Το χτίσιμο της υπεραξίας

Το χτίσιμο της υπεραξίας


Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Πέδρο Μαρτίνς αυτό τον καιρό δεν είναι ούτε ότι κάποιοι παίκτες του ξεχνάνε πολλές φορές που βρίσκονται, ούτε ότι πρέπει να βρει τρόπο για να παίξουν περισσότερο όσοι επέστρεψαν από τραυματισμούς ώστε να βρουν τη φόρμα τους: το πρόβλημά του είναι η μεταγραφική περίοδος και ότι έξι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν προτάσεις από αυτές που σε κάνουν να τις σκεφτείς σοβαρά. Ξέρουμε ότι υπάρχουν συζητήσεις για δυο, δηλαδή για τον Κώστα Τσιμίκα και τον Ντανιέλ Ποντένσε. Σε μερικούς ακούγονται εντυπωσιακά πολλά και τα 15 εκατομμύρια που λέγεται ότι η Νάπολι προσφέρει στον Ολυμπιακό για τον Τσιμίκα  και τα 30 εκατομμύρια που λέγεται ότι η Γουλβς είναι έτοιμη να δώσει για τον Ντανιέλ Ποντένσε. Κι όμως για όποιον γνωρίζει την ευρωπαϊκή αγορά οι προτάσεις είναι λογικές: η τιμή των ποδοσφαιριστών είναι αυτή. Δεν πρόκειται για μια υπερβολική απαίτηση του Ολυμπιακού: το κάθε άλλο. Θέλω να εξηγήσω τι εννοώ, αλλά και πως προκύπτουν αυτές οι τιμές. Αφού πρώτα θυμίσω πως σε κάθε παζάρι υπάρχει ένας βασικός κανόνας: πουλάει ακριβά μόνο όποιος δεν έχει ανάγκη από χρήματα. Πάμε τώρα να δούμε και μερικές λεπτομέρειες.  

Τρία χρόνια πρόοδός

Ο Τσιμίκας δεν είναι ακόμα καλά καλά 24 χρονών κι αν δει κανείς το βιογραφικό του διαπιστώνει ότι η πρόοδος του τα τρία τελευταία χρόνια υπήρξαν αλματώδης. Το 2017-18 ο Τσιμίκας έκανε 33 συμμετοχές στον ολλανδικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Βίλεμ και σκόραρε και τρεις φορές. Γύρισε πέρσι στον Ολυμπιακό, έπαιξε βασικός σε 15 ματς πρωταθλήματος και 9 ματς του Γιουρόπα λιγκ και χάρη στις εμφανίσεις του έφτασε στην Εθνική. Φέτος συνεχίζει να προοδεύει κάνοντας σπουδές εμφανίσεις στο Τσάμπιονς λιγκ κι όχι μόνο στο πρωτάθλημα όπου αποδεικνύει ότι είναι βιονικός: ο Τσιμίκας αγωνίζεται βασικός στον Ολυμπιακό από τον περασμένο Ιούλιο κι έχει φτάσει ήδη τις 15 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και τις 12 στο Τσάμπιονς λιγκ. Με απλά λόγια έχουμε να κάνουμε με κάποιον που στα 24 του έχει ήδη διεθνή καριέρα και κάθε χρόνο γίνεται και καλύτερος.

 

Σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις έχει και ποιος αγοράζει. Τον Τσιμίκα τον θέλει μια ομάδα, η ιταλική Νάπολι, που είναι απολύτως ευχαριστημένη από την προσφορά δύο Ελλήνων παικτών που έχουν φορέσει την φανέλα της, δηλαδή από τον Καρνέζη και το Μανωλά. Σίγουρα δεν διαφεύγει από την προσοχή των Ιταλών ότι οι Ελληνες παίκτες στο Καμπιονάτο προσαρμόζονται εύκολα και ειδικά οι αμυντικοί είναι περιζήτητοι. Ο Τοροσίδης αγωνίστηκε σε δυο ομάδες, όπως και ο Δέλλας παλιότερα, αλλά και ο Μανωλάς. Ο Λυκογιάννης κάνει εξαιρετικά ματς φέτος στην Κάλιαρι και ο Δημήτρης Νικολάου είναι έτοιμος να αφήσει την Εμπολι και την Β΄ Εθνική για να παίξει σε μια ομάδα της πρώτης κατηγορίας – θυμίζω ότι για τον Νικολάου ο Ολυμπιακός πήρε 5 εκατ ευρώ. Τέλος όταν μιλάμε για τον Τσιμίκα πρέπει να προσμετρήσουμε και ότι δύο ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην θέση του στον Ολυμπιακό, δηλαδή ο Χολέμπας και ο Μαζουάκου, έχουν κάνει στην Πρέμιερ λιγκ αξιοπρόσεκτη καριέρα – ο πρώτος μάλιστα πέρασε μια χρονιά και από τη Ρόμα. Εμείς το χουμε ξεχάσει: οι Ιταλοί όχι. Είναι πολλά τα 15 εκατ που ζητά ο Ολυμπιακός; Όχι, γιατί τόσα ακριβώς έδωσαν οι Ναπολιτάνοι χθες στη Βερόνα για να αποκτήσουν τον στόπερ Αμίρ Ραχμάνι: τον Κοσσοβάρο θα τον αφήσουν στην ομάδα του μέχρι το καλοκαίρι.  

Χρίστηκε ωραία η τιμή του

Δεν είναι πολλά και τα 30 εκατομμύρια που ακούγεται ότι δίνει η Γουλβς για τον Ντάνιελ Ποντένσε. Πρώτα πρώτα στην συγκεκριμένη ιστορία υπάρχει ο Ζορζ Μέντες, στον οποίο ανήκει μέρος της Γούλβς και ο οποίος είναι συγχρόνως και μάνατζερ του ποδοσφαιριστή. Προπονητής εκεί είναι ο επίσης Πορτογάλος Νούνο Εσπίριτο Σάντος, που τον παίκτη του Ολυμπιακού τον γνωρίζει άριστα. Ο Ποντένσε είχε εξαιρετικό όνομα στην Πορτογαλία από μικρός. Τα ερωτηματικά που τον ακολουθούσαν είχαν να κάνουν με την προσωπικότητα του και την ικανότητα του να κάνει τη διαφορά. Δεν είναι δυνατόν να έχει περάσει απαρατήρητο από τον Μέντες ότι έχει σκοράρει δυο φορές κόντρα σε αγγλική ομάδα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: το έκανε πέρσι κόντρα στην Μπέρνλι και φέτος κόντρα στην Τότεναμ. Είναι σίγουρο πως όσοι παρακολουθούν την πρόοδο του πρέπει να έχουν μείνει απολύτως εντυπωσιασμένοι βλέποντας τα παιχνίδια που έκανε φέτος στο Τσάμπιονς λιγκ, όπου ο μικροκαμωμένος Πορτογάλος τρέλανε αμυντικούς που κοστίζουν εκατομμύρια. Σίγουρα πρόσεξαν και την τακτική του πρόοδο και το πώς φέτος έπαιξε εκτός από εξτρέμ και ελεύθερος επιθετικός πίσω από τον φορ: αυτές είναι αρετές που πληρώνονται.

Πολλοί αναρωτιούνται τι ακριβώς κερδίζει ο Μέντες αποκτώντας ένα παίκτη δικό του. Με τον Ολυμπιακό να έχει μπροστά του δυο ματς με την Αρσεναλ, ο Μέντες ξέρει πως αν ο Ποντένσε διακριθεί και σε αυτά, ο ίδιος χάνει την οποία πιθανότητα να είναι αυτός που θα ελέγξει το μέλλον του παίκτη: δίνει 30 εκατ ευρώ τώρα για να έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί την επόμενη πώλησή του ποδοσφαιριστή, που πιστεύει πως θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Επενδύει 30 εκατ γιατί πιστεύει πως θα πάρει παραπάνω βρίσκοντας μελλοντικά κι άλλους μνηστήρες για τον παίκτη, όχι μόνο στην Αγγλία, αλλά και στην Ισπανία και την Ιταλία.   

