Από τις σαμπάνιες στην ψύχρα

Από τις σαμπάνιες στην ψύχρα


Μέχρι χθες το βράδυ δεν ήταν ξεκάθαρο αν ο Ιβάν Σαββίδης θα πάει στο ΟΑΚΑ για να δει το ματς της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ – οι καλά πληροφορημένοι έλεγαν πως δεν θα το κάνει. Αν πήγαινε, είναι δεδομένο ότι οι άνθρωποι της ΑΕΚ και φέτος θα άνοιγαν για χάρη του σαμπάνιες, όπως έκαναν πέρυσι. Αλλά παραμένει ως γεγονός ότι το σημερινό ντέρμπι των δικεφάλων γίνεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις του Σαββίδη με τον Δημήτρη Μελισσανίδη είναι τυπικές, αν όχι και ανύπαρκτες. Όχι με ευθύνη του Μελισσανίδη, αλλά γιατί ο Σαββίδης μοιάζει να μην θέλει πια ν ακούει για Συμμάχους και Συμμαχίες.

Η παλιά καλή σχέση

Διαβάζω κι ακούω πολλά και διάφορα για τις σχέσεις του Σαββίδη με το Μελισσανίδη – κατά βάση πρέπει να πω ότι λέγονται μισόλογα, είναι ωστόσο βέβαιο ότι υπάρχει μια ψύχρα. Για να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά πρέπει να πω ότι ο Μελισσανίδης υπήρξε ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Σαββίδη από τη μέρα της εμφάνισής του στην Ελλάδα – πριν καν ασχοληθεί με τον ΠΑΟΚ. Όταν κανείς μας δεν ήξερε ποιος είναι ο Σαββίδης, ο Μελισσανίδης έλεγε στη Γλυφάδα ότι ο ερχομός του είναι ευλογία για τον ΠΑΟΚ κι εξηγούσε την οικονομική του κατάσταση, γνωρίζοντας και την τρέλα του για το ποδόσφαιρο. Η σχέση τους δεν προέκυψε συγκυριακά – η γνωριμία υπάρχει καιρό τώρα, όπως και οι κοινοί φίλοι εντός της ΝΔ. Αυτό το τελευταίο κρατήστε το για τι έχει τη σημασία του. Μου λένε ότι η πρώτη ψύχρα στις σχέσεις των δυο ήρθε όταν είχαμε τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Ο Σαββίδης στήριξε τον Τζιτζικώστα, ο Μελισσανίδης για δικούς του λόγους δεν θέλησε να εμπλακεί πολύ. Ο Σαββίδης πίστευε ότι η περίφημη Συμμαχία είναι κάτι που ξεπερνά το ποδόσφαιρο και είναι ένα είδος συμπόρευσης τριών φίλων επιχειρηματικών, που αλληλοϋποστηρίζονται: όποιος τον γνωρίζει λέει πως είναι άνθρωπος απρόβλεπτα ευμετάβλητος ψυχολογικά – ό,τι όσο εύκολα τον κερδίζεις, τόσο εύκολα τον χάνεις. Με τον Γιάννη Αλαφούζο πχ η ρήξη μετά την ιστορία των τηλεοπτικών αδειών είναι δεδομένη: ο Σαββίδης ποτέ δεν θα συγχωρήσει τα αφιερώματα που έκαναν στο Σκάι στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ίδιου, αλλά και της γυναίκας του. Με τον Μελισσανίδη η σχέση ήταν εξ αρχής διαφορετική. Τους ενώνει και ο Πόντος.

Η παρέμβαση και η επιτροπή

Δεν υπήρξε μια μεγάλη φασαρία, αλλά συνέβη κάτι που άρχισε να δημιουργεί στο μυαλό του Σαββίδη υποψίες κι αυτό, όπως όλα δείχνουν, ήταν η τοποθέτηση της διοικούσας επιτροπής στην ΕΠΟ από τη FIFA, λίγο πριν να γίνουν εκλογές στην ομοσπονδία τον Οκτώβριο. Η τοποθέτηση της επιτροπής ήρθε μετά τη γνωστή παρέμβαση του Βίκτωρα Μητρόπουλου στο Διαιτητικό δικαστήριο. Ο Σαββίδης έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο Μητρόπουλος μπλόκαρε τις εκλογές, που η παράταξη Γραμμένου ήταν έτοιμη να κερδίσει. Τον Βίκτωρα Μητρόπουλο δεν τον ήξερε καλά, για τον Θωμά, όμως, και την αποτελεσματικότητα του στην αλλαγή της στάσης των Ενώσεων, είχε ακούσει πολλά. Του είπαν πως άλλο είναι ο Βίκτωρας και άλλο ο Θωμάς, αλλά δεν είχε ποτέ χρόνο για να ασχοληθεί με αυτό το παιγνίδι, που είναι δημοφιλέστατο στις τάξεις των ελλήνων παραγόντων εδώ και μια εικοσαετία. Ο Σαββίδης μπορεί να έχει μια εξαιρετική σχέση με τον σημερινό πρόεδρο της επιτροπής Εξομάλυνσης καθηγητή κ. Δρόσο (που έχει σπουδάσει στη Ρωσία και μιλάει ρωσικά), αλλά επιτροπές (και μάλιστα φτιαγμένες από το Κράτος) στην ΕΠΟ δεν ήθελε. Αν, που λέει ο λόγος, είχα κι εγώ πληρώσει ένα σωρό για τους εκλέκτορες των Ενώσεων και τους ψήφους τους δεν θα ήθελα επιτροπές ούτε κι εγώ. Κι αν άκουγα ότι μπήκε μια επιτροπή για ν αλλάξει το εκλογικό σύστημα (με κίνδυνο να πάνε τα λεφτά μου στο βρόντο) θα είχα νεύρα τεράστια με όποιον μια τέτοια εξέλιξη προκάλεσε. Η με όποιον δεν μάζεψε  τους φίλους του που την εξέλιξη την προκάλεσαν. Αλλά έτσι θα αντιδρούσα εγώ – για το Σαββίδη δεν ξέρω.

