Oι έντεκα καλύτεροι του πρώτου γύρου

Oι έντεκα καλύτεροι του πρώτου γύρου


Η διακοπή του πρωταθλήματος, λόγω της επανάστασης των διαιτητών, μου δίνει την δυνατότητα να δημοσιεύσω όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή την ενδεκάδα των καλύτερων του πρώτου γύρου. Φυσικά αναφέρω και όποιον ανά θέση με απογοήτευσε. Δεκτή, όπως κάθε χρόνο, κάθε ένσταση.

Η ενδεκάδα μου παίζει 4-2-3-1, αυτό που αγαπάνε όλοι σχεδόν οι προπονητές στην Ελλάδα. Έχουμε και λέμε:

Τερματοφύλακας

Δεν βλέπουμε σπουδαίους τερματοφύλακες φέτος. Ο Κοτάρσκι (ΠΑΟΚ) έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο, αλλά πρέπει να γίνει λίγο καλύτερος στις εξόδους του. Ο Στάνκοβιτς (ΑΕΚ) είναι καλύτερος από πέρυσι αλλά έχει προβληματάκια τραυματισμών. Ο Κουέστα (Αρης) έκανε καλό πρώτο γύρο, όπως και ο  Πασχαλάκης (Ολυμπιακός) κι ο Χοβάν (Πανσερραϊκός). Ο Αναγνωστόπουλος (Κηφισιά) έδωσε ένα one man show κόντρα στην ΑΕΚ. Ο πρώτος γύρος ήταν του Μπρινιόλι (ΠΑΟ) κι ας έκανε τα λαθάκια του. Κακή η σεζόν του Κλέιμαν (ΠΑΣ Γιαννενα). Θα συνέρθει.     

Δεξί μπακ

Ο Βαγιαννίδης (Παναθηναϊκός) είχε τα πάνω του και τα κάτω του. Ο Ρότα (ΑΕΚ) κι ο Μαρινάκης (ΟΦΗ) έδωσαν λύσεις, και επιθετικά. Ο Σίμον (Λαμία) δεν έχει την παλιά του ταχυδύναμη, αλλά τη θέση την ξέρει. Καλό πρωτάθλημα κάνουν και ο Οντουμπάτζο (Αρης) και ο Μοντόγια (Αρης) – κι ας χρησιμοποιείται ο δεύτερος πολύ στα αριστερά. Τον Σιντιμπέ (ΑΕΚ) τον έχω δει να παίζει καλύτερα, όπως και τους Κότσιρα (ΠΑΟ) και Κεσρίντα (Ατρόμητος). Δεν δηλώνω εντυπωσιασμένος, αλλά η θέση ανήκει στον Ροντινέι (Ολυμπιακός).  Απογοήτευση; Ο κάπου χαμένος Λύρατζης (ΠΑΟΚ) που τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση αλλά πληρώνει τραυματισμούς.  

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2021/02/baba2.jpg

Αριστερό μπακ

Ο Ορτέγκα (Ολυμπιακός) τρέχει συχνά χωρίς να γυρνά στην άμυνα – το ίδιο κι ο Μλαντένοβιτς (ΠΑΟ). Ο βαρύς Αλβαρες (Αστέρας) κι ο Ντε Μποκ (Ατρόμητος) παίζουν με την εμπειρία τους. Οι Χατζησαφί και Μοχαμαντί (ΑΕΚ) ξέρουν τη θέση όσο λίγοι, αλλά είναι ασταθείς – κυρίως ο δεύτερος. Ο ΟΦΗ έχει τον Αμπαντά, που είναι καλός μόνο όταν μπαίνει αλλαγή. Στην καλή του μέρα μόνο ένας αριστερός μπακ σε αυτό το πρωτάθλημα κάνει τη διαφορά: ο Ράχμαν Μπάμπα (ΠΑΟΚ). Περίμενα πολλά περισσότερα από τον Φεράρι (Αρης).  

