Η δουλειά και το μέταλλο

Η δουλειά και το μέταλλο


Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ θα διεκδικήσουν το κύπελλο Ελλάδος στον εφετινό τελικό επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά. Ο ΠΑΟ κέρδισε και στη Λαμία: το έκανε ευκολότερα από όσα δείχνει το τελικό 2-0. Ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τον Ολυμπιακό χάρη σε μια ισοπαλία που πήρε στο Καραϊσκάκη στην παράταση: το 1-1 του έδωσε πρόκριση γιατί στην Ελλάδα ο κανονισμός που λέει ότι το εκτός έδρας γκολ μετρά κάτι παραπάνω ακόμα ισχύει. Νομίζω πως και να μην ίσχυε, πάλι ο ΠΑΟΚ θα περνούσε: αν χρειαζόταν να κερδίσει, νομίζω θα το έκανε. Όχι γιατί ήταν πολύ καλύτερος από τον Ολυμπιακό, αλλά γιατί ήταν πιο ήρεμος και δεν έμοιαζε να δίνει εξετάσεις. Επαιξε απλά ένα ποδοσφαιρικό ματς απέναντι σε ένα αντίπαλο που ήταν αγχωμένος πριν καν αρχίσει το παιγνίδι. Γιατί άνευ λόγου αποφάσισε να βάλει στη ζωή του δυσκολίες που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα.

Η πρόοδος του ΠΑΟΚ

Εχω σε μεγάλη εκτίμηση τον εφετινό ΠΑΟΚ διότι έχει κάνει ως ομάδα πρόοδο στην διάρκεια της σεζόν κι όποιος δεν του το αναγνωρίζει ή δεν τον παρακολουθεί η δεν καταλαβαίνει από ποδόσφαιρο. Η πρόοδος αυτή του έδωσε και την χθεσινή του πρόκριση. Ο Ρασβάν Λουτσέσκου έχασε πριν το ματς τον Τσιγγάρα και τον Λέο Ζάμπα, και δεν είχε τον Βιερίνια, τον Ελ Καντουρί και φυσικά τον Μηχαϊλίδη. Στη διάρκεια του ματς έχασε από τραυματισμούς τον Μπίσεσβαρ και τον Ντούγκλας Αουγκόστο. Κι όμως καμία από αυτές τις απουσίες δεν φάνηκε για ένα απλό λόγο: γιατί στη διάρκεια της σεζόν ο Λουτσέσκου φρόντισε η ομάδα του να έχει 25 παίκτες, που μπορεί να αγωνιστούν ως βασικοί. Στη φάση της ισοφάρισης που του δίνει την πρόκριση συνεργάζονται τρεις παίκτες που μπήκαν στο παιγνίδι: ο Σβαπ σεντράρει, ο Ολιβέιρα σπάει τη μπάλα και ο Τσόλακ σκοράρει – και οι τρεις θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει. Στο τέλος της σεζόν ό,τι σπέρνεις θερίζεις: ο Λουτσέσκου πέρασε τη χρονιά του με τη σκέψη στο πως θα καταφέρει να πάρει ό,τι πιο πολύ από όλους. Ηταν υποχρεωμένος να το κάνει διότι μεταξύ των βασικών του ΠΑΟΚ υπάρχουν πολλοί παίκτες πάνω από 31 χρονών: με 15 παίκτες η χρονιά δεν έβγαινε. Το έκανε πληρώνοντας το κόστος με απώλειες βαθμών στο πρωτάθλημα, αλλά στο τέλος της σεζόν βρίσκεται με ένα ρόστερ γεμάτο από εν δυνάμει βασικούς. Δείτε τον Ολιβέιρα: τραυματίστηκε μετά το Φορτούνη και επέστρεψε και βοηθά.  

https://onsports.bbend.net/media/com_news/story/2022/04/27/776934/main/3483762.jpg

