Τhe show must go on

 Τhe show must go on


Και η τρίτη αγωνιστική της Σούπερ λιγκ δεν είχε ντέρμπι: θα υπάρχουν δυο (ΑΕΚ – Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ – Αρης) στην επόμενη. Προηγήθηκε μια εβδομάδα στην οποία Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είχαν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, χωρίς να έχουν όλοι τα καλύτερα αποτελέσματα και το ό,τι ακολουθεί διακοπή πρόσθεσε σε όλους μια έξτρα πίεση. Οποιος χάνει βαθμούς πριν από διακοπή κουβαλά μαζί του γκρίνια για δεκαπέντε μέρες. Κι όλοι ήθελαν να κλείσουν αυτό το πρώτο κεφάλαιο της σεζόν με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ας δούμε τι κατάφεραν.

Το σόου του Φορτούνη

Ο Ολυμπιακός στο τελευταίο του ματς πριν την διακοπή για τα παιχνίδια των εθνικών ομάδων έπρεπε να κερδίσει την φορμαρισμένη Λαμία για το 3 στα 3. Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ γνωρίζοντας πως θα υπάρξει χρόνος ξεκούρασης μετά το ματς έκανε λίγες αλλαγές στην ενδεκάδα σε σχέση με το ματς με την Τσουκαρίτσκι. Εμεινε έξω ο Φρέιρε για να παίξει ο Ντόι, ο Βρουσάι που γύρισε στον πάγκο και ο Ροντινέι, πράγμα που ήταν ίσως και η μοναδική έκπληξη, ενώ ξεκίνησε ως βασικός για πρώτη φορά ο Ορτέγκα. Ο Ισπανός κράτησε την τετράδα της επίθεσης (Φορτούνης, Μασούρας Μπίελ, Ελ Κααμπί) που αποτελείται από παίκτες που έχουν βρει χημεία στο ξεκίνημα της σεζόν. Ο Ολυμπιακός μπήκε ως δυνατά όπως συνηθίζει, αλλά η Λαμία καλύτερα! Ο Καρλίτος απείλησε δύο φορές τον Πασχαλάκη ζορίζοντας την ερυθρόλευκη άμυνα και πήρε και μια κίτρινη από το Ρέτσο, ενώ είχε μια δυο σημαντικές ευκαιρίες και στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου. Η ομάδα του Λεωνίδα Βόκολου έδειξε αμέσως ότι κατέβηκε στο Καραϊσκάκη να παίξει ποδόσφαιρο. Αλλά ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα της χρονιάς έχει σε καταπληκτική κατάσταση τον Κώστα Φορτούνη κι αυτό απλοποιεί τα πάντα στην επίθεση του.

Στο 5΄ ο Φορτούνης έβγαλε μόνο του τον Μπιέλ κι αυτός αστόχησε από το σημείο του πέναλτι. Στο 17’ «τσίμπησε» ιδιοφυώς την μπάλα σε εκτέλεση φάουλ δίνοντας στον Μασούρα τη δυνατότητα να γράψει το 1-0 με σουτ μέσα από την περιοχή. Στο 32΄ πέτυχε ο ίδιος το 2-0 στέλνοντας στα δίχτυα μια μπάλα που χόρευε στην περιοχή. Στο δεύτερο ημίχρονο μετά από ένα σλάλομ και μια πάσα του Μπρίνιτς είχε σουτ στο δοκάρι και στο 93΄ έπειτα από  ένα ρεσιτάλ χαμένων ευκαιριών του Ολυμπιακού με μια ασίστ από τις δικές του έδωσε στον Ελ Κααμπί την δυνατότητα να κάνει το 4-0, αφού προηγουμένως, στο 60΄ο Ροντινέι μόλις μπήκε στο ματς είχε προκαλέσει αυτογκόλ του Βασιλαντονώπουλου για το 3-0.

