Μια μεγάλη ευκαιρία

Μια μεγάλη ευκαιρία


O τρόπος που το BBC παρουσίασε το αποψινό ματς του ΠΑΟ με τους Γκλάσκοου Ρέιτζερς δείχνει ότι έχει σε μεγάλη εκτίμηση την ελληνική ομάδα. Χαρακτήρισε τον Παναθηναϊκό «τον χειρότερο δυνατό αντίπαλο» που θα μπορούσε να βρει η δευτεραθλήτρια Σκοτίας στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς λιγκ και πρόβλεψε πως για τον νέο προπονητή της ομάδας της Γλασκόβης, τον Ράσελ Μάρτιν, το μονοπάτι πρόκρισης είναι δύσβατο. Συγχρόνως όμως από την παρουσίαση του παιγνιδιού φάνηκε πως υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για το «εάν είναι οι Ρέιντζερς έτοιμοι γι’ αυτό το γεμάτο αβεβαιότητες ταξίδι», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε. Πριν το ματς ο ΠΑΟ μοιάζει σε καλύτερη κατάσταση από την αντίπαλό του. Γιατί δεν έχει αλλάξει πολύ.

https://www.gazzetta.gr/sites/default/files/styles/article_main_image_1200_16_9/public/2024-11/rangers.webp?itok=10meXhV0

Σπουδαία πράγματα στην Ευρώπη

Εβλεπα τα περσινά αποτελέσματα της σκωτσέζικης ομάδας στην Ευρώπη: είναι πολύ καλά – σχεδόν σπουδαία. Μια εικόνα της είχαμε και στο ματς που είχαν δώσει με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη στην League Phase του Γιουρόπα λιγκ. Hταν μια χαρά ομάδα. Οι Ρέιτζερς δεν είχαν δώσει στον Ολυμπιακό χώρους για να βγάλει αντεπιθέσεις. Είχαν κλείσει σωστά τους χώρους στην μεσαία γραμμή. Δεν είχαν πρόβλημα με την πίεσή της ελληνικής ομάδας την οποία ειδικά στο πρώτο ημίχρονο την είχαν απονευρώσει. Ηταν πολύ διαβασμένοι και χτυπούσαν από την πλευρά του Αποσταλόπουλου – ο Τζολάκης είχε κρατήσει με μια μεγάλη εμφάνιση το μηδέν στο πρώτο ημίχρονο. Κι όταν όμως ο Μεντιλίμπαρ με τον Βέλντε αντί του Αποστολόπουλου και τον  Κοστίνια αριστερό μπακ άλλαξε την εικόνα του Ολυμπιακού στην επανάληψη κι αυτός  προηγήθηκε με γκολ του ΕλΚαμπί, οι Σκοτσέζοι είχαν απάντηση. Ο Ντέσερς ισοφάρισε γρήγορα εκθέτοντας την άμυνα του Ολυμπιακού: ο Ριμπάλτα πρέπει να τον είχε σταμπάρει ως καλή λύση για την επίθεση της ΑΕΚ κι από εκείνο το ματς. Το τελικό 1-1 εκείνο το βράδυ φάνηκε να ευχαριστεί τους Σκοτσέζους. Εκαναν άλλωστε ένα σπουδαίο Γιουρόπα λιγκ μετά το σοκ του καλοκαιρινού αποκλεισμού στο Τσάμπιονς λιγκ από την Ντινάμο Κιέβου. Στην League Phase κέρδισαν εκτός έδρας την Μάλμε, την Νις και την Ουνιόν Σελουάζ, έχασαν στο Ολντ Τράφορντ 2-1 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με ένα γκολ του Φερνάντεζ στις καθυστερήσεις, διέλυσαν στο Αϊμπροξ την Στεάουα με 4-0 κι έφεραν ισοπαλία (1-1) με την Τότεναμ: μόνη τους βαριά ήττα από την πολύ δυνατή πέρσι Λιόν. Ολοκλήρωσαν στην πρώτη οκτάδα. Στους 16 απέκλεισαν την Φενερμπατσέ του Μουρίνιο κερδίζοντας την στην Πόλη και τελικά αποκλείστηκαν από την Ατλέτικ Μπιλμπάο. Αλλά η σεζόν κρίθηκε αποτυχημένη γιατί η Σέλτικ στην Σκοτία τους έκανε πλάκα.

