Τερματοφύλακας όχι γιατρός, αλλά σκόρερ

Τερματοφύλακας όχι γιατρός, αλλά σκόρερ


Στις καθυστερήσεις του ματς της Λάτσιο με την Ατλέτικο Μαδρίτης η πρώτη μέρα της πρώτης αγωνιστικής του Τσάμπιονς λιγκ βρήκε τον ήρωα για το εξώφυλλο. Λέγεται Ιβάν Προβεντέλ και στο ντεμπούτο στη μεγάλη διοργάνωση πέτυχε γκολ στις καθυστερήσεις κι έδωσε ένα βαθμό στη Λάτσιο που ίσως αποδειχτεί πολύτιμος. Το γκολ του θα ήταν έτσι κι αλλιώς σπουδαίο γιατί είναι το πρώτο γκολ ενός πρωτάρη. Μόνο που ο πρωτάρης σκόρερ συμβαίνει να είναι και τερματοφύλακας.

Το γκολ δείχνει πως ο τύπος δεν είναι απλά καλός στο ψηλό παιγνίδι αλλά έχει κι ένστικτο σκόρερ: ο τρόπος που ξεμαρκάρεται και φτάνει στη μπάλα είναι για σεμινάριο. «Μπορώ να πω ότι έχω μελετήσει τον Ιμόμπιλε, τον βλέπω να κάνει αυτές τις κινήσεις κάθε μέρα. Είδα ότι ο Λουίς Αλμπέρτο ​​είχε την μπάλα και συνήθως σεντράρει προς το δεύτερο δοκάρι, οπότε αποφάσισα να κινηθώ προς τη μπάλα πιστεύοντας πως θα ρθει εκεί. Και όταν αυτή ήρθε εκεί όλα ήταν εύκολα» είπε στο τέλος. Ποιο είναι το αληθινά σπάνιο της ιστορίας; Πως αυτό είναι το δεύτερο γκολ της καριέρας του! Εχει πετύχει ένα ακόμα, πάλι με κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ πριν δυο χρόνια σε ένα ματς της ιταλικής Β Εθνικής όταν ως τερματοφύλακας της Γιούβε Στάμπια είχε ισοφαρίσει στο 91΄την Ασκολι. «Δεν ξέρω αν υπάρχει ειδική ιστορική βαθμολογία για τα γκολ των τερματοφυλάκων, αλλά αν υπάρχει ίσως κάποτε βγω πρώτος» είπε γελώντας στο τέλος του ματς.

https://www.sport24.gr/img/1492/10184161/352000/we1200/1200/provedel-lazio.jpg

Η τέχνη του γκολ

Τερματοφύλακες που σκοράρουν έχουν υπάρξει κι άλλοι. Ο Βραζιλιάνος Ταφαρέλ χτυπούσε πολύ συχνά πέναλτι, ενώ αλάνθαστος από τα 11 βήματα ήταν ο μεγάλος Σιλαβέρτ. Δυο άλλοι που χτυπούσαν πέναλτι ήταν ο Γερμανός Μπουτ και ο θρυλικός βραζιλιάνος Σενι: ο Μπούτ έχει 24 γκολ καριέρας κι ο Σένι πάνω από 100 αφού δεν έχει χάσει ποτέ του πέναλτι! Οπως άλλωστε κι ο Νίκος Σαργκάνης η σπεσιαλιτέ του οποίου ήταν να σουτάρει πολύ δυνατά σε μέσο ύψος χωρίς μάλιστα να προσπαθεί να ξεγελάσει τον τερματοφύλακα – η συνήθεια του είχε μείνει από τον καιρό που έπαιζε επιθετικός στον Ηλυσιακό. Στην Ελλάδα αξέχαστο έχει υπάρξει ένα γκολ του Μπεκιάι με τον ΟΦΗ και τον πιο πρόσφατο ήταν αυτό του Παπαδόπουλου στον ΠΑΟ: ο τερματοφύλακας του Αστέρα είχε ισοφαρίσει κάνοντας τον Διούδη να θυμώσει πολύ. Γκολ έχουν βάλει και δυο από τους πρώτους που έπαιζαν πολύ με τα πόδια: ο Κολομβιανός Χιγκίτα και ο Μεξικάνος Κάμπος. Ο Χιγκίτα ισχυρίζεται ότι έχει σκοράρει και με απευθείας φάουλ: δεν το έχω δει αλλά είναι αρκετά πιθανό. Γκολ έχει πετύχει και ο Αλισον, ο τερματοφύλακας της Λίβερπουλ που είναι επίσης πολύ καλός στο ψηλό παιγνίδι. Αλλά συνολικά οι Ιταλοί τερματοφύλακες νομίζω πως έχουν τα περισσότερα σε ροή αγώνα κι όχι με πέναλτι. Το γκολ του Προβεντέλ βοήθησε ώστε να θυμηθούν χθες βράδυ οι παρόντες στις ιταλικές εκπομπές μερικά πολύ σημαντικά.

