Ζήτημα πίστης...

Ζήτημα πίστης...


Ο ΠΑΟΚ δίνει απόψε ένα ματς που μπορεί να αποδειχτεί το σημαντικότερο της σεζόν του κι ας είμαστε μόλις στην αρχή της. Αν φτάσει στα play off του Τσάμπιονς λιγκ μπορεί βάσιμα ν αρχίσει να ονειρεύεται παρουσία σε ομίλους. Η Κρασνοντάρ, που εκεί τον περιμένει, είναι λιγότερο δυνατή από την Μπενφίκα. Αυτό νομίζω στη Θεσσαλονίκη το χουν καταλάβει όλοι. Το θέμα είναι πόσο στην πρόκριση αυτή πιστεύουν.

Από τον ενθουσιασμό στην αγανάκτηση

Η Μπενφίκα είναι μεγάλη ομάδα αναμφίβολα, αλλά απόψε στην Τούμπα δεν θα παίξει ο Εουζέμπιο: θα αγωνιστεί μια ομάδα που θα προσπαθήσει φέτος να γιατρέψει τις πληγές που της άφησε η περσινή χρονιά την οποία η Μπενφίκα ολοκλήρωσε πνιγμένη στα προβλήματα.  Ας τα θυμηθούμε λίγο.

Στις 20 του περασμένου Ιούνη, όταν είχαμε την επανέναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στην Πορτογαλία, παρόλο που τα ματς έπρεπε να γίνουν χωρίς κόσμο στα γήπεδα, αρκετές εκατοντάδες οπαδοί της Μπενφίκα συγκεντρώθηκαν έξω από το στάδιο «Ντα Λουζ» για να αποθεώσουν τους παίκτες, πριν το παιγνίδι με την Τοντέλα. Η Μπενφίκα έπρεπε να διαλύσει την αδιάφορη αντίπαλό της, να ξεκινήσει με μια θεαματική νίκη τα καλοκαιρινά ματς και να γίνει πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος προσπερνώντας την Πόρτο που είχε χάσει από την Φομαλικάο με 2-1 μια μέρα πριν. Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο. Η Μπενφίκα κόλλησε στο 0-0 και ο  ενθουσιασμός του κόσμου όπως συχνά συμβαίνει μετατράπηκε σε αγανάκτηση.

  Η επιστροφή του γκαντέμη Χεσούς

Μετά το στραβοπάτημα, αρχικά υπήρξε επίθεση στους παίκτες της ομάδας ενώ αποχωρούσαν: κάποιοι αγανακτισμένοι πέταξαν πέτρες και έσπασαν τα παράθυρα του πούλμαν κατά την αναχώρηση της αποστολής: τραυματίστηκαν ελαφρά από τα θραύσματα ο Γερμανός Γιούλαν Βάιγκλ και ο Σέρβος Άντριγια Ζίβκοβιτς σήμερα παίκτης του ΠΑΟΚ. Οι αποδοκιμασίες δεν έφεραν το απαιτούμενο ξύπνημα. Ο κόουτς Μπρούνο Λάζε έχασε τον έλεγχο και η Μπενφίκα την ψυχραιμία της. Μετά από ένα δεύτερο στραβοπάτημα οι οπαδοί άρχισαν τις επισκέψεις στα σπίτια των παικτών – έγραψαν μάλιστα και συνθήματα στο σπίτι του Πίτσι που ήταν πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (αν και χαφ) και πρώτος σε ασίστ!

Όταν το πρωτάθλημα χάθηκε (και χάθηκε γρήγορα και εύκολα) αποφασίστηκε η πλήρης ανασύνταξη της ομάδας. Η διοίκηση της Μπενφίκα έβαλε 100 εκατ ευρώ στο τραπέζι για μεταγραφές. Αλλά όπως όλες οι εύπορες διοικήσεις κι αυτή των Λουζιτάνων θέλει να κάνει το κόμματι της και να δείξει ότι δεν άγεται και φέρεται από τους εξεγερμένους οπαδούς. Ετσι άνοιξε μεν το χρηματοκιβώτιο, πλην όμως έφερε πίσω τον Χεσούς Χεσούς, τον προπονητή που οι οργανωμένοι δεν ήθελαν κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων ότι είναι και γκαντέμης, μετά την απώλεια πολλών τίτλων με τρόπους απερίγραπτους στο προηγούμενο πέρασμά του!

