Οι δύσκολες αποφάσεις

Οι δύσκολες αποφάσεις


Απόψε έχουμε τις ρεβάνς των παιγνιδιών του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ στο UEFA Conference League. Οι Ερυθρόλευκοι έχουν μπροστά τους μια δοκιμασία έχοντας να αντιμετωπίσουν την Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη. Ο ΠΑΟΚ περιμένει την Κλαμπ Μπριζ στην Τούμπα. Ο Ολυμπιακός ξεκινά με το αβαντάζ της νίκης του με 3-2 στο Καραϊσκάκη μια εβδομάδα πριν. Ο ΠΑΟΚ έχει ως αποστολή να ανατρέψει την ήττα του με 1-0 στο Βέλγιο. Τόσο το αποτέλεσμα όσο και η εικόνα των δυο ελληνικών ομάδων στα πρώτα ματς δημιούργησαν ένα πλήθος από συζητήσεις. Οι συζητήσεις είναι ωραίες αλλά αφορούν τους φίλους (ή τους εχθρούς…) των δυο ομάδων. Παίκτες και προπονητικά επιτελεία έχουν άλλου είδους δουλειά να κάνουν.

Αψογος για 60 λεπτά  

Ο Ντανιέλ Ποντένσε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην Πόλη παραδέχτηκε πως η δουλειά του Ολυμπιακού θα ήταν σαφώς πιο εύκολη αν είχε κρατήσει το υπέρ του 3-0, το σκορ με το οποίο στο Καραϊσκάκη προηγήθηκε κάνοντας για μια ώρα ένα άψογο παιγνίδι. Είναι απλό να πει κανείς ότι αυτά τα 60 λεπτά του πρώτου ματς είναι οδηγός για τον Ολυμπιακό, όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Το ματς δεν θα ξαναγίνει στο Καραϊσκάκη, οι ενδεκάδες των δυο ομάδων θα είναι υποχρεωτικά διαφορετικές (στον Ολυμπιακό πχ επιστρέφει ο Ποντένσε και θα λείψει ο τιμωρημένος Ρέτσος) και το σημαντικότερο στην ιστορία είναι ότι οι δυο ομάδες πλέον γνωρίζονται καλά. Είναι σχεδόν αδύνατο ό,τι έγινε στο πρώτο ματς να γίνει και στο δεύτερο. Ακόμα κι αν η βασική πρόθεση των δύο προπονητών είναι και πάλι η ίδια. Δηλαδή το πώς οι ομάδες τους θα σκοράρουν.  

Ο Ολυμπιακός προκρίνεται αν δεν δεχτεί γκολ, αλλά αυτό είναι εύκολο μόνο να το λες. Ο Ολυμπιακός δεν είναι μια ομάδα που μπορεί να βασιστεί στην άμυνά της: φέτος κράτησε το μηδέν και στα δυο ματς που έδωσε μόνο με την Φερενσβάρος, αλλά η Φενερμπαχτσέ είναι άλλου τύπου ομάδα από την πρωταθλήτρια Ουγγαρίας και το είδαμε και στο Καραϊσκάκη, όπου παρά το σε βάρος της 3-0 δεν απογοητεύτηκε. Εγινε μεγάλη συζήτηση για την στρατηγική, την αποτελεσματικότητα και την γενικότερα καλή απόδοση του Ολυμπιακού στο πρώτο ματς – πράγμα λογικό. Όμως καλό θα ήταν να έχει γίνει στο μεταξύ και λίγο μεγαλύτερη ανάλυση της Φενέρ γιατί αυτή ειδικά μπορεί στο γήπεδό της να επαναλάβει πολλά από τα καλά που έδειξε στο Καραϊσκάκη κι ας χτύπησαν στο μάτι τα προβλήματα της. Ο Ολυμπιακός θα ήθελε να ξαναδεί απόψε τα ελαττώματά της, αλλά πρώτα από όλα πρέπει να φροντίσει να της κάνει την ζωή δύσκολη. Κι αυτό θα το κάνει μόνο αν δείξει στο γήπεδο ότι έχει καταλάβει καλά τι είδους ομάδα έχει απέναντί του.