Ολοι με το δικό τους Γραμμένο

Αυτό που ξέρω είναι ότι στο Σαββίδη δίνονται σήμερα εγγυήσεις ότι οι εκλογές στην ΕΠΟ θα γίνουν, όπως προβλέπεται, στα τέλη Μαϊου με το παλιό εκλογικό σύστημα. Ποιος τον καθησυχάζει; Κυρίως ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης που όρισε την επιτροπή. Με βάση αυτή τη διαβεβαίωση ο Σαββίδης βγήκε και μίλησε την περασμένη εβδομάδα για στήριξη στο δικό του υποψήφιο τον Βαγγέλη Γραμμένο, που περιμένει να γίνει πρόεδρος μήνες τώρα και κινδυνεύει να του φάει ο σκόρος το κουστούμι. Αμέσως όπως είδατε, έσπευσαν να φωνάξουν ότι τον Γραμμένο στηρίζουν και η ΑΕΚ και ο ΠΑΟ, οπότε η διακήρυξη του Σαββίδη δεν έχει νόημα – χάρηκε με την υποστήριξη και ο ίδιος ο Γραμμένος. Μόνο που δεν είναι έτσι ακριβώς: όταν ο Σαββίδης είπε ότι «θα στηρίξω τον δικό μου πρόεδρο», δεν το είπε τυχαία, ούτε ο προσδιορισμός «δικός μου» είχε να κάνει με το ότι ο Γραμμένος είναι συντοπίτης του, όπως μοίρασαν την επόμενη από τον ΠΑΟΚ για να αποφύγουν τα χειρότερα. Αυτό που είπε ο Σαββίδης είναι ότι ο συνδυασμός του προέδρου θα είναι δικός του, ότι ο Γραμμένος, θα βγει, αν βγει, χωρίς ανθρώπους των υπολοίπων στο συνδυασμό του. Αν γίνουν τον Μάιο εκλογές, ο Γραμμένος δεν αποκλείεται να είναι ο μόνος που θα κατεβεί: επομένως το θέμα δεν είναι ποιος θα είναι ο πρόεδρος, αλλά ποιος θα τον πλαισιώσει. Σε αυτή τη φάση βρίσκεται ο εντός της Συμμαχίας καυγάς.

Δεν θέλει μπλεξίματα

Στην αρχή υπήρχε η Συμμαχία των τριών. Μετεξελίχτηκε σε Συμμαχία με το Θωμά. Ο Σαββίδης φοβάται το Θωμά και δεν θέλει μπλεξίματα: μαθαίνει ότι ο Θωμάς λέει ότι τις εκλογές μπορεί να τις πάρει και μόνος του αρκεί να μην γίνουν τέλη Μαϊου. Οι κοντινοί του άνθρωποι του έχουν εξηγήσει του Σαββίδη ότι το ποιος θα είναι ο πρόεδρος έχει μικρή σημασία, αν αυτός ο πρόεδρος βρεθεί σε  ένα ΔΣ με ανθρώπους του Θωμά. Επίσης γνωρίζουν στον ΠΑΟΚ πως σημαντικό δεν είναι μόνο να έχεις συμβούλους, αλλά να υπάρχουν και εντός της ΕΠΟ στελέχη, που να μην ακούν τους άλλους: κάποτε ο Θωμάς την ΕΠΟ τη διοικούσε με ένα κινητό – του αρκούσε να μεταφέρει τα θέλω του σε διευθυντές και υπαλλήλους, ούτε καν ανώτατους. Αν ο Σαββίδης θέλει να αποστασιοποιηθεί  από τους Συμμάχους του, και φτάνει να το λέει και δημόσια, είναι γιατί αυτό το ενδεχόμενο θέλει κυρίως να αποφύγει: να χει πληρώσει αυτός και να διοικούν οι άλλοι. Θα το αποφύγει; Δεν είναι καθόλου εύκολο. Αν μπορούσε να δημιουργήσει ένα συνδυασμό χωρίς ανθρώπους του Θωμά θα είχε μια τύχη. Αλλά αυτό θα σήμαινε ότι πρέπει να τα βρει με τον Ολυμπιακό και κάπως έτσι άρχισαν οι συζητήσεις με το Μαρινάκη.

Και τώρα που σας εξήγησα την ιστορία, ας δούμε το ΑΕΚ - ΠΑΟΚ.