Σχεδόν τελείωσε

Σχεδόν τελείωσε


Στη δεύτερη αγωνιστική των play off ο ΠΑΟ και ο Ολυμπιακός όφειλαν να κερδίσουν τα θεωρητικά εύκολα παιγνίδια τους και να δουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα στη μάχη της Τούμπας, ώστε να προσαρμόσουν την στρατηγική τους. Μάλλον δεν ασχολήθηκαν όσο έπρεπε με τους αντιπάλους τους και το πλήρωσαν. Η ΑΕΚ που πέρασε από την Τούμπα έπιασε τον ΠΑΟ στην πρώτη θέση και ξέφυγε από τον Ολυμπιακό. Είναι πλέον πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος: πάντα ήταν. Πλέον κρατά την τύχη στα χέρια της. Μετά τις δυο επόμενες αγωνιστικές η ΑΕΚ μπορεί να έχει διαφορά ασφαλείας και από τον ΠΑΟ και από τον Ολυμπιακό και από τον ΠΑΟΚ. Η λογική λέει πως το πρωτάθλημα σχεδόν τελείωσε. Ο ΠΑΟ για να το κερδίσει πρέπει να κερδίσει την ΑΕΚ και να βρει τρεις τουλάχιστον εκτός έδρας νίκες. Ο Ολυμπιακός θα είναι δύσκολο να έχει σε απόσταση προσπέρασης την ΑΕΚ μετά από δυο αγωνιστικές και θα παίξει τα ρέστα του στο ματς μαζί της στο Καραϊσκάκη. Ο ΠΑΟΚ λογικά θα επανέρθει, αλλά είναι ήδη αρκετά πίσω. Αλλά για βαθμολογικές αναλύσεις υπάρχει χρόνος: ας δούμε τι έγινε χθες.  

Μια κακή βεβαιότητα

Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να έχει απέναντι στο Βόλο το πιο ήσυχο απόγευμα στην φετινή χρονιά. Στα τέσσερα προηγούμενα ματς που έδωσε με το Βόλο φέτος στο πρωτάθλημα και το κύπελλο είχε πετύχει 12 γκολ: αυτό ήταν η παγίδα στην οποία έπεσε. Η γενική του συμπεριφορά έδειχνε πως οι παίκτες του πίστευαν πως μπορούν να κερδίσουν χωρίς να ανεβάσουν στροφές. Η αστοχία του Σπόραρ στη φάση του πέναλτι που κέρδισε ο Παλάσιος για χέρι του Λούνα (ή για να το πω πιο σωστά η επέμβαση του τερματοφύλακα του Βόλου Κλεμάν στο 97΄) ήταν καθοριστική για το αποτέλεσμα και δεν αποκλείεται να είναι και για την έκβαση του πρωταθλήματος.

Ο ΠΑΟ θα είναι δύσκολο να βρει κάπου τους βαθμούς, που έχασε με το Βόλο. Ο Γιοβάνοβιτς επανέφερε τον Μπερνάρ, ξεκίνησε με τους Παλάσιος, Μαντσίνι και Ιωαννίδη στην επίθεση, αλλά δίστασε να βάλει τον Σπόραρ δίπλα στον Ελληνα στράικερ και να παίξει για 20 λεπτά έστω 4-4-2 διότι είδε ότι στο δεύτερο ημίχρονο ο παθητικός στα 45 πρώτα λεπτά Βόλος είχε γίνει πιο διεκδικητικός. Ίσως ο προπονητής του Παναθηναϊκού να περίμενε πως για μία ακόμα φορά θα αρκούσε στην ομάδα του η γνωστή μεθοδικότητά της, ώστε να βρει μια φάση και να ξεκλειδώσει μια κλειστή άμυνα: όταν το έχεις δει τόσες πολλές φορές μπορείς να το περιμένεις, αλλά δεν είναι δυνατόν μια ομάδα να κερδίσει τόσα πολλά ματς, όσα ο Παναθηναϊκός φέτος με πέναλτι στο τέλος. Μετά το τέλος του ματς (αλλά μόνο μετά το τέλος του ματς) μπορεί κάποιος να πει ότι ήταν κακή ιδέα και να αναλάβει την εκτέλεση του πέναλτι ο Σπόραρ: ο Κλέιμαν φάνηκε να ξέρει τι θα κάνει, διότι ο φορ του Παναθηναϊκού πέναλτι έχει εκτελέσει πολλά. Τώρα ο ΠΑΟ χρειάζεται οπωσδήποτε δύο νίκες μέχρι την διακοπή: παίζει με τον Άρη στο Βικελίδης και τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Αλλά και πάλι, αυτοί οι δύο χαμένοι βαθμοί, μπορεί να αποδειχτούν στη συνέχεια πρόβλημα. Γιατί μου φαίνεται αδύνατον να τους χάσει η υποψιασμένη και συνπρωτοπόρος ΑΕΚ.

