Κόντρα στη λογική του ποδοσφαίρου...

Κόντρα στη λογική του ποδοσφαίρου...


Η σημερινή αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον Αγιαξ φέρνει στην επικαιρότητα μια παλιά ερώτηση που έχει να κάνει με την εταιρική φύση των ομάδων. Πόσο εταιρία επιτρέπεται τελικά να είναι μια ομάδα; Οι παράγοντες του Αγιαξ στην ερώτηση θα γελούσαν – για τους οπαδούς του δεν είμαι τόσο βέβαιος.

Περισσότερα από όσα εισέπραξαν

Πέρυσι ο Αγιαξ έφτασε ένα λεπτό από τον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ έχοντας αλλάξει καλοκαιριάτικα την στρατηγική του. Για πρώτη φορά μετά από πολλά πολλά χρόνια οι Ολλανδοί είχαν ξοδέψει καλοκαιριάτικα περισσότερα από όσα είχαν εισπράξει. Είχαν αποκτήσει παίκτες από την Πρέμιερ λιγκ (κι όχι από παράξενες αγορές όπως συνηθίζουν), είχαν αρνηθεί προτάσεις για τα μεγάλα ταλέντα τους, είχαν σεβαστεί τα θέλω του προπονητή τους, που τον είχαν αγοράσει κι αυτόν κάτι μήνες πριν, πληρώνοντας την Ουτρέχτη, πράγμα για την ιστορία τους πρωτοφανές. Αιτία αυτών των κινήσεων ήταν φυσικά, όχι μόνο η απώλεια του πρωταθλήματος, αλλά οι τεράστιες ευρωπαϊκές τους αποτυχίες το καλοκαίρι του 2017: ο Αγιαξ είχε αποκλειστεί μέσα σε δυο εβδομάδες από τα προκριματικά του Τσάμπιονς και του Γιουρόπα λιγκ και μάλιστα από ομάδες που δεν γέμιζαν το μάτι σε κανένα, δηλαδή τη Νις και την Ρόζενμποργκ. Η περσινή επένδυση σε παίκτες απέδωσε εντυπωσιακά: ο Αγιαξ έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει για μήνες και κέρδισε το νταμπλ στην Ολλανδία, μολονότι μάλιστα είχε μείνει πίσω από την PSV για εικοσιπέντε αγωνιστικές.

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα αυτής της σεζόν; Η επιστροφή στα γνωστά. Ο Αγιαξ πούλησε ήδη σε εξωφρενικές τιμές τον Ντε Λιχτ και τον Ντε Γιόνγκ, συζητά για την πώληση του Φαν Ντε Μπεκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης και θα πουλήσει σίγουρα και τον Ντέιβιντ Νέρες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αν όλα πάνε καλά, δηλαδή αν βρεθεί ο αγοραστής που περιμένει. Όλα αυτά έγιναν σε ένα καλοκαίρι που εξαιτίας της ύπαρξης του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και του Κόπα Αμέρικα οι άνθρωποι του Αγιαξ γνώριζαν ότι πολλοί από τους βασικούς δεν θα πάρουν μέρος στην προετοιμασία της ομάδας: έξι συνολικά παίκτες θα έπαιζαν στον προκριματικό του Τσάμπιονς λιγκ με ελάχιστες προπονήσεις. Ο Ντε Χαγκ γνώριζε ότι θα έπαιζε στα καλοκαιρινά προκριματικά με μια ομάδα ολοκαίνουργια, που πρόσφατα ηττήθηκε από τον ΠΑΟ σε ένα φιλικό. Αλλά δεν μοιάζει και να τον απασχολεί ιδιαίτερα το ζήτημα: στην αρχή ενός νέου κύκλο κάθε στραβοπάτημα επιτρέπεται, πόσο μάλλον όταν το ταμείο είναι γεμάτο χρήματα. Πέρυσι ο Αγιαξ πήρε 57 εκατ ευρώ από την παρουσία του στο Τσάμπιονς λιγκ: από την πώληση του φαν Ντε Μπεκ στη Βασίλισσα θα πάρει πάνω από 70! Όταν του επεσήμαναν ότι με τη Φίτεσε η απόδοση της ομάδας ήταν κακή, ο Ολλανδός απάντησε ότι η ομάδα του είχε για πρώτη φορά μια λογική ενδεκάδα. «Πρώτη φορά έπαιξαν όλοι αυτοί μαζί, τι περιμένατε;» ρώτησε τους δημοσιογράφους. Η δεύτερη θα είναι απόψε.

