Πως μπορεί ν' αρχίσει το πρωτάθλημα;

Πως μπορεί ν' αρχίσει το πρωτάθλημα;


Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Ας πούμε ότι κάποιες εφημερίδες και ιστοσελίδες αρχίζουν να δημοσιεύουν μια σειρά από φήμες που βασίζονται σε διαρροές από ανακριτικές αρχές σχετικά με μια τράπεζα. Γράφουν ότι έχουν γίνει προσαγωγές στελεχών της, ότι έχουν βρεθεί αποδείξεις πλαστογραφημένων ισολογισμών και ότι οι καταθέτες μπορεί να χάσουν τα χρήματα τους. Ας πούμε ότι ενώ η έρευνα τρέχει, για ευνόητους λόγους οι ανακριτές δεν μπορούν να δώσουν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα πριν υπάρξει πόρισμα. Υπάρχει περίπτωση, αν είχαν συμβεί όλα αυτά το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, να τα παρακολουθεί εξ αποστάσεως σαν να μην τρέχει τίποτα;

Ας κάνουμε μια δεύτερη υπόθεση εργασίας. Ας πούμε ότι εφημερίδες και ιστοσελίδες διακινούν φήμες ότι μια κορυφαία βιομηχανία τροφίμων τελεί υπό έλεγχο διότι υπάρχει υποψία ότι τα προϊόντα της περιέχουν επικίνδυνες για την δημόσια υγεία ουσίες. Ας δεχτούμε ότι και πάλι η έρευνα είναι απόρρητη – στο μέτρο που οι ερευνητές δεν μπορεί να επιβεβαιώσουν κάθε πληροφορία. Είναι όμως δυνατόν και σε αυτή την περίπτωση τα αρμόδια Υπουργεία να μην κάνουν το παραμικρό; Μπορεί να πετάνε αητό και να μην ενημερώσουν τουλάχιστον το καταναλωτικό κοινό να αποφύγει να αγοράζει τα συγκεκριμένα προϊόντα, πριν την πιστοποίηση της μη επικινδυνότητας τους;  

Νομίζω πως και στις δυο περιπτώσεις θα είχε γίνει χαμός! Στην πρώτη θα είχαν κινητοποιηθεί του κόσμου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, θα συνεδρίαζαν νύχτα μέρα στου Μαξίμου για το τι πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και θα εξέταζαν κάθε σενάριο λύσης. Στη δεύτερη ιστορία επίσης θα σήμανε συναγερμός στις Υγειονομικές Υπηρεσίες, θα είχαμε απόσυρση των προϊόντων από την αγορά, θα υπήρχε σαφέστατη πίεση οι έρευνες να τρέξουν ταχύτατα. Ολα αυτά θα ήταν πολύ σωστά. Διότι δεν επιτρέπεται σε μια κυβέρνηση ούτε να παίζει με τις καταθέσεις των πολιτών, ούτε πολύ περισσότερο με την δημόσια Υγεία. Ενώ στο ποδόσφαιρο πχ η κυβέρνηση και οι λειτουργοί της μπορούν να κάνουν την πλάκα τους!

https://www.karpetshow.gr/Media/Default/_Profiles/f8598bc5/2be37f9/%CE%A3%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CE%BA2.jpg?v=638110124797953373

Ερευνες και διαρροές

Εδώ και μέρες διακινείται μια ιστορία ερευνών που έχουν ξεκινήσει και αφορούν το περσινό πρωτάθλημα της Σουπερλιγκ2. Υποτίθεται ότι βρέθηκε και ξηλώνεται ένα κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού με τζίρους εκατομμυρίων και δράση σε πολλές χώρες. Λέγεται ότι 47 άτομα από το χώρο του ποδοσφαίρου έχουν ήδη δώσει καταθέσεις (παράγοντες, προπονητές ακόμα και ποδοσφαιριστές), κυκλοφορούν ονόματα εμπλεκόμενων ομάδων (όπως της Παναχαϊκής, του Ηρόδοτου και της Ιεράπετρας) και γίνεται λόγος για στοιχεία που έχουν προκύψει από τους γνωστούς φακέλους της Radar (που χρόνια τώρα έρχονται και καταλήγουν σε διάφορα αρχεία) αλλά και από συγκεκριμένες δράσεις της Europol. Κυκλοφορούν τρομερές ιστορίες για λογαριασμούς, συλλήψεις αλλοδαπών στο εξωτερικό που κουβαλούσαν τσάντες με μετρητά και συμμετοχή στην ιστορία αρκετών ομάδων – τόσων πολλών ώστε κορυφαίος δικαστικός έλεγε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας πως «αυτή τη στιγμή οι εμπλεκόμενες ομάδες είναι τόσες πολλές, ώστε δεν μπορεί να γίνει ούτε κλήρωση του πρωταθλήματος της Σουπερλίγκ2 καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να υποβιβαστούν τουλάχιστον δέκα».

