Πελέ, Ρομάριο, Ρονάλντο...

Πελέ, Ρομάριο, Ρονάλντο...


Η εντυπωσιακότερη αθλητική είδηση των ημερών είναι ότι ο Ρονάλντο στην ήττα της Πορτογαλίας από την Ουκρανία πέτυχε με χτύπημα πέναλτι στο 72ο λεπτό του αγώνα το γκολ νούμερο 700 στη μεγαλειώδη καριέρα του κάνοντας ένα πραγματικά απίστευτο ρεκόρ. Ο Ρονάλντο χρειάστηκε 17 χρόνια για να φτάσει σε αυτό το συγκλονιστικό ποδοσφαιρικά κατόρθωμα. Είναι βέβαιο πως υπάρχουν ομάδες (σίγουρα και ελληνικές) που δεν έχουν πετύχει 700 γκολ στο αντίστοιχο διάστημα.  

Όταν τον ρώτησαν πόσο σπουδαίο θεωρεί το επίτευγμα του αυτός απάντησε ότι δεν παίζει για τα ρεκόρ. «Πόσα ρεκόρ έχω; Δεν το ξέρω. Θα πρέπει να ευχαριστηθώ τη στιγμή και να ευχαριστήσω όσους με βοήθησαν να φτάσω σε αυτό το εντυπωσιακό νούμερο. Τα ρεκόρ έρχονται από μόνα τους, δεν τα ψάχνω εγώ, αυτά με ψάχνουν» είπε. Είτε τον ψάχνουν είτε τα ψάχνει, είναι μοναδικά.

Πέντε μόνο μπροστά του

Αν ένας ποδοσφαιριστής σε 17 χρόνια καριέρας έβαζε 20 γκολ το χρόνο, νούμερο πραγματικά τεράστιο, θα σκόραρε 340 φορές. Αν πετύχαινε 30 γκολ το χρόνο, επίδοση σπανιότατη, θα έφτανε τα 510. Για να φτάσει τα 700 ο Ρονάλντο σκοράρει κατά μέσο όρο πάνω από 40 γκολ το χρόνο- κάτι που είναι εξωπραγματικό! Χάρη σε αυτό το επίτευγμα βρίσκεται σε μία σπάνια κατηγορία μεγάλων σκόρερ. Πέντε μόνο έχουν σκοράρει πιο πολύ. Ο Γιόζεφ Μπίτσαν, Τσεχο-Αυστριακός φορ, που έχει 805 γκολ από 1931 έως 1955. Ο Ρομάριο που έχει πετύχει 772 γκολ, από 1985 έως 2007. Ο Πελέ που σκόραρε 767 γκολ, από το 1957 έως το 1977. Ο Φέρεντς Πούσκας που έχει 746 γκολ  από 1943 έως 1966 κι ο Γκερντ Μίλερ που από 1962 έως 1981 πέτυχε 735 γκολ. Πλην του Μίλερ όλοι οι υπόλοιποι είχαν πάνω από είκοσι χρόνια καριέρας: ο Μπίτσαν φαίνεται ότι έχει παίξει 24! Αλλά τα γκολ των πιο πολλών που βρίσκονται στην πεντάδα δεν συγκρίνονται με αυτά του Ρονάλντο.

Σε τέσσερα πρωταθλήματα  

Στην πεντάδα ξεχωρίζουν βέβαια τα ονόματα του Ρομάριο και του Πελέ, που δυο απίστευτοι σκόρερ. Ο Πελέ ισχυριζόταν ότι έχει σκοράρει πάνω από 1000 γκολ: το χιλιοστό το είχε πετύχει μία Κυριακή με τη φανέλα του Κόσμος της Νέας Υόρκης. Οι Αμερικανοί του έκαναν και τη σχετική γιορτή – τη θυμάμαι ακόμα. Και στα γκολ του Πελέ και στα 770 γκολ του Ρομάριο υπάρχουν φυσικά πάρα πολλά τα οποία έχουν μπει στα πρωταθλήματα της Βραζιλίας για την ανταγωνιστικότητα και τη σοβαρότητα των οποίων επιτρέψτε μου να διατηρώ αμφιβολίες. Τα 805 γκολ του Μπίτσαν μου φαίνονται μυθολογία – γενικά η στατιστική καταγραφή των γκολ που μπήκαν πριν το 1960 δημιουργεί ερωτηματικά όπως και τα ματς που οι παίκτες δηλώνουν για αυτό και δεν αναφέρεται ο αριθμός τους. Ο Γκέρτ Μίλερ σκόραρε αποκλειστικά και μόνο στη Γερμανία – φυσικά δεν μειώνω το κατόρθωμά του. Τα 700 γκολ του όμως ο Ρονάλντο τα έβαλε παίζοντας σε τέσσερα σπουδαία πρωταθλήματα: το πορτογαλικό, το αγγλικό, το ισπανικό και φυσικά το ιταλικό. Ο Κριστιάνο έχει πετύχει 450 γκολ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, 118 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 32 με τη Γιουβέντους, 5 με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, όταν ήταν ακόμα 18 χρονών! Πέτυχε επίσης 95 με τη φανέλα της εθνικής Πορτογαλίας, η οποία σημειωτέων στα χρόνια που αυτός αγωνίζεται κέρδισε μόνο ένα τίτλο: έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης στη Γαλλία το 2016. Οπως και να το δεις είναι άλλο να σκοράρεις με τη φανέλα της Βραζιλίας στα παιχνίδια που δίνει κόντρα στις Βενεζουέλες και τα Περού στα προκριματικά του Μουντιάλ η στο Copa America και άλλο να πρέπει να βάλει γκολ σε Άγγλους, Γερμανούς, Ιταλούς, Γάλλους κτλ, πού η Πορτογαλία έβρισκε μπροστά της συχνά όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης στον καιρό του Ρονάλντο τα ματς δεν τελειώνουν 8-3 όπως όταν έπαιζε ο μεγάλος Πούσκας. Αν κάποτε βλέπαμε τη Ρεάλ ειδικά να φτάνει σε τέτοια σκορ στο ισπανικό πρωτάθλημα, αυτό οφειλόταν στο Κριστιάνο και μόνο.   

