Απίθανο να δεις ποιος θα το πάρει....

Απίθανο να δεις ποιος θα το πάρει....


Βλέποντας πως ολοκληρώθηκε κι αυτή η αγωνιστική των προκριματικών του Euro 2024 σκεφτόμουν ότι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει στα τελικά του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ένα χρόνο πριν αυτό αρχίσει. Το τελευταίο μουντιάλ ήταν πιο εύκολο για προβλέψεις μολονότι και σε αυτό φαβορί δεν ξεχώριζε. Σε ένα ποδόσφαιρο όπως αυτό του καιρού μας όλα μπορεί να αλλάξουν σε ένα μήνα: κερδίζει όποιος την κατάλληλη στιγμή είναι στην καλύτερη κατάσταση. Και το ποιος θα είναι, είναι αδύνατο να το δεις.  

Από τη στιγμή που στα τελικά του Euro φτάνουν πλέον 24 ομάδες σοβαρή ομάδα δεν μπορεί από αυτά να λείπει. Από τότε που έχουμε 24 ομάδες το ενδιαφέρον των προκριματικών είναι αν θα καταφέρουν να φτάσουν στα τελικά κάποιες ομάδες που αρχικά κανείς δεν υπολογίζει: στη Γαλλία το 2016 υπήρξε η πιο θεαματική τέτοια εξέλιξη  καθώς αγωνίστηκαν σε τελικά οι Ισλανδοί και οι Αλβανοί, ενώ στα προηγούμενα τελικά του Euro βρήκαν χώρο οι Φινλανδοί για πρώτη φορά στην ιστορία τους και έκπληξη είχε θεωρηθεί και η επιστροφή της Αυστρίας και της Σκοτίας που από μεγάλη διοργάνωση απουσίαζαν καιρό. Βέβαια το μάτι μας τραβάνε πάντα τα περίφημα φαβορί.   

https://statsbomb.com/wp-content/uploads/2022/02/PA-60901209-scaled-1.jpeg

Εκπλήξεις δεν υπάρχουν

Οσο πλησιάζουμε προς το τέλος των προκριματικών τόσο τα φαβορί σοβαρεύονται. Οι πιθανότητες να μην δούμε στα τελικά της Γερμανίας ομάδες όπως η Ιταλία πχ που έλειψε από τα τελικά του μουντιάλ είναι υπαρκτές, αλλά ελάχιστες. Μεμονωμένες εκπλήξεις θα γίνουν: η διοργάνωση ξεκίνησε με μια ισοπαλία της Κροατίας με την Ουαλία στο Ζάγκρεμπ,  ενώ στη συνέχεια οι Ουαλοί δέχτηκαν εντός έδρας τέσσερα γκολ από τους Αρμένιους! Στην προηγούμενη αγωνιστική οι Ιταλοί δεν κέρδισαν (πάλι) στα Σκόπια στο ντεμπούτο του Λουτσάνο Σπαλέτι στον πάγκο τους και κατατρόμαξαν αφού θυμήθηκαν τι έπαθαν στο μουντιάλ, αλλά την Τρίτη τα βράδυ κέρδισαν με την ψυχή στο στόμα 2-1 την Ουκρανία και ηρέμισαν. Από τους σύνηθες παρόντες σε τελικές φάσεις θα λείψουν οι Σουηδοί, αλλά δεν είναι έκπληξη: και στο μουντιάλ του Κατάρ δεν θα είχαν προκριθεί, αν η Εθνική μας ήταν ελαφρώς σοβαρότερη. Δεν έχουν την παραδοσιακή καλή άμυνά τους: από την Αυστρία στη Στοκχόλμη δέχτηκαν τρία γκολ, όλα μάλιστα στο δεύτερο ημίχρονο.   

Σταθεροί Αγγλογάλλοι

Να λείψει μεγάλη ομάδα από αυτές που στα τελικά δηλώνουν πως θα διεκδικήσουν το τρόπαιο μου μοιάζει απίθανο: οι Ιταλοί, που κινδύνευαν λόγω της ήττας από την Αγγλία κυρίως, μοιάζουν έστω και δύσκολα να βρίσκουν το δρόμο τους, ενώ και οι Κροάτες που ξεκίνησαν νωθρά είναι πλέον καλά. Οι Αγγλοι, όσα αυτογκόλ και να πετύχει ο Μαγκουάιερ, θα περάσουν πρώτοι από τον όμιλό τους και χωρίς πρόβλημα. Οι Γάλλοι τρέχουν με 5 νίκες σε 5 ματς, και πιθανότατα θα πάρουν μαθηματικά πρώτοι το εισιτήριο πρόκρισης, αλλά με τον ΕμΜπαπέ μπλεγμένο σίγουρα σε μεταγραφικά σήριαλ και του χρόνου το καλοκαίρι πώς να πεις ότι θα κερδίσουν την διοργάνωση, όταν μάλιστα δεν τα κατάφεραν στην προηγούμενη που η επίθεσή τους προκαλούσε τρόμο;

Και οι Αγγλοι και οι Γάλλοι κράτησαν τους προπονητές τους: θυμίζω πως για τον Σάουθγκέιτ υπήρχαν γκρίνιες και μετά το τέλος του Euro2020 και την απώλεια του τίτλου στον τελικό του Γουέμπλεϊ αλλά και για τον Ντιντιέ Ντεσάν τα πράγματα δεν ήταν απλά, τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει το μουντιάλ του Κατάρ και να θυμηθούν και να εκτιμήσουν οι Γάλλοι την ψυχραιμία και την πρακτικότητα του. Αλλά και όσοι άλλαξαν προπονητή δεν πάνε άσχημα.  

