Γίνεται;

Γίνεται;


Ο Γολγοθάς του Ολυμπιακού συνεχίζεται απόψε στο Μπακού. Η Καραμπάκ που κέρδισε τον πρωταθλητή στο Καραϊσκάκη με 3-0 πριν μια εβδομάδα θα τον περιμένει κι απόψε με άγριες διαθέσεις. Το κοινό της δεν αποκλείεται να υποδεχτεί την ελληνική ομάδα με τούρκικές σημαίες – οι Αζέροι είναι παραδοσιακά φιλότουρκοι, άλλωστε ξαδερφάκια με τους Τούρκους νιώθουν. Όπως και στο ματς με τη Ναντ ο Ολυμπιακός θα βρει ένα γήπεδο καυτό: η Καραμπάκ θέλει την πρωτιά στον όμιλο.  Η ερώτηση είναι τι ψάχνει εκεί ο Ολυμπιακός.

Ζει το όνειρό της

Η πρωταθλήτρια Αζεμπαϊτζάν πέραν πάσης αμφιβολίας ζει το όνειρό της και το είπε και ο προπονητής της στη συνέντευξη Τύπου πριν το ματς. «Εχουμε μια ιστορική ευκαιρία να περάσουμε πρώτοι από τον όμιλο. Από την αρχή της χρονιάς στην Ευρώπη έχουμε κάνει λάθος μόνο σε ένα ματς: σε αυτό με την Πλιζέν στα play off του Τσάμπιονς λιγκ. Ηταν και το μόνο που δεν ήμασταν καλύτεροι από τον αντίπαλό μας στο δεύτερο ημίχρονο» είπε χαρακτηριστικά ο Γκουρμπάν Γκουρμπάνοφ. Ωστόσο φαίνεται ότι έχει καταλάβει καλά τι έγινε στο Φάληρο. «Στο πρώτο ματς στον Πειραιά πήραμε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας παραπλανήσει.  Έχω ενημερώσει τους παίκτες ότι κάναμε λάθη στο πρώτο παιχνίδι. Παρακολούθησα τα video. Πείστηκα για αυτό. Ο αντίπαλος μάς έκανε να πέσουμε σε λάθη, μετά κάπου μπλόκαρε» είπε. Αν ήταν λιγότερο ευγενικός, θα έλεγε ότι ο Μίτσελ του έδωσε το ματς.  

https://www.fosonline.gr/media/news/2022/10/06/210207/main/olympiakos_qarabak.jpg

Υπάρχει φιλοδοξία;

Η Καραμπάκ θέλει την νίκη για να κυνηγήσει την πρωτιά: οι Αζέροι παίζουν στο τελευταίο ματς του ομίλου εντός έδρας με την Φράιμπουργκ και προσδοκούν ένα στραβοπάτημα των Γερμανών απόψε με τη Ναντ – κι αυτό να μην έρθει πάλι μπορεί να έχουν ελπίδες, αρκεί κόντρα στον Ολυμπιακό και τους Γάλλους να μην πετάξουν βαθμούς. Στο ματς για το πρωτάθλημα που έδωσαν την περασμένη Κυριακή αγωνίστηκαν με πολλούς αναπληρωματικούς: η Καραμπάκ κάνει αυτό που δεν τολμούν οι ελληνικές ομάδες, δηλαδή έχει πρώτη προτεραιότητα την Ευρώπη. Και οι επιλογές παικτών που κάνει άλλωστε σε αυτό στοχεύουν: όποιος δεν την γνώριζε είδε στο Καραϊσκάκη μια ομάδα αθλητική και γρήγορη – μοντέρνα. Στο προηγούμενο ματς δεν φάνηκε η ποιότητα της γιατί για μια ώρα ο Ολυμπιακός περιόρισε τους χώρους. Δεν αποκλείω σήμερα να φανεί ότι παίκτες όπως ο Κάντι, ο Αντράντε κι ο Ζουμπίρ είναι και τεχνικά προικισμένοι.  