Σουπερστάρ όχι σέντερ φορ

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό στην περίπτωση του σουπερσταρ Πορτογάλου είναι ότι έφτασε σε αυτό το μυθικό επίτευγμα χωρίς να αγωνίζεται στη θέση του σέντερ φορ. Είναι αλήθεια ότι ο Ρονάλντο έπαιξε σε ομάδες που είχαν σπουδαίος πασέρ (ο Γκιγκς, ο Μόντριτς, ο Κρος, ο Πιάνιτς σίγουρα δούλεψαν και για χάρη του). Ωστόσο αν τον τροφοδότησαν δεν είναι γιατί το επέβαλε η θέση του στο γήπεδο, αλλά γιατί εκτιμούσαν την ασύλληπτη ικανότητά του να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα μολονότι συνήθως ξεκινούσε τις προσπάθειες του (ειδικά όταν ήταν νεότερος) σχεδόν πάντα εκτός περιοχής. Ο Ρονάλντο έχει το σπάνιο χάρισμα να φτάνει σε θέση βολής και όχι να περιμένει την μπάλα για να σκοράρει - πράγμα που είναι ολότελα διαφορετικό κι ο Ρομάριο κι ο Γκερτ Μίλερ π.χ. το έκαναν πολύ καλύτερα. Είναι επίσης καταπληκτικοί οι τρόποι που  έχει για να σκοράρει. Είναι ένας από τους λίγους παίκτες που θυμάμαι που μπορεί να σκοράρει όπως θέλει: με χτυπήματα φάουλ, με πέναλτι, με τρομερά σουτ έπειτα από διεισδύσεις, με κεφαλιές, με ψαλίδια - με κάθε τρόπο. Αν στο ποδόσφαιρο υπήρχαν επιμέρους στατιστικές κατηγορίες για το πώς σκοράρει ένας ποδοσφαιριστής είμαι βέβαιος ότι ο Ρονάλντο θα ήταν πρώτος σε περισσότερες από αυτές που βρίσκονται ο Ρομάριο ή ο Πελέ, που είχαν κι αυτοί μεγάλο ρεπερτόριο.

Αντέχουν και οι επικριτές του

 Είναι αλήθεια ότι δεν τον αντέχουν πολλοί τον Πορτογάλο. Ωστόσο δεν νομίζω ότι υπάρχει επικριτής του  που δεν αναγνωρίζει την καταπληκτική του ικανότητα να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Ο τύπος έχει ένα μοναδικό ρεκόρ, σημαντικότερο ίσως και από τα 700 γκολ του:  δεν υπάρχει διοργάνωση στην οποία να έχει πάρει μέρος και να μην έχει σκοράρει! Παρόλα αυτά και τα 700 του γκολ δεν θα τον κάνουν πιο συμπαθή. Κάποιοι βλέπουν σε αυτό του το ρεκόρ τη μανιώδη διάθεσή του για αυτοπροβολή – το θεωρούν απόδειξη ότι παίζει μόνο για να σκοράρει, ξεχνώντας ότι έχει συμπαίκτες. Κάποιοι άλλοι θεωρούν συμβολικό το ότι το ιστορικό του γκολ νούμερο 700 το πέτυχε σε ένα ματς που η Πορτογαλία του έχασε. Το θεωρούν κάτι σαν απόδειξη ότι τα προσωπικά του ρεκόρ τα μετρά πιο πολύ από την εκάστοτε ομάδα του κι ας ισχυρίζεται ότι δεν τον ενδιαφέρουν καν! Αν τον αγαπάω πολύ τον Κριστιάνο είναι γιατί μπορεί πραγματικά να τρελάνει τους ανθρώπους που λατρεύουν να τον μισούν. Οσο μεγαλύτερα είναι τα κατορθώματα του, τόσο πιο πολύ μεγαλώνει ο φθόνος τους. Και δεν βλέπουν για παράδειγμα ότι η παρακμή της Ρεάλ Μαδρίτης ξεκίνησε όταν από αυτή άρχισαν να λείπουν τα γκολ του.  

Στην πραγματικότητα τα 700 γκολ του Ρονάλντο είναι η περίληψη της ιστορίας του μοντέρνου ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Χωρίς αυτά το ποδόσφαιρο του καιρού μας θα ήταν ολότελα διαφορετικό και οι ιστορίες του θα ήταν μάλλον βαρετές. Ας το έχουμε στα υπόψη μας.