Στόπερ

Έχουμε λιγότερους καλούς από κάθε χρονιά φέτος. Σταθερή αξία είναι ο Μπράμπετς (Αρης), αλλά ταλαιπωρείται από τραυματισμούς. Λένε ότι το μέλλον είναι ο Κωνσταντέλιας (ΠΑΟΚ): εγώ βλέπω ένα έτοιμο παίκτη ήδη. Ο Πορόσο (Ολυμπιακός) κάτι έδειξε αλλά χτύπησε στην καλύτερη στιγμή του. Ο μεγάλο Εραμούσπε (ΠΑΣ) ήταν κάποιες φορές μια ομάδα μόνος του. Η θέση ανήκει στον Βίντα (ΑΕΚ) που είναι φέτος σταθερότατος και είναι και σκόρερ. Η ζωή είναι σκληρή για τον Ουίλιαμ Πάουλ Τρόοστ-Έκονγκ (ΠΑΟΚ).

Λίμπερο

Ο Σένκεφελντ ακόμα και νωχελικός, δεν μπορεί να λείπει από την ενδεκάδα του ΠΑΟ. Ο Βούρος (ΟΦΗ) ήταν ο καλύτερος στα λίγα ματς που η ομάδα του κέρδισε κι αυτό λέει πολλά. Ο Ρέτσος (Ολυμπιακός) ξεκίνησε καλά, αλλά η απόδοσή του φθίνει. Μια χαρά είδα τους Μουκουντί και Μήτογλου (ΑΕΚ) στα ματς που αγωνίστηκαν, αλλά ο τρόπος που η ΑΕΚ αγωνίζεται στην άμυνα κάνει τη δουλειά τους δύσκολη. Η θέση είναι του ηγέτη και σκόρερ Φαμπιάνο: δεν μπορώ να φανταστώ τον εφετινό Αρη χωρίς αυτόν. Ο Φρέιρε (Ολυμπιακός) είναι απογοήτευση, όχι για τις εμφανίσεις, αλλά για την απόλυτη απουσία.    

https://i0.wp.com/aekpassion.gr/wp-content/uploads/2021/03/Simanski.jpg?fit=840%2C504&ssl=1

Αμυντικό χαφ

Έτρεξε για όλους ο Εσσε (Ολυμπιακός). Λιγότερο ο Γιόνσον (ΑΕΚ), αλλά στα καλά του ματς έκανε τον μηχανισμό να λειτουργεί. Παίζει πάντα με μυαλό ο Πέρεθ (ΠΑΟ), αν και δεν έχει τον δυναμισμό του Αράο (ΠΑΟ). Υποφέρει τρέχοντας συχνά μόνος του ο Μεγιάδο (ΑΕΚ). Μια κατηγορία μόνος του ο μεγάλος Καραχάλιος (ΠΑΣ). Προοδεύει ο Τσιγγάρας (ΠΑΟΚ), χρήσιμος ο Σβαπ (ΠΑΟΚ) και γνώστης της θέσης ο αργός αλλά χρήσιμος Μεϊτέ (ΠΑΟΚ). Αλλά ο καλύτερος ήταν ο Σιμάνσκι (ΑΕΚ) που φέτος έφτασε να παίζει και στόπερ! Περίμενα πολλά περισσότερα από τον Πιερ Κουντέ (Ατρόμητος) που άργησε να πάρει μπροστά.    

Οκτάρι

Ξεκίνησε πολύ καλά, αλλά έπεσε λίγο ο Νταρίντα (Αρης). Κάνει μεγάλη χρονιά ο Τσέριν (ΠΑΟ). Αργησε λίγο, αλλά δείχνει ότι είναι χρήσιμος ο Οζντόεφ (ΠΑΟΚ) που πατάει πολύ περιοχή. Μυστικό νίκης σε πολλά ματς ο κουρασμένος τελευταία Καμαρά (Ολυμπιακός). Αλλά η θέση ανήκει στον Πινέδα (ΑΕΚ) που παίζει σε τρεις – τέσσερις ακόμα. Απογοήτευση σε σχέση με τις προσδοκίες ο Σκάρπα (Ολυμπιακός) και ο Βιλένα (ΠΑΟ) που ως οκτάρια έχουν κυρίως χρησιμοποιηθεί. 