Κατοχή

Το πρώτο ματς είχε να κάνει πολύ με την Φενέρ και τον τρόπο που διάλεξε να αντιμετωπίσει την ελληνική ομάδα. Οι Τούρκοι φάνηκε από την αρχή πως ήθελαν να κερδίσουν: μέχρι ο Φορτούνης να κάνει το 1-0 από το κλέψιμο του Μασούρα, πίεζαν κάνοντας τρεις επικίνδυνες επισκέψεις στην περιοχή του Τζολάκη. Τελείωσαν επίσης καλά το ματς, ψάχνοντας την ισοφάριση, παρόλο που ο Ολυμπιακός στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου είχε μετατρέψει την άμυνα τους σε σάκο του μποξ. Το γιατί συνέβησαν όλα αυτά είναι σχετικά απλό: ως ομάδα μονάδων η Φενέρ αγαπά να κρατάει την μπάλα – για την ακρίβεια οι μονάδες της μοιάζουν να παίζουν μόνο με την μπάλα στα πόδια. Ο Ολυμπιακός πιέζοντας μέσους και αμυντικούς έκλεβε την μπάλα και χτυπούσε στις αντεπιθέσεις, αλλά αυτό γινόταν όσο οι παίκτες του είχαν την πρέπουσα ενέργεια. Σταμάτησε να γίνεται μετά το 60΄. Σαφώς και το πέναλτι με το οποίο οι Τούρκοι μείωσαν έπαιξε το ρόλο του, πλην όμως ο βασικός λόγος που άλλαξε το ματς στο Καραϊσκάκη είναι ότι η Φενέρ μετά την πρώτη ώρα κέρδισε μέτρα στο γήπεδο. Οι Τάντιτς, Τζέκο, Φρεντ, Καχβετσί, Σάμιουελ (αλλά και ο Μπατσουαγί, ο Ισμαηλ, που μπορεί να ρθουν από τον πάγκο) είναι παίκτες που όσο πιο πολύ κρατάνε την μπάλα τόσο πιο επικίνδυνοι γίνονται. Ο Ολυμπιακός πρέπει να εστιάσει στο πως αυτοί θα παίξουν λιγότερο. Φάσεις για να απειλήσει θα έχει στην διάθεσή του γιατί η Φενέρ παίζει με σκοπό να κερδίσει όχι κρατώντας το μηδέν, αλλά βάζοντας ένα γκολ παραπάνω. 

Η ερώτηση απόψε είναι πως ο Μεντιλίμπαρ θα περιορίσει περισσότερο από όσο στο πρώτο ματς το χρονικό διάστημα που οι Τούρκοι θα κρατήσουν τη μπάλα: το καλό φίλτρο μπορεί να δώσει την πρόκριση στον Ολυμπιακό. Ισως ο Μελντιλίμπαρ απόψε χρειαστεί κάποιο μέσο παραπάνω. Αλλά η σύσταση της ενδεκάδας δεν είναι απλή. Αν πχ παίξει 4-3-3 με Τσικίνιο, Εσε, Ορτα, από τους πέντε διαθέσιμους για την επίθεση (Ποντένσε, Φορτούνη, Μασούρα, Γιόβετιτς, Ελ Καμπί) χωράνε μόνο τρεις. Αν αφήσει πάλι έξω τον Ορτα κερδίζει ένα παίκτη μπροστά, αλλά δεν ξέρω αν είναι καλή ιδέα να παίξεις με τέσσερις κυνηγούς εκεί. Όταν ο Ολυμπιακός κέρδισε την Φενέρ τέσσερα χρόνια πριν εκεί, την διαφορά εκείνο το βράδυ την έκαναν οι αντεπιθέσεις του Μασούρα και του Τικίνιο. Κι όσο κι αν η Φενέρ είχε τότε άλλο προπονητή, η λογική της είναι πάντα ίδια.   

