Η διαφορά του Κρεσπο

Η διαφορά του Κρεσπο


Εχει πλάκα η συζήτηση για το τι πρέπει να γίνει με τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: μιλάνε όλοι στο μεγάλο καφενείο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σαν να επίκειται να γίνει κάποιο πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα και πρέπει να τοποθετηθούμε σύντομα με την ψήφο μας. Όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα έχουν διοργανωτές και ελέγχονται από υπερκείμενες αρχές. Κανένα δεν σταματά γιατί το αποφασίζουν οι δημοσιογράφοι, ή οι οπαδοί ή οι οπαδοί δημοσιογράφοι. Ολες αυτές οι συζητήσεις είναι σχεδόν ανόητες από τη στιγμή που η UEFA δίνει κατευθύνσεις ολοκλήρωσης των πρωταθλημάτων κι αποφασίσει να παραταθεί η χρονιά όσο χρειαστεί. Φυσικά πάντα μια λίγκα που διοργανώνει ένα πρωτάθλημα μπορεί να κάνει ό,τι θελει, αλλά για να παίζουν οι ομάδες της στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται διαδικασίες – αλλιώς το πρωτάθλημα θα κρινότανε με ψηφοφορίες. Ολες αυτές οι συζητήσεις, αν είναι χρήσιμες σε κάτι, είναι γιατί μαρτυρούν το πόσο άρρωστα είναι σε αυτή τη χώρα τα μυαλά που κουβαλάνε κάμποσοι από μας. Όχι όμως κι ο παίκτης του ΠΑΟΚ Χοσέ Ανχελ Κρέσπο που δίνοντας συνέντευξη στον ιστότοπο Goal.com μίλησε, όχι σαν άρρωστος, αλλά ως ποδοσφαιριστής.

Δεν γίνεται να μην σέβεσαι

Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί σε πολλούς η εντύπωση πως ο ΠΑΟΚ κάνει ένα παράξενο υπόγειο αγώνα να σταματήσει και να ακυρωθεί το εφετινό πρωτάθλημα και να μην γίνουν τα play off. Επίσημη άποψη από τον ΠΑΟΚ δεν υπήρξε βέβαια ποτέ για όλα όσα στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν και θα χει ενδιαφέρον να δούμε τι θα πουν οι εκπρόσωποί του στην τηλεσυνδιάσκεψη που θα γίνει στη Σουπερλίγκα σήμερα, αν τεθεί το θέμα. Εγω δυσκολεύομαι να φανταστώ πως μια σοβαρή ομάδα δεν θέλει να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και δεν σέβεται τον ιδρώτα των παικτών της που προσπάθησαν (και θα προσπαθήσουν κι ακόμα πιο πολύ στη συνέχεια) για να το κατακτήσουν.

Δεν μπορώ επίσης να δεχτώ ότι ο ΠΑΟΚ δεν σέβεται την προσπάθεια ομάδων που αγωνίζονται να βγουν στην Ευρώπη ή ομάδων που παλεύουν να ανεβούν στην πρώτη κατηγορία ή ομάδων που θα δώσουν τα πάντα για να μην υποβιβαστούν. Πιστεύω ότι απλά ένας ολόκληρος κόσμος που γυρνά γύρω από τον ΠΑΟΚ χτίζει μια εντύπωση και την χρεώνει στην ομάδα λέγοντας απλές κουταμάρες που θέλουν ν ακούσουν άρρωστοι οπαδοί. Ακριβώς επειδή πρόκειται για κουταμάρες, δεν έχουν και μέτρο.  Ακουσα π.χ τον νομικό σύμβουλο της ομάδας κ. Τάκη Μπαλτάκο να ισχυρίζεται ότι το πρωτάθλημα θα διακοπεί γιατί στην Ελλάδα το καλοκαίρι δεν μπορεί να γίνουν αγώνες ποδοσφαίρου λόγω ζέστης (!), λες και δεν παίζουν κάθε καλοκαίρι οι ομάδες (και ο ΠΑΟΚ) ευρωπαϊκά προκριματικά.

Μπορούμε να χρεώνουμε τις κουταμάρες του καθενός στον ΠΑΟΚ; Δεν το πιστεύω. Αντιθέτως πιστεύω στην ειλικρίνεια και στην εντιμότητα του Κρέσπο: η άποψή του είναι αφιερωμένη σε όσους μιλάνε για παύλες κτλ.  «Προσωπικά πιστεύω ότι οι λίγκες, τα Κύπελλα και οτιδήποτε άλλο, όπως ακούω και από κάποιους προέδρους λιγκών, θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Σίγουρα η σεζόν στο πρωτάθλημα δεν μπορεί να ακυρωθεί χωρίς ανάδειξη πρωταθλητή, ποιες ομάδες θα ανέβουν κατηγορία και ποιες θα υποβιβαστούν», είπε σε συνέντευξή του ο Ισπανός ποδοσφαιριστής. Τα είπε όλα αυτά, απαντώντας σε ανοησίες, γιατί είναι ποδοσφαιριστής και ο ποδοσφαιριστής πρέπει να αγαπά το παιγνίδι.

