Αρκούσε λίγη σοβαρότητα...

Αρκούσε λίγη σοβαρότητα...


O ΠΑΟΚ έκανε το προβλεπόμενο πάρτι του, έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης έκανε 16 βαθμούς και βελτίωσε το δικό του αήττητο σερί στην Ευρώπη. Από τους άλλους που είχαν στόχο να συνεχίσουν στο UEFA Conference League τα κατάφερε μόνο ο Ολυμπιακός: τουλάχιστον συνεχίζει στην Ευρώπη. Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να ανατρέψει τα προγνωστικά στο Αμστερνταμ πληρώνοντας και τις μεγάλες απουσίες της. Ο ΠΑΟ γνώρισε μια οδυνηρή ήττα από την Μάκάμπι Χάιφα. Θα γράψω για τους  αποκλεισμούς τους αύριο ένα ειδικό σημείωμα. Σήμερα, ως συνήθως, μερικές επισημάνσεις για τα χθεσινά ματς.     

Ασυγχώρητο λάθος του ΠΑΟ

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήθελε η πρόκριση να ‘ρθει δια μέσου μιας νίκης, φοβόταν την πιθανότητα η ομάδα του να παίξει για την ισοπαλία και η ενδεκάδα που διάλεξε για να αντιμετωπίσει την Μακάμπι Χάιφα έδειξε πως σοβαρολογούσε όταν αυτά τα έλεγε πριν το ματς. Ο ΠΑΟ που παρουσίασε ήταν ο πιο επιθετικός που θα μπορούσε να υπάρξει την δεδομένη στιγμή. Υπήρχαν στην ενδεκάδα δυο επιθετικοί μπακ, ο Βαγιαννίδης και ο Χουάνκαρ που επέστρεψε. Ο Μπερνάρ βρέθηκε στα χαφ μαζί με τον Βιλένα που κι αυτός σε σχέση με τον Τσέριν είναι πιο επιθετικός. Μπροστά αγωνίστηκαν τρεις κυνηγοί πραγματικοί: ο Αϊτόρ, ο Παλάσιος και ο Ιωαννίδης. Ο Γιοβάνοβιτς προτίμησε τον Γιετβάι για να παίξει δίπλα στον Σένκεφελντ και τον Αράο για να αγωνιστεί μπροστά τους: μόνη έκπληξη η παρουσία του Λοντίγκιν κάτω από τα γκολπόστ. Αλλά ένα επιθετικό σχήμα δεν σημαίνει πως μια ομάδα θα παίξει και σωστά στην επίθεση.  

https://assets.voria.gr/cdn/ff/Q9VCGkaxTEyqjDu9eCmJzSKuszmk1Snh_Pad3_Mkhu8/1702584121/public/2023-12/panathinaikos.jpg

Κάθε πολύ επιθετικό σχήμα που μια ομάδα υιοθετεί προϋποθέτει ότι αυτή θα κρατήσει την μπάλα. Ο Παναθηναϊκός δεν το έκανε κι έμπλεξε άσχημα από νωρίς. Η Μακάμπι που μπήκε πιο δυνατά άνοιξε το σκορ στο 20’ με κεφαλιά του Νταβίντ, μετά από σέντρα του Κορνού  και λάθος έξοδο του Λοντίγκιν, που αποδείχτηκε μια μάλλον κακή έμπνευση του Γιοβάνοβιτς και δεν ήταν η μόνη: η χειρότερη ήταν η σύσταση της μεσαίας γραμμής στην οποία στο πρώτο ημίχρονο φαινόταν να παίζει μόνο ο Μπερνάρ. Στο 25’ η Λεωφόρος πάγωσε όταν ο Πιέρο έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά ο διαιτητής Καμπάκοφ είδε ότι ο φορ της Μακάμπι στην διεκδίκηση της μπάλας έσπρωξε λίγο τον Σένκεφελντ και καταλόγισε επιθετικό φάουλ: η φάση ξύπνησε τον Παναθηναϊκό, που λίγα λεπτά αργότερα έχασε την πρώτη του μεγάλη ευκαιρία όταν ο Ιωαννίδης προσπάθησε να σκοράρει με τακουνάκι. Αλλά γκολ ισοφάρισης μέχρι το τέλος του ημιχρόνου δεν βρέθηκε κι αυτό σε τέτοιου είδους ματς είναι πρόβλημα. Γιατί όσο και αν η ομάδα που κυνηγάει το σκορ μπορεί να βελτιωθεί στη συνέχεια του ματς, κι αυτή που αμύνεται μπορεί να σπεκουλάρει σε αδυναμίες ξέροντας πια πως με ένα δεύτερο γκολ προκρίνεται.

