Πρωτιά με απόφαση

Πρωτιά με απόφαση


Tα σημαντικότερα ματς της αγωνιστικής είναι στο πρόγραμμα σήμερα. Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ κι ο νικητής θα πλησιάσει την κορυφή – η τιμωρία του Ολυμπιακού από το πρωτοβάθμιο όργανο δημιούργησε νέα δεδομένα στη βαθμολογία. Ο Ολυμπιακός επίσης στοχεύει να περάσει από το Ηράκλειο όπου όμως πάει χωρίς τον Φορτούνη και τον Ροντινέι: το να κερδίσει ένας πολύ δυνατό εντός έδρας ΟΦΗ μοιάζει δύσκολο. Στο μεταξύ ο ΠΑΟ, χάρη στην δικαστική απόφαση για το ντέρμπι στρογγυλοκάθισε στην κορυφή.

Ενας ακόμα περίπατος

Ο ΠΑΟ διέλυσε στη Λεωφόρο τον συνήθως μαχητικό Πανσερραϊκό με 5-0, πράγμα καθόλου παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι ο ΠΑΟ στο ματς αυτό προηγήθηκε με 2-0 πριν το ματς φτάσει στο 10ο λεπτό. Ο Σπόραρ έκανε το 1-0 μετά από 45 δευτερόλεπτα κι ένα μπλέξιμο του τερματοφύλακα του Πανσεραϊκού Χοβάν με τον ακραίο μπακ Δεληγιαννίδη έφερε το 2-0 στην δεύτερη επίθεση του ΠΑΟ . Μολονότι ο Πανσερραϊκός στο πρώτο ημίχρονο είχε τρεις καλές ευκαιρίες με τον καλό αλλά εγωιστή φορ Αλεξιτς το ματς δεν αντέχει σε κριτική. Ο ΠΑΟ πέτυχε συνολικά πέντε γκολ (τα άλλα τρία τα σημείωσαν ο Σπόραρ με πέναλτι και δυο παίκτες που μπήκαν ως αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο, ο Τσέριν και ο Μαντσίνι), είχε τρία δοκάρια (τα δυο ο Βέρμπιτς στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου), είχε ευκαιρίες και στο δεύτερο ημίχρονο κατέβασε ταχύτητα και γιατί ο Πανσερραϊκός μετά την αποβολή του Ουεντραγκό στο 40΄έπαιζε με παίκτη λιγότερο και γιατί ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έβγαλε από το ματς τους Μλαντένοβιτς και Αράου που τσακώθηκαν σαν  τα κοκόρια για ένα χτύπημα φάουλ.

https://15minutes.gr/wp-content/uploads/2023/10/396549040_355932910262727_4986058584809349014_n-1.jpg

Το σωστό rotation

Ο ΠΑΟ εκτός από την πρωτιά έχει πλέον και την καλύτερη επίθεση κι έχει φορτώσει με πολλά γκολ σχεδόν όλες τις ομάδες που έχει αντιμετωπίσει και είναι στην βαθμολογία από την έκτη θέση και κάτω: την τύχη του Πανσερραϊκού είχαν μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα ο Βόλος, ο Ατρόμητος, ο Παναιτωλικός, ο Αστέρας Τρίπολης – οι δυο τελευταίοι σε ματς στο γήπεδό τους. Κι όμως ο ΠΑΟ που σπαραλιάζει όλες αυτές τις ομάδες με τις οποίες πέρυσι δυσκολευόταν, έχει μια μόνο νίκη σε ντέρμπι – αυτή με τον Ολυμπιακό στα χαρτιά, αν η απόφαση δεν αλλάξει στην Επιτροπή Εφέσεων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι μεγάλες σε σκορ νίκες έρχονται γιατί η ομάδα του Γιοβάνοβιτς έχει δυναμώσει σε σχέση με πέρυσι, αλλά και γιατί ο προπονητής του κάνει πραγματικό rotation, δηλαδή αλλάζει ενδεκάδες κατά βούληση κι όχι γιατί οι συνθήκες το επιβάλουν. Η διαφορά του rοtation του ΠΑΟ με αυτό των υπολοίπων είναι κυρίως αυτό: ο Αλμέιδα πολλές φορές αναγκάστηκε σε αλλαγές λόγω τραυματισμών, ο Λουτσέσκου υποχρεώθηκε να αλλάζει την ενδεκάδα του ΠΑΟΚ για να δώσει χρόνο συμμετοχής σε παίκτες που αποκτήθηκαν αργά (Ντεσπότοφ, Μεϊτέ, Οζντόεφ, Σαπάτα κτλ), ενώ ο Μαρτίνεθ είχε ως στόχο αρχικά να βρει την βασική ενδεκάδα του Ολυμπιακού και χρησιμοποιούσε διάφορους για να αποκτήσει γνώμη για τις ικανότητές τους. Ο Γιοβάνοβιτς μοιράζει το χρόνο συμμετοχής σε όλους ήδη από το περασμένο καλοκαίρι: χθες, σε σχέση με το ματς με την Ρεν, ξεκίνησαν ο Βέρμπιτς, ο Σπόραρ, ο Κώτσιρας, ο Βιλένα αλλά κανείς από αυτούς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αναπληρωματικός. Ολοι περιμένουν τον χρόνο συμμετοχής τους για να δείξουν τι μπορούν. Και τα ντέρμπι; Τα ντέρμπι είναι κάτι άλλο: σε αυτά χρειάζεται ένας αέρας υπεροχής που ο ΠΑΟ αναζητά ήδη από τα περασμένα play off. Ας μην ξεχνάμε ότι έχασε ένα πρωτάθλημα στην έδρα του.

