Η κατάρα του Κριστιάνο Ρονάλντο

Η κατάρα του Κριστιάνο Ρονάλντο


Στην Πρέμιερ λιγκ ξεκίνησε με τέσσερις ήττες σε επτά ματς: η Τότεναμ, η Αρσεναλ, η Μπράιτον και η Κρύσταλ Πάλας δεν κέρδισαν τυχαία την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, το έκαναν γιατί ήταν καλύτερες και μάλιστα με διαφορετικό τρόπο. Στο Τσάμπιονς λιγκ η ήττα από την Μπάγερν Μονάχου στην πρεμιέρα θεωρήθηκε περίπου φυσιολογική, η χθεσινοβραδινή όμως από την Γαλατασαράι όχι: ποτέ η Γιουναιτεντ  δεν είχε ξεκινήσει με δυο ήττες, ούτε και σε χρονιές που αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων. Η τουρκική ομάδα έχει και σπουδαίους παίκτες και μομέντουμ καθώς σκοράρει κατά ρυπάς, αλλά στην Αγγλία δεν είχε κερδίσει ποτέ, πράγμα που από μόνο του μαρτυρά το στραπάτσο της Γιουνάιτεντ. Ο βρετανικός Τύπος περνά γενναίες δεκατέσσερις τους πάντες: η βασική ερώτηση είναι αν η εφετινή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαπέντε χρόνων! Οι Αγγλοι σχολιαστές αναρωτιούνται ποιος θα πάρει την ευθύνη για το χθεσινό φιάσκο θυμίζοντας πως για την ήττα από την Μπάγερν Μονάχου την ευθύνη είχε αναλάβει ο τερματοφύλακας Ονάνα. Ο προπονητής του, ο στημένος πλέον στον τοίχο Τεν Χαγκ, τον είχε για αυτό περίπου ευχαριστήσει (!) δημόσια λέγοντας πως είναι ευχάριστο που έχει το κουράγιο να το κάνει διότι αυτό δείχνει πως έχει προσωπικότητα. Από την άλλη τι να έλεγε ο Ολλανδός; Ότι κερδίζεις και χάνεις ως ομάδα; Μα το μόνο που δεν είναι η εφετινή Γιουνάιτεντ είναι ομάδα. Μετά την ήττα στο Μόναχο ήρθε μια νίκη με την Μπέρνλϊ και μια πρόκριση με την Κρύσταλ Πάλας στο Λιγκ καπ, αλλά ακολούθησαν η ήττα από την Κρύσταλ Πάλας στο πρωτάθλημα και το φιάσκο κόντρα στην Γαλατα. Μετά την ήττα από την Μπράιτον ο Τεν Χαγκ είχε μιλήσει για «κρίση». Μετά την ήττα από τους Τούρκους το πράγμα μοιάζει χειρότερο.