Τα θέλω των οπαδών

Μια ομάδα που φτάνει ένα βήμα από τον τελικό του Τσάμπιονς λιγκ δεν μπορεί να μην έχει ως στόχο να επαναλάβει μια τέτοια εξαιρετική χρονιά. Δείτε την Τότεναμ π.χ. Επαιξε τον πρώτο τελικό της ιστορίας της και φέτος το καλοκαίρι ξόδεψε του κόσμου τα λεφτά για τον Εντομπελέ, την περσινή αποκάλυψη της Λιόν, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει τον Ποκετίνο να παρουσιάσει μια ομάδα ακόμα περισσότερο αποτελεσματική και παραγωγική. Οποιος γνωρίζει τη γλύκα της επιτυχίας δεν την ξεχνά εύκολα: αυτό όμως δεν ισχύει για τους παράγοντες του Αγιαξ. Στη δική τους αντίληψη ως επιτυχία ορίζεται η στιγμή που οι παίκτες αποκτούν το μάξιμουμ της τιμής τους με τη φανέλα της ομάδας. Είναι αλήθεια ότι και ο Ντε Λιχτ και ο Ντε Γιόνγκ θα ήθελαν να παραμείνουν στο Αμστερνταμ: είχαν πολυετή συμβόλαια και ο Αγιαξ δεν κινδύνευε να τους χάσει του χρόνου χωρίς να πάρει χρήματα. Η παρουσία της Εθνικής Ολλανδίας στα τελικά του Euro εξασφάλιζε επίσης την υψηλή τιμή και των δυο – αλλά αυτά δεν είναι συμπεράσματα που αφορούν τους Ολλανδούς. Για αυτούς τίποτα δεν δεδομένο πέρα από το δεδομένο. Από τη στιγμή που δεν ήταν βέβαιο ότι η ομάδα θα επαναλάμβανε τα θαύματα της περσινής της σεζόν οι παίκτες έπρεπε να φύγουν. Και φύγανε.

Ρωτάει κανείς τους οπαδούς του Αγιαξ για τις επιλογές αυτές; Ποτέ. Γενικά δεν πρέπει να υπάρχει διοίκηση ομάδας που να νοιάζεται λιγότερο για τα θέλω των οπαδών. Πέρυσι ο Αγιαξ απέκτησε δυο παίκτες από την Πρέμιερ λιγξ, τον Τάντιτς και τον Μπλιντ. Το λογικότερο που θα πρεπε να περιμένει κανείς είναι να ενισχυθεί και φέτος ψάχνοντας παίκτες στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου: λεφτά υπάρχουν. Αλλά ο Αγιαξ είναι ο Αγιαξ και κάνει πάντα τα δικά του: τον αντικαταστάτη του Ντε Λιχτ τον βρήκε στο Μεξικό (!) και λέγεται Εντσον Αλβάρες και τον παίκτη που θα παίξει στη θέση του Ντε Γιόνγκ, τον Μαρίν, τον ανακάλυψε στο Βέλγιο. Κι επειδή ο νεοφερμένος Ρουμάνος Μαρίν μάλλον δεν ενθουσιάζει τον Τεν Χαγκ αυτός έχει αποφασίσει να χρησιμοποιεί τον Μπλιντ στη μεσαία γραμμή με αποτέλεσμα η άμυνα να είναι ολοκαίνουργια και ασύνδετη. Αλλά ποιος νοιάζεται;

Η διοίκηση του Αγιαξ το τελευταίο που ακούει είναι τους οπαδούς της ομάδας: πριν χρόνια καυγάδισε σοβαρότατα μαζί τους γιατί τους έβαλε να πληρώνουν εισιτήριο αν ήθελαν να παρακολουθούν τις προπονήσεις. Αξέχαστος είναι επίσης και ο καυγάς μαζί τους για το Αμστερνταμ Αρένα. Οι οπαδοί προτιμούσαν την ανακαίνιση του σταδίου Ντε Μεέρ που ήταν η ιστορική έδρα της ομάδας και στέκι τους καθημερινό, καθώς πολλοί πήγαιναν τα παιδιά τους στις ακαδημίες της ομάδας που λειτουργούσαν στους βοηθητικούς χώρους του. Η διοίκηση όχι μόνο δεν τους άκουσε, αλλά το γκρέμισε και στη συνέχεια πούλησε και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του Αρένα σε ιδιωτική εταιρία: το χρησιμοποιεί μόνο στα ματς και για μια προπόνηση πριν από αυτά.  

Δεν υπάρχει λογική

Ο αντίλογος σε όλα αυτά είναι φυσικά ότι ο Αγιαξ είναι ένας εξαιρετικά εύρωστος σύλλογος: ο ΠΑΟΚ π.χ θέλει την πρόκριση και για να μην έχει προβλήματα με το Financial Fair Play – το εφετινό του μεταγραφικό μάζεμα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι και πέρυσι τα έξοδά του ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα έσοδά του. Ο Αγιαξ, όχι μόνο δεν έχει τέτοια προβλήματα, αλλά πιθανότατα είναι και η πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ευρώπη: καμία άλλη δεν ξέρει την τέχνη να δημιουργεί υπεραξίες τόσο εύκολα. Αλλά η εντύπωσή μου είναι ότι φέτος ξεπέρασε κάθε όριο: ουσιαστικά φτιάχνει καλοκαιριάτικα από την αρχή μια ομάδα που πέρυσι εντυπωσίασε. Θα ρθει στην Τούμπα με καινούργια άμυνα, καινούργια μεσαία γραμμή και με τον καλύτερο κυνηγό του να έχει τις βαλίτσες έτοιμες για τη Μαδρίτη. Αν αυτό δεν το πληρώσει (και ακριβά…) το ποδόσφαιρο δεν έχει καμία λογική και όλα είναι μόνο μπίζνες.

Ο ΠΑΟΚ δεν είναι φαβορί, αλλά έχει μια τεράστια ευκαιρία να πάρει από απόψε σκορ πρόκρισης. Τρίτος σερί αποκλεισμός μου φαίνεται και στατιστικά απίθανος. Η τώρα ή ποτέ που λένε…