«Λουκουμάδες των λαών Αμερικάνοι...»

«Λουκουμάδες των λαών Αμερικάνοι...»


Ηταν όλοι γύρω από το μεγάλο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου και έπαιρναν πρωϊνό. Όχι τίποτα υπερβολικό: ένα απλό λιτό πρωϊνό που ταιριάζει σε μια Κυβέρνηση της Αριστεράς. Ομελέτες, πίτες, french toast με κουλί από άγρια μούρα και σαντιγί, ποικιλία από κρουασάν και κριτσίνια, γαλατόπιτα, σοκολατένια μάφιν, βάφλες, καπνιστό σολομό, ποικιλία αλλαντικών, ομελέτες, λουκάνικα, πατάτες και άλλα πολλά κοσμούσαν τον μπουφέ. Ο Πρωθυπουργός, λόγω του ότι ήταν παραμονή της γιορτής του Πολυτεχνείου, προτίμησε να ξεκινήσει τη μέρα του με δυο κρουασάν βουτύρου με μαρμελάδα μήλου, ευφυώς συνδυασμένη με ένα άρωμα πρώιμων μανταρινιών: τα μήλα ήταν ψημένα, αλλά σχεδόν απείραχτα. Ο Πάνος Καμμένος προτίμησε μια ομελέτα με μανιτάρια. Η ζωντάνια των μανιταριών, η βελούδινη σάλτσα hollandaise, τα άψογα χτυπημένα αυγά Benedict (που ειρήσθω εν παρόδω, έχουν σιγοτηγανιστεί), του θύμισαν τα ταξίδια στο Λονδίνο. Οι υπόλοιποι περιορίστηκαν σε κάτι πιο απλό διαλέγοντας από το μπουφέ λιτά πράγματα: ο Κατρούγκαλος προτίμησε ένα light γιαούρτι με λίγη νόστιμη πραλίνα φιστικιού, που ήταν μοναδική, γιατί δεν ήταν αλοιφή, όπως την έχει συνηθίσει.

 

Ο Σταθάκης, που είχε φάει νωρίτερα, προτίμησε ένα απλό petit-four με τραγανή βάση granola, βελούδινη κρέμα γιαουρτιού με mango και στην κορυφή μια τσαχπίνικη gelée από φρούτα του πάθους. Η τάρτα ημέρας με αμυγδαλόπαστα και φρέσκα ξινούτσικα σμέουρα, απέδιδε τέλεια την ισορροπία μεταξύ γλυκού και ξινού κι έκανε τον Σπίρτζη να αναστενάξει από χαρά, σαν να είδε μπροστά του το Θύμιο το Λυμπερόπουλο. Ο Φλαμπουράρης πήρε απλά ένα φρέντο καπουτσίνο κι ο Φίλης που κάνει δίαιτα λίγο φρέσκο σολομό. Ολοι κοιτούσαν τον πρωθυπουργό.

Σας κάλεσα πρωί πρωί

«Κύριοι σας κάλεσα εδώ πρωί πρωί για να δούμε τι θα κάνουμε με την πορεία του Πολυτεχνείου» είπε ο αγουροξυπνημένος Αλέξης – ή ώρα ήταν μόλις 11. «Πριν από λίγο έμαθα ότι έγινε επίθεση στην μικρή αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, που πήγε να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο από τους Ακροδεξιούς που ήταν εκεί» είπε. «Κατέλαβαν οι Ακροδεξιοί το Πολυτεχνείο;» ρώτησε ο Τζανακόπουλος. «Το Πολυτεχνείο ήταν πάντα στην άκρη, δεξιά της Πατησίων όπως πας για Κυψέλη» απάντησε ο Φλαμπουράρης, που στα ιδεολογικά ζητήματα παραμένει επίκαιρος. Συμφώνησαν όλοι. «Μετά από αυτή την εξέλιξη στο Πολυτεχνείο δεν ξαναπάμε» είπε ο Πρωθυπουργός. «Εγώ λέω να του ρίξουμε τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και να ησυχάσουμε» είπε ο Βασιλειάδης τρώγοντας μια τάρτα φράουλα: είχε ξυπνήσει με άγριες διαθέσεις. «Σκέφτομαι κάτι καλύτερο» είπε ο Πρωθυπουργός. «Να το κάνουμε έδρα της οργανωτικής επιτροπής του μουντιάλ του 2030, τώρα που θα το αναλάβουμε» τόνισε και όλοι θα χειροκροτούσαν, αν από τις μαρμελάδες δεν είχαν κολλήσει τα δάχτυλα τους. «Αλλά αυτό θα το δούμε εν καιρώ» είπε. «Το θέμα είναι τι θα κάνουμε με την πορεία φέτος».

