Η ανάσταση του ΠΑΟΚ

Η ανάσταση του ΠΑΟΚ


Λέγαμε πως θα είναι τελικός του πρωταθλήματος το ματς ΑΕΚ – ΠΑΟ την περασμένη αγωνιστική και είδαμε σε αυτό μόνο την ΑΕΚ. Αληθινός τελικός αποδείχτηκε αυτός στην Τούμπα κι ας μην έκρινε το πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ έδωσαν και την ψυχή τους. Νίκησε ο ΠΑΟΚ με 3-2 αποδεικνύοντας πως έχει τεράστιες αντοχές: για να πάρει το πρωτάθλημα θέλει τρεις νίκες και ένα στραβοπάτημα της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ ακόμα κρατά την τύχη στα χέρια της καθώς αν κερδίσει στο Καραϊσκάκη βγαίνει πρωταθλήτρια. Κερδίζει το πρωτάθλημα και με ισοπαλία στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός: υπολογίζω, όπως όλοι, ότι θα κερδίσει την Λαμία. Ο Ολυμπιακός είναι ακόμα στο κόλπο: βγαίνει πρωταθλητής αν κάνει τρεις νίκες (παίζει με ΠΑΟΚ και ΠΑΟ εκτός έδρας, και με την ΑΕΚ σπίτι του). Μόνη βεβαιότητα μετά τα χθεσινά αποτελέσματα είναι ότι ο ΠΑΟ δεν μπορεί να ρθει πρώτος.

Κι αφού ξεκαθαρίσαμε τα μαθηματικά σενάρια ας πούμε μερικά πράγματα για τα ματς.    

Το ματς της χρονιάς

Στην Τούμπα έγινε αναμφίβολα το ματς της χρονιάς. Ο Ματίας Αλμέιδα εμπιστεύθηκε τους ίδιους έντεκα που ξεκίνησαν στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Το ό,τι κατέβασε την ίδια ενδεκάδα είναι σπάνιο και δείχνει πόσο ευχαριστημένος ήταν από όσα είδε την Τετάρτη. Η απορία πριν το παιγνίδι ήταν τι θα κάνει ο Ρασβάν Λουτσέσκου. Ακολούθησε «τον κανόνα της εμπιστοσύνης», εμπιστεύθηκε δηλαδή τους βασικούς του δείχνοντας τους ότι τους στηρίζει. Ετσι ο Οττο βρέθηκε στο δεξί άκρο της άμυνας, το δίδυμο Σβαπ – Μεϊτέ στα χαφ, και οι Τάισον, Ζίφκοβιτς, Μπράντον Τόμας και Κωνσταντέλιας  στην επίθεση. Τα μάτια όλων ήταν στον κομμάτι ντεφορμέ τελευταία μικρό που μόλις στο 2΄στέλνοντας από κοντά την μπάλα στα δίχτυα έβαλε φωτιά στο ματς! Η Τούμπα, που δεν γέμισε, αποδεικνύοντας ένα προβληματισμό που υπάρχει στον κόσμο του ΠΑΟΚ, πανηγύρισε όσο ποτέ φέτος.

Το γρήγορο γκολ έκανε το ματς της ΑΕΚ δύσκολο: την υποχρέωσε να αντιδράσει, αλλά την γέμισε και ανασφάλεια. Ξαφνικά στο ματς που θα της έδινε τον τίτλο βρέθηκε να κυνηγάει: ισοφάρισε μόλις στο 9΄ γιατί ο σκόρερ Πινέδα είναι σε φόρμα και είναι κι ο καλύτερος ίσως παίκτης του πρωταθλήματός μας, αλλά δεν ήταν δεδομένο πως το γρήγορο γκολ θα έλυνε και τα όποια προβλήματα της κυρίως γιατί όταν ο ΠΑΟΚ την πίεζε η άμυνα της δεν ήταν απολύτως ψύχραιμη. Μετά το γκολ της ισοφάρισης η επίθεση της ΑΕΚ προσπάθησε να καλμάρει την άμυνά της, αλλά αυτό ποτέ δεν είναι απλό ειδικά όταν βρίσκεσαι εκτός έδρας. Ο ΠΑΟΚ απάντησε στις ευκαιρίες της ΑΕΚ και το ημίχρονο τελείωσε 1-1, χάρη στους τερματοφύλακες: ο Κοτάρσκι σταμάτησε τον Πινέδα και τον Αραούχο στο διάστημα της αντίδρασης της ΑΕΚ, αλλά κι ο Αθανασιάδης χρειάστηκε να γλυτώσει την ΑΕΚ από ένα δεύτερο γκολ (και με την βοήθεια του οριζόντιου δοκαριού) σε κεφαλιά του Κουλιεράκη.

