Η άσκηση αντοχής του Γουστάβο Πογιέτ

Η άσκηση αντοχής του Γουστάβο Πογιέτ


H Εθνική μας ομάδα αγωνίζεται απόψε στο Philips Stadion της PSV Αϊντχόβεν με την ελπίδα να κάνει αποτέλεσμα απέναντι στους Ολλανδούς. Την ίδια στιγμή είναι βέβαιο πως κάποιες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα εύχονται να μην κάνει, γιατί ο Πογιέτ δεν κάλεσε τον Κωνσταντέλια (και δεν ξέρω και ποιόν άλλο…) και γιατί οδήγησε τον Φορτούνη στο να πει αντίο στην Εθνική. Δεν υπάρχει τίποτα παράξενο: στην Ελλάδα υπάρχουν λίγοι που αγαπούν την Εθνική, πάρα πολλοί που για αυτή αδιαφορούν αν τα αποτελέσματά της δεν είναι τα καλύτερα και αρκετοί που εξαρτούν την όποια αγάπη τους και το όποιο ενδιαφέρον τους από το αν ο ομοσπονδιακός καλεί κάποιο παίκτη της ομάδας τους. Για χρόνια οι ομοσπονδιακοί προπονητές που γνώριζαν την ελληνική πραγματικότητα καλούσαν από τις μεγάλες παίκτες με ποσόστωση για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο: τέσσερις από τον ένα, τρεις και τρεις από τους άλλους, δυο και δυο και δυο κτλ. Βέβαια αποτελέσματα δεν υπήρχαν μέχρι ο Οτο Ρεχάγκελ να φτιάξει μια ομάδα στην οποία σημασία είχαν οι ρόλοι και όχι οι κλήσεις. Αλλά ποιος νοιάζεται για αποτελέσματα; Ετσι κι αλλιώς όταν αυτά έλειπαν πάντα την πλήρωνε ο προπονητής που καλούσε μεν τους παίκτες που ο λαός ήθελε, αλλά «δεν ήξερε να τους χρησιμοποιήσει» κτλ κτλ. Σήμερα τουλάχιστον έχουμε ένα που αποτελέσματα θέλει. Λέγεται Γουστάβο Πογιέτ και να δούμε πόσο θα αντέξει στη θέση του.

https://www.trikalanews.gr/wp-content/uploads/2023/03/1970051.jpg

Φορτούνης και Κωνσταντέλιας

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Κώστας Φορτούνης ανακοίνωσε το αντίο του στην Εθνική. Εκανε μια ανάρτηση στην οποία έγραψε πως θέλει να αφοσιωθεί στην ομάδα του – και ήταν και προσεχτικός ώστε να μην την κατονομάσει, γιατί βρισκόμασταν σε μεταγραφική περίοδο και με τον Ολυμπιακό συζητούσε διάφορα. Δεν εξήγησε την απόφασή του, έγραψε κι ένα «Ζήτω η Ελλάδα» και είπε αντίο. Φυσικά η απόφαση είναι δικαίωμά του. Η Εθνική, παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, δεν είναι υποχρέωση: παίζεις σε αυτή αν θες. Ο Φορτούνης τον Ιούνιο δεν ήταν στις κλήσεις, μπορεί να θύμωσε, μπορεί να ήξερε ότι δεν θα είναι ούτε σε αυτές ή μπορεί να μην ήθελε να είναι σε αυτές. Αφού δεν εξήγησε ποιο παράπονο (αν υπήρχε) τον οδήγησε στην απόφασή του, ζήτησε απλά η απόφαση να γίνει σεβαστή. Ακολούθησε μια σειρά από γνώμες για το αντίο αυτό – γράφτηκε ό,τι φανταστεί άνθρωπος και το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι ο κακός Πογιέτ με την στάση του και την συμπεριφορά του τον οδήγησε τον Φορτούνη στο να ζητήσει να μην με καλείται πια.