Στην επανάληψη ο Μαρτίνεθ άρχισε νωρίς τις αλλαγές κι εκτός από τον  Ροντινέι που μπήκε αντί του Ορτέγκα (που δεν ήταν κακός) έδωσε χρόνο και στους Μπρίνιτς, Αλεξανδρόπουλο, Καρβλάλιο και Φρέιρε που μπήκε αντί του Ρέτσου γιατί αυτός πήρε νωρίς μια κίτρινη κάρτα. Το εντυπωσιακό στην περίπτωση είναι ότι ο Ολυμπιακός έφτασε στο δεύτερο σερί 4-0 στο πρωτάθλημα χωρίς να είναι άψογος. Δεν ήταν συμπαγής γιατί ο Καμάρα ήταν λίγο κουρασμένος, οι τέσσερις μπροστά δεν γυρνούσαν όσο θα πρεπε, δεν έλειψαν και λάθος τοποθετήσεις των αμυντικών – ο Πασχαλάκης δεν έκανε και λίγα. Αλλά ο Μαρτίνεθ έφερε μια καλή σχετικά αμυντική οργάνωση κι ο Φορτούνης έχει κέφια: Στο Καραϊσκάκης οφείλουν να βάλουν ως υπόκρουση το the show must go on. Για περισσότερες κρίσεις όμως ας περιμένουμε τα ματς μακριά από το Καραϊσκάκη. Και πέρυσι με τον Ατρόμητο και τη Λαμία ο Ολυμπιακός είχε κάνει εντός έδρας περιπάτους.   

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/23/09/03/3947954_224504.jpg?w=880&f=bicubic

Γκολ στις καθυστερήσεις

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου έκανε και στην Κρήτη το ροτέισον που μας έχει συνηθίσει να κάνει από παιχνίδι σε παιχνίδι στο ξεκίνημα της σεζόν. Αυτή τη φορά βρήκαν θέση στην αρχική ενδεκάδα ο Μιχαηλίδης, ο Ράφα Σουάρεθ, ο Οζντόεφ, κι ο Μουργκ. Ο ΟΦΗ από τη μεριά του αγωνίστηκε για πρώτη φορά χωρίς τον πρώην βασικό τερματοφύλακα Μάνδα που θα συνεχίσει στην Λάτσιο: στη θέση του έπαιξε ο Χρηστογιώργος που ήταν σταθερότατος. Η ερώτηση πριν αρχίσει το ματς ήταν αν θα βλέπαμε τον ΟΦΗ, που κέρδισε τον Άρη ή αυτόν που έμοιαζε χαμένος στο γήπεδο στο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης. Για τον ΠΑΟΚ απ’την άλλη έχουν δημιουργηθεί διάφορες σιγουριές χάρη στο καλό του ξεκίνημα στη σεζόν: μια από αυτές όμως είναι και τα αμυντικά του προβλήματα που χθες φάνηκαν λίγο παραπάνω γιατί παραδόξως ξεκουράστηκε ο Τσιγγάρας – λέω παραδόξως γιατί τον Ελληνα χαφ δεν τον πήραν τα χρόνια κι ακολουθούσε και διακοπή. Ο Λουτσέσκου προσπάθησε να κάνει όσο πιο επιθετικό μπορούσε τον ανύπαρκτο στο πρώτο ημίχρονο ΠΑΟΚ με τις αλλαγές του στο δεύτερο, ενώ ο Νταμπράουσκας προσπάθησε να βοηθήσει τον ΟΦΗ, που ήταν σοβαρός στα μετόπισθεν, να κρατήσει την ισοπαλία. Για αυτό έβαλε και τον ταχυδυναμικό Αμπάντα κι αυτός βρήκε όπως και με τον Αρη μια προσωπική ενέργεια στο φινάλε: τότε είχε δώσει στο Νέιρα το γκολ χθες σκόρερ της νίκης έγινε ο ίδιος στο 94΄. Ξεχασμένος από τους αμυντικούς ο κυνηγός του ΟΦΗ έτρεξε το μισό γήπεδο και σκόραρε! Ο Λουτσέσκου σε ένα ρεσιτάλ ειλικρίνειας είπε ότι δεν είναι απλό για την ομάδα του να παίξει Κυριακή ενώ είχε ματς Πέμπτη κι ότι σε αυτή την περίπτωση χάνει σε ένταση. Αυτό, όμως, θα το έχει λόγω προγράμματος μπροστά του για έξι αγωνιστικές. Το καλό είναι ότι έχει τρεις παίκτες (τους Μεϊτέ, Μάρκος Αντόνιο και τον καταπληκτικό Ντεσπότοφ) που δεν έχουν πατήσει γήπεδο ακόμα. Αλλά κανείς δεν παίζει φορ. Κι αυτή είναι η πιο μεγάλη έλλειψη του ΠΑΟΚ σήμερα.     