https://www.grtimes.gr/wp-content/uploads/2024/04/konstantelias.jpg

Την έριξε νοκ άουτ

Το πρώτο ημίχρονο είχε απίστευτη ένταση: ήταν δεδομένο πως οι δυο δεν θα συνέχιζαν έτσι. Ο Αθανασιάδης χρειάστηκε να σταματήσει τον Κωνσταντέλια και στο 52΄. Το χαμηλό τέμπο του δευτέρου ημιχρόνου ήταν δεδομένο πως θα βοηθούσε τον ΠΑΟΚ που αυτό ήθελε από την αρχή. Η ΑΕΚ έμοιαζε ωστόσο συγκεντρωμένη. Στο 74΄ο Βίντα έβαλε την ΑΕΚ μπροστά: ο Κοτάρσκι έκανε μια ενστικτώδη επέμβαση σε μια λάθος απόκρουση του Σβαπ στην εξέλιξη μιας εκτέλεσης φάουλ, ο Βίντα πήρε απλά το ριμπάουντ και η ΑΕΚ έμοιαζε έτοιμη να σηκώσει το πρωτάθλημα. Αλλά ένα γκολ. όσο σημαντικό κι αν είναι δεν αλλάζει από μόνο του την εικόνα μιας ομάδας: η ΑΕΚ δεν είχε άλλη φάση κι ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει μέτρα και την είχε στα σχοινιά σαν μποξέρ που όμως ήξερε πως θα έπαιρνε το ματς μόνο αν έβγαζε τον αντίπαλο νοκ άουτ γιατί έχανε στα «σημεία». Ο Κωνσταντέλιας ισοφάρισε μετά από γύρισμα του Σαμάτα που πάλεψε με τον Κάλενς και του δημιούργησε προβλήματα από τη στιγμή που μπήκε στο ματς. Κι ο Σάστρε, που ο Λουτσέσκου έριξε στο παιγνίδι στο ημίχρονο για να γλυτώσει τον Οττο από μια αποβολή, έριξε νοκ άουτ την ΑΕΚ με ένα σουτ εκτός περιοχής στις καθυστερήσεις! Τυχαίο; Καθόλου! Ο ΠΑΟΚ έχει 20 γκολ μετά το 80΄ φέτος σημάδι του πείσματος που διαθέτει ως αληθινή ομάδα.

Ο Αλμέιδα δεν πήρε σχεδόν τίποτα από τις αλλαγές του. Το Σάββατο είχα γράψει στην εφημερίδα ότι η ΑΕΚ ερχόταν από τρία ματς χωρίς αντίπαλο: ο Αρης και ο ΠΑΟ είχαν παραδοθεί στην απόλυτη υπεροχή της, αλλά αυτό δεν ήταν και το καλύτερο πριν από ένα ματς με τον ΠΑΟΚ, που είναι άλλου τύπου ομάδα και δεν τα παρατάει. Ο Αλμέιδα αντέδρασε άσχημα στο φινάλε: η έκρηξή του οφείλεται στα νεύρα που έχει όποιος νιώθει πως έχασε ένα ματς μόνος του και που έβλεπε ως το 81΄την ομάδα του πρωταθλήτρια. Να δούμε αν η ήττα θα του στοιχίσει και το πρωτάθλημα. Ο τρισευτυχισμένος Λουτσέσκου ξέρει ότι κάνοντας τα προβλεπόμενα και τίποτα που κάποιος δεν περίμενε έκανε το πρώτο βήμα για το πρωτάθλημα. Τώρα περιμένει το ματς με τον Ολυμπιακό για το δεύτερο. Η δήλωση ότι «ο ΠΑΟΚ κέρδισε μια ομάδα που όλοι βοηθούν» δείχνει πως θα συνεχίσει την στρατηγική της έντασης: έτσι ανεβάζει αδρεναλίνη ο ίδιος!                       

