Στο χέρι του...

Στο χέρι του...


Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε χθες για το Κόζιτσε της Σλοβακίας και πέφτει απόψε πρώτος στην μάχη των ευρωπαϊκών προκριματικών καθώς θα βρει στο ευρωπαϊκό του μονοπάτι των προκριματικών του Τσάμπιονς λιγκ την Ντνίπρο. Την οποία πρέπει να σεβαστεί. Αλλά αλίμονό του, αν την φοβηθεί. Το μόνο που έχει να φοβηθεί η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ο κακός εαυτός της.

Δυο ίδιοι αποκλεισμοί

Η Ντνίπρο πέρυσι αποκλείστηκε δυο φορές από την ίδια ομάδα, πράγμα σπάνιο – μια στα προκριματικά του Γιουρόπα λιγκ και μια στην μετά τους ομίλους φάση των νοκ άουτ παιγνιδιών του UEFA Conference League. Το ακόμα πιο παράδοξο είναι ότι η ομάδα που την απέκλεισε ήταν από την Κύπρο και ήταν αουτσάιντερ και στα δυο ματς με τους Ουκρανούς: οι άνθρωποι της ΑΕΚ Λάρνακας όμως με τα προγνωστικά μάλλον γέλασαν. Ο λόγος που οι Κύπριοι κατάφεραν να αποκλείσουν την Ντνίπρο είναι απλός: τις προκρίσεις έδωσε η καλή τους άμυνα. Τον Αύγουστο στα προκριματικά του Γιουρόπα λιγκ η ΑΕΚ κέρδισε και τα δυο ματς (1-2 εκτός έδρας και 3-0 στη ρεβάνς). Τον Φεβρουάριο στα νοκ άουτ του UEFA Conference League η Ντνίπρο ήταν πιο υποψιασμένη αλλά πάλι δεν τα κατάφερε: στην ΑΕΚ έφτανε μια νίκη με 1-0 σε συνδυασμό με μια λευκή ισοπαλία (0-0) εκτός έδρας. Σε τέσσερα ματς οι Ουκρανοί είχαν πετύχει πέρυσι στην κυπριακή ομάδα ένα και μόνο γκολ. Πώς να μην αποκλειστούν; 

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2023/07/panathinaikos-3-768x461.jpg

Μια παρένθεση

Ανοίγω μια παρένθεση. Η ευκολία με την οποία οι κυπριακές ομάδες αντιμετωπίζουν τα προκριματικά και οι πολλές προκρίσεις τους οφείλονται κατά βάση στο γεγονός ότι έχουν μια απλή συνταγή: οι κυπριακές ομάδες φροντίζουν τις άμυνες τους και ποντάρουν σε αυτές. Οι ελληνικές ομάδες αυτή το έχουν ξεχάσει και η περσινή σεζόν ήταν για αυτό το λόγο η χειρότερή τους. Πέρυσι ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟ, ο ΠΑΟΚ και ο Αρης έδωσαν καλοκαιριάτικά 16 ματς στα προκριματικά: έξι ο Ολυμπιακός, τέσσερα ο Αρης, κι από δυο ο ΠΑΟΚ και ο ΠΑΟ. Ξέρετε σε πόσα ματς κράτησαν το «μηδέν»; Ούτε σε ένα! Είναι απίθανο και πρόκειται για πραγματικό κατόρθωμα. Το ό,τι ο Ολυμπιακός ήταν η μόνη ομάδα που έφτασε σε ομίλους (και μάλιστα στο Γιουρόπα λιγκ) είχε να κάνει όπως θυμόμαστε περισσότερο με την ικανότητα του Βατσλίκ να πιάνει πέναλτι, παρά στην συνολική λειτουργία του. Δεν δίνει βέβαια μόνο η άμυνα προκρίσεις: μια ομάδα μπορεί να περάσει και με δυο νίκες κι ας έχει δεχτεί γκολ και στα δυο ματς. Όμως η καλή επιθετική λειτουργία μιας ομάδας καλοκαιριάτικα δεν είναι κάτι απλό. Ο εκνευρισμός στα διπλά ματς είναι μεγάλος, το μυαλό καμιά φορά σταματά να είναι καθαρό: η αποτελεσματική άμυνα είναι η πιο απλή λύση, αλλά οι ελληνικές ομάδες την ξέχασαν. Κλείνει η παρένθεση.