https://www.tanea.gr/wp-content/uploads/2023/04/5851572.jpg

Δεν θα τους βρει πουθενά

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον Ολυμπιακό που όχι μόνο πέταξε κι αυτός βαθμούς με τον Αρη στο Καραϊσκάκη, αλλά το έκανε με ακόμα χειρότερο τρόπο! Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 2-0, έλεγχε το ματς απόλυτα, αλλά όπως ακριβώς στα Γιάννινα νόμιζε πως ένα ματς δεν τελειώνει στο 90΄,αλλά όποτε ο προπονητής του πιστεύει πως τελείωσε. Ο Μίτσελ έκανε αλλαγές με το μυαλό στον ΠΑΟΚ: έβγαλε από το ματς τους Φορτούνη, Μπακαμπού και Χουάνκ, κράτησε σε αυτό τους «σκασμένους» Κασάμι και Μπιέλ, έπαιξε με μια ακατανόητη επίθεση στο τέλος κι ο Αρης τον τιμώρησε.

Ο Ολυμπιακός είχε ένα άριστο πρώτο ημίχρονο με μόνο του λάθος ότι δεν πέτυχε πιο πολλά από ένα γκολ: το μόνο που βρήκε ήταν μια ευφυέστατη εκτέλεση του Χουάνκ στο 36΄από το ύψος της περιοχής. Το 2-0 ήρθε από τον Παπασταθόπουλο μετά από εκτέλεση κόρνερ του Φορτούνη στο 52΄. Ο Αρης επέστρεψε μετά τις αλλαγές του Τερζή με γκολ του Ιτούρμπε στο 71΄ και του Καμάτσο στο 80΄ κι άντεξε στην πίεση του Ολυμπιακού στο τέλος που μπερδεμένος όπως ήταν. Ο κόσμος τα είχε με το Ρέτσο που χάρισε στον Αρη το γκολ του 2-1 που του επέτρεψε να επιστρέψει στη διεκδίκηση: δεν φταίει αυτός αν ο Ολυμπιακός εδώ και δυο χρόνια δεν ασχολείται με το πώς θα δυναμώσει την άμυνα του.  

Στον Ολυμπιακό παρηγοριούνται λέγοντας πως κατάρρευσε εντελώς το παραμύθι περί φιλικών με τον Αρη που επι της ουσίας κόβοντας τους 5 βαθμούς τους στερεί την κορυφή του πρωταθλήματος: μικρή παρηγοριά. Το οργανωμένο σύστημα που υπάρχει για να δηλητηριάζει όποιο πρωτάθλημα κερδίζει ο Ολυμπιακός έχει «κάψει» αρκετά τα μυαλά του κόσμου – και 0-4 να έχανε ο Ολυμπιακός κάτι θα βρουν: δουλειά κάνουν και δουλειά πάντα έκαναν, το κακό για τον Ολυμπιακό είναι ότι πλέον «τσιμπάει» με όλα αυτά που κάποτε αγνοούσε. Υπάρχει επίσης πάλι δυσφορία για τον Μίτσελ που χθες έχασε δυο παίκτες (Κανός, Μπα) από μυϊκά προβλήματα πράγμα που είναι κακό σημάδι. Ούτε θέλω να υπερασπιστώ, αλλά ούτε και να καταδικάσω τον Ισπανό: το βέβαιο για μένα είναι ότι ο Ολυμπιακός δεν χάνει εξαιτίας του το πρωτάθλημα. Ενας προπονητής είναι δύσκολο να αντιμετωπίσει δομικές αδυναμίες: ισχύει και για τον Γιοβάνοβιτς και θα το εξηγήσω αύριο.     

https://www.fosonline.gr/media/news/2023/04/02/240074/main/5852214.jpg

Νίκη τίτλου στην Τούμπα

Η ισοπαλίες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού δίνουν στη νίκη της ΑΕΚ στην Τούμπα γιγάντιες διαστάσεις: αν κατακτήσει το πρωτάθλημα θα το χρωστάει πολύ σ’ αυτή. Το γκολ του τελικού 0-1 βρήκε ο Αραούχο στο μετά από ασίστ του Μάνταλου στο 80’, αλλά για να φτάσει στην νίκη η ΑΕΚ ο κορυφαίος ήταν ο προπονητής της. Ο Ματίας Αλμέιδα δεν συμβιβάστηκε με την ισοπαλία κάνοντας ό,τι μπορούσε για να κερδίσει το ματς, ειδικά όταν κατάλαβε, μετά το τέλος του πρώτου ημιχρόνου πως ο ΠΑΟΚ είχε προβλήματα στην κυκλοφορία της μπάλας και στο «τάισμα» των κυνηγών του, καθώς το μόνο που έκαναν οι μέσοι του ήταν να ψάχνουν τον Ολιβέιρα με βαθιές μπαλιές, πιστεύοντας πως αρκούσε η απουσία του Μουκουντι για να αποδιοργανωθεί η άμυνα της ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ, με τον Ντάντας αντί του Σβαπ, είναι αλήθεια πως το δεύτερο ημίχρονο είχε ένα δοκάρι με τον Ολιβέιρα (που προέκυψε από μια κακή επέμβαση του τερματοφύλακα Αθανασιάδη) και έχει και μια καλή ευκαιρία με τον Σάστρε, όμως υπέφερε την πίεση της ΑΕΚ την οποία ο Αλμέιδα μεγάλωσε περνώντας στο γήπεδο τον Γκαρσία αντί του Γιόνσον, τον Ελίασον αντί του Αμραμπατ και κυρίως τον Μάνταλο αντί του κουρασμένου Πινέδα.

