Καμπανάκι συναγερμού

Καμπανάκι συναγερμού


Δεν μου αρέσουν τα φιλικά ματς κι ακόμα περισσότερο δεν μου αρέσουν τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τα φιλικά ματς, αλλά είναι συμπεράσματα υποχρεωτικά. Ο Ολυμπιακός δεν θα αποκλείσει την Παρτιζάν γιατί πέτυχε έξι γκολ σε ένα φιλικό με την Μαλίν και δεν θα αποκλειστεί από την Παρτιζάν γιατί δεν κέρδισε στο Καραϊσκάκη τον Αστέρα Τρίπολης. Θα προκριθεί αν παίξει καλή μπάλα και θα αποκλειστεί αν είναι κατώτερος των περιστάσεων. Λίγες μέρες πριν το ματς με τους Σέρβους ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να καταλάβω τον βαθμό ετοιμότητας του Ολυμπιακού. Η μόνη μου βεβαιότητα είναι ότι τα παιγνίδια με την Παρτιζάν θα είναι δύσκολα, γιατί ο Ολυμπιακός άλλαξε πάρα πολύ και είναι δύσκολο να παίξεις τα καλοκαιρινά προκριματικά με μια καινούργια ομάδα. Αυτά είναι ματς για τους παλιούς και στον Ολυμπιακό οι παλιοί πολλοί πλέον δεν είναι.   

Τουλάχιστον δεν έχει γκρίνια

Πέρυσι ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Μπερ Σεβά έχοντας μόνο δυο προσθήκες – τον Φιγκέιρας και τον Ντελα Μπέγια. Η γκρίνια για το γεγονός ότι δεν είχαν γίνει μεταγραφές ήταν τεράστια, όμως όποιος γκρινιάζει δεν σημαίνει πως έχει και απαραίτητα δίκιο. Η απόφαση να παίξει στα προκριματικά η ομάδα, που είχε κατακτήσει δια περιπάτου το πρωτάθλημα δεν ήταν λάθος – το πρόβλημα ήταν ότι έφυγε ξαφνικά ο ευθυνόφοβος Σίλβα. Φέτος ο Ολυμπιακός έκανε μεταγραφές – και πολλές. Θα κάνει κι άλλες μετά το πέρας των προκριματικών – είμαι βέβαιος. Όμως είναι πολύ δύσκολο οι καλοκαιρινές μεταγραφές να δώσουν καλοκαιρινές προκρίσεις: οι νεοφερμένοι δεν ξέρουν ακόμα που βρίσκονται, είναι για αυτό επιρρεπείς στο λάθος και όσο καλοί παίκτες κι αν είναι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρουν μια ομάδα από το χέρι. Αυτό σε κάθε ομάδα πρέπει να το κάνουν, ειδικά τέτοια εποχή, οι παλιοί παίκτες. Για να έχει τύχη ο Ολυμπιακός με την Παρτιζάν, αυτοί πρέπει να βγουν μπροστά.     

Τα ματς αυτά είναι για τους παλιούς

Δεν λέω ότι ο Ολυμπιακός δεν έπρεπε να κάνει μεταγραφές – προς Θεού. Επρεπε να κάνει κι από ότι φαίνεται κάποιοι από αυτούς που ήρθαν μοιάζουν και καλοί παίκτες και θα βοηθήσουν – αλλά θα βοηθήσουν αργότερα. Ο ερχομός τους μια βοήθεια στο σύλλογο ήδη την έδωσε. Σταμάτησε η μουρμούρα για τον Χάσι, ο κόσμος συσπειρώθηκε, δεν υπάρχει η περσινή μίρλα, μετά από κάποιες καλές εμφανίσεις σε φιλικά προέκυψε και μια ελάχιστη αισιοδοξία: ο κόσμος πιστεύει και δικαιολογημένα ότι η ομάδα έχει πιο πολλές λύσεις. Όμως οι μεταγραφές για την ώρα δεν μπορούν να δώσουν τίποτα περισσότερο: αγωνιστικά το κουπί πρέπει να τραβήξουν οι πιο παλιοί κι ελπίζω ο Χάσι να το καταλάβει. Φυσικά υπάρχουν μεταγραφές που αλλάζουν την ιστορία μιας ομάδας - αλλιώς οι ομάδες δεν θα έκαναν μεταγραφές. Αλλά μεταγραφές που μπορεί ν αλλάξουν την καλοκαιρινή ιστορία μιας ομάδας, δηλαδή να εγγυηθούν προκρίσεις σε προκριματικά, πολύ φοβάμαι πως δεν υπάρχουν. Ο καλύτερος ποδοσφαιριστής να ρθει καλοκαιριάτικα θέλει δυο μήνες τουλάχιστον για να προσαρμοστεί, εκτός κι αν είναι Ελληνας ή είναι κάποιος από το ελληνικό πρωτάθλημα. Οση όρεξη και όσο ικανός κι αν είναι, δύσκολα θα μπορέσει να κάνει τη διαφορά: αυτό μπορεί να το κάνουν μόνο όσοι στην ομάδα υπάρχουν και την ξέρουν. Το 2009, όταν ο Ολυμπιακός με προπονητή τον Κετσπάγια πέρασε στα προκριματικά την Σλόβαν Μπρατισλάβας και την Σέριφ Τιρασπολ με τέσσερις νίκες, τη διαφορά την έκαναν τότε ο νεαρός Μήτρογλου, ο Τοροσίδης, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος κι ο Ντουντού – ούτε ο Ζαϊρί, ούτε ο Μαρέσκα, ούτε καν ο Μέλμπεργκ που στα πρώτα ματς ήταν κομμάτι έξω από τα νερά του. Δυο χρόνια αργότερα, παρόλο που ο Ολυμπιακός είχε στην ενδεκάδα του αρκετούς και καλούς νεοφερμένους (Ιμπαγάσα,  Μιραλάς, Μοντεστό, Ρόμενταλ, Χολέμπας κτλ) δεν κατάφερε να αποκλείσει τη Μακάμπι: όλοι αυτοί ακόμα ψαχνόντουσαν κι επειδή οι παλιοί που υπήρχαν δεν πρόσφεραν, η ομάδα αποκλείστηκε νωρίς και γρήγορα. Κι ευτυχώς για τον Ολυμπιακό γιατί ήρθε ο Βαλβέρδε. 

