Σε ένα από τα πιο παράξενα, αν όχι και ανεξήγητα, παιγνίδια της ιστορίας του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο ΠΑΟ έχασε από τους Ρέιτζερς στην Γλασκόβη με 2-0 στην πρεμιέρα του στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ. Με βάση μια απλή πρώτη ανάγνωση ο ΠΑΟ ήταν εξαιρετικός στο πρώτο ημίχρονο στο Αϊμπροξ, όταν και του έλειψε μόνο το γκολ και κακός στο δεύτερο ημίχρονο όταν και κινδύνευσε να δεχτεί και περισσότερα γκολ και να δει τις ελπίδες του για πρόκριση (που τώρα είναι υπαρκτές) να ελαχιστοποιούνται. Οι ερωτήσεις είναι δυο. Η πρώτη το πως εξηγούνται αγωνιστικά όσα συνέβησαν. Η δεύτερη τι πρέπει να συμβεί ώστε ο ΠΑΟ να ανατρέψει αυτό το 2-0 σε λίγες μέρες στο ΟΑΚΑ.
Η αποβολή αλλά όχι μόνο
Η προφανής εξήγηση για το γιατί άλλαξε η εικόνα του ΠΑΟ στο δεύτερο ημίχρονο είναι η αποβολή του Βαγιαννίδη. Ο δεξιός μπακ του Ρουί Βιτόρια παίρνει δυο κίτρινες κάρτες που σηκώνουν συζήτηση, πλην όμως δεν είναι εντελώς αδικαιολόγητες. Την πρώτη την παίρνει πολύ νωρίς για θέατρο. Οσες φορές και να έχω δει την φάση βλέπω μια επαφή που ναι μεν δεν είναι αντικανονική (δεν υπάρχει δηλαδή πέναλτι) πλην όμως κατά κάποιο τρόπο δικαιολογεί την πτώση. Την δεύτερη κίτρινη την παίρνει προσπαθώντας να ανακόψει μια αντεπίθεση των γηπεδούχων, αμέσως μετά μάλιστα από την καλύτερη ευκαιρία που έχει δημιουργήσει ο ΠΑΟ στο δεύτερο ημίχρονο μετά από προσπάθεια του Κυριακόπουλου. Ο Βαγιαννίδης θέλει να κάνει ένα επαγγελματικό φάουλ – αλλά το πληρώνει ακριβά. Την φάση την κάνει χειρότερη το γεγονός ότι το φάουλ αυτό μοιάζει κομμάτι αχρείαστο: ο παίκτης του ΠΑΟ το κάνει και γιατί είναι εκνευρισμένος από το γκολ που έχουν πετύχει οι γηπεδούχοι λίγα λεπτά πριν όταν ο 19χρονος Κέρτις τον σημάδεψε και τον προσπέρασε. Στην πρώτη κίτρινη ο Βαγιαννίδης νομίζω πως πληρώνει το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί δυο πτώσεις παικτών του ΠΑΟ στην περιοχή – έχουν πέσει και ο Πελίστρι και ο Τζούρισιτς και ο Λιθουανός διαιτητής Ντονάτας Ρούμσας θέλει αυτό να σταματήσει. Στην δεύτερη φάση ο Ρούμσας αποφασίζει by the book. Την πληρώνει ο Βαγιαννίδης και μαζί του και ο ΠΑΟ. Ο οποίος όμως έχει δεχτεί το γκολ του 1-0 πριν την αποβολή του Ελληνα αμυντικού κι αυτό είναι μια λεπτομέρεια που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Όπως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την εμπλοκή του Βαγιαννίδη σε μια σειρά από μεταγραφικά σενάρια, που έχουν προκύψει και με ευθύνη των ανθρώπων του ΠΑΟ, που δημιουργούν την εντύπωση ότι μαδάνε την μαργαρίτα για να αποφασίσουν αν πρέπει ή όχι ο παίκτης να πωληθεί.
Αφήνοντας κατά μέρους τα προφανή υπάρχουν κάποιες επισημάνσεις που ενόψει και της ρεβάνς είναι καλό να γίνουν. Ο Παναθηναϊκός κάνει ένα εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο. Για δυο λόγους: ο πρώτος είναι η πολύ καλή ατομική απόδοση των παικτών του και ο δεύτερος η στρατηγική του.