Ο Αλμέιδα διαβάζει, όχι μόνο τους αντιπάλους αλλά και τα προηγούμενα ματς της ομάδας του. Η ΑΕΚ είχε στο β’ ημίχρονο στην Τούμπα ό,τι της έλειψε με τον ΠΑΟ, δηλαδή μια μεσαία γραμμή ικανή να φτιάξει δυο καλές φάσεις για τους κυνηγούς, μετά την σταδιακή οπισθοχώρηση της αντίπαλης άμυνας: ο ΠΑΟΚ χωρίς να κρατά τη μπάλα κλείστηκε στα σχοινιά. Ο γηπεδούχος αντέδρασε μετά το 0-1, είχε θέληση αλλά όχι μεγάλες ευκαιρίες για να ισοφαρίσει, γιατί του έλειψε το καθαρό μυαλό και ο Κωνσταντέλιας που αρχίζει να υποφέρει με το βάρος των απαιτήσεων. Για μια ακόμα φορά, όταν στον ΠΑΟΚ προέκυψε άγχος πρωταθλητισμού, η ομάδα δεν μπόρεσε να το διαχειριστεί σωστά. Στο Καραϊσκάκη την Τετάρτη που θα παίξει απλά για να κάνει ζημιά στον Ολυμπιακό θα είναι πολύ πιο επικίνδυνος και δεν θα μου έκανε εντύπωση να κάνει και αποτέλεσμα: άλλωστε αυτός παίζει λίγο καλύτερα εκτός έδρας, ενώ ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη έχει κάνει φέτος τα χειρότερα.

https://i1.prth.gr/images/w880/files/2023-04-02/5851473.jpg

Το ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (0-1) ήταν δύσκολο για τον Λευκορώσο διαιτητή Κουλμπάκοφ που ο Ιβάν Σαββίδης στην σύσκεψη για την διαιτησία είχε προβλέψει (!) πως θα ρθει λέγοντας πως «υπάρχουν και καλοί Ρώσοι και Λευκορώσοι διαιτητές που μπορεί να βοηθήσουν». Ο Κουλμπάκοφ στο 4΄σταμάτησε μια αντεπίθεση της ΑΕΚ που κατέληξε σε γκολ του Αμραμπατ βλέποντας ένα φάουλ στον Γκατσίνοβιτς που δεν υπήρχε. Η απόφαση ελπίζω να έπεισε τον Λουτσέσκου ότι κανείς δεν συνωμοτεί εναντίον του και την διοίκηση της ΑΕΚ για την ανάγκη να υπάρχουν elite διαιτητές από σοβαρά πρωταθλήματα. Ο ΠΑΟΚ φωνάζει και για το γκολ της ΑΕΚ: έχει όντως προηγηθεί φάουλ στον Αουγκούστο, αλλά μισή μέρα πριν. Φυσικά κι έχουν ακυρωθεί για αυτό το λόγο γκολ: αστειότητες πάντα θα βλέπουμε.   

Εμπλεξε πολύ ο ΠΑΣ

Στα play out αντιθέτως δεν υπήρξαν μεγάλες εκπλήξεις. Η Λαμία πέρασε από το Αγρίνιο κερδίζοντας τον Παναιτωλικό με 1-3 και επαναλαμβάνει την διαδρομή προς την σωτηρία που διένυσε και πέρσι στην ίδια την διοργάνωση. Ο Ιωνικός έμεινε ζωντανός κερδίζοντας τον αδιάφορο Αστέρα Τρίπολης με 1-0 με αυτογκόλ του Καρμόνα στο 10΄. Ο Λεβαδειακός αντιθέτως δεν κατάφερε να κρατήσει το γκολ του αβαντάζ στο οποίο έφτασε με τον Βινίσιους και δέχτηκε την ισοφάριση από τον Κιάρτασον για να μοιραστεί βαθμούς με τον Ατρόμητο. Είναι από τους χαμένους της αγωνιστικής. Πιο πολύ βέβαια χαμένος ο ΠΑΣ που έμπλεξε πολύ γιατί έχασε από τον ΟΦΗ εντός έδρας (0-1), αλλά ούτε αυτό είναι έκπληξη. Τα Γιάννενα στο πρωτάθλημα έχουν να κερδίσουν 11 ολόκληρες αγωνιστικές. Και θυμίζω πως πρέπει να πάνε να παίξουν και στη Λειβαδιά και στη Νίκαια…