Ο Ολυμπιακός από τη μεριά του, αν κάνει αποτέλεσμα μπορεί να ρθει τρίτος στον όμιλο – μολονότι τα μαθηματικά δεν αποκλείουν ακόμα και τη δεύτερη θέση αυτή μου φαίνεται ανέφικτη – ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια ομάδα που δεν έχει νίκη φέτος σε ευρωπαϊκό ματς. Υπάρχει φιλοδοξία για να ψάξει ο Ολυμπιακός ένα αποτέλεσμα; H μετά τα όσα έγιναν φέτος το καλοκαίρι η Ευρώπη μπορεί να περιμένει κι όλη η προσοχή έχει πέσει στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος που δεν είναι φυσικά και καθόλου απλή υπόθεση; Δεν ξέρω τις απαντήσεις. Περιμένω να δω. Πλην όμως δεν κρύβω ότι μια απόφαση να μην ξεκινήσουν απόψε παίκτες όπως ο Μπιέλ, ο Εμβιλά, ο Χουάνκ κι ο Ροντρίγκεζ, μπορεί να λειτουργήσει ως μήνυμα ότι το ματς δεν ενδιαφέρει. Θα είναι λάθος. Κυρίως γιατί αν φιλοδοξία υπάρχει, υπάρχει και τρόπος: η πρώτη ώρα του παιγνιδιού που ο Ολυμπιακός έκανε κόντρα στους Αζέρους την περασμένη Πέμπτη στο Καραϊσκάκη θα μπορούσε να είναι η καλύτερη διαδικασία αντιμετώπισης του ματς. Σε αυτό το διάστημα του παιγνιδιού ο Ολυμπιακός έκανε την καλύτερή του εμφάνιση φέτος. Και γιατί κρατούσε το μηδέν, πράγμα που πρέπει να κάνει κι απόψε για να έχει κάποια πιθανότητα να πάρει κάτι απο το ματς, αλλά που έχει ξεχάσει πως γίνεται. 

https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2022/10/31-f1-5stili.jpg

Οι ίδιες αποστολές

Ο Μίτσελ μπορεί να επαναλάβει τα πάντα χωρίς να παίξει απαραίτητα και με τους ίδιους παίκτες – θα αρκούσε αρχικά το ίδιο σχήμα. Στο ματς με την Καραμπάκ ο Ολυμπιακός εφάρμοσε σωστά αυτό το 3-4-2-1 με το οποίο παρατάχθηκε, κυρίως γιατί για μια ώρα βρήκε στο πρόσωπο του Εμβιλά κάποιον να κατευθύνει την τριάδα της άμυνας, αλλά που ήταν και ικανός να διορθώσει λάθη που έγιναν κυρίως στα αριστερά. Είχε επίσης τον Πεπ Μπιέλ και τον Γκάρι Ροντρίγκεζ σε μεγάλα κέφια: κανείς τους δεν κρύφτηκε και κανείς τους δεν έπαιζε αποκλειστικά και μόνο με τη μπάλα αδιαφορώντας για την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας. Αν αυτοί δεν ξεκινήσουν, χρειάζονται κάποιοι ικανοί να αναλάβουν τις ίδιες αποστολές. Υπάρχουν; Εγώ λέω ναι. Ο Παπασταθόπουλος έχει την εμπειρία να κατευθύνει μια αμυντική τριάδα: ο Μίτσελ πρέπει να χρησιμοποιήσει το ματς για να τσιγκλήσει τον εγωισμό του Σισέ – σε αυτό είναι πολύ καλός. Μπορεί επίσης να το χρησιμοποιήσει λέγοντας στους Μπόιλερ, Αγκιμπού Καμαρά, Αμπουμπακάρ Καμαρά, Κουντε ότι αποτελεί μια κορυφαία ευκαιρία για να αλλάξουν την σεζόν τους. Αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει πρώτος να πιστεύει ότι το παιγνίδι είναι σημαντικό: αν έχει το μυαλό στον ΠΑΟΚ η ομάδα θα το καταλάβει – συμβαίνει πάντα.       