Διάθεση και ρίσκο

Ο Παναθηναϊκός βγήκε με διαφορετική διάθεση στο δεύτερο ημίχρονο. Αρχισε να κερδίζει συνεχώς στημένες μπάλες, φάουλ και κόρνερ, αλλά κυρίως υποχρέωσε τους παίκτες της Μακάμπι να μαζευτούν στην άμυνα τους καθώς ανέβηκε πολύ πιο ψηλά. Ο Σένκεφελντ έπαιξε όλο το ματς κολλημένος στον Πιερό κι όλοι οι άλλοι γέμισαν το γήπεδο. Από το 45΄μέχρι το 65΄ ο ΠΑΟ έχανε το ένα γκολ μετά το άλλο. Ο Παλάσιος είχε σουτ άουτ στο 48’. Ο Γεντβάι κεφαλιά άουτ στο 52’. Ο Αϊτόρ είδε στο 56’ τον εξαιρετικό τερματοφύλακα Καριούφ να κάνει σωτηρία επέμβαση σε σουτ φάουλ. Στο 63’ ο Ιωαννίδης και ο Αράο δεν μπόρεσαν να στείλουν τη μπάλα στα δίχτυα εξ επαφής. Στο 69’ ο Μαντσίνι, μόλις μπήκε στο ματς είχε μια μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει. Αλλά την πρώτη φορά που η κυνική Μακάμπι πλησίασε την περιοχή του Λοντίγκιν έκανε το 0-2, ακριβώς όπως και η Ρεν στο προηγούμενο ευρωπαϊκό εντός έδρας ματς του ΠΑΟ. Στο 74’ ο Σερι έδειξε πόση μπάλα ξέρει με μια ψύχραιμη εκτέλεση, σε μια φάση που η Μακάμπι εκμεταλλεύτηκε ένα γλίστρημα του Βαγιαννίδη. Ο Ιωαννίδης μείωσε με κεφαλιά στο 90΄ μετά από μια εκτέλεση κόρνερ του Μπερνάρ, αλλά ο ΠΑΟ δεν βρήκε στα 6 λεπτά των καθυστερήσεων την μεγάλη φάση. Ο αποκλεισμός του είναι οδυνηρός γιατί έχασε από μια ομάδα όχι καλύτερή του, αλλά απλά πιο ψυχωμένη. Και γιατί πλήρωσε το κακό του ξεκίνημα στο ματς, που πάντα σημαίνει πως η προετοιμασία του δεν ήταν η καλύτερη.  

