Η δυσκολία του πρέπει

Η δυσκολία του πρέπει


Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δίνουν απόψε εντός έδρας, ο πρώτος για το Europa League με την Άϊντραχτ κι ο δεύτερος στο UEFA Conference League με την Κοπεγχάγη, τα πιο δύσκολα ματς που έχουν δώσει μέχρι τώρα στη φάση των ομίλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων: ο λόγος είναι ότι τους ακολουθεί ένα μεγάλο πρέπει, το «πρέπει να κερδίσουν». Ο Ολυμπιακός θέλει την πρωτιά στον όμιλο που θα τον στείλει απευθείας στη φάση των 16 της διοργάνωσης και για να έχει ελπίδες να την κατακτήσει πρέπει να κερδίσει τους Γερμανούς που είναι πρώτοι στη βαθμολογία. Κι ο ΠΑΟΚ, που δεν επιτρέπεται να τερματίσει δεύτερος στον  όμιλο που βρίσκεται, θέλει να ζευγαρώσει τις νίκες με την Κοπεγχάγη και να κεφαλαιοποιήσει τη νίκη του στη Δανία πριν δεκαπέντε μέρες. Αν δεν τα καταφέρουν απόψε ό,τι ακολουθεί θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο.  

Πριν λίγες μέρες

Και ο Πέδρο Μαρτίνς και ο Ρασβάν Λουτσέσκου δεν γίνεται να έχουν ξεχάσει τι συνέβη στα εκτός έδρας ματς που έδωσαν πριν λίγες μέρες με τους δυο αποψινούς αντιπάλους τους. Ο Ολυμπιακός εγκλωβίστηκε στη Γερμανία από το πρέσινγκ των παικτών της Άϊντραχτ που εξουδετέρωσαν την μεσαία του γραμμή και γνώρισε την πρώτη του εφετινή ήττα σε ενενηντάλεπτο. Η Άϊντραχτ είχε κάνει ένα καλό ματς, μεταφέροντας σωστά το παιγνίδι εκεί που είναι δυνατή – δηλαδή στις πλάγιες γραμμές, αλλά για την ήττα του ο Ολυμπιακός ευθύνεται κυρίως ο ίδιος. Μολονότι είχε ισοφαρίσει με τον Ελ Αραμπί, δέχτηκε το δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και βραχυκύκλωσε: οι Γερμανοί στόχευσαν στις αδυναμίες του, έτρεξαν πιο πολύ, δεν τον άφησαν να κρατήσει τη μπάλα στο πρώτο ημίχρονο και τον πανικόβαλαν αρκετά για ένα εικοσάλεπτο στο δεύτερο ημίχρονο βγάζοντας πολλούς παίκτες στις αντεπιθέσεις. Ο πρωταθλητής δεν έκανε σχεδόν τίποτα επιθετικά και πλήρωσε ακριβά και λάθη της άμυνάς του από την οποία θα λείψει απόψε ο  Σισέ – πράγμα που μεγαλώνει το βαθμό δυσκολίας του παιγνιδιού.

https://onsports.bbend.net/media/com_news/story/2021/10/21/749444/main/ElArabi.jpg

Κι Ο ΠΑΟΚ δεν είχε την πιο εύκολη βραδιά της χρονιάς στην Κοπεγχάγη, παρόλο που κέρδισε. Αν και βρέθηκε να παίζει από το 7ο λεπτό του ματς με παίκτη παραπάνω και μολονότι προηγήθηκε με 0-2, όχι μόνο δέχτηκε γκολ από τους πεισματάρηδες Δανούς, αλλά στο τέλος χρειάστηκε και τις επεμβάσεις του Πασχαλάκη για να φύγει νικητής. Ο Λουτσέσκου είχε επιτρέψει μια παράξενη οπισθοχώρηση στην ομάδα του, (την είχε προκαλέσει και με τις αλλαγές του), ίσως γιατί όλοι τότε είχαν το μυαλό στο ματς με τον Ολυμπιακό που ακολουθούσε.

