Ο παραλογισμός του νόμου

Ο παραλογισμός του νόμου


Ο ΠΑΟΚ έχει ένα κακό φεγγάρι. Μετά τα τρία ντέρμπι στην Τούμπα που δεν πήγαν όπως τα ήθελε και μετά από τον πικρό αποκλεισμό στο κύπελλο από τον ΠΑΟ σε ένα ματς που ήταν καλύτερος, έγινε η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στην οποία επιβλήθηκε τιμωρία έδρας με βάση το νέο αθλητικό νόμο και την ανάδειξη της ΔΕΑΒ σε κυρίαρχο όργανο ελέγχου των συνθηκών διεξαγωγής των αγώνων σε όλα τα αθλήματα.

Η πρώτη ομάδα στην οποία επιβλήθηκε τιμωρία έδρας από την ΔΕΑΒ ήταν η ΑΕΚ στο μπάσκετ γιατί στο ματς με τον ΠΑΟ στο πρωτάθλημα έπεσαν τρία μπουκάλια και διακόπηκε το ματς. Στον ΠΑΟΚ η ποινή έπεσε για ρίψη κροτίδας. Ο ΠΑΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας. Οι υπόλοιπες ΠΑΕ παρακολουθούν αμήχανες. Δεν καταλαβαίνουν ότι αν δεν αντιδράσουν θα βρουν σύντομα κι αυτές το μπελά τους. Τουλάχιστον όσες έχουν κάποιο κόσμο που πάει ακόμα στο γήπεδο. Στην προκειμένη περίπτωση η ποινή δεν είναι εκτός νόμου. Ο νόμος είναι εκτός λογικής.

Ας δούμε τι έγινε, τι συμβαίνει και γιατί υπάρχει παραλογισμός στο μέτρο.     

https://tvxs.gr/sites/default/files/article/2020/31/322266-5033186_1.jpg

Αργησε, αλλά…

Η απόφαση τιμωρίας της Τούμπας δεν ήταν εύκολη και το καταλαβαίνεις από το πόσο άργησε. Η ΔΕΑΒ επέβαλε την σχετική τιμωρία, (την πρώτη ποδοσφαιρικής ομάδας), τέσσερις μέρες μετά το ματς του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, όταν και υπήρξε η ρίψη. Η πρώτη απόφαση ποινής που επέβαλε η ΔΕΑΒ, εφαρμόζοντας τον νέο νόμο, αυτή στην ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ, είχε βγει μετά από 48 ώρες. Για να τιμωρηθεί η Τούμπα χρειάστηκαν τέσσερις μέρες. Αλλά όπως είναι γραμμένος ο νόμος, που έχει περάσει από την Βουλή πρόσφατα ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Βρούτσης η τιμωρία είναι αυτόματη. Δεν υπάρχει όπως παλιά παραπομπή στον αθλητικό δικαστή. Τα σχετικά εδάφια είναι σαφέστατα. «Σε περιπτώσεις ρίψης εντός του αγωνιστικού χώρου ή των αποδυτηρίων ή σε κερκίδα αθλητικής εγκατάστασης, αντικειμένου πρόσφορου να προκαλέσει σωματική βλάβη προσώπου και ιδίως πυρσού, φωτοβολίδας, κροτίδας, βεγγαλικού, πυροτεχνήματος, καπνογόνου και οποιασδήποτε γενικώς εύφλεκτης ύλης, στο αθλητικό σωματείο, το Τ.Α.Α. ή την Α.Α.Ε. που αγωνίζεται ως γηπεδούχος, επιβάλλεται το διοικητικό μέτρο της διεξαγωγής μίας (1) αθλητικής συνάντησης χωρίς την παρουσία θεατών» αναφέρεται ρητά στην παράγραφο 1 του άρθρο 9 και στην παράγραφο 6 προσδιορίζεται και η έννοια του αγωνιστικού χώρου. «Για την εφαρμογή του παρόντος, ως «αγωνιστικός χώρος» νοείται ο χώρος που περικλείεται από τις εξέδρες ή την εσωτερική περίφραξη της αθλητικής εγκατάστασης, ο οποίος περιλαμβάνει τον κυρίως αγωνιστικό χώρο, την περιμετρική αυτού έκταση, τις τεχνικές περιοχές με τους πάγκους των αναπληρωματικών και των αξιωματούχων του αγώνα που διαθέτουν πρόσβαση στον χώρο των αποδυτηρίων».  Είναι σαφές ότι αν πέσει κροτίδα (οπουδήποτε) το γήπεδο κλείνει.