https://www.sport24.gr/img/7249/10233964/084000/fb1200/1200/athanasiadis.jpg

Η απουσία του Στάνκοβιτς

Η ΑΕΚ δεν αποκλείστηκε χθες βράδυ: αποκλείστηκε γιατί δεν εκμεταλλεύτηκε την έδρα της. Χθες έχασε από ένα Αγιαξ που είχε μεν ελλείψεις (ο τερματοφύλακας Γκόρτερ, ο Μπεργκχάους και ο Μπερχβάιν ήταν σημαντικές απουσίες), πλην όμως έχει αφήσει πίσω του το διάστημα της μαυρίλας κι αυτό φάνηκε γρήγορα. Σε τελική ανάλυση, αν κάτι φάνηκε στο ματς, ήταν ότι οι απουσίες της ΑΕΚ ήταν σημαντικότερες. Άλλος Πινέδα δεν υπάρχει, ο Μάνταλος δεν μπορούσε να κάνει την δουλειά του Γιόνσον αλλά απλά να βοηθήσει στην κυκλοφορία της μπάλας, ο Γκατσίνοβιτς έλειψε όπως κι ο Αραούχο, αλλά κυρίως πληρώθηκε η απουσία του Στάνκοβιτς. Ο Αθανασιάδης είναι η κλασσική περίπτωση τερματοφύλακα που διακρίνεται σε βραδιές «βομβαρδισμού», πλην όμως και σε αυτές σίγουρα θα έχει ευθύνη στα γκολ που θα δεχτεί: χθες τα δυο του Ακμπομ ήταν ευγενική του προσφορά και το ό,τι σε τρεις φάσεις απότρεψε το χατ τρίκ του πρώην φορ του ΠΑΟΚ δεν λέει πολλά. Η ΑΕΚ ισοφάρισε με τον Γκαρσία, είχε μια ευκαιρία με τον Τζούμπερ να προηγηθεί, αλλά όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ δεν βρήκε τρόπο να αντιδράσει: ο Αγιαξ σταμάτησε το build up κι έπαιξε πιο άμεσα - πράγμα που δεν επέτρεπε στην ΑΕΚ να πρεσάρει. O Φαν τ΄Σιπ ξέροντας την ΑΕΚ καλά, κράτησε λίγο πιο πίσω την ομάδα του ώστε να μην βρουν oi ακραίοι της ΑΕΚ χώρους. Και κέρδισε διαδικαστικά.

Η ΑΕΚ τερμάτισε τέταρτη παίζοντας όλα σχεδόν τα ματς στα ίσια. Κι ο Αλμέιδα που πρώτη φορά πήρε μέρος ως προπονητής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις έμαθε πιστεύω πολλά.  

https://www.theopinion.gr/wp-content/uploads/2023/12/6058473-scaled.jpg

Σαν να μην έφυγε ο Μαρτίνεθ

Από τους τρεις που ήθελαν να συνεχίσουν στο UEFA Conference League ο Ολυμπιακός ήταν ο μόνος που τα κατάφερε, δείχνοντας μια κάποια πρόοδο σε σχέση με πέρυσι, που τελείωσε τον όμιλο χωρίς νίκη: φέτος βαθμούς έκανε 7 κι αν δεν υπήρχε η μαύρη νύχτα στο Φράιμπουργκ, η παρουσία του θα ήταν αξιοπρεπής, αν όχι και η καλύτερη δυνατή. Από την Τόπολα είναι πολύ καλύτερος, αλλά το κακό είναι ότι άλλη ομάδα τέτοια δεν θα βρει στη συνέχεια και για να βελτιωθεί χρειάζεται ενισχύσεις, που με κλειστό το γήπεδό του και τεράστιες απώλειες εσόδων, δεν ξέρω πόσο μπορεί κανείς να τις περιμένει. Χθες η αλλαγή του προπονητή είχε μόνο μια συνέπεια: μια μεγαλύτερη σοβαρότητα στο πρώτο ημίχρονο. Αυτή αρκούσε για να το κλείσει στο 3-0 χάρη στα γκολ του Ελ Καμπί και του Ποντένσε, που ήταν ορεξάτος. Ο Μαρτίνεθ δεν άφησε πίσω του καμένη γη: η ομάδα του Ολυμπιακού έχει μια σειρά. Οποιος αντίπαλος της αφήσει τη μπάλα, ακόμα και αν το Καραϊσκάκη είναι άδειο, δύσκολα θα γλυτώσει, τουλάχιστον όσο ο Φορτούνης έχει αντοχές, ο Εσε κι ο Καμαρά τρέχουν για όλους κι ο Ροντινέι παίρνει επιθετικές πρωτοβουλίες τέτοιες, που δικαιολογούν τις απουσίες του στην άμυνα. Όλα αυτά βέβαια τα ξέραμε: τα προβλήματα του Ολυμπιακού έχουν να κάνουν με τις αρρυθμίες στα μετόπισθεν, τις δυσκολίες εκτός έδρας, την μικρή βοήθεια που δίνει ο πάγκος. Για να δούμε αν κάτι άλλαξε, θα χρειαστούμε άλλου τύπου ματς: στις Σέρρες τη Δευτέρα περιμένει τον Ολυμπιακό ο Πανσερραϊκός, που ως ομάδα θα είναι πιο δύσκολος από την Τόπολα. Το καλό για τον Ολυμπιακό είναι ότι έδειξε ανεπηρέαστος από την αντάρα που έχει προκαλέσει η γενικότερη επίθεση που δέχεται διοικητικά. Δεν μου προκαλεί πάντως έκπληξη: αν υπήρχε μεγαλύτερη προσοχή για τα αμιγώς αγωνιστικά, η ομάδα θα ήταν και καλύτερη. Διοικητικά και αγωνιστικά στον Ολυμπιακό δεν είναι πάντα συγκοινωνούντα δοχεία.                     