Βόλος - ΑΕΚ: Συγκλονιστικό πρώτο ημίχρονο με κόκκινη κάρτα, τρία γκολ και  ανατροπή

Οι πολλές αλλαγές

Ο Ματίας Αλμέιδα και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχαν να ασχοληθούν και με την ψυχολογική προετοιμασία των παικτών τους μετά τους αποκλεισμούς από το Τσάμπιονς λιγκ και φυσικά έπρεπε να εκμεταλλευτούν τον μεγάλο πάγκο τους. Ο Αλμέιδα ξεκίνησε τους Γαλανόπουλο, Ελίασον, Πόνσε, Μάνταλο. Το μεγάλο του πρόβλημα στο ξεκίνημα της σεζόν είναι η άμυνα και το ξέρουμε: μόλις στο 8΄ ο Ντέλετιτς έκανε το 1-0 από ..ασίστ του Μουκουντί. Τα πράγματα φάνηκαν να περιπλέκονται περισσότερο για την ΑΕΚ όταν ο Μάνταλος στο μισάωρο αποβλήθηκε για αντιαθλητικό παιγνίδι. Η ΑΕΚ, που σε όλο το πρωτάθλημα πέρυσι δεν είδε παίκτη της να αποβάλλεται, έμεινε με δέκα παίκτες στον τελικό του κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό και το ίδιο συνέβη στο ίδιο γήπεδο και χθες που σε αυτό επέστρεψε! Παρόλα αυτά η ΑΕΚ κέρδισε και τα δυο ματς - φαίνεται ότι το γήπεδο την βολεύει να γυρνά παιγνίδια με παίκτη λιγότερο.

Χθες στο 32’ ο Γιονσον ισοφάρισε και στο 38΄ο Τζούμπερ με χτύπημα φάουλ έκανε το 1-2. Παραδόξως η ΑΕΚ μετά την ανατροπή χαλάρωσε κι ο Ντελετιτς ισοφάρισε. Αλλά ο Βόλος δεν άντεξε την πίεση καθώς παρότι με παίκτη παραπάνω αδυνατούσε να κρατήσει τη μπάλα, ειδικά μετά την είσοδο των Πινέδα, Αμπραμπατ, Ζίνι και Αραούχο όταν η ΑΕΚ βρέθηκε να παίζει κάτι σαν 3-4-2: ο Μουκουντι κέρδισε πέναλτι στο 93’ κι ο Αμραμπατ έκανε το 2-3. Η διαφορά της ΑΕΚ της περσινής με την εφετινή στο ξεκίνημα είναι η διαφορά του Πόνσε με τον Λιβάι Γκαρσία. Ο Πόνσε έχει θέληση αλλά όταν παίζει λείπει ο επιθετικός μηχανισμός. Για τα προβλήματα της άμυνας χρειάζεται μεταγραφή. Δεν γίνεται να παίζουν διαρκώς οι ίδιοι ρισκάροντας μάλιστα.   

 https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/23/09/03/palacios_234925.jpg?w=880&f=bicubic