https://meridiansports.com.cy/wp-content/uploads/2022/11/onana-cameroon.jpeg

Ο κακόμοιρος Ονάνα

Ομολογώ πως περίμενα να δω μια αντίδρασή της Γιουνάιτεντ στο ματς με την Γαλατά που προσφερόταν για αυτό. Η Γαλατά είναι μια μπροστόβαρη ομάδα, φτιαγμένη για να κερδίσει το πρωτάθλημα Τουρκίας σκοράροντας. Στην πρεμιέρα της στο Τσάμπιονς λιγκ είχε δεχτεί δυο γκολ από την Κοπεγχάγη στην Πόλη: έμοιαζε ο κατάλληλος αντίπαλος για την Γιουνάιτεντ που χρειαζόταν μια νίκη με ένα ξέσπασμα. Οι Τούρκοι κέρδισαν με 2-3 κι ο Ικάρντι έχασε και πέναλτι. Ο Ονάνα δεν ανέλαβε αυτή τη φορά την ευθύνη, αλλά η Γιουνάιτεντ έχει πρόβλημα και με τον τερματοφύλακά της. Ο Γάλλος είναι αγνώριστος σε σχέση με πέρυσι. Στην  Ίντερ ήταν πρωταγωνιστής: φέτος μοιάζει ανασφαλής, κάνει λάθη ακόμα και στις απλές τοποθετήσεις, χαρίζει γκολ. Στα εννέα παιχνίδια που έχει δώσει με τη νέα του ομάδα κράτησε ανέπαφη την εστία του μόνο στο ντεμπούτο του απέναντι στη Γουλβς και στο ματς με την Μπέρνλει. Με τα τρία που δέχτηκε χθες βράδυ η στατιστική του γράφει πως δέχεται κάτι παραπάνω από δυο γκολ στο παιγνίδι! Οι Κόκκινοι Διάβολοι είχαν να δεχτούν τρία γκολ σε τρία διαδοχικά παιχνίδια από το 1978, (τα δέχτηκαν στα ματς με την Αρσεναλ, την Μπράιτον και την Μπάγερν), αλλά καθώς φαίνεται στη σεζόν θα σπάσουν κι άλλα αρνητικά ρεκόρ. Ο Ονάνα προσπαθεί να ξεπεράσει το πρόβλημα δια μέσου της ειλικρίνειας: φαίνεται πως αποδέχεται την λογική που λέει πως μπορείς να γιατρέψεις κάτι που σε βασανίζει μόνο αν το αποδεχτείς. «Το ξεκίνημά μου στη Γιουνάιτεντ δεν πάει καλά, σίγουρα τίποτα δεν εξελίσσεται με τον τρόπο που ήθελα», δήλωσε ο Καμερουνέζος και χθες το βράδυ. Στα Social Media υπάρχουν ήδη πολλοί που ισχυρίζονται ότι ο Νταβίντ Ντε Χέα, που εκδιώχθηκε με συνοπτικές διαδικασίες το καλοκαίρι (και δεν έχει βρει κι ομάδα…) έριξε μια κατάρα φεύγοντας - η Γιουνάιτεντ τον απομάκρυνε για να αποκτήσει έναν τερματοφύλακα που να παίζει καλύτερα με τα πόδια, είχε εξηγήσει ο Τεν Χαγκ. Αν ωστόσο κατάρα έχει υπάρξει δεν την έριξε ο Ντε Χέα, που μάλλον δεν έχει πια όρεξη για ποδόσφαιρο, αλλά ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Διότι η Γιουνάιτεντ έχει τόσα προβλήματα που αυτό του τερματοφύλακα μοιάζει το μικρότερο κι ας είναι μεγάλο.  

Απίθανα πράγματα

Πολλά από αυτά που συμβαίνουν στην ομάδα του Τεν Χαγκ είναι πραγματικά απίθανα. Στο ματς με την Μπάγερν Μονάχου πχ υπήρχαν δώδεκα παίκτες (!) μη διαθέσιμοι, μεταξύ των οποίων ο Αντονι που είχε πάρει ειδική άδεια για να πάει στη Βραζιλία για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, για εναντίον του κατηγορίες  από την πρώην σύντροφό του που ισχυρίζεται πως την έδερνε: αν δεν είχε πάει θα τον συλλάμβαναν την επόμενη φορά που θα γυρνούσε σπίτι του! Ηταν επίσης εκτός αποστολής ο Τζέιντεον Σάντσο, που υπάρχει και συγχρόνως δεν υπάρχει στην ομάδα, μετά από καυγά με τον Τεν Χαγκ, ο οποίος μετά το ματς με την Άρσεναλ είχε αποκαλύψει ότι τον απέκλεισε, επειδή δεν έχει προπονηθεί «στο επίπεδο που χρειάζεται για να παίξεις για τη Γιουνάιτεντ εδώ κι ένα χρόνο». Πριν λίγες μέρες, ο Ράσφορντ, ο μόνος που κρατούσε την Γιουνάιτεντ ζωντανή με τα γκολ του στο ξεκίνημα, είχε ένα τρακάρισμα με το αυτοκίνητο και το ότι βγήκε από αυτό ζωντανός χαρακτηρίστηκε θαύμα. Κι ο Μπρούνο Φερνάντεζ, για τον οποίο έλεγαν ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ την φωνή του, έφτασε ξαφνικά να παίζει ξύλο στα αποδυτήρια με τον Μακ Τόμινι που έκτοτε χάθηκε κι αυτός από τις αρχικές ενδεκάδες του Ολλανδού.   