Μια ακόμα ανατροπή

Ο ΠΑΟΚ ειχε προκριθεί και μάλιστα ως πρώτος, αλλά μόνο αδιάφορος δεν θα μπορούσε να είναι απέναντι στην Ελσίνκι: η νίκη φέρνει βαθμούς (και για τον ίδιο και για την Ελλάδα) και φυσικά και χρήματα. Ο Ρασβάν Λουτσέκου ήθελε μια νίκη για τον κόσμο που ο ΠΑΟΚ θα ξαναέχει στην Τούμπα μετά τις 12 Φεβρουαρίου. Δεν είχε τον Ζίφκοβιτς, αλλά φαίνεται πως το μόνο που πραγματικά τον πονοκεφαλίζει είναι η θέση του δεξιού μπακ: χθες διάλεξε τον Κεντζιόρα ενώ χρησιμοποίησε για το κέντρο της άμυνας τους Εκόνγκ και Μιχαήλίδη που δεν παίζουν συχνά μαζί.

https://www.fosonline.gr/media/news/2023/12/14/279820/main/paokelsinkimats.jpg

Η περίπου πειραματική άμυνα είχε ως αποτέλεσμα κι ο ΠΑΟΚ, όπως και ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ, να βρεθεί πίσω στο σκορ πολύ νωρίς: οι Φιλανδοί προηγήθηκαν με γκολ του Ραντούλοβιτς μόλις στο 6΄. Ωστόσο ο ΠΑΟΚ έχει κάνει τόσες ανατροπές φέτος ώστε κανείς στην Τούμπα δεν φάνηκε να αγχώνεται. Παρόλο που το παιγνίδι της ομάδας του Λουτσέσκου δεν είχε την απαραίτητη ένταση, ο ΠΑΟΚ αρχικά είχε μια ευκαιρία με το Μιχαηλίδη, που στην εξέλιξη ενός κόρνερ ήταν δυσκολότερο να σημάδεψε το δοκάρι από το να στείλει την μπάλα στα δίχτυα και στο 37΄ ισοφάρισε με σουτ του Οζντόεφ. Ο Ρώσος βρήκε εντός περιοχής την μπάλα γεμάτα, έπειτα από ένα εξαιρετικό γύρισμα του Μεϊτέ που είχε δει την προώθηση του.  Οι πρωταθλητές Φινλανδίας δεν παράτησαν το ματς και είχαν τις στιγμές τους, αλλά ένα γκολ του Κωνσταντέλια στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου αποκατέστησε την τάξη: ο μικρός έστειλε την στρωμένη μπροστά του μπάλα στα δίχτυα μετά την αδυναμία των Φινλανδών αμυντικών να την απομακρύνουν. Ένα αυτογκόλ του Τοβόι στο 53’ έφερε το 3-1 και το τέλος του ματς. Ο Λουτσέσκου χρησιμοποίησε το υπόλοιπο του αγώνα για να δει τους αναπληρωματικούς του: έριξε στο γήπεδο τον αναμενόμενο Μάρκος Αντόνιο, αλλά και τον Τζίμα, ενώ ο Μουργκ που μπήκε κι αυτός ως αλλαγή έκανε το 4-1 με ένα πλασέ σαν σεπροπόνηση. Οι Φινλανδοί έκλεισαν το ματς όπως το άρχισαν: με ένα γκολ του Χετεμάι με πέναλτι στις καθυστερήσεις. Κι όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι.

Την Δευτέρα ο Ολυμπιακός θα μάθει τον αντίπαλό του κι ο ΠΑΟΚ τον δικό του. Η διοργάνωση προσφέρεται για πολλά. Αρκεί να την προσεγγίσεις χωρίς έπαρση. Και να ενισχυθείς.