Ο πρωταθλητισμός είναι που μετράει

Η εφετινή ιστορία των Ρέιτζερς έχει ενδιαφέρον γιατί δείχνει κάτι: για τις ομάδες που είναι συνηθισμένες να κάνουν πρωταθλητισμό αυτό που μετρά είναι πρώτα από όλα ο πρωταθλητισμός. Όλα τα υπόλοιπα έπονται. Οι Ρέιτζερς είχαν πέρυσι μια αρκετά καλή χρονιά στην Ευρώπη αλλά αυτό δεν τους έφτανε: στο πρωτάθλημα έβλεπαν την πλάτη της Σέλτικ από την πρώτη κιόλας αγωνιστική. Τερμάτισαν 17 ολόκληρους βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια η οποία μάλιστα είχε κι αυτή ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και μάλιστα στο πιο απαιτητικό Τσάμπιονς λιγκ. Οι Ρέιτζερς έχασαν και το Λιγκ καπ και δεν τα πήγαν καλά και στο κύπελλο – δεν έφτασαν καν στον ημιτελικό. Μια ακόμα χρονιά σαν την περσινή οι οπαδοί φάνηκαν να μην την αντέχουν: η τεράστια γκρίνια έφερε όχι μόνο την αλλαγή του προπονητή (ο Κλεμέν και το σφικτό του ποδόσφαιρο δεν άρεσε ποτέ κι έφυγε μετά από δυο χρόνια), αλλά και αλλαγή διοίκησης. Σήμερα οι Ρέιτζερς ξεκινούν ένα νέο κύκλο.

 https://pelop.gr/wp-content/uploads/2023/12/skysports-celtic-rangers-kyogo-6407542.jpg

Για τον ΠΑΟ είναι καλό το ότι η ομάδα των Ρέιτζερς που τα πήγε σπουδαία πέρυσι στην Ευρώπη μοιάζει να μην υπάρχει πια. Από την περσινή ομάδα έφυγαν έξι παίκτες – ο καλύτερος είναι φυσικά ο Τσέρνι που επέστρεψε στην Βόλσφμπουργκ. Ο Ντέσερς είναι ανόρεχτος και θέλει να φύγει – ήθελαν στην θέση του τον Βάρντι, αλλά τον περιμένουν ακόμα. Οι νεοφερμένοι Αμερικάνοι ιδιοκτήτες πλήρωσαν σημαντικά χρήματα για τον Αασγκαρντ, τον Γκασάμα και τον Οσκαρ Κορτέζ, αλλά από τους τρεις νεοφερμένους κυνηγούς οι δυο πρώτοι είναι τραυματίες. Υπάρχουν άλλοι τρεις παίκτες αμφίβολοι – ο κόουτς Μάρτιν αλλιώς περίμενε το ντεμπούτο του. Οι δε Αμερικάνοι ιδιοκτήτες δείχνουν να μην βιάζονται: όλα πρέπει να γίνουν αμερικάνικα, δηλαδή μεθοδικά, και η υπόσχεση που έδωσαν είναι να προκύψει μεθοδικά, αλλά όχι εδώ και τώρα, μια ομάδα ικανή να ανταγωνιστεί σοβαρά την Σέλτικ. Αυτό είναι που ενδιαφέρει.

Είναι λίγο παγίδα

Τον ΠΑΟ από όλα αυτά δεν πρέπει να τον απασχολεί τίποτα: με όσες απουσίες και να έχουν οι Ρέιτζερς το Αϊμπροξ θα είναι γεμάτο και η πίστη των οπαδών μεγάλη. Και το πρώτο ματς στα ευρωπαϊκά είναι παγίδα. Στην προκειμένη περίπτωση και για τις δυο ομάδες. Διότι αν οι Ρέιτζερς έχουν τα θεματάκια τους κι ο ΠΑΟ κουβαλά μερικές απορίες.

