Που θα κάτσει η μπίλια...

Που θα κάτσει η μπίλια...


Ενώ συμβαίνουν όσα συμβαίνουν ξεκίνησε και η προετοιμασία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού για τις υποχρεώσεις τους στην Ευρωλίγκα. Ο ΠΑΟ είναι σε μια διαδικασία χτισίματος από την αρχή και θα περιμένουμε τα επίσημα ματς για την αξιολόγησή του. Ο Ολυμπιακός έχει λιγότερες αλλαγές και οι συζητήσεις για αυτόν είναι πιο εύκολες. Στο φιλικό με την Αρμάνι Μιλάνου που γίνεται για το αντίο του Βασίλη Σπανούλη την Κυριακή δεν θα δούμε το πώς θα είναι ο Ολυμπιακός φέτος μετά την φυγή των Σλούκα και Βεζένκοφ. Από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει ο Μιλουτίνοφ και μάλλον και οι υπόλοιποι διεθνείς που αγωνίστηκαν στο μουντομπάσκετ, το ματς δεν προσφέρεται ούτε καν για κάποια πρώτα συμπεράσματα. Καθώς όμως οι διοργανώσεις αρχίζουν θα φουντώσει και η συζήτηση για το που είναι ο παίκτης που ο Ολυμπιακός ψάχνει από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου.

Περίληψη προηγουμένων

Μια πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Μπαρτζώκα έβαλε τέλος στην υποψία ότι ο Ολυμπιακός δεν θα πάρει κανένα παίκτη ακριβώς τη στιγμή που αυτή είχε αρχίσει να φουντώνει. «Θα πάρουμε ακόμα έναν παίκτη. Είμαστε μια ομάδα που τερμάτισε και πέρσι και πρόπερσι στην πρώτη και στην δεύτερη θέση της κανονικής διάρκειας στην Ευρωλίγκα. Το επίπεδό μας είναι πολύ υψηλό. Δεν μπορούμε να πάρουμε έναν παίκτη έτσι για να τον πάρουμε και να πούμε ότι πήραμε παίκτη. Πρέπει να πάρουμε έναν παίκτη ο οποίος θα μας κάνει καλύτερους» είπε μιλώντας σε ένα ραδιόφωνο στην Κύπρο λίγο πριν ο Ολυμπιακός ταξιδέψει στην Λευκωσία για να πάρει μέρος στο τουρνουά «Νεόφυτος Χανδριώτης».   

https://resources.sport-fm.gr/supersportFM/images/news/23/06/28/olympiakos_130437.jpg?w=880&f=bicubic

Φέτος το καλοκαίρι πολλά που έχουν ή δεν έχουν συμβεί στον Ολυμπιακό μοιάζουν λίγο παράδοξα - ειδικά για το θέμα του περίφημου ξένου παίκτη έχουν ακουστεί τόσα πολλά που τα πράγμα αρχίζει να θυμίζει την γνωστή ιστορία με τον πιτσιρικά που φώναζε ο λύκος έρχεται: κάποιος θα ρθει στο τέλος και δεν θα το πιστέψει κανείς. Η υποψία που γεννήθηκε πως τελικά δεν θα αποκτηθεί κάποιος οφείλεται φυσικά στο ότι φτάσαμε στον Σεπτέμβριο και μια συζήτηση που ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου όταν και έφυγε ο Σλούκας ακόμα συνεχίζεται. Θέλω να θυμίσω μερικά προηγούμενα και θα σας πω και τι πιστεύω πως συμβαίνει.

Εχουμε και λένε. Αρχικά ακούστηκε πως θα υπάρξει επιστροφή του Ντόρσεϊ, που μαζί με τον Μίροτιτς θα έκανε τον Ολυμπιακό ακόμα πιο δυνατό: ελπίζω να τα θυμόσαστε. Μετά πέρασαν από την επικαιρότητα ο Μίχαλιουκ, που μετά έγινε στόχος του ΠΑΟ, για λίγο ο Καλάθης, για τον οποίο υπήρξε διάψευση της ΚΑΕ, για πολύ ο Τζέιμς για τον οποίο γράφτηκαν αναλύσεις για το αν και πως θα ταιριάξει στον περίφημο μηχανισμό του Ολυμπιακού πριν καν αποκτηθεί. Υπήρξαν πάντα κάποιοι από το ΝΒΑ που απασχολούσαν σταθερά την επικαιρότητα (ο Κέντρικ Ναν είναι σαν να έχει παίξει στον Ολυμπιακό χρόνια…) και κάποιοι των οποίων τα ονόματα υπήρξαν φωτοβολίες: Τέρενς Ρος, Τζαβόντε Γκριν, Ιφε Λούντμπεργκ και συγνώμη αν ξεχνάω κανένα. Τελευταίος έφτασε ένα βήμα από το να αποκτηθεί ο Ιγκνας Μπραζντέκις. Το όνομα του μάλιστα άναψε φωτιές διότι πολλοί είπαν ότι η περίπτωσή του δεν έχει καμία σχέση με αυτές του Τζέιμς ή του Ναν – δεν παίζει ούτε όπως αυτοί, ούτε καν στην θέση τους.