Η φόρμα των παλιών  

Ο Πέδρο Μαρτίνς προετοιμάζει το αποψινό ματς με κάμποσες σκοτούρες: του δημιουργούνται εξαιτίας της μέτριας φόρμας πολλών παικτών που έχουν τραβήξει πολύ κουπί τα δυο τελευταία χρόνια. Ολοι μιλάνε για τις δυσκολίες των νεοφερμένων, ενώ το βασικό πρόβλημα είναι η φόρμα των «παλιών». Ο Μαντί Καμαρά, ο Ελ Αραμπί, ο Μπουχαλάκης (που δύσκολα θα ξεκινήσει) ακόμα και ο πάντα χρήσιμος Μασούρας, στα τελευταία ματς δεν είναι στα καλύτερά τους – ο δε Εμβιλά τώρα γύρισε. Ολοι έχουν, λόγω ποιότητας, και καλές στιγμές – η διάρκεια είναι που λείπει. Ο κόουτς δεν θα μπορούσε να μην προβληματίζεται και για όσα βλέπει στην άμυνα και για όσα συμβαίνουν στην επίθεση: απλά απόντος του Σισέ, του Σεμέδο, του Καρμπόβνικ και του Μάρκοβιτς οι επιλογές στην άμυνα είναι λίγες, ενώ στην επίθεση τα πράγματα είναι διαφορετικά γιατί υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι. Πιστεύω πως ο Πορτογάλος έχει πάντα στο μυαλό στην άμυνα τη χρησιμοποίηση του Ανδρούτσου (η απουσία του Κόστις το επιτρέπει, έστω για ένα διάστημα του ματς), ενώ στην επίθεση σπάει το μυαλό του να βρει ένα τρόπο συνύπαρξης του Ελ Αραμπί και του Τικίνιο – δεν θα απέκλεια να δούμε και το Βρουσάι.

Εξακολουθώ να πιστεύω πάντως πως το βασικό πρόβλημα του Ολυμπιακού αυτό τον καιρό είναι η έλλειψη δυναμικών αντεπιθέσεων εξαιτίας των δυσκολιών του Μαντί Καμαρά. Το αποτέλεσμα της έλλειψης κάθετου παιγνιδιού και σωστής μεταφοράς της μπάλας είναι ο Ολυμπιακός να παίζει πάντα απέναντι σε οργανωμένες άμυνες: ακόμα κι αν γίνει ανάκτηση της μπάλας ψηλά, ο Ολυμπιακός σπανίως αυτό το εκμεταλλεύεται. Στο Καραϊσκάκη τον είδαμε να λειτουργεί καλούτσικα επιθετικά μόνο στο ματς με τον ΠΑΟΚ για ένα ημίχρονο. Αν κι απόψε δεν μπορεί να τρέξει και να βγάλει παίκτες στην επίθεση θα έχει δυσκολίες. Η απόδοση της τριάδας των χαφ (των δυο Καμαρά και του Εμβιλά) θα κρίνει την απόδοσή του.   

Ο Ρουμάνος χάνει παίκτες

Ο Λουτσέσκου από την άλλη χάνει συνεχώς παίκτες από μυϊκούς τραυματισμούς: ο τελευταίος με προβλήματα είναι ο πάντα χρήσιμος Ντούγκλας Αουγκόστο. Ο Ρουμάνος κόουτς και αυτή τη φορά έχει μπροστά του την Κυριακή ένα ακόμα δύσκολο ματς: θέλει νίκη με τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο κι αυτό είναι ένα θέμα γιατί στην Κοπεγχάγη, όταν άρχισε να σκέφτεται το ματς με τον Ολυμπιακό, που ακολουθούσε μπερδεύτηκε και το μπέρδεμά του έβαλε στο ματς την Κοπεγχάγη. Ο ΠΑΟΚ θα είναι δύσκολο να καθαρίσει γρήγορα, όπως ενδεχομένως θα ήθελε ο προπονητής του: ωστόσο νομίζω πως έχει και παίκτες και τρόπους για να το επιδιώξει. Το καλό είναι ότι τελευταία στην Τούμπα άρχισε να σκοράρει πολύ: οκτώ γκολ στο Βόλο και στον Απόλλωνα είναι σημάδι ότι επιθετικά λειτουργεί. Οι επιστροφές του Ελ Καντουρί και του Κούτριτς βοηθάνε πολύ. Ο Λουτσέσκου θέλει πάντα τρια δημιουργικά χαφ. Κι ο Σβαπ δεν μπορεί να σηκώνει το βάρος της μεσαίας γραμμής μόνος του.