Ο ΠΑΟ διάλεξε να ποντάρει κυρίως στην ομοιογένεια του. Ο Ρουί Βιτόρια είχε εξηγήσει πολύ νωρίς ότι για να έχει τύχη ο ΠΑΟ πρέπει να έχει συνέχεια, να βασιστεί δηλαδή στις περσινές αρετές του. Ο ΠΑΟ πρόσθεσε ρολίστες στην άμυνα (ο Κυριακόπουλος και ο Τούμπα μπορεί να είναι αλλά μπορεί και να μην είναι βασικοί) αντικατέστησε με τον Τσιριβέγια τον Αράο (χάνοντας σε δύναμη αλλά κερδίζοντας σε ποιότητα) - κυρίως περιμένει πολλά περισσότερα (και είναι λογικό) από καλούς παίκτες που ήρθαν πέρυσι και φέτος έχουν προσαρμοστεί (Ινγκασον, Μαξίμοβιτς, Πελίστρι κτλ). Αλλά ο Παναθηναϊκός πέρσι δεν είχε μόνο αρετές, είχε και αδυναμίες. Στα φιλικά είχε κάποια προβλήματα στην επίθεση: δεν είναι παράξενο αφού δεν πρόσθεσε σε αυτή παίκτες, έχασε τον Ουναί και έχει πάντα ένα Ιωαννίδη με προβληματάκια – η επίθεσή του στα ματς προετοιμασίας λειτούργησε καλύτερα με τον Σβιντέρσκι, αλλά ο ΠΑΟ δεν είναι φτιαγμένος για να παίζει με φορ τον Πολωνό, τον Ιωαννίδη σε καλή κατάσταση χρειάζεται.

https://sportal365images.com/process/smp-images-production/sportal.gr/21072025/a2783e53-4b1c-4aea-a9ae-6f6d7a40bd5e.jpg?operations=fit(960:)

Το καλό στην ιστορία είναι ότι τις προκρίσεις στα καλοκαιρινά προκριματικά τις δίνει η άμυνα. Θυμηθείτε  τι έγινε πέρυσι. Χάρη στην άμυνα του ο Παναθηναϊκός έμεινε ζωντανός στα δυο ματς με τον Αγιαξ (έχασε με 0-1 στην Αθήνα και κέρδισε με 0-1 στο Αμστερνταμ – για να αποκλειστεί τελικά από το Γιουρόπα λιγκ σε εκείνη την ατέλειωτη διαδικασία των πέναλτι) και χάρη στην άμυνα του γύρισε από την Γαλλία στο ματς με την Λανς με μια ήττα μόλις με 2-1 την οποία ανέτρεψε στην Αθήνα κερδίζοντας στο ΟΑΚΑ με 2-0 (δηλαδή χωρίς να δεχτεί γκολ). Απόψε στη βροχερή Γλασκόβη μπορεί να χτυπήσει στην κόντρα τους γηπεδούχος στο διάστημα που αυτοί θα πιέσουν. Αυτό το παιγνίδι ο ΠΑΟ του Βιτόρια το ξέρει κι όπως είπε και ο Γιώργος Βαγιαννίδης στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου η ομάδα έχει την ωριμότητα που η περίσταση απαιτεί. Να δούμε αν θα έχει και αντοχές στην άμυνα και καθαρό μυαλό: η απόδοση των μέσων (του Τσέριν, του Τριβέγια και του Μπακασέτα – αν και δεν θα απέκλεια την παρουσία του Σιώπη) είναι το μυστικό.

Πρόκριση ή περιπέτεια  

Λόγω του ότι το ματς είναι το πρώτο στην σεζόν κυνικά λέω πως πέρα απο την νίκη και την ισοπαλία δεν είναι κακό αποτέλεσμα και μια ήττα με σκορ που στο ΟΑΚΑ ανατρέπεται. Για τον ΠΑΟ η πρόκριση συνιστά τεράστια ευκαιρία και ο αποκλεισμός θα είναι ένα είδος τιμωρίας: δεν το λέω εγώ, το λέει η χθεσινή του ευρωπαϊκή κλήρωση. Αν ο Παναθηναϊκός είναι σοβαρός (αυτό κυρίως χρειάζεται να είναι…) και προκριθεί ο επόμενος αντίπαλος του είναι στα μέτρα του: ο νικητής του ζευγαριού Βικτόρια Πλιζέν - Σερβέτ δεν θα είναι πιο δυνατή ομάδα από τους Ρέιτζερς. Αν όμως αποκλειστεί και καταλήξει στον προκριματικό του Γιουρόπα λιγκ εκεί θα βρει όποιον περάσει από το δύσκολο ζευγάρι Μπεσίκτας – Σαχτάρ. Η κλήρωση είναι για τον ΠΑΟ κάτι σαν προειδοποίηση. Αν αποκλειστεί θα βρεθεί καλοκαιριάτικα σε δύσκολο μονοπάτι. Αν η πρόκριση είναι επιβράβευση, ο αποκλεισμός είναι κάτι σαν τιμωρία.