Ακολούθησε η ιστορία του Κωνσταντέλια όπου εδώ είχαμε και ανεπίσημη, πλην όμως σαφή τοποθέτηση του ΠΑΟΚ. Που για τη μη κλήση του νεαρού παίκτη τα έβαλε όχι μόνο με τον Πογιέτ, αλλά και με τους Κωνσταντινίδη και Φύσσα που, όπως τονίστηκε, τον Πογιέτ «δεν φρόντισαν να τον επαναφέρουν στην τάξη» δείχνοντας «ανεξήγητη και εξωπραγματική αδιαφορία». Και σε αυτή την περίπτωση μετά την τοποθέτηση της ΠΑΕ μέσω κύκλων, τον παρέλαβαν τον κακό Πογιέτ διάφοροι για να του κάνουν επιθέσεις και υποδείξεις ενώ ζητήθηκε από την ομοσπονδία και να τον διώξει. Μόνο που όλοι αυτοί δεν υπολόγιζαν κάτι: ότι ο κακός Πογιέτ έχει το θάρρος της γνώμης του. Κι όταν ο προπονητής τοποθετήθηκε – και μάλιστα σαφέστατα – όλοι λούφαξαν. Και περιμένουν να κερδίσει η Ολλανδία για να αρχίσουν πάλι τις επιθέσεις αυτή τη φορά με άλλη αφορμή.

https://www.taxydromos.gr/wp-content/uploads/2023/05/%CE%9A%CE%A9%CE%9D%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%9D%CE%A4%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%91%CE%A3-%CE%95%CE%98%CE%9D%CE%99%CE%9A%CE%97.jpg

Τι είπε ο κόουτς

Ας θυμηθούμε τι είπε ο Πογιέτ. «Πριν δύο μήνες παίξαμε ένα πολύ καλό ματς με την Ιρλανδία και κερδίσαμε. Παίξαμε και με τη Γαλλία και όλοι ήταν πολύ χαρούμενοι από την εικόνα. Μου φαίνεται αρκετά παράξενη η κατάσταση. Δηλαδή το γιατί ψάχνουν να βρουν κάτι αρνητικό. Έχω πολύ καλές σχέσεις με όλες τις ομάδες. Είχα ένα φανταστικό τηλεφώνημα με τον Φορτούνη, μίλησα και με τον ΠΑΟΚ για τον Κωνσταντέλια. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να βάζουμε εμπόδια στην Εθνική. Δεν υπάρχουν προβλήματα. Είναι όλοι σε καλή κατάσταση. Η εθνική έχει μείνει εκτός διοργανώσεων για δέκα χρόνια και πρέπει όλοι να τη στηρίξουμε. Μπορούμε να μιλήσουμε και για τον Δουβίκα, για τον Κυριακόπουλο για τον Κολοβέτσιο, για τον Γούτα, μπορώ να πω και άλλα ονόματα παικτών που είναι εκτός ομάδας. Αλλά κοιτάμε συνολικά και ως ομάδα την Εθνική. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να μένουν κατ’ ιδίαν. Ελπίζω ο ΠΑΟΚ και ο Φορτούνης να κατάλαβαν τους λόγους που ανέφερα εξηγώντας τις επιλογές μου» είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι ειδικά «ο ΠΑΟΚ ξέρει τα πάντα». «Μπορεί να μην είναι ικανοποιημένος (σ.σ εννοεί από τη μη κλήση του Κωνσταντέλια) αλλά ξέρει. Κοιτάμε το σύνολο, πρώτα η ομάδα. Δεν θα πω πως είναι κάποιος καλύτερος από αυτούς που δεν κάλεσα» τόνισε ο κόουτς. Και μετά σιωπή. Κι όλοι στους καναπέδες με κασκόλ της Ολλανδίας.

https://sportday.gr/images/2021/12/16/620322f7-d72d-4e06-b7b8-6d52988d692b_rghgthki-960x548.jpg

