Αναζητείται ψύχωση

Αναζητείται ψύχωση


Η ΑΕΚ κέρδισε ένα ντέρμπι στο οποίο είχε μαζί της στο προγνωστικό, αλλά το έκανε με το λιγότερο προβλέψιμο τρόπο και τον περισσότερο θεαματικό τρόπο. Μπορεί για να κατάφερε να ανατρέψει το σκορ να της χρειάστηκε εξαιτίας ρίψης δακρυγόνων μια διακοπή, που αποδιοργάνωσε τον Ολυμπιακό, αλλά στη νίκη έφτασε με όπλο την μεγάλη της θέληση κι αυτό πρέπει να της το αναγνωρίσουμε: η ΑΕΚ είναι φορμαρισμένη, είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που τρέχει σε ένα πρωτάθλημα που όλοι περπατάνε, έχει αυτοπεποίθηση κι έχει προετοιμαστεί, σε όλα τα επίπεδα, για να κερδίσει το πρωτάθλημα στο οποίο βασικό αντίπαλο έχει τον ΠΑΟΚ. Αλλά η είδηση της χθεσινής βραδιάς είναι η φυγή του Μπεσνίκ Χάσι.

Όλα από την αρχή ακατανόητα

Πρέπει να ομολογήσω κάτι: ο Χάσι είναι ο πρώτος προπονητής που παρακολούθησα, εδώ και χρόνια, χωρίς να καταλάβω ούτε για μια στιγμή τι ήθελε να κάνει. Του αναγνωρίζω ότι στον Ολυμπιακό έδωσε μια πρόκριση σε ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ, αλλά κι αυτήν ακόμα την κέρδισε με ένα τρόπο τόσο προσωπικό, που μοιάζει εντελώς ακατανόητος. Αν άλλος προπονητής κάνει όσα ο Χάσι έκανε το περασμένο καλοκαίρι, πολύ αμφιβάλω για το αν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την προετοιμασία! Θέλω να θυμίσω μερικές μόνο από τις επιλογές του για να μην θεωρητικολογώ.

  • Έπαιξε το ματς στο Βελιγράδι με την Παρτιζάν χωρίς ποτέ να προβάρει την ενδεκάδα που εκεί παράταξε. Κέρδισε κι έκανε το ίδιο και στα υπόλοιπα!
  • Χρησιμοποίησε αμέσως ως βασικούς, παίκτες όπως ο Οφόε, ο Ζιλέ, ο Τζούρτζεβιτς κι ο Εγκελς – χωρίς αυτοί να έχουν ούτε μια εβδομάδα προπονήσεων με τους υπόλοιπους. Ο Οφόε έπαιξε χωρίς να έχει κάνει προετοιμασία!
  • Δεν κράτησε τον Ρισβάνη, κρίνοντάς τον ακατάλληλο για τον Ολυμπιακό μετά από δέκα προπονήσεις, ενώ κράτησε τον Νικολάου π.χ που δεν τον χρησιμοποιεί ποτέ!
  • Δεν κράτησε τον Σιώπη που τον χρησιμοποίησε ως βασικό στο Βελιγράδι, ενώ κράτησε τον Μάρτινς που δεν παίζει σχεδόν ποτέ, και τον Ζντιέλαρ που στο Βελιγράδι ήταν αναπληρωματικός!
  • Παρόπλισε τον Μπεν και τον Ανσαριφάρντ – τον δεύτερο μετά μάλιστα το καλύτερό του ματς με τη φανέλα του Ολυμπιακού, αυτό κόντρα στη Λάρισα.
  • Επαιξε όλο το καλοκαίρι με βασικό τον Κούτρη και σταμάτησε να τον εμπιστεύεται μόλις άρχισε το πρωτάθλημα.
  • Χρησιμοποίησε πάνω από 26 παίκτες στα επίσημα ματς του Σεπτέμβρη – κάτι που δεν πρέπει να έχει κάνει άλλος προπονητής στην Ευρώπη!
  • Δεν πήρε χθες μαζί του τον Σισέ, που ήταν καλός με τον Αστέρα στο κύπελλο κι ενώ προτίμησε τον Νικολάου, έπαιξε με στόπερ τον Ταχτσίδη!
  • Δημιούργησε από το πουθενά «θέμα Φορτούνη», χωρίς να καταλαβαίνει πόσο σημαντικοί είναι για τον Ολυμπιακό οι Ελληνες παίκτες.
  • Και τέλος δούλεψε όλο το καλοκαίρι ένα εκτός λογικής σχήμα με τρία «δεκάρια» κι όταν το χρησιμοποίησε με την Σπόρτινγκ ο Ολυμπιακός παραλίγο να δεχτεί επτά γκολ σε ένα ημίχρονο!