Το βολικό τάιμ άουτ

Μια τέτοια ομάδα όπως ο εφετινός ΠΑΟΚ σε ένα πρωτάθλημα που κρίνεται με διαδικασίες play off θα πρεπε να κερδίσει και τον τίτλο: ο βασικός του αντίπαλος, ο Ολυμπιακός δηλαδή, τρικλίζει και δεν έχει νίκη από τις 13 Μαρτίου όταν και κέρδισε δύσκολα τον Αρη. Αν ο ΠΑΟΚ έχει μείνει τόσο πίσω στο πρωτάθλημα, αυτό οφείλεται στο ότι μάλλον ακόμα δεν αντέχει στα δύσκολα: εννοώ στο μυαλό. Το κύπελλο του είναι πολύ εύκολο: το μαρτυρούν οι πέντε παρουσίες του σε τελικούς τα έξι τελευταία χρόνια. Χθες τον βοήθησε και μια λεπτομέρεια: το γεγονός ότι μετά το γκολ που δέχτηκε από τον Ολυμπιακό (από το πέναλτι δώρο του Πασχαλάκη που ο Ελ Αραμπί εκτέλεσε αλά Πανένκα γιατί είχε δει ένα βράδυ πριν τον Μπενζεμά να το κάνει…) υπήρξε διακοπή λόγω του τέλους του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης. Το σύντομο αυτό τάιμ άουτ επέτρεψε στον Λουτσέσκου να ανασυντάξει και να ηρεμήσει την ομάδα του: επιστρέφοντας στο γήπεδο ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε σε δυο λεπτά και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Το ματς δεν υπήρξε σπουδαίο: οι δυο ομάδες έχασαν ελάχιστες ευκαιρίες. Ο Βατσλίκ έκανε δυο σπουδαίες επεμβάσεις (σε σουτ του Λύρατζη και του Σουάρεθ) κι ο Ολυμπιακός που κέρδισε το πρώτο του κόρνερ στο 88΄είχε δυο σημαντικές ευκαιρίες με τον Μασούρα και μια με τον Αγκιμπού Καμαρά. Πιο πολύ είδαμε τις αδυναμίες των δυο: ο ΠΑΟΚ αυτό τον καιρό έχει λιγότερες. Το κύπελλο το θέλει καιρό τώρα πιο πολύ: ο Ολυμπιακός παράταση έπαιξε και με τον Παναιτωλικό στον προηγούμενο γύρο.   

Εύκολα ο ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός που λίγο νωρίτερα είχε αποκλείσει τη Λαμία νομίζω θα ήθελε ο τελικός του κυπέλλου να γίνει την Κυριακή. Αυτή τη στιγμή η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς μοιάζει στην καλύτερή της κατάσταση από το ξεκίνημα της σεζόν. Στη Λαμία θα κινδύνευε μόνο αν έκανε το λάθος να μπει χαλαρά – ο ΠΑΟ στα εκτός έδρας ματς αυτό το χει πάθει φέτος αρκετές φορές. Όμως η απουσία του από τη διεκδίκηση ενός τίτλου επτά ολόκληρα χρόνια, αποδείχτηκε το καλύτερο κίνητρο: χωρίς να είναι καταιγιστικός ο ΠΑΟ τελείωσε τη δουλειά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Ο Ιωαννίδης με ένα προσωπικό γκολ (πίεσε τον Τζανετόπουλο και τον εξέθεσε) στο 43΄έβαλε τέλος στα όνειρα της Λαμίας - αν υποθέσουμε πως τέτοια υπήρχαν. Το 2-0 διαμόρφωσε ο Παλάσιος στο ξεκίνημα της επανάληψης κι αυτό έδωσε στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς την δυνατότητα να αλλάξει πέντε βασικούς του γλυτώνοντας τους από την κούραση: ο κόουτς του ΠΑΟ έχει το μυαλό του στον Αρη και δικαιολογημένα αφού θέλει εισιτήριο για τον προκριματικό του Conference League από το πρωτάθλημα. Από την άλλη αν ο ΠΑΟΚ συνεχίσει να χάνει δυο παίκτες σε κάθε ματς ο Παναθηναϊκός μπορεί να βρει σε ένα μήνα από τώρα ένα αντίπαλο στον τελικό με προβλήματα μεγάλα, ώστε να έχει και τις πιθανότητες με το μέρος του: τώρα, παρά την βελτίωσή του, πάει στον τελικό ως αουτσάιντερ – ο ΠΑΟΚ έχει αποκλείσει την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό εκτός έδρας και στο ΟΑΚΑ δεν θυμάμαι πότε από τον ΠΑΟ έχει χάσει τελευταία φορά.