Όπως κάθε χρόνο

«Εγώ την έχω βαρεθεί την πορεία, καλύτερα να τρέχαμε στο Μαραθώνιο» είπε η Αχτσιόγλου παίζοντας με ένα μαχαιράκι με ένα μικρό βαζάκι νουτέλα που είχε γλυτώσει από το Βούλτση. «If you’re not moving forward, you’re going backward» είπε ο Τσακαλώτος, ενώ ο Σταθάκης του ψιθύριζε να σταματήσει γιατί ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να μπει στο Google Translate. Επεσε βαθιά σιωπή. «Δεν μπορείτε να πάτε όπως κάθε χρόνο και να φωνάζετε «Φονιάδες των Λαών Αμερικάνοι;» ρώτησε ο Φίλης, που πήγαινε πάντα στην αμερικάνικη πρεσβεία, αλλά όχι περπατώντας: προτιμούσε ταξί. «Νίκο αυτό που μου ζητάς είναι δύσκολο ακόμα και για μένα» είπε ο πρωθυπουργός. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι μπορεί να με δει ο Αμερικάνος πρέσβης και τι θα του πω του ανθρώπου; Ότι χθες αγκαλιαζόμασταν παρέα στη Θεσσαλονίκη και σήμερα έγινε φονιάς των λαών;». «Και που είναι το πρόβλημα;» ρώτησε ο Φλαμπουράρης. «Ξέρεις τι άλλα έχεις πει;». «Εγω θα μπορούσα να το κάνω, σιγά το δύσκολο» είπε ο Αλέξης. «Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό για τον Πάιατ – θέλω να με καταλάβετε. Είναι τόσο καλός, τόσο κύριος ο Τζέφρι. Μόνο με τον Πάνο τον Καμμένο έχω νοιώσει αυτά τα πράγματα. Ισως και με τον Αρχιεπίσκοπο» είπε ο Πρωθυπουργός κομμάτι αναστατωμένος. Δεν το είπε στους άλλους αλλά με τον Τζέφρι το χει συζητήσει. Του χρόνου η Αμερικάνικη Πρεσβεία, τη μέρα του Πολυτεχνείου θα κάνει ένα μεγάλο πάρτι. Θα ρθει κι ο Ντόναλντ Τραμπ ο αδερφός μας. Θα τελειώνουμε με τις πορείες. Θα τραγουδάμε αγκαλιασμένοι το We are the World – άμα χρειαστεί και στη διασκευή του Τζίμι του Πανούση. Στο μεταξύ θα έχουμε απολύσει τους παπάδες και θα χουμε προσλάβει όσους πάνε στην πορεία φέτος – μέσω ΑΣΕΠ. Το θέμα είναι τι κάνουμε φέτος.    

 

Παππάδες και Αμερικάνοι

«Δεν μπορούμε να φωνάζουμε Φιονιάδες των λαών, μέχρι το 2015, Αμερικάνοι;» ρώτησε ο Κατρούγκαλος, που μάλλον σε πορεία δεν είχε πάει ποτέ του. «Αστα τα φονιάδες, άστα» είπε ο Τζανακόπουλος. «Να βρούμε μια άλλη λέξη, όχι τόσο βαριά». «Λουκουμάδες των λαών αμερικάνοι;» ρώτησε ο Βασιλειάδης. «Μπαμπάδες των λαών Αμερικάνοι» πρότεινε ο  Παππάς, που γενικά δεν μιλούσε. Η τοποθέτησή του έκανε τον Πρωθυπουργό να σηκωθεί όρθιος από χαρά. «Νίκο νομίζω το βρήκα» είπε. «Μπορούμε να φωνάζουμε «Παππάδες των λαών Αμερικάνοι» φώναξε. «Το σύνθημα δείχνει περιεκτικά αυτό με το οποίο ασχολούμαστε: τους παππάδες και τους Αμερικάνους» είπε. Ο Φλαμπουράρης ενώ ρουφούσε με το καλαμάκι τις τελευταίες γουλιές του καπουτσίνο φρέντο απολαμβάνοντας το χρου χρου που ακουγόταν, σχεδόν δάκρυσε από χαρά. Πως το είχε μεγαλώσει έτσι αυτό το παιδί…

Τον μάλωσε ο Πρωθυπουργός

«Εχω ένα όνειρο» είπε ο Πρωθυπουργός. «Μια μεγάλη πορεία στην οποία να ρθει κι ο Ιερόνυμος με τα δικά του παιδιά – μπροστά εμείς και δίπλα αυτός» τόνισε. «Και πως λέγονται τα παιδιά; Jeronimo Groovy;» ρώτησε η Γεροβασίλη, που θυμήθηκε τα εφηβικά της χρόνια, όταν τηλεφωνούσε κρυφά για αφιερώσεις. «Τι άλλο φωνάζαμε στις πορείες» ρώτησε ο Κατρούγκαλος, ενώ έπινε λίγη πρωϊνή σαμπάνια που ταιριάζει πολύ μετά τις τάρτες. «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία» είπε ο Φίλης. «Passe, εντελώς» είπε η Αχτσιόγλου, «άλλωστε το ψωμί παχαίνει και δεν νομίζω ότι μπορούμε να φωνάξουμε «Μαύρο ψωμί πολύσπορο, παιδεία, ελευθερία» είπε. «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» είπε ο Βούλτσης. «Ασε έξω το ΝΑΤΟ, κάνουμε αγώνα για να μπουν σε αυτό τα Σκόπια» είπε ο Παππάς. «Νίκο Βόρεια Μακεδονία θα λες σε παρακαλώ» τον μάλωσε ο Πρωθυπουργός….