Απουσίες και παρουσίες

Κι ο ΠΑΟΚ δεν έχει εύκολη αποστολή φυσικά. Η Κλαμπ Μπριζ έχει δεδομένες απουσίες. Τρεις παίκτες της που αγωνίστηκαν στο Βέλγιο (ο σκόρερ της Τιάγκο, ο αριστερός μπακ Ντε Κάιπερ και ο στόπερ Μέχελε) δεν θα αγωνιστούν και υπάρχουν άλλοι τρεις (ο τερματοφύλακας Μινιολέ και οι Σκανδιναβοί μέσοι Σκοβ Ολσεν και Ζινγκερνάγκελ) που προέρχονται από τραυματισμούς και είναι εξαιρετικά αμφίβολοι. Αλλά όταν μια ομάδα θέλει να ανατρέψει το σε βάρος της σκορ, όπως απόψε ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται να κοιτάζει τι θα κάνουν οι άλλοι, αλλά τι θα κάνει αυτός. Ετσι ο ΠΑΟΚ ανέτρεψε το σε βάρος του 2-0 στο ματς με την Ντινάμο Ζάγκρεπ: μάλιστα είχε δεχτεί στην Τούμπα και γκολ από τους Κροάτες αλλά αυτό δεν τον απέτρεψε από το να φτάσει στο 5-1 και να προκριθεί. Με αυτή την νοοτροπία πρέπει να παίξει κι απόψε: θέλει νίκη με δυο γκολ διαφορά. Πρόκριση δίνει και το 3-1 και το 4-2 – δεν περνά μόνο αν κερδίσει με 2-0. Κι αν το ματς οδηγηθεί στην παράταση πάλι στα υπέρ του είναι το πράγμα: με τόσες απουσίες ο πάγκος των Βέλγων θα είναι - αν μη τι άλλο - μικρός.

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου δεν άνοιξε χθες τα χαρτιά του. Εχει κάμποσους προβληματισμούς και λογικά: ο ΠΑΟΚ έχασε με το ανατρέψιμο 1-0 στο Βέλγιο πλην όμως δεν είχε την καλύτερη απόδοση. Ο Ρουμάνος ξέρει καλά πως χωρίς την καλύτερη απόδοση ο ΠΑΟΚ θα δυσκολευτεί: παίζοντας όπως ξέρει μπορεί να περάσει κι εύκολα. Τα διλήμματα του δεν αφορούν την Κλαμπ Μπριζ, αλλά την δική του ομάδα. Μια θέση διεκδικούν ο Βιερίνια και ο Οττο, μια ο Σβαπ και ο Οζντόεφ αλλά σίγουρα ο βασικός προβληματισμός αφορά την τετράδα της επίθεσης όπου μόνο ο Τάισον είναι βέβαιος. Εγώ λέω ότι θα δούμε δίπλα στον Βραζιλιάνο τους Ζίφκοβιτς, Μπράντον Τόμας και Μουργκ.

Οι αποφάσεις του Ρσβάν θα κρίνουν πολλά. Όπως και του Μεντλίμπαρ που μίλησε χθες πιο πολύ για νίκη, παρά για πρόκριση. Ξέρει νομίζω πως χωρίς νίκη η πρόκριση είναι δύσκολη. Ο ΠΑΟΚ κι ο Ολυμπιακός είναι για διαφορετικούς λόγους υποχρεωμένοι να παίξουν για να κερδίσουν. Ακούγεται απλό, αλλά είναι αληθινά δύσκολο. Από την άλλη αν τα καταφέρουν ο ενθουσιασμός τους θα τους γεμίσει μια πρωτόγνωρη δύναμή για την συνέχεια…