Αξίζει ένα ελάχιστο ρίσκο

Αξίζει ένα ελάχιστο ρίσκο


Αν το σήριαλ που κάνει θραύση στην Ευρώπη είναι αυτό με πρωταγωνιστή τον ΕμΜπαπέ, στην Ελλάδα η μεγάλη ιστορία του εφετινού μεταγραφικού παζαριού είναι αυτή με πρωταγωνιστή τον Λιβάι Γκαρσία. Αν πιστέψουμε σε όσα γράφονται – κι όχι μόνο στην Ελλάδα – η Λανς έχει προσφέρει στην ΑΕΚ από 20 έως 25 εκατ ευρώ για να αποκτήσει τον παίκτη: πρόκειται για ποσό προσφοράς ρεκόρ στην Ελλάδα. Είναι η δεύτερη προσφορά της γαλλικής ομάδας καθώς έχει υπάρξει και προηγούμενη. Η Λανς είναι η δεύτερη γαλλική ομάδα που ενδιαφέρεται: στην αρχή του καλοκαιριού είχε κάνει πρόταση και η Μονπελιέ, προσφέροντας όμως λιγότερα. Ξέρω ότι θα υπάρξει αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των Γάλλων τις επόμενες μέρες. Δεν ξέρω τι θα κάνει η ΑΕΚ. Θα σας πω ποιος είναι ο κίνδυνος. Και τι θα έπρεπε να γίνει.

 ap;o 20 ;evw 

Στο μεταξύ επισημαίνω πως ενώ ακούγονται πολλά για προσφορές και προτάσεις εκατομμυρίων, ο Λιβάι Γκαρσία επέστρεψε στην ενεργό δράση συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε: στο φιλικό με την Σαχτάρ σκόραρε τρεις φορές και στο πρώτο φιλικό της ΑΕΚ στο Βόλο δυο φορές πριν βγει το ημίχρονο. Το σημειώνω γιατί εγώ σε αυτές του τις εμφανίσεις βλέπω ένα παίκτη που δεν τον απασχολεί η μεταγραφή του. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Αυτό είναι καλό σημάδι για την στρατηγική της ΑΕΚ στο παζάρι της μεταγραφής του.

Η ευλογημένη στιγμή

Θυμάμαι τις μουρμούρες κάποιων φίλων της ΑΕΚ πέρυσι όταν ο Ματίας Αλμέιδα πήρε την απόφαση να χρησιμοποιήσει τον Λιβάι Γκαρσία ως φορ – αναφέρομαι μόνο στους φίλους της ΑΕΚ γιατί το τι λένε οι εχθροί της δεν πρέπει να την απασχολεί. Αλλοι πίστευαν ότι με την επιλογή του αυτή ο Αργεντινός στερεί από την ΑΕΚ ένα εξαιρετικό εξτρέμ, διότι ο Λιβάι ως τέτοιος είχε αποκτηθεί και είχε διακριθεί. Αλλοι ότι το νέο σχήμα που πρόβλεπε ότι ο Γκαρσία θα παίζει φορ και ο Αραούχο πίσω του δημιουργεί πρόβλημα στον Αραούχο, που είναι κυνηγός με εκτελεστικές δυνατότητες. Αλλοι δεν καταλάβαιναν το λόγο της μετατόπισης του παίκτη στο κέντρο της επίθεσης με δεδομένο ότι η ομάδα είχε παίκτες στη θέση του. Στην πραγματικότητα η στιγμή που ο Αλμέιδα σκέφτηκε να αλλάξει ρόλο στον Λιβάι Γκαρσία ήταν μια ευλογημένη στιγμή. Διότι ο παίκτης ξαναγεννήθηκε. 

Οι γρήγοροι κι εκρηκτικοί επιθετικοί που έχουν καλή σχέση με το γκολ δεν χρειάζεται να χαραμίζονται ως εξτρέμ, ειδικά σε μια εποχή που οι σέντερ φορ είναι δυσεύρετοι. Το πόσο τα φορ λείπουν το καταλαβαίνεις από το πόσο πληρώνονται για να παρατείνουν τις καριέρες τους παίκτες που έχουν γκολ στα πόδια τους. Παίκτες όπως ο Ζιρού κι ο Τζέκο υπέγραψαν νέα συμβόλαια στα 34 και στα 35. Ακόμα και στον καιρό που γίνεται στάκουτνγκ ακόμα και στα δεκαπεντάχρονα, τραβά κυρίως το βλέμμα όποιος σκοράρει και σκοράρει όποιος αγωνίζεται ως φορ.

 