https://bestpatra.gr/images/2024/04/28/tsikinio.jpg

Ξανά στην διεκδίκηση

Ο Ολυμπιακός ξαναμπήκε στην διεκδίκησε χωρίς καλά καλά να το περιμένει: είχε άλλωστε τελειώσει το ματς με την Λαμία πριν αρχίσει το σούπερ ντέρμπι στην Θεσσαλονίκη. Στο Καραϊσκάκη κόντρα στην Λαμία νομίζω όλοι είχαν το μυαλό τους στο Μπέρμιγχαμ, όπου την Πέμπτη ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Αστον Βίλα: πρώτος ο Μεντιλίμπαρ. Κάποιες από τις επιλογές του το μαρτυρούν και δεν αναφέρομαι στην απόφαση να αφήσει έξω τον Τζολάκη, τον Κάρμο, τον Ρέτσο, τον Ροντινέι, τον Ορτέγκα, τον ΕλΚαμπί, τον Φορτούνη κτλ: κυρίως μαρτυρά ότι υπήρχε στο μυαλό του Βάσκου η Αστον Βίλα η χρησιμοποίηση μετά από καιρό ταυτόχρονα των Τσικίνιο, Εσε και Ορτα – προφανώς ο Μεντιλίμπαρ προβληματίζεται για το αν θα τους κατεβάσει μαζί στον ευρωπαϊκό ημιτελικό της Πέμπτης και ήθελε να τους ξαναδεί. Με τους τρεις αυτούς στην μεσαία γραμμή να ελέγχουν την μπάλα και με μια γρήγορη επίθεση αποτελούμενη από τους Ποντένσε, Ναβάρο, Μασούρα. ο Ολυμπιακός χωρίς να είναι καταιγιστικός έκλεισε το ημίχρονο στο 2-0 (με γκολ του Τσικίνιο και του Ναβάρο σε πέντε λεπτά) γιατί πίεζε και είχε επιταχύνσεις: αν αυτά τα είχε κάνει και στο Βικελίδης θα ήταν μετά την νίκη του ΠΑΟΚ στο ματς με την ΑΕΚ μέχρι και φαβορί στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Το 3-0 έγινε από τον Ποντένσε μόλις στο 52΄και στην συνέχεια υπήρχαν περιθώρια για να γίνουν αλλαγές, να φανούν τα κλασσικά αμυντικά προβλήματα που ο Ολυμπιακός έχει όταν χαλαρώνει (η Λαμία μείωσε με τον Τότσιτς κι έκανε τουλάχιστον τέσσερις επικίνδυνες επισκέψεις στα καρέ του Πασχαλάκη) αλλά και να πετύχει το 4-1 στο 90΄ο Αλεξανδρόπουλος φωνάζοντας πως θέλει να παραμείνει. Ο Ολυμπιακός πάει βήμα βήμα. Αλλά σίγουρα σήμερα κατάλαβε πόσο σημαντικοί ήταν οι βαθμοί που πέταξε στο Βικελίδης.           