Νόμος υπάρχει, αλλά τι νόμος

Πάμε παρακάτω. Ομολογώ ότι δεν περίμενα την τιμωρία της Τούμπας μολονότι όπως προβλέπει ο νόμος αυτή είναι αυτόματη καθώς η ΔΕΑΒ έχει την δυνατότητα απόφασης εντός τριών ημερών. Από την στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ έκανε γνωστό με επίσημη ανακοίνωση πως ο 23χρονος που συνελήφθη χάρη στις κάμερες του γηπέδου έριξε την κροτίδα αποδείχτηκε αδύνατο να γίνει «κωλοτούμπα». Ο ΠΑΟΚ στην ανακοίνωσή του τα βάζει με τον παρατηρητή της ΔΕΑΒ που κατέγραψε το περιστατικό και τον κατηγορεί ότι το έκανε γιατί είναι οπαδός του Παναθηναϊκού. Την ζημιά όμως στον ΠΑΟΚ την έκανε η ανακοίνωση της αστυνομίας. Κι εδώ ο νόμος είναι σαφής: αν υπάρχει ανακοίνωση σύλληψης υπόπτου από την αστυνομία και περιγραφή του περιστατικού δεν γλυτώνεις. Για την ακρίβεια δεν γλυτώνεις ούτε κι αν δεν υπάρξει ανακοίνωση της αστυνομίας! Ο νόμος είναι σαφής: «Η πράξη (σ.σ δηλαδή η τιμωρία) της ΔΕΑΒ στηρίζεται ιδίως, α) στο οπτικοακουστικό υλικό το οποίο τίθεται στη διάθεση της ΔΕΑΒ μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας (σ.σ των καμερών) ή με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο και τρόπο, β) στο φύλλο αγώνα της αθλητικής συνάντησης, γ) στην έκθεση της αστυνομικής αρχής, και δ) στις εκθέσεις των παρατηρητών της ΔΕΑΒ και της κατά περίπτωση διοργανώτριας αρχής». Η αναφορά «σε πρόσφορο μέσο και τρόπο» σημαίνει πως μια ομάδα μπορεί να τιμωρηθεί ακόμα και με βάση δημοσιεύματα ή φωτογραφίες. Ο ΠΑΟΚ δικαίως (με βάση το νόμο τιμωρήθηκε). Αλλά υπάρχει ένας διπλός παραλογισμός σε αυτή την ιστορία. Πρώτον η ευθύνη των ελέγχων για το ποιος θα μπει στο γήπεδο είναι της αστυνομίας και όχι των ΠΑΕ που τιμωρούνται. Καμία ΠΑΕ δεν μπορεί να ελέγξει το σύνολο των οπαδών που μπαίνουν στο γήπεδο. Κι επειδή ο νόμος είναι όντως αυστηρός οι ΠΑΕ πληρώνουν αυστηρά αδικήματα που δεν είναι δικά τους στο όνομα μιας ευθύνης που δεν τους ανήκει, ούτε καν γενικότερα. Δεύτερον δεν μπορεί να υπάρχει αυτόματη ποινή – δεν είναι παράβαση που διαπιστώνει η Τροχαία. Πρέπει οτιδήποτε να κρίνεται – αυτό είναι βασική αρχή της δικαιοσύνης. Και πρέπει πάντα να υπάρχει και διαβάθμιση ποινής ανάλογα με τα περιστατικά. Αν οι ομάδες τιμωρούνται πρέπει να τιμωρούνται δίκαια. Όχι να τιμωρούνται για να τιμωρούνται. Διότι αυτό απλά θα μεγαλώσει την ένταση.  