Δεξί χαφ εξτρέμ

Δε σταματάει να τρέχει ο Μασούρας (Κηφισιά), παρόλο που η θέση δεν είναι δική του: μπακ είναι. Βελτιώνεται ο Ντεσπότοφ (ΠΑΟΚ), που παίζει και σε άλλες θέσεις. Βοηθάει ως σκόρερ στο Καραϊσκάκη κυρίως ο Ποντένσε (Ολυμπιακός). Πάντα μαχητής ο Παλάσιος (ΠΑΟ), ενώ ο Ελίασον μου μοιάζει καλύτερος του Αμραμπατ φέτος στην ΑΕΚ. Αλλά η θέση είναι του σπουδαίου και φέτος Ζίφκοβιτς (ΠΑΟΚ). Αναζητούνται ο Σολμπάκεν (Ολυμπιακός) και ο Κάρλσον (Αρης).

Αριστερό χαφ εξτρέμ

Αυτή τη θέση πρέπει να μάθει καλύτερα για να κάνει μεγάλη καριέρα ο Κωνσταντέλιας (ΠΑΟΚ) με την τεράστια ποιότητα. Συνήρθε αρκετά ο Βέρμπιτς (ΠΑΟ) αλλά καλύτερα σε αυτή τη θέση παίζει ο συμπαίκτης του Μπερνάρ. Με τα πάνω του και τα κάτω του ο Γκατσίνοβιτς (ΑΕΚ), όπως και ο Ντέλετις (Βόλος) και ο Νούνιες (Λαμία). Ως ακραίο χαφ, πότε αριστερά πότε δεξιά και πάντα συγκλίνοντας κάνει τρομερή χρονιά ο Φορτούνης (Ολυμπιακός), ένας από τους καλύτερους του πρώτου γύρου. Κανείς δεν έχει καταλάβει ότι στη Λαμία ήρθε ο μεγάλος Τζαγκόεφ.

Δεκάρι

Ο Τρουγιέ (Βόλος) που παίζει σε πολλές θέσεις μπορεί να σε τρελάνει και να εξαφανιστεί, όπως και ο Νέιρα κι ο Μπάκιτς στον (ΟΦΗ). Ο Μάνταλος (ΑΕΚ), απόντος του Αραούχο, είχε σημαντική προσφορά. Ο Τζούρισιτς (ΠΑΟ) εναλλάσσει σπουδαίες στιγμές με στιγμές που χάνεται, όπως και ο μικρός Αγκιμπού Καμαρά (Ατρόμητος).  Ο Μουργκ (ΠΑΟΚ) έχει μια θεαματική επιστροφή, αλλά ο Τάισον είναι φέτος το βαρόμετρο του ΠΑΟΚ: η θέση είναι δική του, γιατί τον Φορτούνη (Ολυμπιακός) τον βάζουν στο πλάι. Που είναι ο Πεπ Μπιέλ (Ολυμπιακός); Η ο Καρβάλιο;   

Σέντερ φορ

Ο Τζούμπερ (ΑΕΚ), απόντος του μόνιμα τραυματία Λιβάι Γκαρσία, λύνει πολλά από τα προβλήματα του Αλμέιδα. Φελίπε και Ντίκο (ΟΦΗ) θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα καλύτερη δουλειά. Ο Καρλίτος είναι μια τρομερή πολυτέλεια για τη Λαμία. Δίνει λύσεις και πολλές ο Ελ Καμπί (Ολυμπιακός), τρέχει πολύ αλλά σκοράρει λίγο ο Τετέι (Κηφισιά) και μοχθεί ο Ρομπάιγ (Ατρόμητος). Και γκολ βάζει και παίζει για όλους ο Μπράντον Τόμας. Θα έδινα τη θέση στον Μορόν (Αρης) αν δεν υπήρχε ο Ιωαννίδης που παίζει και για τον Σπόραρ (ΠΑΟ). Πεσμένος ο Πόνσε (ΑΕΚ) στην επιστροφή του. Στο πρώτο πέρασμά του μου άρεσε πολύ.

Aς τους δούμε όλους μαζί. Μπρινιόλι - Ροντινέι, Μπάμπα, Βίντα, Φαμπιάνο - Σιμάνσκι, Πινέδα - Ζίφκοβιτς, Φορτούνης, Τάισον- Ιωαννίδης. Οχι κι άσχημα, νομίζω...