Θα διακοπεί το πρωτάθλημα;

Θα διακοπεί το πρωτάθλημα;


Την ημέρα που στην Βουλή γινόταν η συζήτηση για το νομοσχέδιο που δια μέσου διάφορων επιτροπών που θα δημιουργηθούν θα αντιμετωπίσει την βία στα γήπεδα, η ΕΠΟ έκανε γνωστό ότι άγνωστοι επιτέθηκαν στην γυναίκα του αρχιδιαιτητή Μάνταλου – κατά δήλωσή της, που δεν έχω λόγο να μην πιστεύω. Οσοι αγαπάνε τον αρχιδιαιτητή και θέλουν να συνεχιστεί η παρουσία του στην ΚΕΔ (ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟ κτλ) έβγαλαν και ανακοινώσεις υποστήριξης του ανθρώπου και καλά έκαναν. Πλην όμως όλοι φαίνεται να έχουν ξεχάσει κάτι: πως αν επιτροπές όπως η ΚΕΔ στελεχώθηκαν κάποτε από ξένους αρχιδιαιτητές ήταν ακριβώς γιατί δεν υπήρχε καμία δυνατότητα της ελληνικής αστυνομίας να τους προστατέψει, όταν μάλιστα όλοι τους κατηγορούνταν για διαφθορά. Αυτό δεν το λέω εγώ: το έχει πει ο Σουηδός αρχιδιαιτητής Λίντμπεργκ που πριν λίγες μέρες ανέλαβε τον ρόλο του επικεφαλής του VAR, μολονότι στην χώρα του VAR δεν υπάρχει. 

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2023/10/lindberg-768x461.jpg

O Λίντμπεργκ τα είπε ωραία

Ο Λίντμπεργκ δεν μας ήρθε τώρα για πρώτη φορά: ήταν στην ΚΕΔ του αξέχαστου αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα - όχι ως υπεύθυνος VΑR, προφανώς γιατί ο Μέλο ήταν πιο σοβαρός από τους τωρινούς και δεν θα έβαζε υπεύθυνο VAR κάποιον που δεν ξέρει τι είναι. Ο Λίντμπεργκ ήταν με τον Περέιρα και τον Μάριν μέλη μιας τριανδρίας που είχε αναλάβει γιατί είχε κριθεί πως δεν γίνεται να υπάρχουν Ελληνες αρχιδιαιτητές. Οταν είχε φύγει από την Ελλάδα είχε μιλήσει για την εμπειρία του ως μέλος της ΚΕΔ σε εφημερίδες της χώρας του. Αξίζει να θυμηθούμε τι είπε. «Η UEFA απαίτησε την πρόσληψή μας και την ίδια στιγμή ζήτησε όλοι οι Έλληνες παράγοντες να αποσυνδεθούν από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο διαφορετικά η Ελλάδα θα αποβαλλόταν από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. O λόγος ήταν η διαφθορά, οι απειλές και η βία. Υπήρχε βία εναντίον των διαιτητών και των αρχιδιαιτητών, φυσικά λεκτική, αλλά και βία εναντίον των παρατηρητών, αλλά και των τριών μας. Για μένα ήταν εντελώς ακίνδυνο να παρακολουθώ αγώνες από κοντά, αλλά ήμουν ο μόνος που το έκανε» είπε.

Ο άνθρωπος έχει εξηγήσει ότι η UEFA έστειλε στην Ελλάδα ξένους, διότι οι δικοί μας δεν άντεχαν τους κινδύνους του επαγγέλματος – και δεν τους κατηγορώ: φοβούνται οι άνθρωποι και λογικά από την στιγμή πχ που πέφτουν σε σπίτια διαιτητών γκαζάκια και δεν βρίσκονται όσοι τα ρίχνουν όπως έγινε πρόσφατα. Είναι θλιβερό αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και από το 2018 που ήρθαν ο Μέλο Περέιρα και ο Λιντμπεργκ κι ο Μάριν τίποτα δεν άλλαξε. Η μάλλον κάτι άλλαξε: ξαφνικά άρχισαν να επιστρέφουν στη ΚΕΔ οι Ελληνες αρχιδιαιτητές και να κάνουν και εξαγγελίες πως θα επιστρέψουν στα ντέρμπι και οι Έλληνες διαιτητές. Μόνο που κατά τον αρχιδιαιτητή Λιντμπεργκ, που επέστρεψε, όλοι αυτοί ήταν αδύνατο το 2018 να βοηθήσουν το ποδόσφαιρο και για αυτό η  UEFA έστειλε ξένους. Οπότε αν για κάτι είναι να απορείς, δεν είναι για το ό,τι κάποιοι επιτέθηκαν λεκτικά στην γυναίκα του Μάνταλου, αλλά για το πώς έγινε αρχιδιαιτητής ο Μάνταλος όταν οι συνθήκες που δεν επέτρεπαν το 2018 Έλληνες αρχιδιαιτητές (και Έλληνες διαιτητές στα ντέρμπι) παραμένουν ίδιες.

