Κανείς δεν ντρέπεται για τίποτα...

Κανείς δεν ντρέπεται για τίποτα...


Το χειρότερο που έχει συμβεί στις δυο πρώτες αγωνιστικές του εφετινού πρωταθλήματος είναι η εκτόξευση φωτοβολίδας ευθείας βολής από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ προς τους οπαδούς του Πανιώνιου στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και στο οποίο βλέπει κανείς τη στιγμή που αυτό συμβαίνει είναι πραγματικά σοκαριστικό. Όπως σοκαριστική για το τι μας περιμένει είναι και η (μη) αντίδραση όλων των ανευθυνοϋπεύθυνων, που κάνουν περίπου σαν να μην έγινε τίποτα.  

Αρκούσε μια απλή συγνώμη

Για το γεγονός έκανε μια ατυχέστατη  ανάρτηση ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΠΑΟΚ κ. Κυριάκος Κυριάκος  - την διάβασα πολύ προσεχτικά. «Η Νέα Σμύρνη είναι ένα εξαιρετικό γήπεδο, με φιλάθλους πολύ υποστηρικτικούς για την ομάδα τους και πάντα δεκτικούς στο να παραχωρούνται εισιτήρια στους δικούς μας οπαδούς. Η σημερινή παραφωνία είναι τόσο ύποπτη, τόσο για τη στιγμή που έγινε, όσο και για το γεγονός πως έγινε απέναντι σε μια φιλική κερκίδα» γράφει και προσθέτει: «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ουδέποτε και με οποιονδήποτε τρόπο είχε εχθρικά συναισθήματα προς την ομάδα και τους φιλάθλους του Πανιωνίου και το ίδιο ισχύει για τους φιλάθλους μας. Εκ μέρους όσων εκφράζονται από τα παραπάνω μια συγγνώμη από τους φιλάθλους του Πανιωνίου. Επειδή όμως οι ομάδες μπορούν να γίνουν υποχείρια του ενός ηλιθίου, θα απομονώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε». Πραγματικά είναι να απορείς με την τοποθέτηση.

 

Η εκτόξευση φωτοβολίδας σε κόσμο δεν είναι «παραφωνία»: είναι εγκληματική πράξη. Το αν η εξέδρα του Πανιώνιου είναι φιλική είναι ατυχέστατο ως επισήμανση διότι δυστυχώς στο μυαλό του κάφρου δικαιολογεί εκτοξεύσεις φωτοβολίδων σε εξέδρες οπαδών μη φιλικών στον ΠΑΟΚ: ουσιαστικά μάλιστα (αν κανείς το σκεφτεί) σχεδόν προτρέπει τέτοιες ενέργειες. Η φωτοβολίδα δεν είναι «ύποπτη», ούτε μπορεί κανείς να τη συλλάβει για να την ανακρίνει. Αν ο Κυριάκος θεωρεί ότι υπήρξε κάποιος προβοκάτορας που τρύπωσε στην εξέδρα, τότε προβοκάτορες είναι όλοι όσοι ήταν στο γήπεδο δίπλα του και τον άφησαν να φύγει. Η εκτόξευση φωτοβολίδας δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό: στον περσινό φεστιβάλ βίας στο ΟΑΚΑ, που ονομάστηκε τελικός του κυπέλλου Ελλάδος, έπεσαν τουλάχιστον πέντε. Η φυγάδευση του τύπου που την πέταξε μαρτυρά ότι δεν υπήρχε στην ιστορία ένας ένοχος, αλλά κάμποσοι περισσότεροι σε ρόλο συνεργού. Ο Κυριάκος και ο ΠΑΟΚ έχασαν την ευκαιρία να πουν μια απλή συγνώμη: δεν χρειαζόταν τίποτα περισσότερο. Άλλωστε η ομάδα έχει τη μικρότερη ευθύνη για το περιστατικό: οι εγκληματίες, που βρέθηκαν στην εξέδρα της, απλά βρίσκουν και τα κάνουν.  

Ένα μικρό πρόστιμο

Το περασμένο καλοκαίρι, μετά τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος, όπου η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκαν απλά με χρηματικά πρόστιμα για εκείνο το υπερθέαμα βίας των οπαδών τους στο ΟΑΚΑ, αποφασίστηκε πάλι η τροποποίηση των κανονισμών, ώστε οι αθλητικοί δικαστές να γίνονται λιγότερο ρεζίλι και οι ομάδες να πέφτουν στα μαλακά. Για τη ρίψη φωτοβολίδας ο ΠΑΟΚ θα τιμωρηθεί τώρα με ένα απλό πρόστιμο – αν μάλιστα δεν υπήρχε και μικροδιακοπή του αγώνα μπορεί να το γλύτωνε κι αυτό. Χάρη στην τροποποίηση των σχετικών άρθρων καμία ομάδα πια δεν φέρνει ευθύνη – μπορεί ο καθένας να πετάει φωτοβολίδες και δεν τρέχει τίποτα. Οι ΠΑΕ συμφώνησαν ότι δεν μπορεί να κάνουν τίποτα για αυτό κι από την πλευρά τους μια χαρά έκαναν: ποιος θέλει ευθύνες σε αυτή τη χώρα; Αλλά για μια στιγμή: η ευθύνη για τη μη τέλεση μιας πράξης απίστευτα εγκληματικής, αλλά και για την οποία τιμωρία της, δεν μπορεί να βαραίνει τις ΠΑΕ, αλλά το ίδιο το Κράτος. Που για μια ακόμα φορά αποφάσισε πως η προστασία του πολίτη (αν είναι ποτέ δυνατόν!) δεν είναι δουλειά του!    

