Ανατροπή χωρίς πέναλτι

Ανατροπή χωρίς πέναλτι


Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 2-1 τον Πλατανιά χθες κάνοντας την πέμπτη νίκη με ανατροπή στο πρωτάθλημα. Οι διώκτες του στην βαθμολογία, ο Πανιώνιος, ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, πέντε ανατροπές δεν πρέπει να έχουν όλοι μαζί – κι όχι ότι δεν είχαν ευκαιρίες για να φτάσουν σε νίκες με αυτό τον τρόπο. Πέντε ήττες έχει ο Πανιώνιος, έξι ο ΠΑΟΚ, τέσσερις ο Παναθηναϊκός: δυο ματς από αυτά να είχαν γυρίσει θα ήταν κοντά στην κορυφή. Αλλά δεν είναι απλό να το κάνεις, χωρίς μάλιστα πέναλτι κι αποβολές και παίκτες παραπάνω. Ποτέ δεν ήταν.

Όλα είναι θρίλερ

Ο Ολυμπιακός έχει μόλις τρεις ισοπαλίες στο πρωτάθλημα: τις λιγότερες από οποιοδήποτε άλλη ομάδα. Τα ματς του φέτος είναι στη λογική του «όλα ή τίποτα». Οι νίκες με ανατροπές ήταν όλες σχεδόν πραγματικά θρίλερ - ειδικά στο Καραϊσκάκη. Χάνει από τον ΠΑΟΚ με 0-1, μετά την πρώτη κατεβασιά του φιλοξενούμενου. Μετά την ισοφάριση ο Κάμπος έχει τη μεγαλύτερη χαμένη ευκαιρία του πρωταθλήματος! Χάνει από τον Παναιτωλικό 0-1 στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και γυρίζει το ματς στο 85΄. Χάνει από τον Αστέρα Τρίπολη, με ένα ανύπαρκτο πέναλτι, και κερδίζει στο 93΄. Χθες μεταμορφώνεται στο δεύτερο ημίχρονο, παρά το άγχος του, για να λυγίσει ένα Πλατανιά που ήταν 45 λεπτά άψογος. Σε όλα αυτά τα ματς φτάνει στις ανατροπές με διαφορετικούς σκόρερ. Στο Καυτατζόγλειο, στην πρώτη ανατροπή, υπάρχει γκολ νίκης του Ιντέγιε. Με τον ΠΑΟΚ σκόρερ είναι ο Μιλιβόγεβιτς. Με τον Αστέρα ο Μάριν. Με τον Παναιτωλικό ο Καρντόσο. Με τον Πλατανιά ο Ρομάο – πέτυχε το πρώτο του στο πρωτάθλημα! Αν ο Ολυμπιακός κερδίσει το πρωτάθλημα, θα το πάρει με αυτές τις νίκες που της έδωσε κυρίως η καρδιά του – μαζί και η ικανότητα του να ανοίγει κλειστές άμυνες με κάμποση μεθοδικότητα. Σίγουρα βοήθησε και το Καραϊσκάκη, που είναι έδρα, έστω κι αν καμιά φορά μουρμουράει. Όταν χρειάζεται, ο κόσμος είναι πάντα εκεί: χθες π.χ στο δεύτερο ημίχρονο.

Ανατροπές από την αρχή

Ολη η σεζόν του Ολυμπιακού φέτος είναι γεμάτη από ανατροπές. Με ανατροπή στην παράταση αποκλείει την Αρούκα και μπαίνει στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ. Ανατροπή δεδομένων είναι η πρόκρισή του κόντρα στην Οσμάνλισπορ μετά το 0-0 του πρώτου ματς στο Καραϊσκάκη. Με την Μπεσίκτας ψάχνει επίσης μια ανατροπή, αφού προσπαθεί να κάνει 2-2 το σε βάρος του 0-2 στο 15΄: έφτασε κοντά, αλλά δεν είχε καθαρό μυαλό. Με ανατροπή, στο Περιστέρι, παραμένει και στο κύπελλο. Όμως ανατροπές έχει και η ίδια η σεζόν του: το καλοκαίρι είναι από όλους ξοφλημένος και τον Νοέμβριο είναι για όλους σίγουρος πάλι πρωταθλητής. Όταν πιστεύει κι ο ίδιος ότι το πρωτάθλημα τελείωσε, έχουμε πάλι ανατροπή στο σκηνικό και ξαφνικά ο Ολυμπιακός πάει να μπλέξει, γιατί γνωρίζει την ήττα στο μόνο ματς, που για τη βαθμολογία δεν έπρεπε να χάσει, δηλαδή αυτό με τον πολύ καλό Πανιώνιο. Όταν μοιάζει έτοιμος να καταρρεύσει, μετά τρεις ήττες εκτός έδρας στα ντέρμπι του β γύρου, στυλώνεται στα πόδια του: για να ανατρέψει τις εντυπώσεις πρέπει τώρα να κάνει τις δυο νίκες που του χρειάζονται γρήγορα. Δεν θα είναι εύκολο: στην Κέρκυρα τον περιμένει ένα ακόμα μπλόκο.