Θα μπορούσα να γράψω κι άλλα, αλλά σηκώνω τα χέρια ψηλά: δεν είναι πρέπων να κατηγορείς ένα άνθρωπο, απλά γιατί δεν τον καταλαβαίνεις.

Η έξοδος του Ρομαό

Οποιος είδε τρία ματς του περσινού Ολυμπιακού διέκρινε δυο πράγματα: ότι η ομάδα χρειαζόταν ένα γρήγορο κεντρικό αμυντικό, δυο παίκτες να την σκληρύνουν στη μεσαία γραμμή γιατί ο Μιλιβόγεβιτς έφυγε, και ένα φορ με εύκολο γκολ – αυτά κυρίως έλειπαν. Ο Ολυμπιακός έκανε του κόσμου τις μεταγραφές χωρίς κανείς να καταλάβει ποια είναι η κεντρική ιδέα του προπονητή του. Ο Χάσι πέτυχε κάτι απίθανο: δεν κατέβασε ποτέ του δυο φορές την ίδια ενδεκάδα και δεν στήριξε ποτέ ακόμα και επιλογές, που έμοιαζαν σωστές. Ολος ο κόσμος π.χ πίστεψε πως το βράδυ που ο Ολυμπιακός κέρδισε στη Ριέκα ο προπονητής του είχε βρει ένα σχήμα που σήκωνε λίγες αλλαγές: ένα στόπερ αντί του Ρέτσου που θα έφευγε και ίσως ένα φορ διαφορετικό του Μπεν – κατά τα άλλα η ομάδα έμοιαζε έτοιμη. Κι όμως ο ίδιος ο Χάσι αυτή την ενδεκάδα την αποδόμησε στη συνέντευξη Τύπου λέγοντας πως χρησιμοποίησε τον Οφόε ως δεκάρι μόνο και μόνο γιατί ήθελε να πιέσει τον αμυντικό χαφ των αντιπάλων! Ο τύπος είχε μια μοναδική ικανότητα να μπερδεύει και τα πιο απλά: στο ματς με την ΑΕΚ π.χ η έξοδος του Ρομάο είναι ακατανόητη. Στη διακοπή έπρεπε απλά να ηρεμίσει τον ποδοσφαιριστή, να του εξηγήσει ότι πρέπει να προσέξει γιατί ο διαιτητής ψάχνει ευκαιρία να τον αποβάλει και να τον αφήσει κανονικά στο γήπεδο, γιατί ήταν ο πιο αξιόπιστος από τους αμυντικούς του. Αν τον έχανε με κόκκινη, θα μπορούσε να κάνει ό,τι πείραμα ήθελε, αλλά το να τον βγάλει από το γήπεδο χωρίς μάλιστα να χρησιμοποιήσει κάποιον άλλο στόπερ στη θέση του, ήταν κίνηση υπερβολικού ρίσκου, και πληρώθηκε ακριβά. Ο Χάσι έμοιαζε σε κάθε ματς να παίζει κορώνα ή γράμματα τα πάντα – προσοχή όμως: δεν ήταν ο Χάσι ο λόγος που ο Ολυμπιακός έχασε από την ΑΕΚ και δεν φέρνει το αποκλειστικό μερίδιο ευθύνης για το ότι η ομάδα είναι πέντε βαθμούς πίσω από την κορυφή σε χρόνο ρεκόρ. Για αυτό έχουν ευθύνη και οι παίκτες, αλλά και η διοίκηση του Ολυμπιακού.