Επιβράβευση και αδυναμία
Ο Ρουί Βιτόρια επιβράβευσε αυτούς οι οποίοι ήταν καλοί στην προετοιμασία. Προτίμησε από τον Τετέ τον Πελίστρι που στο πρώτο ημίχρονο ήταν ο καλύτερος του γηπέδου, αλλά και τον Πάλμερ Μπράουν αντί του Ινγκασον: στο καλό διάστημα του Παναθηναϊκού αυτός ήταν σχεδόν αλάνθαστος. Με πολύ καλούς και τους νεοφερμένους (Κυριακόπουλο, Τούμπα και κυρίως τον Τσιριβέγια) ο ΠΑΟ είχε τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού καθώς είχε δοκάρι με τον Πελίστρι και σπουδαίες ευκαιρίες με τον Τζούρισιτς και τον Πάλμερ Μπράουν κι όλα αυτά ενώ στους γηπεδούχους είχε αφήσει μια φάση όλη κι όλη: ένα σουτ του Ντανίλο που βρήκε τον Μαξίμοβιτς κι έφυγε κόρνερ.
Σε αυτά τα πρώτα ματς της σεζόν υπάρχει συχνά ένα θέμα: οι προπονητές δουλεύουν χωρίς δεδομένα – οι αντίπαλοι είναι συχνά γνωστοί άγνωστοι. Οι Ρέιτζερς είναι μια ολοκαίνουργια ομάδα, με νέο προπονητή και με διάθεση να αλλάξει νοοτροπία και να παίξει επιθετικότερα. Στο πρώτο ημίχρονο δημιουργικά περιμένει τα πάντα από τον Ράσκιν, που παίρνει και κίτρινη κάρτα γρήγορα. Η εμμονή των Σκοτσέζων να παίζουν κυρίως με αυτόν έχει ως αποτέλεσμα το ματς να γίνεται κυρίως στην μια πλευρά του γηπέδου: με τον Πελίστρι να παίρνει πολύ την μπάλα και να βρίσκει και χώρους ο ΠΑΟ χτυπά σε κάθε ευκαιρία από τα δεξιά καθώς χάρη και στο πολύ καλό παιγνίδι του Τσιριβέγια κερδίζει μπάλες και ευκαιρίες για αντεπιθέσεις. Αλλά δεν δημιουργεί φάσεις για τον φορ του – και γιατί ο Ιωαννίδης βγαίνει πολύ από την αντίπαλη περιοχή – κι αυτό είναι πάντα ένα ζήτημα καθώς και στις ευκαιρίες που φτιάχνει από στημένες φάσεις ο σπουδαίος τερματοφύλακας των γηπεδούχων Μπάντλαντ έχει απαντήσεις.
Η πάντα ενοχλητική απορία
Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ καλός στο πρώτο ημίχρονο αλλά κουβαλάει την απορία που συνοδεύει όλες τις ομάδες που παίζουν στην κόντρα: τι θα συμβεί αν ο αντίπαλος αυτή του την δυνατότητα την περιορίσει. Αν μια ομάδα κάνει κατοχή μπάλας, πιέζει, κλίνει τον αντίπαλο και τον πολιορκεί, ακόμα κι αν έχει χάσει ευκαιρίες για 45 λεπτά, μπορεί βάσιμα να πιστεύει πως χάρη στο παιγνίδι της θα φτιάξει κι άλλες. Μια ομάδα που ψάχνει αντεπιθέσεις, όσο καλή κι αν είναι, πρέπει να βάλει γκολ σε κάποια από αυτές, διότι αυτές οι αντεπιθέσεις δεν είναι δεδομένο πως θα γίνονται συνεχώς. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟ ξεκινά με μια ακόμα (το σουτ του Τζούρισιτς όμως είναι εύκολη υπόθεση) αλλά όταν για λίγο επιμηκύνεται για να πιέσει λίγο πιο ψηλά, οι γηπεδούχοι βρίσκουν το γκολ του 1-0 με τον Κέρτις που τρέχει τον Βαγιαννίδη ανενόχλητος. Μετά έρχεται η αποβολή, αλλά και ο τραυματισμός του Μπακασέτα και ο ΠΑΟ αλλάζει προς το χειρότερο.
