Μισογεμίσματα και μισοαδειάσματα

Μισογεμίσματα και μισοαδειάσματα


Οι πρεμιέρες του ΠΑΟΚ και του Αρη στο UEFA Conference League δεν ήταν δυστυχώς οι καλύτερες. Ο ΠΑΟΚ έφερε μια λευκή ισοπαλία με την Μπεϊτάρ στην Τούμπα, παρότι ήταν ανώτερός της. Ο Αρης επέστρεψε από το Αραράτ κι αυτός με μια ισοπαλία (1-1) - αποτέλεσμα όμως μιας μετριότατης εμφάνισης. Και οι δυο για να πάρουν προκρίσεις (που θα πρεπε μάλιστα να είναι σχετικά εύκολες) πρέπει στη ρεβάνς να ιδρώσουν και να είναι αποτελεσματικότεροι. Μπορούν να τα καταφέρουν. Αλλά ο ΠΑΟΚ έχει πλέον πέντε σερί ματς χωρίς νίκη στο UEFA Conference League κι ο Αρης έχει αποκλειστεί κι από χειρότερες ομάδες από την φιλότιμη Αραράτ. Οπότε απαιτείται προσοχή.  

Ο Μπάμπα και οι έμπειροι

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου δεν είχε τον Αουγκούστο, και πόνταρε στους πιο έμπειρους. Ξεκίνησαν ο Κεντζιόρα, ο Μιχαηλίδης και ο Τάισον κι έμειναν στον πάγκο ο Λύρατζης, ο Κουλιεράκης και ο Νάρεϊ. Ο Ρουμάνος προπονητής μέτρησε το ότι ο ΠΑΟΚ έχει μια ολοκαίνουργια άμυνα (Κεντζιόρα, Μπάμπα, Μιχαηλίδης, Εκονγκ) κι έβαλε τους Τσιγγάρα και Σβαπ να την καλύψουν. Πολλά θα μπορούσαν να απλοποιηθούν αν ο ΠΑΟΚ άνοιγε το σκορ μόλις στο 10΄χάρη στο πέναλτι που κέρδισε ο Ζίφκοβιτς. Αλλά ο Σβαπ υπνωτίστηκε από τον πορτογάλο τερματοφύλακα της Μπεϊτάρ Σίλβα κι όλοι κατάλαβαν πως δεν θα ήταν εύκολη η βραδιά. 

Ο ΠΑΟΚ, παρά την απώλεια του πέναλτι, ήταν καλός στο πρώτο ημίχρονο – αν και κομμάτι μονοδιάστατος αφού έπαιζε πολύ από τα αριστερά χάρη στα κέφια του Μπάμπα και την όρεξη του Τάισον. Αλλά η Μπεϊτάρ ήταν διαβασμένη: ο κόουτς Αμπουκσίζ έκλεισε πολύ την ομάδα του οικειοθελώς κι έβγαλε από το ματς τον Κωνσταντέλια, έβαλε ένα παίκτη πάνω στον Ζίφκοβιτς κι άφησε τον Κεντζιόρα να σεντράρει ανενόχλητος όλο το βράδυ. Η Μπεϊτάρ, που έμοιαζε με καλή ελληνική ομάδα από αυτές που τερματίζουν κάτω από την πέμπτη θέση στο πρωτάθλημα κυρίως δεν παραιτήθηκε από την πιθανότητα να βρει μια φαρμακερή αντεπίθεση: είχε δοκάρι στο 25΄και δυο τρεις επισκέψεις επικίνδυνες. Ο Λουτσέσκου βλέποντας πάντως την υπεροχή του ΠΑΟΚ και στην επανάληψη, παρόλο που η μπάλα άρχισε να σηκώνεται πολύ και η μεθοδικότητα ήταν λιγότερη, έριξε στο ματς όποιον κυνηγό είχε στον πάγκο: όχι μόνο τον Νάρεϊ, αλλά και τον νεοφερμένο Σαματα, ακόμα και τον ξεχασμένο πέρσι Μουργκ. Μολονότι χάθηκε μετά τις αλλαγές η συνοχή, η θέληση υπήρξε όπως και κάποιες ευκαιρίες. Αλλά γκολ δεν βρέθηκε. Κι ο ΠΑΟΚ για να προκριθεί πρέπει να κερδίσει στο Ισραήλ.

Ο Λουτσέσκου είπε ότι δεν έχει τον Νεϊμάρ και τον Μαραντόνα και τον Πελέ στην ομάδα, αλλά δήλωσε αισιόδοξος για την ρεβάνς. Ο ΠΑΟΚ μπορεί να προκριθεί, αλλά πρέπει να έχει υπόψιν του πως θα βρει πάλι τον ίδιο γρίφο μπροστά του: η Μπεϊτάρ θα παίξει άμυνα και αντεπιθέσεις και στην έδρα της γιατί έχει γνώση των αδυναμιών της. Το καλό νέο για τον ΠΑΟΚ είναι ότι θα έχει τον Σαματα από την αρχή. Το κακό ότι βασανίζεται με άλλα θέματα: δεν είναι καλό σημάδι ότι στην επικαιρότητα του το βασικό θέμα είναι αν θα πωληθεί ο Ντοούγκλας Αουγκόστο, που στη ρεβάνς τον χρειάζεται. Αν πάει στο Ισραήλ με την επίγνωση ότι έχει μπροστά του ένα τελικό, θα τα καταφέρει. Αν όχι, θα μπλέξει. Γιατί η Μπεϊτάρ τον ξέρει. Ενώ δεν μου φάνηκε πως ο ΠΑΟΚ γνωρίζει την αντίπαλό του καλά.  