Θα γίνει διακοπή στο πρωτάθλημα;

Πότε θα αλλάξουν οι συνθήκες; Όταν η αστυνομία αρχίσει να συλλαμβάνει όσους έχουν το θράσος να επιτίθονται σε ανθρώπους. Θα το κάνει; Αν κρίνω από το ότι ποτέ δεν συνέλαβε τους αυτουργούς των επιθέσεων στον Σπάθα, στον Μπάκα, στον Βασσάρα, στον Σιδηρόπουλο, στον Ζωγράφο, στον Τζήλο (που κατέληξαν στο νοσοκομείο), αλλά και ούτε και όσους έχουν επιτεθεί στον Ευαγγέλου, στην γυναίκα του Παπαπέτρου και σε άλλους πολλούς, η πρόβλεψή μου είναι ότι δεν θα γίνει τίποτα. Δεν προβλέπω επίσης αυτή τη φορά και διακοπή του πρωταθλήματος από τους διαιτητές όχι γιατί η γυναίκα του Παπαπέτρου (για χάρη της οποίας διακόπηκε το πρωτάθλημα) είναι πιο σημαντική από την γυναίκα από του Μάνταλου, αλλά γιατί δεν έχει την επόμενη εβδομάδα ματς του Γιουρόπα λιγκ για να προετοιμαστούν ομάδες. Διότι εν τέλει αυτό και μόνο έγινε την προηγούμενη φορά που οι διαιτητές αποφάσισαν να κάνουν στάση εργασίας: ούτε σταμάτησαν να τους κυνηγάνε, ούτε κανένα αίτημά τους έγινε δεκτό – πέρα από το ό,τι όταν τους κάνουν μηνύσεις αναλαμβάνει η ΕΠΟ την νομική τους προστασία.

https://www.gavros.gr/photos/w_930px/articles/202309/3800078__2___1_.jpg

Κάμερες και στα σπίτια διαιτητών

Και η αστυνομία που θα πρεπε να τους προστατέψει τι κάνει; Νομίζω τίποτα. Στη συζήτηση που ξεκίνησε για το αθλητικό νομοσχέδιο ο Υπουργός Αθλητισμού Δημήτρης Βρούτσης ήταν κάθετος. Αν μπουν οι εξελιγμένες κάμερες στα γήπεδα και το εισιτήριο στο στέλνουν στο κινητό η βία θα σταματήσει να υπάρχει. Πως όλα αυτά θα βοηθήσουν ώστε να μην κυνηγάνε τους διαιτητές, τους αρχιδιαιτητές και τις γυναίκες τους στο δρόμο δεν το ξέρω.

Προτείνω μια λύση: στο προς ψήφιση αθλητικό νομοσχέδιο να ζητήσει ο Βρούτσης να μπουν κάμερες και συστήματα ελέγχου εισιτηρίων και στα σπίτια των αρχιδιαιτητών. Μάλιστα τα εισιτήρια που θα πρέπει να πάρει κάποιος για να μπει σε σπίτι διαιτητή η αρχιδιαιτητή (ή για να μπορεί έστω να τον απειλεί και να τον κυνηγάει) πρέπει να είναι και ονομαστικά. Ετσι θα ξέρει ότι θα τον πιάσουν. Όπως δηλαδή θα συμβαίνει και με όποιον θέλει να πάει στο γήπεδο. Η λογική, αν υποθέσουμε πως υπάρχει, είναι ίδια.