 

Ο Ολυμπιακός έκανε μια πραγματική επένδυση στην περίπτωση του Ποντενσε και την ίδια στιγμή έβαλε και κέρδισε ένα στοίχημα καθόλου απλό. Τον είχε αποκτήσει πέρυσι εκμεταλλευόμενος τα προβλήματα που είχε με την Σπόρτινγκ Λισσαβόνας (μετά την εισβολή των οπαδών κτλ) με προσωρινό συμβόλαιο που βγήκε από τη FIFA. Θυμίζω ότι η πορτογαλική ομάδα είχε προσφύγει στις επιτροπές της FIFA διεκδικώντας χρήματα και ότι o Ολυμπιακός κινδύνευε πέρσι το καλοκαίρι να υποχρεωθεί να πληρώσει ένα ποσό υπέρογκο για την απόκτηση του: αν απέφυγε αυτό τον κίνδυνο είναι γιατί τον Αύγουστο πλήρωσε στην Σπόρτινγκ 7 εκατομμύρια ευρώ. Το έκανε με την βεβαιότητα ότι ο ποδοσφαιριστής θα μεγαλώσει κι άλλο την τιμή του με τις εμφανίσεις που θα κάνει στους ομίλους, πράγμα που έγινε. Ο Ολυμπιακός επένδυσε, βοήθησε ένα παίκτη να νοιώσει και να γίνει σημαντικός, τετραπλασίασε σε δυο χρόνια την τιμή του. Θα μπορούσε να τζογάρει ελπίζοντας πως δυο καλά ματς του Ποντένσε με την Αρσεναλ θα μεγάλωναν κι άλλο την αξία του, αλλά θα ήταν ένας τζόγος υπερβολικός. Αχρηστος και αχρείαστος.  

Τρεις και τέσσερις φορές μεγαλύτερα

Δεν ξέρω αν θα πωληθούν και οι δύο ποδοσφαιριστές: του Ποντένσε η πώληση μοιάζει πιο απλή υπόθεση, γιατί είναι και τα λεφτά πολλά: θυμίζω ότι για τόσο υποβιβάστηκε κάποτε η ΑΕΚ, για τόσα έχασε την ευρωπαϊκή του άδεια ο ΠΑΟ και τόσα πρέπει να βάλουν η κ. Σαββίδη και τα παιδιά της για να παίξει του χρόνου ο ΠΑΟΚ Ευρώπη. Αυτό που ξέρω είναι ότι στην Ευρώπη κυκλοφορούν πάρα πολλά χρήματα γύρω από το ποδόσφαιρο κι ότι στην Ελλάδα έχει μάθει να πουλάει σε τιμές ευρωπαϊκές μόνο ο Ολυμπιακός. Πολλοί οπαδοί του διαφωνούν με αυτή την πολιτική, δεν την καταλαβαίνουν, θα ήθελαν οι παίκτες να μείνουν κτλ: θα το συζητήσουμε όταν και εφόσον οι μεταγραφές ολοκληρωθούν. Ωστόσο υπάρχουν δυο ακόμα κανόνες στο παζάρι που δεν πρέπει να ξεχνάμε: όταν κάνεις καλά αποτελέσματα στην Ευρώπη οι παίκτες σου τραβάνε την προσοχή κι αποκτούν μνηστήρες. Κι όταν αυτοί τάζουν στους παίκτες συμβόλαια τρεις και τέσσερις φορές μεγαλύτερα από αυτά που έχουν το να τους κρατήσεις, κόντρα στη θέλησή τους, είναι αυτοκαταστροφικό.