Την αρχή στους μοντέρνους καιρούς μας έχει κάνει ο Μάρκο Ραμπούλα. Πέρασε όλη την ζωή του ως αναπληρωματικός τερματοφύλακας της Γιουβέντους αλλά το μοναδικό του γκολ το έχει βάλει με τη φανέλα της Κρεμονέζε στις 23 Φεβρουαρίου 1992. Στο Μπέργκαμο τότε η Αταλάντα ήταν  μπροστά στο σκορ με 1-0. Στο 91ο μετά από ένα χτύπημα φάουλ του Τσιόρι και μια απομάκρυνση της άμυνας ο Ραμπούλα που είχε προηγηθεί κοντρόλαρε τη μπάλα και ισοφάρισε με σουτ – αυτό κι αν είναι από τα σπάνια. Ακολούθησε ένα γκολ ενός μεγάλου ταλέντου του Μάρκο Ταϊμπι, που αν και έφτασε μέχρι την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έκανε την καριέρα που έπρεπε. Σε αυτή πάντως υπάρχει ένα γκολ αξέχαστο. Είναι 1η Απριλίου του 2001, ο Ταϊμπι είναι τερματοφύλακας της Ρετζίνα που υποδέχεται την Ουντινέζε στο Ρέτζιο Καλάμπρια και οι Φριουλάνοι προηγούνται με 0-1. Η κατάσταση δεν είναι ακόμα απελπιστική γιατί τρέχει το 88ο λεπτό – δεν είμαστε ούτε καν στις καθυστερήσεις. Ο Ταϊμπι αποφασίζει να προωθηθεί και ο πάγκος τον προτρέπει διότι λίγους μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριος κόντρα στη Βερόνα, μια παρόμοια αποφασή του είχε χρησιμεύσει στην Ρετζίνα να ισοφαρίσει: ο χαμός που προκάλεσε στην αντίπαλη περιοχή είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το γκολ του Στοβίνι. Αυτή τη φορά μετά από ένα κόρνερ του Μαμέντε από τα αριστερά και ο Ταΐμπι πηδά ψηλότερα από όλους και με κεφαλιά κάνει τον Στάδιο Γκρανίλο να εκραγεί. Ο αθεόφοβος κατεβαίνει και στις καθυστερήσεις. Αλλά η μπάλα δεν έφτασε σε αυτόν ποτέ.

https://sportsroom.gr/wp-content/uploads/2023/09/Ivan-Provedel-Lazio.jpg

Εχει ξαναγίνει σε ευρωπαϊκό ματς

Πριν τον Προβεντέλ έχει σκοράρει σε ευρωπαϊκό ματς ένας άλλος Ιταλός τερματοφύλακας ο Μάρκο Αμέλια. Δεν το έχει κάνει φυσικά στο Τσάμπιονς λιγκ αλλά στο παλιό Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Και είναι για το Λιβόρνο. Στις 2 Νεεμβρίου, δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων το Λιβέρνο παίζει στο Βελιγράδι. Ενώ χάνει με 1-0 από τον Ερυθρό Αστέρα ο Αμέλια που μεγάλωσε στη Ρόμα και στη συνέχεια εντάχθηκε στη Μίλαν (και αργότερα στην Τσέλσι) και έφτασε να είναι και μέλος της Ιταλικής εθνικής ομάδας αποφασίζει να κατεβεί. Το Λιβόρνο δεν έχει κερδίσει κόρνερ αλλά ένα φάουλ λίγο κάτω από την μεσαία γραμμή. Είναι το κλασσικό τελευταίο γέμισμα. Κι ο Αμέλια σκοράρει.
Όμως το διασημότερο γκολ τερματοφύλακα στην Ιταλία το έχει πετύχει ένας δικός μας: ο Αμπέρτο Μπρινιόλι, τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού. Το 2017 αγωνιζόταν ως δανεικός από την Γιουβέντους στο Μπενεβέντο και είχε μια μάλλον εφιαλτική χρονιά. Στις 3 Δεκεμβρίου η ομάδα του πάει να παίξει με την Μίλαν έχοντας 14 σερί ήττες στα πρώτα 14 παιχνίδια στη Serie A. Αντιμετωπίζει τη Μίλαν, στο ντεμπούτο του Γκατούζο στον πάγκο – έχει πάρει τη θέση του Μοντέλα. Στο Μιλάνο περιμένουν το ματς και το βλέπουν ως το σωστό για να γίνει μια επανεκκίνηση. Η Μίλαν προηγείται με 2-1 αλλά στο 95' ο Μπρινιόλι βρίσκεται μέσα στην περιοχή του Ντοναρούμα και με τη μπάλα μπροστά του σουτάρε ιμε δύναμη και ισοφαρίζει. Η Μπενεβέντο αποχαιρέτησε το πρωτάθλημα στο τέλος της σεζόν, αλλά κανείς δεν ξέχασε ποτέ εκείνη την ημέρα του ιστορικού πρώτου της πόντου στη Serie A. Ακόμα πολλοί στην Ιταλία αναφέρονται στο γκολ του Μπρινιόλι σαν ένα θαύμα της πίστης.

Οι Ισπανοί σκέφτονταν την επιστροφή  

Κάτι τέτοιο ήταν και το γκολ του Προβεντέλ. Μια κατάθεση πίστης σε μια στιγμή που το ματς είχε τελειώσει και οι παίκτες του Σιμεόνε σκέφτονταν την επιστροφή στη Μαδρίτη με την μίση πρόκριση. Χωρίς να υπολογίζουν πως ο τερματοφύλακας της Λάτσιο βλέπει πολύ Ιμόμπιλε στις προπονήσεις. Και το έχει.