 https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2023/06/james.jpg

Σίγουρα τον ήθελε

Επειδή ο υπερπληθωρισμός ειδήσεων κι αποκαλύψεων έχει μπερδέψει τους πάντες θα σας πω τι ξέρω και τι καταλαβαίνω. Το ενδιαφέρον για τον Ντόρσεϊ ήταν υπαρκτό διότι έχει ελληνικό διαβατήριο και από την ομάδα έχει περάσει πρόσφατα: δεν αγαπήθηκε τρομερά, αλλά πιστεύω ο Ολυμπιακός δεν θα ήταν αδιάφορος για αυτόν αν έμενε ελεύθερος. Το όνομα του Καλάθης εμφανίστηκε απλά γιατί είναι Ελληνας κι έψαχνε ομάδα. Για τον Μίχαλιουκ μια ερώτηση έγινε, αλλά ο όρος που βάζει ο παίκτης να φύγει αμέσως αν τον θέλει ομάδα από το ΝΒΑ, δεν θα μπορούσε να γίνει εύκολα δεκτός. Με τον Τζέιμς έγιναν σίγουρα συζητήσεις. Ο Ολυμπιακός (ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος μάλλον…) έμαθε ότι αν η Μονακό αποκτούσε τον Χίγκινς, ο Τζέιμς θα της περίσσευε και του είπε πως σε αυτή την περίπτωση θα ενδιαφερόταν κι ο Ολυμπιακός, αλλά ο Χίγκινς έχει πρόβλημα με τα πόδια του και χτύπησε κι ο Λόιντ. Τον ήθελε ο Μπαρτζώκας τον Τζέιμς; Δεν ξέρω, ξέρω όμως τι θα έκανε αν τον είχε: θα τον χρησιμοποιούσε όπως τον Σλούκα πέρυσι, δηλαδή ως ηγέτη του second unit – κι έχει ο Θεός. Για τον Ναν σίγουρα κάποιος φίλος του, του έχει πει να του ρίξει μια ματιά, αλλά δεν θυμάμαι πότε για τελευταία φορά ο Μπαρτζώκας πήρε παίκτη από το ΝΒΑ που δεν έχει παίξει στην Ευρώπη. Τον Μπραζντέκις από την άλλη σίγουρα αυτός τον ήθελε. Και γιατί αν κάτι του λείπει στα χαρτιά (κι όχι στο γήπεδο που είναι κάτι άλλο), είναι ένας παίκτης να μοιραστεί τη θέση 3 με τον Παπανικολάου – ο ΜακΚισικ και πέρυσι πιο πολύ «δυάρι» έπαιζε. 

 https://cdn.apexsports.gr/sites/3/2023/09/inbound4186796833516186254.jpg

Όχι απαραίτητα σκόρερ

Δείχνει κάποια σύγχυση όλο αυτό;  Δεν  το νομίζω – ίσα ίσα που δείχνει κάτι άλλο: ότι για τον προπονητή του Ολυμπιακού η ομάδα του είναι έτοιμη από την μέρα που αποκτήθηκαν ο Μιλουτίνοφ και ο Γκος. Αν έμενε ο Βεζένκοφ δεν θα ερχόταν ο Σίκμα – τον Σλούκα δεν τον ήθελε και για τη θέση του πήρε τον Γκος. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως ο Μπαρτζώκας δεν θέλει ένα παίκτη ακόμα: θέλει ένα επιπλέον παίκτη που θα τον προσθέσει σαν X factor σε μια ομάδα στο μυαλό του πλήρης. Θέλει ένα παίκτη που να έχει παίξει στην Ευρώπη και να έχει μια γρήγορη προσαρμογή ώστε να κάνει την ομάδα του λιγότερο προβλέψιμη και λιγότερο ευανάγνωστη: χωρίς αυτόν τον παίκτη ο Ολυμπιακός δεν είναι ημιτελής, είναι απλά πολύ δεδομένος. Σαν να τον έχεις δει ήδη.  

Γιατί αργεί ο κόουτς; Πρώτα από όλα γιατί έχει πάρει όλη την ευθύνη πάνω του - την ευθύνη της χρονιάς κι όχι απλά την ευθύνη της επιλογής ενός ακόμα παίκτη. Κι έπειτα συμβαίνει κάτι απλό: όταν ψάχνεις γενικά και όχι ειδικά, το ψάξιμο γίνεται πιο δύσκολο γιατί είναι σαν να ξέρεις τι θες, αλλά να μην ξέρεις που ακριβώς θα το βρεις. Ο Μπαρτζώκας δεν φαίνεται να ψάχνει τον σκόρερ που όλοι θέλουν (ακόμα κι ο έμπειρος Γουόκαπ αν θυμηθούμε τις δηλώσεις του), αλλά ψάχνει απλά ένα καλό παίκτη που να σουτάρει αξιοπρεπώς και να σκοράρει – το αν μπορεί να παίζει 2 ή 3 ή 3,5 τον ενδιαφέρει λιγότερο. Αυτό είπε και στις τελευταίες δηλώσεις του. «Δεν είναι πολλοί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ που μπορεί να κάνουν τον Ολυμπιακό καλύτερο. Στην Αμερική είναι ιδιόμορφη η κατάσταση.(…)  Και λόγω των χρημάτων που οι παίκτες κερδίζουν δεν είναι εύκολο να βρούμε παίκτη στο επίπεδό μας. Πάντως έχουμε στοχεύσει σε τρεις – τέσσερις περιπτώσεις, ελπίζουμε ότι κάποια από αυτές θα ολοκληρωθεί». Τρεις τέσσερις είπε. Όχι δυάρι, ούτε τριάρι, ούτε τίποτα. Τρεις τέσσερις κι άντε να δούμε που θα κάτσει η μπίλια.