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2021/10/gafa-scaled.jpg

Η λειτουργίας της επίθεσης είναι το μυστικό απόψε: στην άμυνα λάθη είναι δεδομένο ότι θα γίνουν. Και οι δυο ελληνικές ομάδες δεν έχουν κάνει εντός έδρας τις καλύτερες εμφανίσεις τους φέτος. Ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη έχει να επιδείξει μόνο μια εύκολη νίκη σε ευρωπαϊκό ματς: το 3-0 με την Σλόβαν Μπρατισλάβας τον Αύγουστο. Ο ΠΑΟΚ έχει μια νίκη (2-1) κόντρα στους ημιεπαγγελματίες της Μποέμιανς κι έχει φέρει ισοπαλίες με την Ριέκα και τη Σλόβαν με εμφανίσεις ασυγχώρητες. Αλλά και στο πρωτάθλημα η αγωνιστική συμπεριφορά των δυο δεν είναι αψεγάδιαστη. Ο ΠΑΟΚ έχει πετάξει βαθμούς στην Τούμπα με τον ΠΑΣ και το Βόλο. Ο Ολυμπιακός δεν έχει κερδίσει στο Καραϊσκάκη με τον Ατρόμητο και τον ΠΑΟ – μολονότι ήταν καλύτερος. Όλα αυτά είναι καμπανάκια συναγερμού: μαρτυρούν τις δυσκολίες των αποψινών ματς – ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ δεν έχουν κάνει φέτος εντός έδρας στην Ευρώπη ένα ματς που μπορείς να πεις πως αν το επαναλάβουν θα τους δώσει αποτέλεσμα. Πρέπει αν σκεφτούν περσινά τους παιγνίδια – τα ματς πχ που έκαναν και οι δυο κόντρα στην PSV. Aλλά από πέρυσι άλλαξαν πολύ.

 Δεν είναι ματς του 1-0

Και οι δυο προπονητές ξέρουν πως το μόνο αληθινά χρήσιμο αποτέλεσμα απόψε είναι η νίκη – αυτή είναι η «δυσκολία του πρέπει». Και οι δυο ομάδες θα τα καταφέρουν να κερδίσουν μόνο σε μια περίπτωση: αν οι επιθέσεις τους φανούν αρκετά παραγωγικές. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται τουλάχιστον δυο γκολ απέναντι σε αυτή την θεότρελη γερμανική ομάδα που κερδίζει την Μπάγερν στο Μόναχο και εντός έδρας δυσκολεύεται με όλους – ας συνυπολογίσουμε πως η Άϊντραχτ έχει ως στόχο τη διάκριση στην Ευρώπη, διότι είναι ο τελευταίος στόχος που της έμεινε κι ας είμαστε ακόμα στον Νοέμβριο. Οι δε απουσίες της (Κόστις, Πασιέντσα, Χρούσιτς) δεν αποκλείεται να την κάνουν πιο επικίνδυνη, ειδικά να κυριαρχήσει η άποψη ότι είναι αποδυναμωμένη, ακίνδυνη επιθετικά κτλ. Και ο ΠΑΟΚ χρειάζεται (λογικά…) επίσης δυο γκολ - και γιατί είναι δύσκολο οι Δανοί να μείνουν με δέκα παίκτες πάλι νωρίς νωρίς. Και τα δυο παιγνίδια είναι από αυτά που δύσκολα μπορεί να τα κερδίσεις με 1-0. Το λέω κι εύχομαι να κάνω λάθος, διότι αυτό το σκορ οι ελληνικές ομάδες το αγαπούν και το θεωρούν και λύση για κάθε πρόβλημα τους…