπτικές εκπομπές να βγάζουν λόγους μπροστά σε ένα δημοσιογραφικό ακροατήριο που με το αζημίωτο συμφωνούσε. Νόμιζες ότι η υπόθεση δεν ήταν μια δικαστική αναμέτρηση, αλλά ένα ριάλιτι σόου και στο τέλος θα ψηφίζαμε. Δεν ψηφίσαμε εμείς, αποφάσισαν οι δικαστές. Που δεν διαβάζουν δημοσιογράφους, δεν τους νοιάζουν τα site και κάνουν κανονικές δίκες κι όχι δίκες στο Open. Και που στείλανε κι ένα μήνυμα: ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη οφείλουν να ξεμπλέξουν, γιατί το πράγμα θα έχει και συνέχεια του χρόνου.

Συνέχισε τα ίδια

Ακόμα και μετά την χθεσινή απόφαση ο ΠΑΟΚ συνέχισε το παιγνίδι της επικοινωνίας: ανακοινώσεις, αναρτήσεις, απειλές κτλ. Ο κ. Γιώργος Σαββίδης τα έβαλε με αυτή την άτιμη τη χώρα και την δικαιοσύνη της: μάλλον οι δικαστές βάλανε τον Καλπατζίδη να αγοράσει την Ξάνθη και μετά τον κρύψανε κιόλας και δεν τον άφησαν να βγει να μιλήσει. Την ίδια ώρα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ είπε ότι η Εφέσεων δεν άκουσε ούτε τον πρωθυπουργό της χώρας (της κατά τα άλλα άτιμης) – λες και οι δικαστές είναι υποχρεωμένοι να κρίνουν με βάση κυβερνητικές υποδείξεις. Μετά ο Μπαλτάκος δήλωσε υποχρεωμένος να πάει στο CAS, μάλλον για να μιλήσει για μπακάληδες και πατάτες: η δουλειά δεν είναι ντροπή – πόσο μάλλον η ακριβοπληρωμένη. Ακόμα και μετά από πέντε ήττες στη σειρά η υπερασπιστική γραμμή του ΠΑΟΚ παραμένει μια ρωσική σαλάτα.

Αλλά επειδή παραμένει μια απορία, το πως δηλαδή πίστευαν ότι θα την βγάλουν καθαρή, θα γράψω και κάτι αύριο...