Θεωρητικά και με δέκα ο Παναθηναϊκός μπορεί πάντα να κάνει το ίδιο ματς, δηλαδή να περιμένει και να χτυπήσει στην κόντρα τους γηπεδούχους που έχουν βγει και ψηλά για να εκμεταλλευτούν το αριθμητικό πλεονέκτημα. Πρακτικά, όμως, η απόφαση του Βιτόρια να μην βάλει τρίτο χαφ όταν βγήκε ο Μπακασέτας αδυνατίζει πολύ την μεσαία γραμμή: χάνονται ο Μαξίμοβιτς, ο Πελίστρι που δεν παίρνει πια την μπάλα, ο Τζούρισιτς, και τελικά και ο Τσιριβέγια που λείπει στη φάση του 2-0, που σημειώνει ο Γκασαμά στην πρώτη εφετινή συμμετοχή. Ο κόουτς των γηπεδούχων Ράσελ Μάρτιν έχοντας αναθαρρήσει βάζει δυο περσινούς βασικούς (τον Ντέσερς αντί του Ντανίλο και τον Ιγκαμάνε αντί του Ντάουελ) και μαζί τους τον σκόρερ Γκασαμά αντί του Κέτις ζητώντας τους να του δώσουν ένα καλό εικοσάλεπτο: και οι τρεις, όπως και ο Μπαϊράμι που είναι η τέταρτη αλλαγή λόγω τραυματισμών δεν μπορούν να βγάλουν ενενηντάλεπτο. Το γκολ του 2-0 έρχεται μετά από τις τρεις ταυτόχρονες αλλαγές. Όχι τυχαία. Οποιοι μπήκαν είναι καλύτεροι από όσους βγήκαν.
Κρατά την σιγουριά και τίποτα άλλο
Τι σημαίνουν όλα αυτά ενόψει της ρεβάνς; Πολλά. Ο ΠΑΟ πρέπει να κρατήσει την σιγουριά που αποκόμισε στο πρώτο ημίχρονο στο Αϊμπροξ, δηλαδή την σιγουριά ότι είναι πιο ποιοτική ομάδα. Αλλά για τη ρεβάνς έχει λίγα άλλα να κρατήσει. Θα χρειαστεί διαφορετική στρατηγική προσέγγιση: είναι δύσκολο να ανατρέψεις ένα 0-2 παίζοντας στην κόντρα. Θα πρέπει επίσης να δούμε και τι θα κάνουν οι Σκοτσέζοι: αν οι τέσσερις που χθες χρησιμοποιήθηκαν ως αλλαγές είναι σε μια εβδομάδα έτοιμοι μιλάμε για μια άλλη ομάδα – το καλό για τον ΠΑΟ είναι ότι ο Μάρτιν δεν αγαπάει το κατενάτσιο και οι Ρέιτζερς που αμυντικά φάνηκαν ευάλωτοι θα παίξουν για να σκοράρουν κι όχι για να σπεκουλάρουν παίζοντας με τα νεύρα του γηπεδούχου. Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να δείξει ότι δεν έχει και επιθετικό πρόβλημα. Κι έχω ήδη την απορία για το τι θα κάνει ο Βιτόρια. Θα στηρίξει την χθεσινή του επιθετική τριάδα που δεν βρήκε ένα γκολ που θα οριοθετούσε διαφορετικά το ματς παρότι αρκετά καλή ή θα την αλλάξει; Στην άμυνα μια τουλάχιστον αλλαγή είναι δεδομένη καθώς θα λείψει ο Βαγιαννίδης. Ισως υπάρξει και δεύτερη.
Όπως και να χει η ρεβάνς είναι ένα πρώτο μεγάλο τεστ για τον προπονητή του ΠΑΟ. Γύρισε από την Σκοτία με μια ήττα έχοντας την βεβαιότητα ότι η ομάδα του έκανε ένα σπουδαίο παιγνίδι – το είπε στις δηλώσεις του. Αυτό το παιγνίδι, όμως, θα πρέπει στην ρεβάνς να το αλλάξει: όταν πιστεύεις ότι όλα έγιναν σωστά κι αδικήθηκες από το αποτέλεσμα το πράγμα δεν είναι απλό…