Πολλούς και πολλά

Η συνέχεια έχει ακόμα πιο μεγάλη πλάκα. Ο Χεσούς έχοντας περάσει στη Βραζιλία τα τελευταία χρόνια της ζωής του ξόδεψε 60 εκατ (και βάλε…) για να φέρει τέσσερις Βραζιλιάνους (τον Γκονσάλβες, τον Εβερτον, τον Ζιλμπέρτο, τον Πεδρίνιο), πήρε από την Μποαβίστα ένα πέμπτο (τον τερματοφύλακα Λέιτα), κι έδωσε  άλλα 25 εκατομμύρια για να πάρει τον πρώτο σκόρερ της ισπανικής Β΄ Εθνικής, τον Νούνιες από την Αλμερία. Εφερε και τον Βερτόκεν από την Τότεναμ, δήλωσε πως θα δείξει και εμπιστοσύνη και σε μερικούς δανεικούς που επέστρεψαν (στον Αλφα Σεμέδο, που γύρισε από τη Νότιγχαμ, στον Περέιρα που επέστρεψε από τη Μπρίστολ, και στον Μπρούνο Βαρέλα που ήταν πέρυσι στον Αγιαξ) και σήμερα έχει επί της ουσίας δυο ομάδες. Η μία είναι η περσινή και η άλλη είναι αυτή των νεοφερμένων!  

Στα χαρτιά αυτό σημαίνει πως η Μπενφίκα είναι πανίσχυρη, αφού οι περσινοί καλοί της παίκτες (ο Πίτσι, ο Σεφέροβιτς, ο Γκριμάλδο, ο Ντίας κτλ) συνεχίζουν όλοι. Στην πραγματικότητα όμως είναι μια ομάδα που ψάχνει χημεία και ομοιογένεια, που δεν έχει επίσημα ματς στα πόδια της, που κουβαλά το στρες μια απόλυτα αποτυχημένης χρονιάς: κι όλα αυτά ο ΠΑΟΚ οφείλει να προσπαθήσει να τα εκμεταλλευτεί.

https://www.sportime.gr/wp-content/uploads/2020/09/zesus.jpg

Μια και μόνη αναμέτρηση

Θέλω να είμαι δίκαιος με την πραγματικότητα: σε διπλό ματς ο ΠΑΟΚ δεν είχε καμία τύχη. Την προηγούμενη φορά που την συνάντησε απέσπασε μιας ωραία ισοπαλία με 1-1 στο Ντα Λουζ και προηγήθηκε με 1-0 στην Τούμπα. Αλλά χωρίς ευρωπαϊκές εμπειρίες κατάρρευσε θεαματικά: η ανικανότητα του να αμυνθεί σε απλά χτυπήματα κόρνερ εκείνο το βράδυ έδειχνε όλο του το άγχος. Σε ένα όμως ματς, απέναντι σε μια ομάδα που στην Ελλάδα συχνά έχει δεινοπαθήσει (και που παρά τον πλούτο της είναι  ακόμα ασύνδετη), εγώ πιστεύω πως όλα γίνονται. Αρκεί ο ΠΑΟΚ να κάνει μια εμφάνιση σαν αυτή που είχε κάνει πέρυσι στην Τούμπα στο πρώτο ματς με τον Αγιαξ π.χ.

Ο Φερέιρα δήλωσε πως η Μπενφίκα είναι φαβορί. Πολύ καλά έκανε. Το έκανε για να μην αγχώσει την ομάδα του: η άνεση και ο ενθουσιασμός του Τζόλη και του Μιχαηλίδη και η διάθεση του Γιαννούλη και του Πέλκα να δείξουν πράγματα σε μια στιγμή που μπορεί να βρεθεί ομάδα να τους δώσει ένα νέο συμβόλαιο, είναι τα όπλα του ΠΑΟΚ. Η δε επιστροφή του Κρέσπο θα προσθέσει στην άμυνα σοβαρότητα: η άμυνα είναι απόψε το βασικό ζητούμενο – γκολ πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ θα βάλει. Φυσικά χρειάζεται και προσοχή στις λεπτομέρειες: θα μου φαινόταν αυτοκαταστροφικό π.χ να χρησιμοποιηθεί ο Μπίσεσβαρ σαν δεξί μπακ, όπως κόντρα στην ΑΕΛ. Ελπίζω ο ΠΑΟΚ να έχει κοιτάξει πιο πολύ από τα αστέρια της Μπενφίκα, τα δικά του προβλήματα. Είναι δύσκολο να τα λύσει, είναι απαραίτητο ένα βράδυ να τα μακιγιάρει.  Και το ίδιο ισχύει και για τον Αρη και τον ΟΦΗ που θα μπουν στο χορό την Πέμπτη. Δεν έχουν τόσο δυνατούς αντιπάλους, αλλά πρέπει να κάνουν πολύ καλύτερα πράγματα από όσα μας έδειξαν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Ολοι φέτος γνωρίζουν ότι χρήματα στο ταμείο μπορεί να βάλουν μόνο χάρη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Να δούμε πόσοι έχουν καταλάβει το περσινό μάθημα: οι προκρίσεις σε μονά ματς δεν είναι τόσο θέμα ποιότητας, όσο είναι ζήτημα πίστης.