Το πιθανό τέλος του Πολ Πογκμπά

Το πιθανό τέλος του Πολ Πογκμπά


«Είναι δυνατόν να έχει πάρει φάρμακα χωρίς να ρωτήσει τους γιατρούς της ομάδας; Ακόμα και για αυτόν, αυτό μου φαίνεται απίθανο» είπε ο Ντιντιέ Ντεσάν στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς Γερμανία – Γαλλία (2-1) όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις νέες περιπέτειες του Πολ Πογκμπά που περιμένει τα αποτελέσματα του δεύτερου ελέγχου αντιντόπινγκ για να δει αν η καριέρα του θα συνεχιστεί ή θα ολοκληρωθεί άδοξα.

Είχε πολύ καιρό να προκύψει υπόθεση ντοπαρίσματος μεγάλου ποδοσφαιριστή: για να είμαι ειλικρινής ούτε θυμάμαι την προηγούμενη. Ο Πογκμπά έγραψε και σε αυτό ιστορία: μας θύμισε κάτι που νομίζαμε πως είχε σταματήσει να υπάρχει, δηλαδή το ντόπινγκ. Όχι δεν έγινε ξαφνικά πολύ καθαρό το ποδόσφαιρο και σταμάτησε να υπάρχει φαρμακοληψία - ένα πρόβλημα που άρχισε να το απασχολεί από τις αρχές της δεκαετίας του ’70. Απλά οι ομάδες έγιναν προσεχτικότερες. Παίκτες όπως ο Πογκμπά, όμως όχι.  

Δεν αρνήθηκε το παραμικρό

Αυτό που μου έκανε εντύπωση στην ιστορία του Πογκμπά είναι πως δεν αρνήθηκε το παραμικρό όπως άλλοι κι άλλοι, που κατά καιρούς έχουν πιαστεί από το αντιντόπινγκ. Δεν προσπάθησε επίσης να ρίξει την παραμικρή υποψία στην Γιουβέντους. Δέχτηκε αμέσως ότι πήρε πρόσφατα ένα συμπλήρωμα διατροφής «με κάποιο φάρμακο που θα τον έκανε να αισθανθεί γεμάτος ενέργεια» – είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι του το είχε συστήσει ένας φίλος γιατρός, εντελώς άσχετος με τη Γιουβέντους. Περιμένοντας τα αποτελέσματα του δεύτερου ελέγχου ο Πογκμπά είπε πως παρήγγειλε το σχετικό συμπλήρωμα κι αυτό του ήρθε από την Αμερική, όπου υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες που σχετίζονται με το ντόπινγκ. Δεν ξέρω αν θα αποδειχτεί πως το μυστηριώδες αυτό συμπλήρωμα είναι η αιτία της υπερβολικής αύξησης τεστοστερόνης που ανιχνεύθηκε στον οργανισμό του μετά από εξετάσεις που έγιναν στα ούρα του παίκτη της Γιουβέντους στο τέλος του πρόσφατου αγώνα με την Ουντινέζε στις 20 Αυγούστου, την πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ωστόσο αν τα αποτελέσματα δεν είναι διαφορετικά, η απροσεξία από την πλευρά του Γάλλου μέσου, μπορεί να του στοιχίσει την ίδια την καριέρα του. Και είναι μόλις 30 χρονών.

https://www.bnsports.gr/media/k2/items/cache/520462f6ad646b1d145f3a4c4a7de0dc_XL.jpg

Τέσσερα χρόνια έξω

Ο Πογκμπά βρίσκεται πλέον σε αναστολή αγωνιστικής δραστηριότητας, εν αναμονή της ανάλυσης του δεύτερου δείγματος, η οποία θα πρέπει να επιβεβαιώσει αν είναι ή δεν είναι  ντοπέ.  Σύμφωνα με την αρχική του κατάθεση ο Πογκμπά είπε την Δευτέρα στους γιατρούς της Γιουβέντους ότι είχε πάρει ουσίες που ήταν εκτός του πρωτοκόλλου που το ιατρικό επιτελείο της Γιουβέντους έχει συντάξει. Δήλωσε ότι η Γιούβε αγνοούσε τα πάντα. Πρέπει να πω ότι η ιταλική αθλητική νομοθεσία είναι πολύ σκληρή. Αν ο Πογκμπα είναι ντοπέ, θα εναπόκειται στον ίδιο να αποδείξει την αθωότητά του. Ακόμα κι αν με κάποιο τρόπο αποδείξει πως είναι θύμα μιας κακής ιατρικής συμβουλής και πάλι ωστόσο δεν θα αποφύγει τον αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα. Ο οποίος μπορεί να φτάσει έως και τέσσερα χρόνια!