https://static.onzemondial.com/8/2022/09/photo_article/797793/316316/1200-L-psg-quipe-de-france-heureusement-que-madrid-ne-l-a-pas-sign-mbapp-se-fait-dcouper-en-espagne.jpg

Οι αλλαγές απέδωσαν

Οι Ολλανδοί μπερδεύτηκαν λίγο όταν ο Κούμαν διαδέχτηκε τον σοφό Φαν Γκααλ, αλλά μετά τα τέσσερα γκολ που δέχτηκαν από τους Γάλλους και τις κακές εμφανίσεις στα τελικά του UEFA Nations League συνήρθαν και το έδειξαν με την Εθνική μας. Οσο πλησιάζουμε προς τα τελικά ομάδες που στο μουντιάλ του Κατάρ απογοήτευσαν, μοιάζουν να ξεπερνάνε το σοκ που προηγήθηκε χάρη στους νέους τους προπονητές κυρίως. Δεν έχουν στον πάγκο τους ιδιοφυίες αλλά πρακτικούς ανθρώπους που ξέρουν τη δουλειά.  

Οι Βέλγοι, που έχουν προπονητή πλέον τον Ιταλό Ντομένικο Τεντέσκο, βλέπουν τον Λουκάκου να σκοράρει ασταμάτητα και μοιάζουν ξανά η ομάδα που από το 2012 και μετά όλοι παίρνουν στα σοβαρά. Οι Πορτογάλοι, τους οποίους οδηγεί ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ αντί του Φερνάντο Σάντος, παρόλο που ακόμα έχουν τον Κριστιάνο με τις προσωπικές του αντζέντες, δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα: μάλιστα παίζουν πολύ πιο ελεύθερα και δεν είναι παράξενο. ΟΙ δε Ισπανοί, με τον Λουίς Ντε Λα Φουέντε στον πάγκο, πετάνε. Δεν είναι τυχαίο. Ο συγκεκριμένος, άγνωστος στους περισσότερους, έχει υπάρξει προπονητής όλων των τωρινών αστεριών στις ομάδες Νέων και Ελπίδων: στην ομοσπονδία δουλεύει από το 2013.

Παρόλο που οι πιο πολλές ομάδες μοιάζουν καλά (αν ντε και καλά ψάχνουμε για προβλήματα τέτοια έχει η Πολωνία που απέλυσε τον Σάντος), είναι δύσκολο να γίνει προγνωστικό. Η μάλλον είναι δύσκολο ακριβώς για αυτό το λόγο: όπως φάνηκε και στο Euro2020 το επίπεδο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου είναι συνολικό υψηλό και μια κακή βραδιά μπορεί να στοιχίσει στον οποιοδήποτε. Οι Ελβετοί πχ μπορεί να αποκλείσουν τους Γάλλους. Οι Τσέχοι τους Ολλανδούς. Οι Ούγγροι τους Γερμανούς. Ολοι πια μπορεί να έχουν ένα καλό βράδυ. Η δε παραξενιά της διοργάνωσης μεγαλώνει από το ότι ο Χάλαντ, ο καλύτερος φορ του καιρού μας (σε μια εποχή μάλιστα που φορ δεν υπάρχουν), αγωνίζεται στη Νορβηγία που δύσκολα θα φτάσει στα τελικά.          

https://static.srpcdigital.com/styles/1037xauto/public/2023-09/333972_0.jpeg

Αποτυχία

Βέβαια η αβεβαιότητα στο προγνωστικό οφείλεται κυρίως στην παρατεταμένη κακή κατάσταση της διοργανώτριας του Euro Γερμανίας. Οι Γερμανοί, που έμοιαζαν να είναι σε κρίση μετά την αποτυχία στο μουντιάλ του 2018 και στο UEFA Nations League που ακολούθησε, σοβαρεύτηκαν για να βρεθούν στο Κατάρ όπου, αν είναι ποτέ δυνατόν, τους απέκλεισαν οι Γιαπωνέζοι. Ξαναβρήκαν τους Ιαπωνες σε ένα φιλικό πριν μια εβδομάδα και αυτοί τους έριξαν τέσσερα γκολ και τους ανάγκασαν να αλλάξουν προπονητή και να αποχαιρετήσουν τον Χανς Φλικ. Για να μας μπερδέψουν την Τρίτη κέρδισαν τους Γάλους σε ένα φιλικό που όπως καταλάβαμε όλοι για αυτούς μόνο φιλικό δεν ήταν. Δύσκολα θα κρατήσουν τον Ρούντι Φέλερ προπονητή και δύσκολα θα βρουν σέντερ φορ: οι δυσκολίες τους μεγαλώνουν την ρευστότητα του προγνωστικού. Όπως φυσικά και οι παρεμβάσεις των Σαουδαράβων στο μεταγραφικό παζάρι. Σκεφτείτε του χρόνου τι θα γίνει, αν κατά την διάρκεια του Euro, οι Σαουδάραβες αρχίσουν τις προσφορές σε όποιους σε αυτό πρωταγωνιστούν. Να δούμε ποιος θα έχει μυαλό για μπάλα….