Κι ο Γιοβάνοβις άλλαξε τον ΠΑΟ πολύ στα Γιάννινα. Ξεκίνησαν Πάλμερ-Μπράουν, Μλαντένοβιτς, Αράο, Τσέριν, ο Ιβάν έστειλε στην επίθεση Τζούριτσιτς, Παλάσιος, Αϊτόρ, Ιωαννίδη, αλλά έχασε τρεις παίκτες από τραυματισμούς πριν το ημίχρονο! Αρχικά πόνεσε ο Βέρμπιτς πριν την έναρξη και στη συνέχεια βγήκαν από το ματς οι Βαγιαννίδης και Αϊτόρ για να μπουν οι Μπερνάρ και Κόστιρας. Δεν έγινε ένα μεγάλο ματς στα Γιάννενα. Ο Γιοβάνοβιτς βρήκε τη λύση στο πρόβλημα μετατοπίζοντας τον Αράο στην άμυνα και ρίχνοντας στο ματς τον Μαντσίνι αντί του Ντζούρισιτς που κι αυτός πόνεσε. Ο Μαντσίνι άπλωσε λίγο το παιγνίδι, η πίεση φόρτωσε τους αμυντικούς του ΠΑΣ με κίτρινες και το γκολ βρέθηκε: το γόρδιο δεσμό έλυσε με ένα σούπερ γκολ ο Παλασιος στο 74’. Αλλά το να αποχωρούν τρεις παίκτες με μυϊκά προβλήματα, μετά από την πρώτη εβδομάδα με τρία ματς, δεν είναι το καλύτερο σημάδι.

Γουρλής ο Μάντζιος

Στο Βικελίδης τα νέα πρόσωπα στην ομάδα του Άρη ήταν ο Άκης Μάντζιος που επέστρεψε στον πάγκο του και ο Ζαμόρα που έκανε πρεμιέρα στη θέση του Πάλμα: έφεραν γούρι. Ο Μάντζιος δεν άλλαξε πολλά στην εντεκάδα του Άρη που χρησιμοποιούσε ο Τερζής. Ο νεοφερμένος Ζαμόρα έδειξε ότι έχει καλή σχέση με το γκολ ανοίγοντας το σκορ στο 16΄από κεφαλιά πάσα του Μορόν. Ο Αστέρας του Ράσταβατς, που είχε μπει πολύ καλά στο παιχνίδι χάνοντας την πρώτη ευκαιρία του αγώνα ισοφάρισε γρήγορα, στο 28΄, με τον Μπαρτόλο. Ο Αρης μπήκε πιο δυνατά στην επανάληψη και στο 62΄ο Μορόν του έδωσε προβάδισμα. Όταν ο Φαμπιάνο έκανε το 3-1 με πέναλτι, όλοι πίστεψαν πως το ματς τελείωσε και σωστά: απλά ο Μάντζης μείωσε σε 3-2 κι ο Αστέρας διαμαρτυρήθηκε για ένα πέναλτι – ο Κατοίκος σφυρίζοντας ένα φάουλ προηγουμένως έσβησε το VAR. O Αρης είχε άγχος, αλλά και καλό ξεκίνημα και στα δυο ημίχρονα: ο Μάντζιος βέβαια έχει δουλειά πολύ, ειδικά στην άμυνα. Σε αυτή παίκτες δεν του λείπουν.  

Την Παρασκευή και το Σάββατο οι νεοφώτιστοι έδειξαν ότι θα παλέψουν για την παραμονή τους. Η Κηφισιά πέτυχε την πρώτη νίκη της ιστορίας της στην Σουπερλίγκα απέναντι στον ακόμα μπερδεμένο Ατρόμητο που παίζοντας με 10 παίκτες βρέθηκε να χάνει με 2-0 και απλά μείωσε στο τέλος. Ο Πανσερραϊκός που είχε δείξει τα δόντια του τις δύο πρώτες αγωνιστικές κέρδιζε με 1-0 μέχρι τις καθυστερήσεις τον Παναιτωλικό που πρόλαβε και ισοφάρισε με γκολ του Ζοάο Πέδρο που είχε μπει στο ματς στο 85΄. Να σημειωθεί ότι και οι δύο νεοφώτιστοι δεν αγωνίστηκαν στις έδρες τους. Δεν θα είναι η σκληρότερες στην Ελλάδα, αλλά τις χρειάζονται.