Ισοπαλία χάρη στις παλιοσειρές

Ο Αρης επέστρεψε με μια ισοπαλία (1-1) από το μακρινό Αραράτ, αλλά το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από την εμφάνισή του κι αυτό ενόψει της ρεβάνς είναι λόγος προβληματισμού – ο Αρης είναι στα χαρτιά (και στα ευρωπαϊκά προηγούμενα καλύτερος από την ομάδα της Αρμενίας) αλλά πρέπει να το δείξει και στο γήπεδο: στο πρώτο ματς δεν το έδειξε. Ο Τερζής δεν είχε τον Μπράμπετς, χρησιμοποίησε δίπλα στον Φαμπιάνο τον Ουντουμπάτζιο ως στόπερ κι ο Αρης βρέθηκε με μια πειραματική άμυνα, πράγμα που θα μπορούσε να πληρώσει ακριβά: στο πρώτο ημίχρονο ειδικά, οι επιθετικοί των γηπεδούχων, παίκτες όπως ο Εζα και ο Σεραμπιάν, έμοιαζαν ασταμάτητοι. Οι δυο δημιούργησαν το γκολ του 1-0 μόλις στο 10΄: πάσαρε ο Σεραμπιάν και σκόραρε ο Εζα κι αφού η Αραράτ χτυπώντας από τα αριστερά, δηλαδή από την πλευρά του «ψαρωμένου» πρωτάρη κι ακάλυπτου Ματαρίτα, έδειχνε να γνωρίζει τον Αρη καλά, μολονότι ο Αρης που τώρα σχηματίζεται είναι μάλλον άγνωστος σε όλους μας.

Η τεράστια διαφορά

Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση στον Αρη είναι η τεράστια διαφορά «παλιών» και «καινούργιων» παικτών – οι «παλιοί» ήταν σχεδόν όλοι διακριθέντες, οι νέοι θα χρειαστούν υπομονή, εμπιστοσύνη και χρόνο, που στην Ελλάδα είναι δυσεύρετα. Στο 20΄ ο Αρης κατάφερε να ισοφαρίσει χάρη σε μια συνεργασία τριών παλιών, του ΕμΜπακατά που έκανε κούρσα και γύρισμα, του Νταρίντα που πάσαρε και του Πάλμα που σκόραρε. Αμέσως μετά ο Γκρέι έχασε την ευκαιρία για το 1-2, αλλά όλα τα άλλα στο πρώτο ημίχρονο τα έκανε η Αραράτ που αν δεν σκόραρε για δεύτερη φορά αυτό οφείλεται στις καίριες τοποθετήσεις του Φαμπιάνο και στην ψυχραιμία του Κουέστα που σταμάτησε τους γηπεδούχους κάνοντας σπουδαίες επεμβάσεις. Ο Αρης υπέφερε.  

Ο Τερζής βλέποντας τις δυσκολίες έκανε τέσσερις αλλαγές μέχρι το 67΄ αλλά ο Αρης δεν άλλαξε καθόλου, απλά στην επανάληψη έγινε λίγο πιο προσεχτικός. Ο Τερζής βγάζοντας τον Γκρέι για να βάλει τον Μορόν στο 60΄ έπαιξε με ένα κυνηγό λιγότερο κι ένα χαφ παραπάνω. Εχοντας όμως ένα μόνο μέσο που έμοιαζε κανονικός ποδοσφαιριστής, τον Νταριντα, ο Αρης ήταν δύσκολο να δημιουργήσει. Οι πολλοί χαφ που χρησιμοποιήθηκαν φάνηκαν όλοι να ψάχνονται. Αλλοι παίζανε καλά με την μπάλα (Μορόν, Ρουπ) αλλά χωρίς αυτή έκαναν λίγα κι άλλοι (Ζουλ, Τζούρασεκ, Πάβισιτς), απλά έτρεχαν χωρίς κανένας τους να έχει κάποιου είδους επιθετική προσφορά. Χειρότεροι οι νεοφερμένοι εξτρέμ: ο Μενέντες κι ο Κάρλσον έπαιξαν από ένα ημίχρονο σκορπίζοντας αμφιβολίες για το αν μπορεί να κάνουν κάτι άξιο αναφοράς.

Με τον ΕμΜπακοτό να στέκεται καλά, τους Κουέστα, Νταριντα, Φαμπιάνο διακριθέντες και τον Πάλμα να βρίσκει το γκολ της ισοφάρισης ο Αρης γλύτωσε τα χειρότερα. Στη ρεβάνς στο Βικελίδης οι ωσεί παρόντες στο πρώτο ματς της χρονιάς καινούργιοι πρέπει να κάνουν πολλά παραπάνω. Αποκλείω να είναι όσο κακοί φάνηκαν. Κι αυτό με κάνει κάπως αισιόδοξο για τον Αρη: χειρότερα δεν γίνεται. Ο Τερζής είπε ότι ο κόσμος θα βοηθήσει την ομάδα στην ρεβάνς: δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Αλλά ο Αρης πρέπει να βρει ένα φορ και να δέσει κι ως ομάδα γρήγορα.

Οι ισοπαλίες του ΠΑΟΚ και του Αρη θέτουν νωρίς το ερώτημα αν το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Θα το πω διαφορετικά. Είδα μισογεμίσματα και μισοαδειάσματα…