Που το πάνε οι Σαουδάραβες;

Που το πάνε οι Σαουδάραβες;


Στην Ισπανία η απόφαση του Καρίμ Μπενζεμά να δεχτεί την πρόταση των Σαουδαράβων αντιμετωπίστηκε με τρομερή έκπληξη. Η εντύπωση που υπήρχε ήταν ότι μετά την παρέμβαση του Κάρλο Αντσελότι που του ζήτησε προσωπικά να μείνει στην Βασίλισσα ο Γάλλος θα έλεγε τελικά όχι στα πετροδόλλαρα. Ο Μπενζεμά μπροστά στα 200 εκατ ευρώ το χρόνο που του πρόσφεραν έβαλε τελικά την υπογραφή του στο συμβόλαιο που του πρόσφερε η Αλ Ιτιχάντ με χαρά τεράστια. Και στην Ισπανία πλέον πιστεύουν πως το ναι στα χρήματα των  Σαουδαράβων θα πει και ο Μέσι.

Την απόφαση του Μπενζεμά να πει το ναι στους Σαουδάραβες την κατάλαβαν νομίζω καλύτερα από όλους οι πρώην συμπαίκτες του στην Μαδρίτη. Του χάρισαν την Κυριακή μια αποθέωση χωρίς προηγούμενο – δεν αποκλείω κάποιοι να του είπαν να πει στους Σαουδάραβες και μια καλή κουβέντα για αυτούς. Η Αλ Ιτιχάντ με την απόκτησή του απάντησε στην Αλ Νασρ, που τον περασμένο Δεκέμβριο απέκτησε τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Η ομάδα του Μπενζεμά είναι και πρωταθλήτρια Σαουδικής Αραβίας. Ο Γάλλος διάλεξε να πάει στους καλύτερους. Και δεν αποκλείεται αυτόν και τον Ρονάλντο να ακολουθήσει ο Μέσι. Τον Καντέ που επίσης θα πάει στην Αλ Ιτιχάντ ήδη τον περιμένουν.       

https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2022/12/SSS19575_1.jpg?resize=1920%2C1440

Οι Σαουδάραβες της Αλ Χιλάλ του δίνουν του Μέσι περισσότερα χρήματα από τους Αμερικανούς της Ιντερ Μαϊάμι, που για να τον δελεάσουν του προσφέρουν ένα ρόλο ατραξιόν του Μουντιάλ του 2024, που οι ΗΠΑ θα διοργανώσουν. Η Μπαρτσελόνα από την άλλη, όσο κι αν ο κόσμος της τον θέλει πίσω, έχει μεγάλα οικονομικά προβλήματα για να σηκώσει ο ισολογισμός της ένα συμβόλαιο τέτοια πολυτέλειας. Η Αλ Χιλάλ τελείωσε το πρωτάθλημα τρίτη αλλά τα χρήματα δεν της λείπουν. Ωστόσο στη Σαουδική Αραβία δεν είναι οι ομάδες που αποφασίζουν μόνες τους αυτές τις χωρίς προηγούμενο υπερβάσεις: χωρίς τις ευλογίες της βασιλικής οικογένειας και του ίδιου του κυβερνήτη Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ δεν θα γινόταν τίποτα.

Οι απαιτήσεις και η στρατηγική

Η απόκτηση του Ρονάλντο από την Αλ Νασρ αποδεικνύεται ότι ήταν στοχευμένη κι ας έχουν δείξει με δηλώσεις τους κάποιοι από τους Πρίγκιπες πως περίμεναν από τον Πορτογάλο πιο πολλά: οι απαιτήσεις είναι απαιτήσεις και η στρατηγική στρατηγική. Πριν από λίγο καιρό είχε δημοσιευτεί σε ιστότοπο που ασχολείται με την γεωπολιτική (www.geoeurope.org) ένα άρθρο του κ. Ανδρέα Καραντζή, που δεν ξέρω πόσο ασχολείται με το ποδόσφαιρο αλλά στο θέμα της απόκτησης του Ρονάλντο ήταν αναλυτικότατος. «Ο Ρονάλντο θα παίξει βασικό ρόλο στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030, το οποίο οι Σαουδάραβες θα ήθελαν να φέρουν στην Αραβία, για να επαναλάβουν την επιτυχία που είχε φέτος το μικρότερο Κατάρ. Αλλά για να εδραιωθεί η Μέση Ανατολή και ως αθλητικό brand name πρώτης γραμμής, είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί το μεγαλύτερο από όλα τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής: το Παλαιστινιακό ζήτημα» γράφει και συνεχίζει. «Η βούληση να οικοδομηθεί μια διέξοδος, υπάρχει όπως αποδεικνύεται από τις Συμφωνίες του Αβραάμ, που υπογράφηκαν το 2020, οι οποίες συνέβαλαν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μπαχρέιν, ενώ εκκρεμεί μόνο η υπογραφή του Ριάντ για να ολοκληρωθούν». Και προσθέτει: «ο Ρονάλντο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την ιδιότητα του σούπερ σταρ για να προωθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι μια εικασία, αλλά μια συγκεκριμένη ιδέα. Ο ισραηλινός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan 11 είπε ότι το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών θα ήθελε να επιλέξει τον Πορτογάλο για την επίτευξη ειρήνης με το Ριάντ. Το επαναλαμβάνει ο Αντέλ αλ Τζουμπέιρ ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ανακοίνωσε πρόσφατα στην Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή ότι «η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ είναι μόνο θέμα χρόνου».