Φιλικό ματς επίδειξης

Οι πιο πολλοί από τους νεοφερμένους παίκτες του Ολυμπιακού δεν έχουν καταλάβει που ήρθανε κι αυτό είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που συμβαίνει. Στο ματς με την ΑΕΚ η συμπεριφορά πολλών θύμιζε φιλικό ματς επίδειξης. Ο Καρσελά ήθελε να τους περάσει όλους, ο Μάριν αφού πέτυχε αυτό το καταπληκτικό γκολ νόμιζες πως θα έκανε το γύρο του θριάμβου και θα έφευγε από το γήπεδο, ο Ενγκελς ψαχνότανε σε όλο τα ματς κι ο Ταχτσίδης κρυβότανε από την ευθύνη. Φυσικά για το αν ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το ματς χάλια ή για το αν μετά την διακοπή επέστρεψε φοβισμένος και με το μυαλό μόνο στο χρονόμετρο, μια ευθύνη φέρνει και ο προπονητής, όμως η κύρια και βασική ευθύνη είναι των παικτών: μέχρι το 50΄ο Ολυμπιακός έχει πλησιάσει πέντε φορές την περιοχή της ΑΕΚ κι έχει κάνει πέντε φάσεις – και μετά σταμάτησε εντελώς. Χωρίς μάλιστα να παίζει και καλή άμυνα.

Ολοι κοιμούνται βαθιά

Στο ξεκίνημα της σεζόν ο Ολυμπιακός δεν μοιάζει Ολυμπιακός και σε αυτό φέρει ευθύνη και η διοίκησή του, που πήγε στο ντέρμπι με ένα προπονητή υπό κρίση. Το καλοκαίρι ο κόσμος αγόρασε 22 χιλιάδες διαρκείας, η διοίκηση έκανε του κόσμου τις μεταγραφές κι όλοι από τότε μοιάζουν να κοιμούνται βαθιά: βρήκαν στο πρόσωπο του Χάσι ένα βασικό φταίχτη και σχεδόν χαίρονται που έχασαν από την ΑΕΚ γιατί ο κόουτς θα φύγει. Εφυγε ήδη, αλλά πολύ φοβάμαι πως όλα τα υπόλοιπα προβλήματα παραμένουν: το πιο μεγάλο είναι η έλλειψη αγωνιστικής έντασης, αυτός ο μυστήριος κορεσμός, που έχει αποδιοργανώσει την ομάδα και αγωνιστικά. Από την αρχή παρακολουθώ μόνο τρελά πράγματα: άκουσα «μπράβο» για το καλό ημίχρονο στην Ξάνθη, διακρίνω μια σιγουριά κατάκτησης του πρωταθλήματος γιατί «το ρόστερ είναι μεγάλο και οι άλλοι πάλι δεν παίζουν τίποτα», παρατηρώ μια διάθεση για συγχώρεση κάθε λάθους γιατί «τα παιδιά τώρα ήρθανε», βλέπω να γίνεται κριτική μόνο στον Φορτούνη και στον Καπίνο, που πλήρωσε την ήττα από την ΑΕΚ, ενώ διάφοροι ξένοι συμπεριφέρονται σαν πριμαντόνες – το χειρότερο είναι ότι ξαφνικά υπάρχουν παιδιά (που παίζουν πάντα γιατί τώρα ήρθανε) κι αποπαίδια που και καλά να παίζουν γυρνάνε στον πάγκο ή είναι εκτός αποστολής. Όλα αυτά δείχνουν ότι η δουλειά του επόμενου προπονητή θα είναι εξαιρετικά δύσκολη: ο Ολυμπιακός μοιάζει να μην καταλαβαίνει πόσο δύσκολη είναι η αποστολή του – νομίζει ότι αρκεί στην Ελλάδα η ποιότητα των παικτών του. Δεν αρκεί και το ντέρμπι το απέδειξε: τα καταπληκτικά γκολ του Μάριν και του Οφόε πήγαν στράφι. Η ψύχωση κάνει τη διαφορά κι αυτή τη φορά την είχε η ΑΕΚ. Στον Ολυμπιακό αναζητείται.