Δεν λέει ψέματα

Είναι ανώφελο να εξηγείς γιατί ένας προπονητής έχει δικαίωμα να κάνει τις κλήσεις που θέλει: ανώφελο, όχι γιατί είναι αυτονόητο, αλλά γιατί και να το λες αυτοί που τον έχουν καταδικάσει τον Πογιέτ δεν σε ακούνε. Αλλά ειδικά ο Πογιέτ κάνει και κάτι που δείχνει πως είναι πραγματικά σπάνια περίπτωση προπονητή: δεν φοβάται και εξηγεί τις αποφάσεις του σε αυτούς που πρέπει να ξέρουν και δεν έχει κανένα πρόβλημα να το κάνει και γνωστό. Σε μια χώρα που μάγκες είναι όσοι κρύβονται κι όσοι διακινούν τις θέσεις τους μέσω κύκλων χωρίς να έχουν το κουράγιο να βγουν και να μιλήσουν, ο Πογιέτ δεν κρύβεται από κανένα. Κι όταν μιλάει κανείς δεν τολμά να πει ότι λέει ψέματα: γιατί δεν λέει ψέματα. Στο Φορτούνη εξήγησε την επιλογή του και δέχτηκε την δική του. Και στον ΠΑΟΚ κανονικά θα πρεπε να προβληματιστούν με όσα οι άνθρωποί του έμαθαν από τον προπονητή κι αντί να εγκαλούν τον Φύσσα και τον Κωνσταντινίδη θα πρεπε να έχουν φωνάξει τον Κωνσταντέλια για παρατηρήσεις. Γιατί είναι μικρός και τώρα μαθαίνει.

Δικαίωμα του καθενός

Είναι δικαίωμα του καθενός να πιστεύει πως ο προπονητής αδικεί παίκτες, πως κάνει λάθος κλήσεις, πως πρέπει να μπει άλλος στη θέση του κτλ. Αλλά ας αναγνωρίσουμε κάτι στον Πογιέτ. Βρήκε μια ομάδα διαλυμένη και της έδωσε μια ελπίδα. Εχει ήδη εξασφαλίσει μια θέση στα μπαράζ που οδηγούν στα τελικά του Euro και το έκανε με την ομάδα του – χωρίς τον Φορτούνη και χωρίς τον Κωνσταντέλια. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον Ολυμπιακό γιατί αν είχε δεν θα στήριζε τον Ρέτσο τον καιρό που η ομάδα του ήθελε να τον διώξει. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον ΠΑΟΚ γιατί αν είχε δεν θα καλούσε τους πιτσιρικάδες του και θα τους έστελνε στην Ελπίδων. Δεν έχει κανένα πρόβλημα με κανένα και δεν δημιούργησε και κανένα πρόβλημα σε κανένα: η ομάδα του παίζει ένα συγκεκριμένο ποδόσφαιρο και σε αυτό κάποιοι είναι πιο χρήσιμοι από κάποιους άλλους. Κι ο ίδιος δεν κρύβεται, αλλά αναλαμβάνει τις ευθύνες γνωρίζοντας πως αν δεν τα καταφέρει στο τέλος θα απολυθεί. Θα τον πάρουν αμπάριζα τα ανάθεμα και η λαϊκή οργή. Ποιος θα τολμήσει να τον υπερασπιστεί; Ούτε οι παίκτες του.

Οι παίκτες του βέβαια ευτυχώς μιλάνε κι αυτοί. Προτείνω να ακούσουμε τι είπε ο Χατζηδιάκος που το βράδυ θα παίξει. «Θέλουμε να μπαίνουμε στο γήπεδο, να πονάμε για το εθνόσημο και να παλεύουμε για τη νίκη. Για τους Ολλανδούς το ματς είναι σημαντικό. Θα έρθουν «πεινασμένοι» για τη νίκη αλλά και εμείς το θέλουμε πολύ και συζητάμε πόσο θέλουμε να παίξουμε στα τελικά ενός μεγάλου τουρνουά όπως το Euro. Το ματς θα έχει ομοιότητες με αυτό με τη Γαλλία. Η Ολλανδία είναι φαβορί. Παίζει εντός έδρας και έχει αρκετά καλούς παίκτες. Δεν είμαστε κατώτεροι από αυτούς. Είμαστε Έλληνες, είμαστε ενωμένοι και θα μπούμε στο γήπεδο να παλέψουμε». Αν έλεγε και κράτα γερά Γουστάβο Πογιέτ η δήλωση θα ήταν για μένα τέλεια…