Ο Καναρτζής υπογραμμίζει πως ο Ρονάλντο, έχει ήδη συνεργαστεί με το Ισραήλ. Το 2017, μια από τις πέντε Χρυσές Μπάλες του πουλήθηκε στον πλουσιότερο άνθρωπο του Ισραήλ, τον Ιντάν Όφερ σε μια φιλανθρωπική δημοπρασία για το ίδρυμα Make-A-Wish.

https://www.lifo.gr/sites/default/files/styles/lifo_lightbox_open/public/articles/2023-01-11/ronaldo%20-%20georgina.jpg?itok=9QVmWUaV

Στόχος το μουντιάλ

Όπως και να έχει είναι νομίζω φανερό πως όλες αυτές οι κινήσεις των Σαουδαράβων γίνονται με στόχο το Μουντιάλ του 2030. Αν του χρόνου αγωνίζονται στο Ριάντ ο Ρονάλντο, ο Μέσι κι ο Μπενζεμά αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα: ότι οι Σαουδάραβες βλέπουν στα σοβαρά ότι έχουν μεγάλες πιθανότητες να διοργανώσουν ένα παγκόσμιο κύπελλο. Δεν αγοράζουν μόνο σπουδαίες ποδοσφαιριστές. Οι Σαουδάραβες έχουν ήδη αποκτήσει την Νιουκάσλ ενώ φήμες λένε πως είναι έτοιμοι να μπουν και σε άλλες ευρωπαϊκές ομάδες. Και είναι θέμα χρόνου να φέρουν στην Σαουδική Αραβία και σπουδαίους παίκτες νεότερους από τον Ρονάλντο που είναι εκεί, τον Μπενζεμά που ταξιδεύει για το Ριάντ και τον Μέσι που απλά ζήτησε χρόνο για να το σκεφτεί. Γιατί θα το κάνουν; Γιατί είδαν τι έγινε με το Κατάρ και θέλουν να μην γίνουν στόχος της Δύσης όπως αυτό. Στην περίπτωση του μουντιάλ του Κατάρ συνέβη κάτι απλό: πρώτα οι Ευρωπαίοι πήραν τα χρήματα των Καταριανών για να τους δώσουν την διοργάνωση (αναφέρομαι στις αγορές ομάδων όπως η Παρί και η Σίτυ, αλλά και στις χορηγίες του Κατάρα σε μια σειρά από ομάδες όπως η Λίβερπουλ, η Ρόμα κτλ) και μετά άρχισαν να τους κατηγορούν γιατί απέκτησαν την δυνατότητα να διοργανώσουν ένα μουντιάλ χωρίς να έχουν ποδοσφαιρικές παραδόσεις! Οι Σαουδάραβες κάτι μου λέει πως πριν αναλάβουν την διοργάνωση του Μουντιάλ θα έχουν το ακριβότερο ίσως πρωτάθλημα του κόσμου – αυτό με τα πιο γνωστά αστέρια.

Η επιθετικότητα τους ήδη τρομάζει τους Ευρωπαίους. Η πιθανότητα να φύγουν για να πάνε στην Σαουδική Αραβία οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές δεν είναι λόγος για να πανηγυρίζουν οι ευρωπαϊκές ομάδες. Όμως και αυτές χρήματα δίνουν για να τους αποκτήσουν. Τι να πουν δηλαδή στους Μπενζεμά, και στους Καντέ; Ότι απαγορεύεται να πάνε στην Σαουδική Αραβία;        

Μας υπόσχονται πολλά

Για την συνδιοργανώση του μουντιάλ οι Σαουδάραβες θέλουν και την χώρα μας και την Αίγυπτο ως παρτενέρ. Καλά είναι ν’ αρχίσουμε το πράγμα να το παρακολουθούμε σοβαρά: ακόμα κι αν δεν καταφέρουν να πάρουν την διοργάνμωση του μουντιάλ του 2030 (η FIFA το έχει υποσχεθεί στην Ουρουγουάη και στην Αργεντινή για την επέτειο συμπλήρωσης εκατό χρόνων από το πρώτο) θα είναι σοβαροί διεκδικητές του μουντιάλ του 2024 ή του πρώτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Συλλόγων που ο Τζιάνι Ινφαντίνο πάντα ονειρεύεται.

Θυμίζω πως το Politico έχει γράψει πως στην πρόσκληση που έκαναν στην Ελλάδα για να πει το ναι και να συμμετάσχει μας υπόσχονται ακόμα και κατασκευές γηπέδων! Το όλο πράγμα θέλει προσοχή και διαπραγμάτευση. Οι Σαουδάραβες μοιάζουν να μας χρειάζονται όπως και την Αίγυπτο. Όχι δεν έχουν σκοπό να μας αγοράσουν – τουλάχιστον ακόμα. Για την ώρα προτιμούν τον Μπενζεμά και τον Μέσι…