Λύσεις από τον πάγκο

Είναι ωραίες οι ανατροπές στο ποδόσφαιρο, όσο κι αν είναι συχνά ψυχοφθόρες. Ο οπαδός πάντα χαίρεται, όταν βλέπει ότι η ομάδα του δεν το παρατάει, πάντα πιστεύει ότι συμμετέχει στην νίκη της, όταν, ειδικά στα εντός έδρας ματς, αισθάνεται ότι την έχει σπρώξει στο να διορθωθεί και να κερδίσει. Ο οπαδός θέλει πάντα αποδείξεις ότι η ομάδα του έχει καρδιά πρωταθλητή και χαίρεται και γιατί κάθε ανατροπή είναι απόδειξη ότι αυτό υπάρχει. Η ανατροπή θέλει καθαρό μυαλό, πείσμα, βοήθεια από τον πάγκο, ποιότητα: χωρίς αυτά δεν την πετυχαίνεις. Αν ξαναδείτε τις νίκες με ανατροπή του εφετινού Ολυμπιακού σε όλες υπάρχουν αφανείς ήρωες ή καθοριστικοί σκόρερ που έρχονται από τον πάγκο. Με τον Ηρακλή είναι ο Ιντέγιε, που δεν έχει ξεκινήσει. Με τον ΠΑΟΚ βοηθά πολύ ο Καρντόζο. Με τον Παναιτωλικό το ματς γυρίζει ,όταν μπαίνουν ο Τσόρι αλλά και ο Ανδρούτσος κι ο Μανθάτης, που εκείνο το απόγευμα είναι καταπληκτικοί. Με τον Αστέρα ο Μάριν είναι η επιτομή της χρυσής αλλαγής. Και με τον Πλατανιά τον γόρδιο δεσμό λύνει μια καταπληκτική μπαλιά του μη βασικού Μαρτίνς στον Φιγκέιρα, πριν την ασίστ του Πορτογάλου στο Ρομαό για το γκολ της νίκης. Δεν αρέσει στους απαιτητικούς οπαδούς του ο εφετινός Ολυμπιακός, αλλά παραμένει η μόνη ομάδα του πρωταθλήματος, που κέρδισε ματς δύσκολα και μπερδεμένα, γιατί ο εκάστοτε προπονητής της πήρε πολλά από τους αναπληρωματικούς. Όταν ο Μπέντο ακύρωσε τους αναπληρωματικούς του, παραλίγο να χαθεί και το πρωτάθλημα: ας μην τα ξαναλέμε. Βέβαια όλες αυτές οι ανατροπές έχουν και μια άλλη ανάγνωση: δείχνουν πως η ομάδα δεν βελτίωσε παρά ελάχιστα την συνολική λειτουργία της κι από την αρχή της σεζόν μέχρι τώρα αντιμετωπίζει περίπου την ίδια δυσκολία. Χαρίζει φάσεις και γκολ στον αντίπαλο και πρέπει, ειδικά εντός έδρας, σχεδόν πάντα η επίθεση να διορθώσει τα λάθη της άμυνας. Εκεί που αυτό είναι δυσκολότερο να συμβεί, στα εκτός έδρας ντέρμπι π.χ, έρχονται ήττες που πάντα πονάνε.

Παίζει για το πρωτάθλημα

Ο Ολυμπιακός έκανε την πέμτη του ανατροπή στο πρωτάθλημα. Κάποιος θα έλεγε ότι παίζει με τα νεύρα των αντιπάλων του: τους αφήνει αρχικά να χαρούν για να τους πικράνει στο τέλος. Χθες κέρδισε τον Πλατανιά, αλλά κυρίως κέρδισε τρεις παίκτες που πήραν ανάσες και που προσεχώς θα είναι χρήσιμοι. Ο Ρέτσος, που έπαιξε δυο ματς σε πέντε μέρες με την Εθνική Νέων θα ναι χρήσιμος και στην Κέρκυρα και στη Λειβαδιά. Ο Ελιονούσι, που πήγε στην Νορβηγία στη διακοπή, λογικά ξεκουράστηκε. Ο Σεμπά βρήκε χρόνο: έπαιζε διαρκώς και μάλιστα τραυματίας. Ο Πλατανιάς, φορμαρισμένος και πάντα επικίνδυνος, όπως όλοι οι αχάριστοι πρώην φίλοι, είναι καλύτερη ομάδα από τις τέσσερις που ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του: ήρθε να του στερήσει το πρωτάθλημα, κατήγγειλε κάτι προπηλακισμούς που δεν γράφτηκαν σε κανένα φύλλο αγώνα, πάλεψε μέχρι το τέλος και καλά έκανε και γιατί του υπενθύμισε του Ολυμπιακού ότι οι αγωνιστικές του αδυναμίες δεν διορθώνονται με συνεχείς αλλαγές προπονητών, αλλά μόνο αν οι παίκτες δώσουν κάτι παραπάνω. Οι τρεις βαθμοί είναι καθοριστικοί, αλλά η μέτρια εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο, στο οποίο ο Ολυμπιακός όφειλε να μπει δυνατά με βάση το σχέδιο, πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι συναγερμού: κανένα ματς δεν θα είναι εύκολο γιατί ανατροπές δεν μπορεί να γίνονται συνέχεια, ούτε κατά παραγγελία. Οι δυο απαραίτητες νίκες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος πρέπει να είναι διαδικαστικές, αλλιώς το φινάλε θα γίνει θρίλερ.

Για τον Ολυμπιακό δεν υπάρχουν κύπελλα της παρηγοριάς: για το πρωτάθλημα παίζει από την πρώτη μέρα που ιδρύθηκε.