https://i1.prth.gr/images/1168x656/files/2023-10-29/Aris.jpg

Ο Αρης αρχίζει να φαίνεται

Εύκολη σχετικά ήταν και η νίκη του Αρη επί του ΠΑΣ. Είναι η πρώτη φορά από την αρχή του πρωταθλήματος που ο Αρης κερδίζει δεύτερο ματς στη σειρα. Ο Ακης Μάντζιος σιγά σιγά βάζει την σφραγίδα του σε μια ομάδα που πριν τον ερχομό του ήταν δύσκολο να καταλάβεις ποια είναι η ποιότητα της. Πλέον ο Αρης αρχίζει να φαίνεται. Η άμυνά του είναι ο Μπράμπτς και ο Φαμπιάνο κι από όλους τους υπόλοιπους, παλιούς και νεοφερμένους, ένα προβάδισμα το έχει ο Φεράρι. Στη μεσαία γραμμή όλα γυρίζουν γύρω από τον Νταριντα που βρήκε στο πρόσωπο του Φερστράπε ένα χρήσιμο εργάτη. Στην επίθεση μόνη σταθερή αξία είναι ο Μορόν: ο Μάντζιος χρησιμοποιώντας τον νεαρό Παναγίδη ήθελε να δείξει πως όλες οι άλλες θέσεις είναι ανοιχτές για όποιον δουλεύει. Βέβαια ο Αρης ανέβηκε όταν βγήκε ο μικρός: ο Μενέντεθ που μπήκε στη θέση του σκόραρε το δεύτερο γκολ του Αρη μετά από ένα ριμπάουντ  κι αφού στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Σουλεϊμάνοφ με κεφαλιά είχε κάνει το 1-0 κι ο ΠΑΣ εξαιτίας της αποβολής του Τζίνο είχε μείνει με δέκα παίκτες. Η επιμονή του Αρη να παίζει με τον Φεράρι, μόνο και πολύ από τα αριστερά, έφερε την απλοποίηση του ματς. Και δίνει στον Μάντζιο για να παρουσιάσει κάτι ακόμα καλύτερο.           

https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2023/10/ATROMITOS-1-scaled.jpg

Πυρετός το σαββατόβραδο

Το βράδυ του Σαββάτου κέρδισαν ο Ατρόμητος τον Παναιτωλικό με 3-2 και ο Βόλος την Κηφισιά με 2-1. Το Σάββατο έγραφα πως και για τους δυο οι νίκες ήταν απαραίτητες και για αυτό το άγχος αποδείχτηκε μεγάλο. Και οι δυο ίδρωσαν για να τα καταφέρουν. Ο Βόλος ξεκίνησε άσχημα και τελείωσε το ματς με λίγο καρδιοχτύπι: δέχτηκε γκολ από την Κηφισιά μολονότι έπαιζε με παίκτη παραπάνω κι είχε προηγηθεί με 2-0 αποδίδοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο με τον Λούνα και τον Ντέλετις να βοηθάνε πολύ στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Ατρόμητος βρήκε το γκολ της νίκης στις καθυστερήσεις με τον Βέργο: για οκτώ ολόκληρα λεπτά στο VAR μάλλον έψαχναν κάτι για να μην μετρήσει το γκολ. Ο Ατρόμητος ενώ είχε ανατρέψει με δυο γκολ του Ρομπάιγ το εις βάρος του 0-1 δέχτηκε την ισοφάριση από γκολ του Λιάβα στο 83΄, στο μοναδικό σουτ στην εστία του Τσιντώτα που έκανε ο Παναιτωλικός. Ο Βόλος κι ο Ατρόμητος είναι οι δυο ομάδες που ξεκίνησαν χειρότερα από όλους στο πρωτάθλημα: το άγχος και των δυο οφείλεται στο ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουν τους στόχους τους. Το υλικό τους δεν είναι κακό, αλλά τόσο ο Βόλος όσο και ο Ατρόμητος δεν είχαν στο μυαλό τους την πιθανότητα ότι θα πρέπει να δώσουν μάχη για την παραμονή τους. Μέχρι να ξεφύγουν από τις τελευταίες θέσεις το μεγάλο τους πρόβλημα θα είναι αυτό το άγχος.

Η έκπληξη Λαμία

Τέλος η Λαμία έκανε την έκπληξη της ημέρας περνώντας με νίκη από την Τρίπολη. Το έκπληξη είναι αρκετά σχετικό όμως. Η ομάδα του Βόκολου ήταν πιο προσεχτική, φρόντισε αρχικά να εκμηδενίσει τους κινδύνους που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν οι κυνηγοί του Ράσταβατς και όσο ο χρόνος περνούσε φαινόταν ότι θα φτάσει στη νίκη καθώς είχε και καλύτερο πάγκο: από αυτόν ήρθαν στο ματς ο Τόσιτς, ο Ακούνια, ο Τζακόεφ – παίκτες που σε άλλες ομάδες θα ήταν βασικότατοι.  Μια συνεργασία του Τζακόεφ και του Τόσιτς στο 86΄έδωσε την δυνατότητα στον Τσιλούλη να κρίνει το ματς. Η Λαμία αν σήμερα τελείωνε το πρωτάθλημα θα ήταν στα play off. Κι ο Αστέρας πρέπει πλέον να κοιτάζει και τι γίνεται στις πλάτες του.