https://www.newsbeast.gr/files/1/2024/04/terim.jpg

Το δράμα της Λεωφόρου

Το αληθινό δράμα ωστόσο ήταν στην Λεωφόρο. Ο Αρης αφού φρέναρε τον Ολυμπιακό την Τετάρτη πέταξε εκτός πρωταθλήματος και τον ΠΑΟ. Ο ΠΑΟ ξεκίνησε το παιγνίδι με κολλημένο το μυαλό στην ήττα του από την ΑΕΚ σε αυτό που όλοι οι άνθρωποί του θεωρούσαν ματς της χρονιάς. Ετσι όταν δέχτηκε γκολ πρώτος (μόλις στο 2΄από τον Ζαμόρα που ο Ακης Μάντζιος χρησιμοποίησε ως ψεύτικο φορ στη θέση του Μορόν) αυτή τη φορά κανείς δεν απόρησε.  Ο ΠΑΟ πίεσε κερδίζοντας κάποιες στημένες φάσεις, αλλά είναι τυχερός που δεν δέχτηκε και δεύτερο γκολ: στο 24΄ ο Ούγκο απομάκρυνε σωτήρια πριν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα μετά από ένα πλασέ του Ζαμόρα που πήγε να εκμεταλλευτεί ένα λάθος του Ντραγκόφσκι. Τα νέα από την Τούμπα μετέτρεψαν το δεύτερο ημίχρονο σε ψυχόδραμα: ο ΠΑΟ ήθελε να φτάσει στην ανατροπή αλλά δεν μπορούσε. Ο Τερίμ χρησιμοποίησε τους Ιωαννίδη – Σποραρ – Γερεμέγιεφ μαζί, έπαιξε με λίμπερο τον Κότσιρα και έδωσε εντολή για γεμίσματα: έγιναν αμέτρητα, αλλά είναι ζήτημα να υπήρξαν τρεις ευκαιρίες – την καλύτερη στιγμή την είχε ο Αρης όταν ο Ζαμόρα σημάδεψε το δοκάρι. Ο Μάντζιος απάντησε με ένα 5-4-1, ο Αρης μολονότι δεν κρατούσε μπάλα άντεξε. Κι έκανε και την καλύτερη πρόβα ενόψει του τελικού κυπέλλου. Το ματς τελείωσε με αποδοκιμασίες στον Τερίμ, μια έκρηξη του Ιωαννίδη και την ανακοίνωση του Τζούρισιτς ότι θα φύγει. Θα γράψω αύριο αναλυτικά.   

Επεσε και η Κηφισιά

Το Σάββατο είχαμε την ολοκλήρωση των play out. Μολονότι μένει μια αγωνιστική, γνωρίζουμε πλέον τις δύο ομάδες που θα υποβιβαστούν: μετά τον ΠΑΣ πήρε το δρόμο για την δεύτερη κατηγορία και η Κηφισιά. Χάνοντας μάλιστα από την ήδη υποβιβασμένη ομάδα των Ιωαννίνων στην έδρα της. Η εντύπωσή μου είναι ότι η Κηφισιά έχασε γιατί όλοι στο στρατόπεδό της (διοικούντες, προπονητές και ποδοσφαιριστές) πίστευαν ότι το ματς με κάποιο τρόπο η ομάδα θα το κερδίσει. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που η πίστη κάνει κακό. Η Κηφισιά δεν περίμενε ένα ΠΑΣ τόσο μαχητικό και πεισματάρη: όταν στο 80’ ισοφάρισε σε 2-2 με ένα κομμάτι συζητήσιμο πέναλτι βγήκε μπροστά για να βρει το γκολ της νίκης κι ο Ροσέρο με ένα δεύτερο προσωπικό γκολ την σκότωσε.  

Αυτή την κρίσιμη αγωνιστική των play out: είδαμε κανονικό ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΣ αγωνίστηκε για την ιστορία του αλλά και ο Πανσερραϊκός δυσκόλεψε πάρα πολύ τον Βόλο και ο Ατρόμητος πάλεψε να πάρει αποτέλεσμα στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό: και οι δυο ομάδες έχασαν από τους γηπεδούχους με 1-0 αλλά δεν έδειξαν διάθεση για δώρα. Είναι δίκαια η έκβαση των play out;  Ομολογώ ότι δεν μπορώ να προσδιορίσω τι σημαίνει δικαιοσύνη όταν μιλάμε για ελληνικό ποδόσφαιρο. Η εικόνα των γηπέδων ωστόσο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα ήταν τουλάχιστον άδικο να υποβιβαστεί ο Παναιτωλικός που αγωνίστηκε σε ένα γήπεδο κατάμεστο. Αυτή την εικόνα ενός πραγματικού ποδοσφαιρικού γηπέδου δεν την είχαμε στα άλλα ματς. Η Σουπερλίγκα μας χρειάζεται, αν μη τι άλλο, ομάδες με κόσμο. Ως εκ τούτου ελπίζω ο ΠΑΣ Γιάννινα να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία σύντομα.