Ευθύνη του Κράτους

Αν στη Νέα Σμύρνη από την εγκληματική αυτή ενέργεια ενός επικίνδυνου ηλίθιου, που έφυγε από το γήπεδο σαν κύριος, πέθαινε ένας άνθρωπος η ευθύνη θα ήταν πάλι του ελληνικού ποδοσφαίρου, των παραγόντων του, των κακών οπαδών του κτλ: στην πραγματικότητα θα ήταν ευθύνη του Κράτους και μόνο αυτού. Πόσοι οπαδοί του ΠΑΟΚ ήταν στη Νέα Σμύρνη; Ούτε 750! Πως είναι δυνατόν να μην τους έχει ψάξει η αστυνομία όταν μπήκαν στο γήπεδο; Φιλοξενούμενοι ήταν και σίγουρα δεν είχαν πάει στις εξέδρες όπλα και πολεμοφόδια μια μέρα πριν. Ποιος έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι δεν κινήθηκε κανείς από την αστυνομία, μετά την εκτόξευση της φωτοβολίδας, ώστε να μπλοκάρει έστω την έξοδο; Υπάρχουν στο γήπεδο κάμερες; Λειτούργησαν; Θα μας τα απαντήσει όλα αυτά κανένας; Αποκλείεται. Αφού δεν κάηκε κανένας όλα είναι μια χαρά. Μπορεί και η αστυνομία να βγάλει μια ανακοίνωση και να χαρακτηρίσει κι αυτή την φωτοβολία «ύποπτη». Το προνόμιο της ανοησίας δεν το έχει μονοπώλιο κανείς.  

Για γέλια και για κλάματα

Και μετά υπάρχουν οι ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες, αυτές της Κυβέρνησης του νομοθετεί και υποτίθεται ορίζει και το πλαίσιο: εδώ πραγματικά το πράγμα είναι για γέλια. Είναι δυνατόν μετά τον τελικό του κυπέλλου που είδαμε πέρυσι να επιτρέπει ένας Υφυπουργός Αθλητισμού το τέλος της αυστηροποίησης του ΚΑΠ; Ποια δηλαδή ήταν η πρόοδος που είδε και που τον οδήγησε στο να σταματήσουν οι αυστηρές τιμωρίες των ομάδων και να επιτραπούν οι μετακινήσεις των οργανωμένων; Τι ήταν αυτό που τον έπεισε ότι δεν θα πετάνε φωτοβολίδες στον κόσμο οι χούλιγκανς; Και γιατί δεν μας το λέει;

 

Σχεδόν δυο μέρες μετά το περιστατικό ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης δεν έχει πει κουβέντα. Θα νόμιζε κανείς ότι κάνει την πάπια – έχει σπάνιο ταλέντο σε αυτό είναι αλήθεια. Αλλά δεν ισχύει. Χθες μάλιστα έδωσε και μια συνέντευξη στο αγαπημένο του Αθηναϊκό Μακεδονικό  Πρακτορείο Ειδήσεων: μιλάμε για συνέντευξη – ποταμό 2 χιλιάδων 458 λέξεων! Ξέρετε τι είπε για τη φωτοβολία που μπορούσε στη Νέα Σμύρνη να κάψει άνθρωπο; Τίποτα απολύτως! Με τον Πρωθυπουργό να ετοιμάζεται να ανεβεί στη ΔΕΘ για να μοιράσει χρυσά κουτάλια να φάει ο κόσμος, σιγά μην τολμούσε ο Βασιλειάδης να πει κάτι για τον περήφανο λαό του ΠΑΟΚ: πιο πιθανό είναι να πιάσει τη μύτη του και να λιποθυμήσει σε απευθείας μετάδοση. Βέβαια τον φύλαξε ο Θεός και καλά θα κάνει να πάει ν ανάψει κανένα κερί, διότι αν είχε καεί άνθρωπος στη Νέα Σμύρνη σήμερα θα έκανε παρέα στον Τόσκα. Ας μπει τουλάχιστον να διαβάσει τις αναρτήσεις των πατεράδων που ήταν με τα παιδιά τους στο γήπεδο κι ορκίζονται ότι δεν θα ξαναπάνε: κάτι θα καταλάβει.

Δεν ντρέπεται ποτέ κανείς  

Το Μάτι δεν δίδαξε σε κανένα τίποτα. Αν κάτι τραγικό είχε συμβεί στη Νέα Σμύρνη το τι θα κάνανε οι κυβερνώντες το ξέρουμε: θα καταγγέλλανε τις ΠΑΕ και το παλιό πολιτικό σύστημα, θα ρίχναμε ευθύνες στον ολιγάρχη Σαββίδη με τον οποίο τώρα δεν τα έχουμε καλά, θα ψάχνανε αν ο αστυνομικός διευθυντής Νέας Σμύρνης έχει καμιά συγγένεια με κανένα της αντιπολίτευσης – σίγουρα θα διακόπτανε το πρωτάθλημα. Και δεν θα ντρεπόταν κανείς καθόλου και για τίποτα…