Δεν έμεινε από δυνάμεις  

Πολλοί ισχυρίζονται ότι στο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός έτρεξε πολύ στο πρώτο ημίχρονο και κατέρρευσε στην επανάληψη γιατί έμεινε από δυνάμεις: διαφωνώ. Η κατάρρευσή του είχε να κάνει με το ρίσκο του Μίτσελ να κερδίσει το ματς και με την έλλειψη παικτών στον πάγκο που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στην ομάδα την ίδια αγωνιστική ένταση: ο Ολυμπιακός χωρίς τον Μπουχαλάκη αρχικά και τον Κουντε στη συνέχεια άδειασε κυρίως τη μεσαία γραμμή του κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φανούν πάλι οι αμυντικές του δομικές αδυναμίες. Ο Βρσάλικο που δεν είναι στόπερ χάθηκε στο γήπεδο κι ο Σισέ που είναι αμφίβολο αν καταλαβαίνει από αλλαγές συστημάτων κτλ του έδωσε τη χαριστική βολή με μια επιπολαιότητα. Όλα αυτά, κι ενώ όσοι μπήκαν στο ματς (Χουάνκ, Μαρσέλο και Μασούρας) δεν έδωσαν τίποτα. Δεν ήταν το πρόβλημα τα τρεξίματα: ήταν η λάθος διαχείριση του αγώνα. Αν ξαναδούμε κάτι ανάλογο, η Καραμπάκ θα κάνει πάρτι.      

https://www.fosonline.gr/media/news/2022/10/06/210220/main/michel_marcelo.jpg

Πιέζουν πολύ περισσότερο

Απόψε ο Μίτσελ ξέρει πως ο Ολυμπιακός του δεν είναι έτοιμος για μεγάλα ρίσκα. Γνωρίζει επίσης ότι η Καραμπάκ είναι τρομερά γρήγορη ομάδα και πως αν δεν «σκοτώσεις» τις συνεργασίες του Κάντι, του Ζουμπίρ και του Ουαμπένα θα «πεθάνεις» από αυτές.

Για να φρενάρει τον ρυθμό της Καραμπάκ ο Ολυμπιακός δεν είναι ανάγκη να παίξει με τους ίδιους παίκτες που έπαιξαν στο Καραϊσκάκη, αλλά είναι απαραίτητο να έχει στο παιγνίδι του στοιχεία που είδαμε στο προηγούμενο ματς. Πρώτον να τρέξουν πολύ τα χαφ και οι επιθετικοί του και να δουλέψουν και στην κάλυψη της άμυνας: δεν είναι ματς που μπορεί να γίνει μαζική επίθεση σε καμία απολύτως στιγμή. Δεύτερον να κάνει όσο μεγαλύτερη ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει όση κατοχή μπάλας είναι δυνατόν κι αυτό δεν είναι απλό γιατί οι Αζέροι στο γήπεδό τους πιέζουν και πολύ ψηλά: αν ο Εμβιλά δεν ξεκινήσει, το κατέβασμα της μπάλας θα είναι δύσκολη υπόθεση. Τρίτον πρέπει ο Ολυμπιακός να χτυπήσει τους Αζέρους από το πλάι – ειδικά στα αριστερά τους, γιατί ο Βέσοβιτς που παίζει στα δεξιά είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες τους και μπορεί να φύγει στην αντεπίθεση κάθε φορά που θα κερδίσει τη μπάλα. Όλα αυτά ακούγονται απλά, αλλά είναι πολύ δύσκολα για μια ομάδα που ακόμα δεν έχει βασική ενδεκάδα και αναζητά ομοιογένεια. Ο,τι πχ έκανε στο Ηράκλειο ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να του είναι χρήσιμο γιατί δεν έχει καν τους παίκτες που εκεί αγωνίστηκαν.   

Ψάχνει κίνητρο

Ο Μίτσελ θα χρησιμοποιήσει τον Πασχαλάκη κι αυτό από μόνο του δείχνει πως απέναντι σε μια ομάδα που δεν αλλάζει σχεδόν ποτέ κάποιο βασικό, ο Ολυμπιακός θα έχει την 17η διαφορετική σύνθεση σε 17 ματς – ο τερματοφύλακας είναι ο τεσσαρακοστός παίκτης που θα χρησιμοποιηθεί φέτος ως βασικός! Αλλά η ερώτηση δεν είναι ποιοι θα παίξουνε. Είναι αν η συνέχεια στο UEFA Conference League μπορεί να είναι το κίνητρο που ο Ολυμπιακός ψάχνει. Απέναντι σε μια σοβαρή ομάδα που κίνητρα έχει πολλά.