 Μόνο τη δουλειά του

Κάποιοι πήραν την δήλωση του Κρέσπο και την χρησιμοποίησαν για να δείξουν ότι ο ΠΑΟΚ έχει ελλείψεις οργάνωσης στην επικοινωνία του, ότι ο καθένας λέει ότι θέλει, ότι ο παίκτης έκανε ρεζίλι όσους μιλούσαν για παύλες κτλ: όλες αυτές οι εκτιμήσεις είναι επιπόλαιες και  εν τέλει αποτελούν μια λάθος αντιμετώπιση της ιστορίας. Αυτό που κυρίως μαρτυρά η δήλωση του Ισπανού είναι ότι το κριτήριο των ποδοσφαιριστών για τα πράγματα είναι διαφορετικό από αυτό των λογιών λογιών παρατρεχάμενων των ομάδων. Οι ποδοσφαιριστές αγαπούν και κατανοούν το παιγνίδι: για την ακρίβεια αισθάνονται τυχεροί που έχουν κάνει το χόμπι τους επάγγελμα και βάζουν το παιγνίδι (δηλαδή τη δουλειά τους) πάνω από όλα. Κανείς δεν δέχεται συζητήσεις που ακυρώνουν και σίγουρα προσβάλουν τη δουλειά τους.

Οι δικηγόροι, οι δημοσιογράφοι και οι λογιών λογιών παρατρεχάμενοι συνήθως αγαπούν την καταστροφή του σπορ – είναι η δουλειά τους. Ενίοτε πληρώνονται για να την προκαλούν ή να την υπερασπίζονται. Συνήθως υπάρχουν για αυτό το λόγο: για να εξυπηρετούν σχέδια που επιτρέπουν το χλευασμό του ποδοσφαίρου δια της δήθεν υπεράσπισης της ομάδας. Όλοι αυτοί που ειδικεύονται στην παραγωγή οπαδικής ανοησίας θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια δουλειά σε χώρους που δεν έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο: θα ήταν π.χ χρήσιμοι και ικανοί δηλητηριαστές της πολιτικής ζωής. Ο Κρέσπο ξέρει μόνο τη δουλειά του. Και την αγαπάει.   

Από τη Σεβίλλη είναι εύκολο

Δείχνει η δήλωση αυτή και κάτι άλλο: ότι ο Κρέσπο, ζώντας στη Σεβίλλη, όπου κάνει αποθεραπεία, έχει χάσει την επαφή με το δηλητηριώδες περιβάλλον του ελληνικού πρωταθλήματος. Ζώντας σε μια κανονική ποδοσφαιρικά χώρα σκέφτεται και μιλά σαν κανονικός άνθρωπος – για την ακρίβεια ως κανονικός ποδοσφαιριστής. Η Ισπανία μπορεί να έχει αυτό τον καιρό τεράστια προβλήματα και να μετρά εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα, αλλά οι Ισπανοί ποδοσφαιριστές δεν έχουν ξεχάσει τι είναι το ποδόσφαιρο, ποιοι είναι οι κανόνες του, γιατί υπάρχει, γιατί είναι δημοφιλές κτλ. Από την δημοφιλία του ποδοσφαίρου έχουν όφελος πρώτα από όλα οι ίδιοι. Αυτοί είναι η διαφορά του Κρέσπο και του κάθε Κρέσπο από όλους όσους υπάρχουν για να δηλητηριάζουν τα πάντα. Ο Κρέσπο προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ομάδα που αγωνίζεται, αλλά διατηρεί την αξιοπρέπειά του, την σοβαρότητα του, την θέλησή του να τοποθετείται μιλώντας όχι σαν υπάλληλος που ψάχνει να βρει τι αρέσει στο αφεντικό ή στο κάθε αρρωστάκι, αλλά ως άνθρωπος με προσωπικότητα, που σκέφτεται με το μυαλό του και μόνο.

Πιο έχει το πρόβλημα

Δύσκολα θα τις έκανε τις δηλώσεις αυτές, αν δεν ήταν στην Σεβίλλη και ήταν στην Ελλάδα θα πει κάποιος. Ισως είναι έτσι. Αλλά αν το σκεφτείς λίγο, αυτό δεν είναι πρόβλημα του Κρέσπο και δεν είναι και της Σεβίλλης. Είναι αποκλειστικό δικό μας.