https://www.sport24.gr/img/5544/10192155/951000/we1200/1200/galata.jpg

Δεν έχει ένα βολικό κακό

«Από τότε που βρίσκομαι εδώ, νομίζω ότι ποτέ δεν μπόρεσα να διαλέξω την ιδανική εντεκάδα εξαιτίας των τραυματισμών», είχε πει ο Τεν Χαγκ μετά την ήττα από την Μπράιτον. Ο Ολλανδός είχε ξεκινήσει αυτή την σεζόν έχοντας το ρόλο του απόλυτου αφεντικού και οι καλοκαιρινές μεταγραφικές επιλογές του μαρτυρούσαν ότι είχε ξεκάθαρο στο μυαλό του τι ακριβώς χρειάζεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τώρα, καλά καλά ούτε τρεις μήνες μετά την έναρξη της σεζόν, είναι και αυτός υπό αμφισβήτηση. Ο Τεν Χαγκ είχε κερδίσει λίγο πολύ την εμπιστοσύνη όλων πέρυσι, διαχειριζόμενος με τεράστια ψυχραιμία τα άσχημα αποτελέσματα που είχε πάλι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην αρχή. Οταν θριάμβευσε στο μπρα ντε φερ με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, διώχνοντας τον από την ομάδα, πολλοί θεώρησαν αυτό το γεγονός ως ένα είδος καινούργιας αρχής:  ο Ολλανδός έμοιαζε με σκληρό διοικητή που επέβαλε στο σύλλογο τα θέλω και τους τρόπους του, και πολύ σε αυτό έβλεπαν ένα πρώτο βήμα επιστροφής στους καιρούς που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε ένα και μόνο αφεντικό, σκληρό και ακριβοδίκαιο - ο Γκάρι Νέβιλ είχε μιλήσει για την επιστροφή των χαμένων από καιρό κανόνων, αυτών που είχαν κάνει κάποτε την ομάδα  μεγάλη. Μόνο που εκτός από χαμένους κανόνες, φαίνεται πως υπάρχουν κι αγαπημένες συνήθειες: φέτος η Γιουνάιτεντ μοιάζει να μην αντέχει ούτε την πίεση, αλλά ούτε και την κριτική. Κι ο Τεν Χαγκ δεν έχει ένα Ρονάλντο που να φταίει για όλα. Δηλαδή ένα βολικό «κακό» που θα θυσιάσει για να δείξει την πυγμή του, όπως έκανε πέρυσι.

Το κόλπο των Γκλέιζερ

Πέρυσι, μετά την φυγή του Πορτογάλου υπήρξε μια ανασύνταξη. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέκτησε την τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, έπαιξε στον τελικό του FA Cup και κατέκτησε το Carabao Cup, το πρώτο τρόπαιο μετά από έξι χρόνια χωρίς τίτλο. Ο Τεν Χαγκ, όταν είχε αναλάβει την ομάδα, είχε μιλήσει εκτενώς για «το σκοτεινό σύννεφο που βρήκε στη Γιουνάιτεντ, τη συνεχή επιστροφή σε παλιές λανθασμένες συνήθειες και την έλλειψη πίστης». Όμως το εφετινό κακό ξεκίνημα μαρτυρά ότι όλα αυτά που βρήκε, δεν τα άλλαξε. Ετσι αυτός που πέρυσι ήταν η λύση, τώρα, για ένα μέρος των οπαδών και των κριτικών, είναι το πρώτο πρόβλημα. Φυσικά επειδή κανένα κακό δεν έρχεται μόνο του υπάρχει και η περίπλοκη εταιρική κατάσταση του συλλόγου με την οικογένεια Γκλέιζερ να μην ξεκαθαρίζει αν οι φήμες που κυκλοφορούν από τον Μάιο για το ενδεχόμενο πώλησης της εταιρίας είναι πραγματικές: πολλοί πιστεύουν πλέον πως τις κυκλοφορούν οι ίδιοι οι Γκλέιζερ για να μην διαμαρτύρονται οι οπαδοί που τους βλέπουν πλέον ως προσωρινούς. Το κόλπο είναι ωραίο, αλλά η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μοιάζει και διοικητικά ακέφαλη. Κι ο Ρονάλντο, κάπου στη Σαουδική Αραβία, πρέπει να γελάει με όσα βλέπει…