Επιστολή καταγγελίας

Επειδή στο ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκουν εφαρμογή όλοι οι νόμοι του Μέρφι, μια νέα φημολογία ήρθε να δημιουργήσει νέα δεδομένα. Εγινε γνωστό ότι επιφανής ποδοσφαιρικός παράγοντας έστειλε επιστολή στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και καταγγέλλει πέντε παράγοντες της Σουπερλίγκα για στοιχηματισμός σε παιγνίδια των ομάδων τους: ένας μάλιστα φέρεται ότι έχει παίξει δυο φορές σημαντικά ποσά σε παιγνίδια που η ομάδα του έχασε  - σαν να το γνώριζε! Κι ενώ όλα αυτά κυκλοφορούν και μάλιστα «φωτογραφίζονται» και συγκεκριμένες ομάδες και συγκεκριμένοι παράγοντες, ουδείς από την κυβέρνηση μοιάζει να ενδιαφέρεται για το παραμικρό. Αμφιβάλω αν υπάρχει όχι σχέδιο αντιμετώπισης μιας πιθανής κρίσης, αλλά αν έστω έχει ενδιαφερθεί ο νέος Υπουργός Αθλητισμού να μάθει τι συμβαίνει! Κι αν για την επιστολή του παράγοντα στον Αρειο Πάγο κάποιος θα μπορούσε να πει ότι πρόκειται για καταγγελία που απηχεί προσωπικές απόψεις (που καλό πάντως θα ήταν να διερευνηθούν καθώς είναι επώνυμες), η έρευνα για το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής θυμίζω ότι αφορά ένα πρωτάθλημα στο οποίο παίρνουν μέρος ομάδες, που όχι μόνο πριμοδοτούνται από το Κράτος (έκαναν μάλιστα κι απεργία γιατί τους δώσανε λιγότερα από όσα υπολόγιζαν και υπήρχε και κόσμος που τους στήριξε…) αλλά τα παιγνίδια τους τα καλύπτει και η ΕΡΤ η οποία πληρώνει για αυτά! Αν αποδειχτεί ότι όντως υπάρχουν πάνω από δέκα ομάδες στο κύκλωμα θα έχουμε το πρώτο πρωτάθλημα με στημένα ματς που θα έχει μεταδοθεί από κρατική τηλεόραση!

Η αντίδραση της Λίγκας

Αντέδρασε μόνο η Σουπερλίγκα. Με ανακοίνωσή της και προσωπική δήλωση του προέδρου της κ. Μαρινάκη η λίγκα ζητά το αυτονόητο: ενημέρωση και διαφάνεια. «Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε μια αγωνιστική περίοδο μέσα σε κλίμα γενικευμένης καχυποψίας και σήψης. Το Ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να συνεχίσει να δηλητηριάζεται από παράνομες πρακτικές: είτε αυτές αφορούν την δραστηριότητα «παραγόντων» ή κακοποιών στοιχείων, είτε αφορούν κοινούς συκοφάντες και εκβιαστές που έχουν κάνει την διαβολή μέσο προσωπικής επιβίωσης. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπει κανείς ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πέρα από την κοινωνική του αξία έχει και μια σοβαρή οικονομική διάσταση: οι ΠΑΕ της Superleague 1 και της Suprelague 2 (όσες τουλάχιστον εξ αυτών είναι πραγματικές ανώνυμες εταιρείες….) είναι εταιρείες με σημαντικό κύκλο εργασιών που απασχολούν εκατοντάδες υπαλλήλους και εισφέρουν στην οικονομική ζωή της χώρας πολύ μεγάλα ποσά είτε άμεσα είτε έμμεσα. Η απόλυτη απαξίωση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου (…) έχει πολύ μεγάλες και πολυεπίπεδες προεκτάσεις και εξαπλώνεται σε όλες τις κατηγορίες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μαρινάκης στη δήλωσή του. Και ζητά από την Κυβέρνηση, τον Αναπληρωτή  Υπουργό Αθλητισμού και τις αρμόδιες αρχές,  «η έρευνα να φτάσει σε βάθος άμεσα και γρήγορα ώστε όσοι εμπλέκονται να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη» τονίζοντας πως παράλληλα, «πρέπει όλο το σχετικό υλικό που προκύπτει από τις έρευνες να διαβιβαστεί άμεσα και προς τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου καθώς πέρα από το ποινικό της σκέλος η υπόθεση αυτή μπορεί να έχει και σημαντικότατες πειθαρχικές διαστάσεις».

«Είναι αυτονόητο» καταλήγει ο πρόεδρος της Λίγκας «ότι θα πρέπει και οι ποδοσφαιρικές πειθαρχικές αρχές να επιληφθούν για να διακριβώσουν ποιες ευθύνες υπάρχουν και να επιβάλλουν τις δέουσες κυρώσεις». Ακούει κανείς; Μπορεί να φταίει η ζέστη, αλλά πολύ αμφιβάλω…

Μια απλή απορία

Για τα όσα λέγονται για την Σουπερλίγκ2 δεν εκπλήσσομαι – το χω ξαναγράψει. Όμως αυτό που ζούμε δεν είναι άλλη μια ιστορία υπερβολικών καταγγελιών αλλά μια ακόμα ιστορία κρατικής αδιαφορίας. Αν σκάνδαλο υπάρχει, σε μια κανονική χώρα, χωρίς διερεύνησή του, πόρισμα και ποινές, δεν θα έπρεπε καν να ξεκινήσει κανένα πρωτάθλημα από τη στιγμή μάλιστα που σε αυτό της Σουπερλίγκας μετέχουν κι ομάδες που ήρθαν από τη Σουπερλίγκ2. Αν όντως υπήρχαν δέκα ομάδες (και βάλε) στο περσινό πρωτάθλημα της Σουπέρλιγκ2 που έστηναν ματς, πως αυτό το πρωτάθλημα μπορεί να έχει κανονικούς πρωταθλητές; Δεν πρέπει να διερευνηθεί η συνολική του καθαρότητα; Τι ματς ήταν αυτά που στήθηκαν; Υπήρχαν ή όχι και βαθμολογικά κερδισμένοι; Αυτά είναι νομίζω απλές απορίες. Όπως απλή απορία είναι και το τι πρωτάθλημα μπορεί να γίνει, όταν πλανάται η υποψία πως υπάρχουν παράγοντες που στοιχηματίζουν σε ήττες των ομάδων τους – κι αυτή η απορία δεν έχει να κάνει με τη Σουπερλιγκ2 αλλά και με τη μεγάλη κατηγορία.