Η εκπρόσωπός του, η Ιταλίδα Ραφαέλα Πιμέντα μελετά ήδη την αμυντική γραμμή του - στο μεταξύ μολονότι έχει τρεις μέρες προθεσμία για να ζητήσει ανάλυση του δεύτερου δείγματος την ζήτησε άμεσα. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου θετικού αποτελέσματος, η Γιούβε θα δύναται να ζητήσει τη λύση του συμβολαίου. Ο Πογκμπα έχει συμβόλαιο με τη Γιούβε μέχρι το 2026: παίρνει 8 εκατομμύρια ευρώ κι έχει και 2 ακόμα ως μπόνους. Για την γεμάτη οικονομικά προβλήματα ιταλική ομάδα θα ήταν μεγάλη ανακούφιση η λύση του συμβολαίου του, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου συμμετοχής στα παιχνίδια εξαιτίας των συνεχόμενων τραυματισμών του. Το σημειώνω γιατί για αυτό το λόγο, ένας ισχυρισμός του Πογκμπά πως οι Ιταλοί τον «στήσανε» θα μπορούσε να γίνει πιστευτός. Αλλά ο Πογκμπα δεν άφησε σκιές. Πιθανότατα γιατί έχει βαρεθεί το ποδόσφαιρο και επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί. Στα 30 του.

https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2022/07/pogba-3.jpg

Τον τελευταίο καιρό άλλωστε η ζωή του έχει γίνει κόλαση. Εχασε το μουντιάλ του Κατάρ, δεν μπορεί να ξεπεράσει τραυματισμούς, δεν παίρνει στην Γιουβέντους το χρόνο που θέλει: μέσα σε λιγότερο από έξι χρόνια καταστράφηκε ολοκληρωτικά μια καριέρα τρομερή. Αλλά ακόμα χειρότερα είναι αυτά που συμβαίνουν στην οικογένεια του. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Ματίας, συνελήφθη πριν ένα χρόνο μαζί με άλλα τέσσερα άτομα και όλοι κατηγορούνται για απόπειρα εκβίασης σε βάρος του Πογκμπά. Η μητέρα του πήρε το μέρος του αδερφού του (!) κατηγορώντας τον ότι δεν βοηθά κανένα «κι ο Ματίας κάτι έπρεπε να κάνει». Στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες μέρες στο Al Jazeera, ο Πογκμπα είπε πως «τα χρήματα αλλάζουν τους ανθρώπους και μπορούν να καταστρέψουν μια οικογένεια» - μπορούν να δημιουργήσουν πόλεμο στο εσωτερικό της. «Μερικές φορές, όταν ήμουν μόνος, σκεφτόμουν «δεν θέλω να έχω πια λεφτά, δεν θέλω να παίζω πια ποδόσφαιρο, θέλω απλώς να είμαι με κανονικούς ανθρώπους, με φίλους που θα με αγαπούν για αυτό που είμαι, όχι για τη φήμη κι όχι για τα χρήματα ». Μετά τα όσα συνέβησαν με τον αδερφό του ο Πογκμπά υπέστη ψυχολογικό σοκ. Και ζει στο Τορίνο εδώ και μερικούς μήνες έχοντας πάντα μαζί του την προσωπική του φρουρά.  

Εντελώς μόνος

Για τα προσόντα του Πογκμπά δεν υπάρχει αμφιβολία: ήταν πάντα τόσο εντυπωσιακά, που πριν κλείσει τα 16 του, η Λε Χάβρ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραλίγο να καταλήξουν στις επιτροπές της FIFA για χάρη του αφού καυγάδιζαν για το σε ποιον ανήκει. Μικρός άφησε τις γαλλικές ακαδημίες το 2009, για να πάει στην ομάδα του Σερ Αλεξ. Οι Γάλλοι απείλησαν με μηνύσεις, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πλήρωσε τελικά όσα ήθελαν. Ο Πογκμπά έκανε στα 18 του ντεμπούτο στην Πρέμιερ λιγκ, ο Φέργκιουσον όμως δεν είδε από αυτόν ό,τι περίμενε και ένα χρόνο αργότερα τον άφησε να πάει στη Γιουβέντους λέγοντας μάλιστα ότι τον ενδιέφερε «πιο πολύ αν θα συνεχίσει στην ομάδα ο Σκόουλς, από ένα 18χρονο για τον οποίο πρέπει να παζαρεύει σκληρά με το μάνατζερ Μίνο Ράιολα»!  Λέγεται ότι ο Φέργκιουσον δυσκολεύονταν να καταλάβει σε ποια θέση παίζει ο Πογκμπά: κι εγώ μαζί του. Εχει τρομερά σωματικά προσόντα και τεχνική ο Πολ. Και σουτ. Όλα αυτά του επέτρεπαν να παίζει παντού, αλλά και να μην έχει θέση. Εχει χαρακτηρισθεί «νέος Βιεϊρά», «νέος Τουρέ», ,«νέος Ράικαρντ», ενώ οι Γάλλοι τον παρομοιάζουν πάντα και με άλλους μέσους τους (τον Καρεμπέ, τον Τρεζόρ, τον Ντεζαγί) με τους οποίους ωστόσο κοινά στοιχεία έχει λίγα – αν και στα καλά του ματς έμοιαζε καλύτερος από όλους.  Αλλά μετά ήρθαν οι τραυματισμοί και όταν έχασε και τον Ραϊόλα πρέπει να αισθάνθηκε πολύ μόνος. Και με τέτοια διαδρομή το να καταλήξεις στα αναβολικά είναι απλό. Δυστυχώς όμως χάπι να σε βοηθήσει να βρεις κέφι για μπάλα δεν υπάρχει…