Απλά πράγματα

Ο Γιοβάνοβιτς, σε ένα καλοκαίρι που πειραματίστηκε πολύ με την μεσαία γραμμή και την επίθεση της ομάδας, έδειξε από την αρχή ότι δεν θέλει να πειράξει πολύ την περσινή άμυνα – μολονότι μάλιστα η πρώτη μεταγραφή του ΠΑΟ ήταν ένας ακραίος αμυντικός, ο Μλαντένοβιτς. Πιστεύω πως επειδή πιστεύει πως η άμυνα μπορεί να δώσει στον ΠΑΟ την πρόκριση έκανε και το πείραμα με τον Τσοκάι δίπλα στον Πέρες στο φιλικό με την Ράγιο: απόψε θα φανεί αν και πόσο ο κόουτς έμεινε ευχαριστημένος από το δίδυμο. Η Ντνίπρο είναι ομάδα που αγαπάει την κατοχή της μπάλας και το επιθετικό ποδόσφαιρο γενικά. Στις καλές της μέρες κοιτούσε πάντα την αγορά της Λατινικής Αμερικής. Όταν έφτασε στον τελικό του Γιουρόπα λιγκ (και τον έχασε από την Σεβίλλη με 3-2 σε ένα ματς διαφήμιση του ποδοσφαίρου) είχε στις τάξεις της παίκτες σπουδαίους, μεταξύ των οποίων ήταν και τρεις που πέρασαν από την Ελλάδα πολύ αργότερα: ο Λέο Μάτος, ο Καγκάβα και ο Μπρούνο Γκάμα έπαιζαν σε εκείνη την ομάδα τα «αστέρια» της οποίας ήταν τότε ο Ντόουγκλας, ο Μπόικο, ο Μπατέους Λέιτε, ο Κάλινιτς. Σήμερα τέτοιους παίκτες οι Ουκρανοί δεν έχουν. Κι επιπλέον έχουν να δώσουν και επίσημο ματς από τον Μάρτιο, όταν και ολοκληρώθηκε το κουτσουρεμένο ουκρανικό πρωτάθλημα που θα αρχίσει σε λίγο.

Η Ντνίπρο έδωσε βέβαια πολλά φιλικά η ουκρανική ομάδα κι επειδή ξέρει την διαδικασία των προκριματικών θα παρουσιαστεί απόψε όσο το δυνατόν καλύτερη. Αλλά παίζοντας μακριά από την χώρα της και την έδρα της, με παίκτες που έμειναν σε αυτή πιο πολύ από πατριωτικό καθήκον και με προβλήματα που όσο ο πόλεμος συνεχίζεται συσσωρεύονται, θα ήταν λάθος να την παρουσιάζαμε ως κάτι πιο πολύ από αυτό που πραγματικά είναι. Και δεν είναι μια ομάδα επιπέδου Τσάμπιονς λιγκ σε καμία περίπτωση.

Ο στόχος είναι απλός

Είναι καλό ότι το αποψινό ματς γίνεται στο Κόζιτσε κι όχι στο καμίνι της Αθήνας. Ο ΠΑΟ πρέπει να είναι αμυντικά συμπαγής και οργανωμένος: αυτά του αρκούν πιστεύω για να επιστρέψει από το Κόζιτσε με ένα θετικό αποτέλεσμα. Πέρυσι ο Γιοβάνοβιτς είχε ως βασικό στόχο να παρουσιάσει μια ομάδα που να κάνει πρωταθλητισμό: είχε φανεί και στα δυο ματς με την Σλάβια Πράγας πως ναι μεν η πρόκριση ήταν στόχος, πλην όμως η αληθινή στόχευση ήταν το πρωτάθλημα στο οποίο ο ΠΑΟ έπρεπε να παρουσιαστεί αξιόμαχος. Φέτος ο Γιοβάνοβιτς ξέρει πως η πρόκριση επί της Ντνίπρο εξασφαλίζει στον ΠΑΟ παρουσία στην Ευρώπη μέχρι τον Δεκέμβριο και φέρνει και χρήματα στο ταμείο. Δεν νομίζω ότι έχει το παραμικρό δίλλημα απόψε: ίσως υπάρχει μια αλλαγή στην ενδεκάδα που ξεκίνησε στην πρόβα με την Ράγιο, ίσως ξεκινήσει ο Βαγιαννίδης που μου φάνηκε κεφάτος κόντρα στους Ισπανούς κυρίως επιθετικά, ίσως υπάρξει ένας μικρός προβληματισμός για το ποιος θα είναι φορ ανάμεσα στον Σπόραρ και τον Ιωαννίδη, που ξεπέρασε τα μικροπροβλήματα. Ο κόουτς είπε στην συνέντευξη Τύπου πως το ματς μπορεί να είναι το πρώτο της χρονιάς αλλά είναι συγχρόνως κι ένα από τα σημαντικότερα. Μια πρόκριση οδηγεί στην Ολιμπίκ Μαρσέιγ την οποία οι Πράσινοι μπορεί να αντιμετωπίσουν χωρίς άγχος με την συμμετοχή στο Γιουρόπα λιγκ εξασφαλισμένη. Το κίνητρο είναι μεγάλο. Θέλω να πιστεύω πως αρκεί.