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2019/12/super-league1-3.jpg

Η έλλειψη συνεργασίας

Η ανικανότητα της ΕΠΟ και της Σουπερλίγκας να μπλοκάρουν το σχετικό νομοθέτημα, που επιτρέπει σε μια κρατική υπηρεσία να παρεμβαίνει στο αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου, όπως γίνεται με την ΔΕΑΒ υπήρξε εντυπωσιακή.  Στην διάρκεια της συζήτησης του αθλητικού νόμου στη Βουλή ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Τάκης Μπαλτάκος είχε τονίσει πως μια τέτοια παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να επιτραπεί από την FIFA: δεν τόλμησε όμως να ζητήσει την βοήθεια της. Το γιατί εξηγείται. Αν το έκανε και προκαλούσε τιμωρία της χώρας ο Μητσοτάκης μπορεί να ξήλωνε την διοίκηση της ομοσπονδίας. Μπορεί ωστόσο να μην το έκανε και γιατί η ΕΠΟ και η κυβέρνηση έχουν κάποιο κοινό φίλο που φροντίζει να μην τσακωθούνε: τα χρήματα για τα φωτοβολταϊκά που πήραν οι Ενώσεις απέδωσαν, αλλά το μπλέξιμο των ομάδων είναι τεράστιο. Δεν έκανε τίποτα και η Λίγκα. Γιατί; Γιατί οι ομάδες της Σουπερλίγκ πήραν πριν λίγες μέρες τα χρήματα π[ου περίμεναν από το Κράτος – περίπου 1, 5 εκατ ευρώ η κάθε μια – και τα πήραν στη ζούλα, χωρίς δηλαδή να υπάρξουν ευχαριστώ και ανακοινώσεις, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων: η κυβέρνηση ήθελε να περάσει στο ντούκου ότι έδωσε στις ΠΑΕ πάνω από 20 εκατ ευρώ και τα κατάφερε. Αλλά όσο παραμένουν διασπασμένες αυτά τα λεφτά που πήραν θα τα χάσουν από τις τιμωρίες έδρας που κοντόφθαλμα νομίζουν πως αφορούν μόνο τους άλλους.  

https://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/76cb95bb-3f77-408d-b549-76ea4436ba83.jpg

Τι άνθρωπος είναι αυτός;

Ο ΠΑΟΚ λέει πως θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια. Μπορεί να το κάνει αλλά δεν θα γλυτώσει την τιμωρία. Ούτε κι άλλος κανείς. Πρόκειται για τιμωρία που οφείλεται  στην απόλυτη έλλειψη σύμπλευσης των ΠΑΕ, που οι μάχες με την κυβέρνηση απαιτούν. Θα μπορούσα να πω «καλά να πάθουν», αλλά το άδειο γήπεδο είναι μια κανονική αθλιότητα…

Στην ιστορία υπάρχει και ένα πρωταγωνιστής που την καθιστά εξωφρενική: ο 23χρονος που πέταξε τις κροτίδες. Μιλάμε για κάποιον που κανονικά πρέπει να έχει γυρίσει από φαντάρος. Πως είναι δυνατόν να μην έχει καταλάβει γιατί κλείσανε τα γήπεδα; Πως γίνεται να μην έχει ακούσει πως η ομάδα του κινδυνεύει με τιμωρία αν πετάξει κροτίδες; Πως γίνεται να μην ξέρει ότι υπάρχουν κάμερες; Πως γίνεται να ρισκάρει έξι μήνες φυλακή για μια τέτοια σαχλαμάρα; Που ζει αυτός ο τύπος και πως περνάει τη μέρα του; Δεν είναι οπαδός: είναι θέμα για ντοκιμαντέρ. Η για να ασχοληθεί μαζί του το τμήμα ψυχιατρικής του Χάρβαρντ…