Τα γκολ τραβάνε την προσοχή

Ο Λιβάι Γκαρσία δεν έγινε πέρυσι ξαφνικά καλός παίκτης: ήταν και πέρυσι και πρόπερσι, διότι έχει καλή τεχνική, έχει σωματικά προσόντα, είναι γρήγορος και έχει και καλά χτυπήματα στατικών φάσεων – έχει σκοράρει μέχρι κι από κόρνερ. Αλλά την προσοχή των ομάδων που για αυτόν ενδιαφέρονται τις τράβηξαν τα γκολ του: αυτά ψάχνουν όλες οι ομάδες της Ευρώπης και για αυτά πληρώνουν. Κι όπως αποδεικνύουν τα προηγούμενα στην Ελλάδα όσοι παίκτες σκοράρουν βρίσκουν συμβόλαια μεγάλα και φέρνουν και χρήματα. Ο Μπεργκ πήρε κάποτε ένα τεράστιο συμβόλαιο από Σαουδάραβες – το ίδιο κι Πρίγιοβιτς. Ο  Ιντέγιε έφερε στον Ολυμπιακό δέκα εκατομμύρια όταν κάποτε έφυγε. Ο Μήτρογλου το ίδιο κι ας είχε μόλις ένα χρόνο σοβαρής προσφοράς στους Ερυθρόλευκους. Η Γαλατά για να αποκτήσει τον Μπακαμπού, περσινό πρώτο σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, δούλεψε την περίπτωσή του μήνες. Η Λανς δίνει για τον Λιβάι Γκαρσία πολλά – και ίσως δώσει και περισσότερα. Ξέρετε γιατί; Γιατί τα 14 εκατ για ένα φορ που σου δημιουργεί την ελπίδα πως θα σου λύσει ένα επιθετικό πρόβλημα στο γαλλικό πρωτάθλημα δεν είναι πολλά. Η τιμή του Γκαρσία, από την στιγμή που τον ψάχνουν οι συγκεκριμένες ομάδες, μπορεί να ανεβεί κι άλλο, πρώτα από όλα γιατί υπάρχουν μπροστά τα ματς με την Ντινάμο Ζάγκρεπ στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ. Η ΑΕΚ, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να πάρει το ρίσκο να κρατήσει τον παίκτη ελπίζοντας σε δυο καλές του εμφανίσεις: αυτές μπορεί να μεγαλώσουν κι άλλο την αξία του. Η οποία θα εκτοξευθεί αν η ΑΕΚ μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ.

 

Το μάξιμουμ παίζοντας στην Ελλάδα

Ο Λιβάι φέρνει για την ώρα το μάξιμουμ των χρημάτων που μπορεί να φέρει ένας παίκτης που αγωνίζεται στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτά τα χρήματα θα ήταν πολλά, αν η ΑΕΚ δεν έχανε ένα 40% από το ποσό λόγω της συμφωνίας αγοράς του από την Μπεϊτάρ. Είναι όμως σπουδαίο στην ιστορία ότι αυτά τα χρήματα προσφέρθηκαν στην ΑΕΚ με βάση μόνο όσα ο παίκτης έχει κάνει στην Ελλάδα: αν δείξει την πρόοδό του και σε ευρωπαϊκά ματς η τιμή θα ανεβεί κι άλλο. Μια πρόκριση της ΑΕΚ στα ματς με τους Κροάτες θα ανεβάσει κι άλλο την τιμή του, όχι μόνο γιατί τα όποια γκολ του θα αποτελέσουν απόδειξη ότι είναι ικανός να σκοράρει και εκτός Ελλάδας, αλλά γιατί η ΑΕΚ θα είναι πιο κοντά στους ομίλους. Και επομένως θα μπορεί ευκολότερα να καθορίσει την τιμή του έχοντας μπροστά της την πιθανότητα να πάρει πολλά αν στους ομίλους μπει και την βεβαιότητα των χρημάτων που θα ρθουν στα ταμεία της από την συμμετοχή της στα play off της διοργάνωσης. Πιστεύω μάλιστα πως αν η ΑΕΚ αποκλειστεί, η τιμή του Γκαρσία δεν θα πέσει: όποιος τα χρήματα αυτά τα δίνει, είναι γιατί πιστεύει πως τα αξίζει. Οσο κι αν ακούγεται παράξενο για τα ελληνικά δεδομένα τα 25 εκατ ευρώ είναι η τιμή βάσης. Αυτή που καθορίζεται από την έλλειψη φορ στην Ευρώπη.   

Αύξηση αποδοχών και επιμήκυνση συμβολαίου

Η ΑΕΚ το έχει δουλέψει καλά το πράγμα μέχρι τώρα. Είχε εντοπίσει στον Μπακαμπού ένα καλό αντικαταστάτη, αλλά η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε γιατί ο παίκτης δεν δέχτηκε την πρόταση, που κατά τα άλλα την συζήτησε. Δεν θα είναι απλό η ΑΕΚ να τον αντικαταστήσει τον Γκαρσία, αν τον πουλήσει, αλλά αυτό θα το δούμε αν κι εφόσον πώληση υπάρξει. Για την ώρα υπάρχουν και κίνδυνοι. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενός τραυματισμού – κι ο πιο επιπόλαιος στη δεδομένη στιγμή μπορεί να είναι πρόβλημα. Υπάρχει και η πιθανότητα η Λανς (ή όποια άλλη ομάδα) να φτάσει σε συμφωνία μαζί του κάνοντας μια πρόταση τριπλασιασμού της ετήσιας αμοιβής του – κάτι ανάλογο ακούγεται ότι κάνει η Ναντ με τον Ντούγκλας Αουγκόστο και η Σπάρτακ Μόσχας με τον Ρέαπτσουκ, ενώ κάτι ανάλογο έκανε η Μίντιλαντ με τον Ινγκασον. Στον Γκαρσία θα πρεπε να προταθεί αύξηση αποδοχών και επιμήκυνση συμβολαίου: στην χειρότερη των περιπτώσεων σε αυτή την περίπτωση η ΑΕΚ θα έχει ένα ευτυχισμένο φορ. Που ένα μεγάλο συμβόλαιο το αξίζει.