https://sport365.gr/wp-content/uploads/2022/04/palasios.jpg

Πάσχα με άδειες

Κι ο Ολυμπιακός; Ο Ολυμπιακός πρέπει να ολοκληρώσει τη δουλειά του δηλαδή να κερδίσει το πρωτάθλημα. Η παράταση που έπαιξε χθες, σε συνδυασμό με την σταθερά μέτρια απόδοση βασικών που δεν αλλάζουν, κάνει το ματς με τον ΠΑΣ πολύ δύσκολο: λογικά είναι το ματς της χρονιάς, αφού πρόκειται για το τελευταίο θεωρητικά εύκολο παιγνίδι, που έχει να δώσει στα play off. To έχουν καταλάβει στον Ολυμπιακό; Πολύ αμφιβάλω.

Τι άλλο δεν έχουν καταλάβει; Πως ή θα έπρεπε η ομάδα να «μαστιγωθεί» για να πάρει σοβαρά τις τελευταίες υποχρεώσεις της ή θα έπρεπε να έχει συνεχίσει να αντιμετωπίζει το κύπελλο όπως το αντιμετώπιζε, δηλαδή όχι ως πρωταρχικό στόχο. Στον Ολυμπιακό αποφάσισαν πως θέλουν το κύπελλο και την ίδια ώρα μετά το 0-0 στην Τούμπα δόθηκε ρεπό στους παίκτες να κάνουν Πάσχα, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι παίκτες του ΠΑΟΚ είχαν προπονήσεις! Πραγματικά αναρωτιέμαι πως γίνεται να είναι στόχος (και μεγάλος…) το κύπελλο τον Απρίλιο όταν στα ματς με τον Παναιτωλικό το Φεβρουάριο παίζανε αναπληρωματικοί. Δεν καταλαβαίνω επίσης τι χειρότερο θα συνέβαινε αν έπαιζαν στα ματς με τον ΠΑΟΚ ο Κρίστινσον, ο Βρουσάι, ο Μπα, ο Κούντε, ο Λόπεζ που πληρώνεται για να κάθεται, ο Κανέ ή ο Φατινγκα. Ακόμα κι αν αποκλειόταν ο Ολυμπιακός θα είχε επιδείξει μια σταθερή αντιμετώπιση της διοργάνωσης κι ο όποιος αποκλεισμός του δεν θα προκαλούσε τα προβλήματα που έχει σήμερα: θα είχε τουλάχιστον έντεκα ξεκούραστους παίκτες για το ματς με τον ΠΑΣ.

Είχα προειδοποιήσει

Είμαι κυνικός; Όχι, είμαι ρεαλιστής. Για τις δυσκολίες που ο Ολυμπιακός θα αντιμετώπιζε στο φινάλε έχω προειδοποιήσει. Πριν το ματς έγραψα στην εφημερίδα πως ο Ολυμπιακός για να προκριθεί χρειάζεται δυο γκολ – έμοιαζε απίθανο να τα βρει.

Το πράγμα κατά τη γνώμη μου είναι απλό: ο Ολυμπιακός είχε φέτος μια χειρότερη ομάδα από πέρυσι τη στιγμή που όλοι του οι βασικοί αντίπαλοι στο πρωτάθλημα ήταν καλύτεροι από πέρυσι. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να συγκεντρωθεί περισσότερο σε αυτό που είναι ο στόχος του, δηλαδή στο πρωτάθλημα. Το κύπελλο είναι απλά μια ευκαιρία για να παίζουν οι αναπληρωματικοί: όταν ο Ολυμπιακός κάποτε το κατακτούσε, επειδή το πρωτάθλημα δεν το κέρδιζε, τα χρόνια του τα λέγαμε «πέτρινα».

Για την τρέλα των οπαδών του που μολονότι βλέπουν ότι η ομάδα δεν έχει τα περσινά στάνταρ απόδοσης, παρόλα αυτά απαιτούν από αυτή να τα κερδίσει όλα, δεν έχω να πω τίποτα. Με τα καλά τους και τα στραβά τους αυτοί είναι. Και σε αυτούς ο Ολυμπιακός χρωστά να κατακτήσει το πρωτάθλημα γρήγορα. Τίποτα άλλο.