Ωραίες καλοκαιρινές συμπτώσεις

Διάβαζα τις προηγούμενες μέρες για τα επιτεύγματα της άμυνας στην προετοιμασία στο Βέλγιο και για το γεγονός ότι δεν είχε δεχτεί γκολ κτλ. Διάβαζα για την εντυπωσιακή πρώτη εμφάνιση του Οφόε, για την όρεξη του Καρσελά, για τον Κούτρη που πήρε τη θέση του Ντελα Μπέγια με το καλημέρα κτλ. Όλα αυτά ισχύουν μεν, πλην όμως μπορεί να είμαστε μπροστά και σε μια σειρά από ωραίες καλοκαιρινές συμπτώσεις: ο χρόνος θα δείξει. Αυτό που εγώ ξέρω, με τα λίγα που καταλαβαίνω από ποδόσφαιρο, είναι ότι αν παίξεις με τέσσερις καινούργιους παίκτες στην άμυνα, όπως έκανε ο Ολυμπιακός με τον Αστέρα, όταν για πρώτη φορά έπαιξαν μαζί ο Ομάρ, ο Κούτρης, ο Σισέ και ο Βούκοβιτς, είναι δύσκολο να μην δεχτείς γκολ. Ξέρω επίσης ότι αν αυτή την εποχή βάλεις στη ίδια ενδεκάδα ένα φορ και τέσσερις δημιουργικούς παίκτες (Φορτούνης, Μάριν, Πάρντο, Οφόε) θα κάνεις μεγάλη κατοχή μπάλας, αλλά και ελάχιστες φάσεις γιατί όλοι αυτοί, επειδή δεν έχουν «δέσει», θα ψάχνουν την ατομική ενέργεια και όχι τις συνεργασίες. Ξέρω επίσης ότι το καλοκαίρι είναι σημαντικότερη από την ποιότητα, η γρήγορη μετάβαση στην επίθεση : μια ομάδα πρέπει να φτάνει στην αντίπαλη περιοχή γρήγορα – αν δεν το κάνει δύσκολα σκοράρει. Οι προσχεδιασμένες φάσεις, οι αυτοματισμοί έρχονται με τα πρωτοβρόχια και η οργάνωση ενός παιγνιδιού βασισμένο σε πολλές πάσες τότε μπορεί ν αρχίσει να αποδίδει: το καλοκαίρι χρειάζεται πρώτα από όλα να εκμεταλλεύεσαι τις στιγμές. Δύσκολα θα σου κάνουν δέκα φάσεις, δύσκολα, όμως, θα κάνεις κι εσύ.

Άξονας με πείρα

Η ομάδα που ο Χάσι πρόβαρε με την Λόκερεν και τον Αστέρα δεν είναι η πρέπουσα κατά τη γνώμη μου, για να παίξει στο Βελιγράδι: αυτό είναι το μόνο συμπέρασμα που εγώ έβγαλα – θα το λεγα ακόμα και αν ο Ολυμπιακός κέρδιζε και τα δυο ματς. Η τύχη του Ολυμπιακού είναι ότι ο άξονάς του αποτελείται από παλιούς παίκτες: Καπίνο, Ρέτσος, Ρομαό, Φορτούνης, Ανσαριφάρντ ξέρουν την ομάδα – αυτοί πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Επειδή αυτοί είναι καλοί παίκτες, ο Ολυμπιακός έχει τύχη να προκριθεί, αλλά για να το καταφέρει θα ιδρώσει πολύ. Πρέπει επίσης να προτιμηθούν όσοι ενενηντάλεπτο έχουν στα πόδια τους, όπως κι αν λέγονται. Ελπίζω ο Χάσι να καταλάβει ότι ο στόχος είναι η πρόκριση κι όχι το να δούμε ότι οι παίκτες που έφερε έχουν δυνατότητες: δεν θα κριθούν τώρα οι επιλογές του. Μέχρι τώρα είχε απαιτήσεις για παίκτες – τις υποστήριξε και νομίζω οι επιλογές που έγιναν τον ικανοποιούν. Όμως τώρα ξεκινά η περίοδος που απαιτήσεις θα υπάρχουν κι από αυτόν: η πρώτη απαίτηση είναι να πάει στο Βελιγράδι με ιδέες ξεκάθαρες. Και να παρατάξει μια ενδεκάδα λογικότερη από τις τελευταίες που είδαμε.