Πως λέγεται το «Σαββίδης» στα γιαπωνέζικα;

Πως λέγεται το «Σαββίδης» στα γιαπωνέζικα;


Χθες κυκλοφορούσαν δεξιά κι αριστερά διάφορες αναλύσεις για το αγωνιστικό πρόβλημα του ΠΑΟΚ, τις δυσκολίες του στα ντέρμπι, τον Πάμπλο Γκαρσία κτλ. Όσο κι αν όλα αυτά μπορεί να έχουν ενδιαφέρον το πρόβλημα του ΠΑΟΚ φέτος είναι άλλο: πολλά από όσα του συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό δημιουργούν την υποψία πως επέστρεψε στον ΠΑΟΚ η έλλειψη σοβαρότητας, αυτό δηλαδή που τον ταλαιπωρούσε χρόνια πριν. Ενδεικτικό σημάδι αυτού του προβλήματος είναι όσα έγιναν με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη κι όσα γίνονται με τον Σίνζι Καγκάβα.

Προσπαθούσα χθες να καταλάβω τι είναι αυτό που έκανε ο Πασχαλάκης και προκάλεσε την οργή καμιά τριανταριά μαυροφορεμένων οπαδών του ΠΑΟΚ που ένας Θεός ξέρει με ποια ιδιότητα ήταν στις εξέδρες της Τούμπας κι ενώ υπάρχουν περιορισμοί μετακινήσεων και υγειονομικά πρωτόκολλα. Το μόνο που έμαθα είναι ότι ο Πασχαλάκης γύρισε και τους κοίταξε, ενώ τον έβριζαν. Προφανώς πρόκειται για δυσφημιστική πράξη που δεν μπορεί να περάσει ατιμώρητη από το λαό του ΠΑΟΚ – έστω από μια μικρή αντιπροσωπεία του. Όπως διάβασα, του έκαναν επίθεση και μετά το ματς κι ο παίκτης ζήτησε να φύγει. Οπότε μάλλον η επίθεση που του έγινε, έγινε για να φύγει.

Παράπονα και συμβόλαια

Από όσα καταλαβαίνω το πρόβλημα φυσικά δεν είναι το βλέμμα του Πασχαλάκη: είναι ότι έχουν από αυτόν παράπονα. Γιατί όμως; Κοιτάζοντας το πλούσιο βιογραφικό του τερματοφύλακα αυτό που βγάζει μάτια είναι ότι ο Πασχαλάκης ήταν βασικός και αμετακίνητος από την ενδεκάδα τη χρονιά που ο ΠΑΟΚ κέρδισε το νταμπλ (έπαιξε σε 49 ματς), σταμάτησε να είναι βασικός όταν έφυγε ο Λουτσέσκου (έπαιξε σε 26 ματς πέρυσι) και έχασε τη θέση του φέτος: οι εμφανίσεις του πλέον στη βασική ενδεκάδα είναι σποραδικές. Φταίει ο ίδιος; Ισως. Ποια είναι η κατηγορία; Ακούω ότι άραξε, κάνει κακή ζωή, «κάθισε» στο μεγάλο του συμβόλαιο: γενικότητες δηλαδή.

https://www.alphafreepress.gr/wp-content/uploads/2021/03/pasxalakis3-1.jpg

Δεν μπορεί να κατηγορείς ένα παίκτη γιατί έχει μεγάλο συμβόλαιο: δεν το υπέγραψε μόνος του. Ο ΠΑΟΚ του το ανανέωσε το Δεκέμβριο του 2017 κάνοντας του μια τεράστια αύξηση αποδοχών, κι ενώ αυτός αγωνίστηκε σε ένα μόλις ματς ως βασικός! Όχι μόνο. Ένα ολόκληρο χρόνο πριν το συμβόλαιό αυτό λήξει του το παρατείνανε μέχρι το 2022 με νέα αύξηση. Μπορεί να φοβήθηκαν ότι θα τον χάσουν: δικαίωμά τους. Αλλά τι να πει ο Πασχαλάκης; Μη μου δίνετε 700 χιλιάδες το χρόνο γιατί είναι πολλά; Και πότε ακριβώς κατάλαβαν ότι τον χρυσοπληρώνουν; Εγώ θυμάμαι σαν χθες να πιέζουν τον Αγγελο Αναστασιάδη να τον κάνει βασικό στην Εθνική!

«Βαλ’τον να παίξει…»

Ολο αυτό είναι ακόμα πιο αστείο σε συνδυασμό με την είδηση ότι ο Καγκάβα ψηφίστηκε, λέει, καλύτερος παίκτης του ΠΑΟΚ στο ματς με τη Λαμία από τον κόσμο της ομάδας. Αν κάποιον τον ψηφίζεις MVP του προηγούμενου ματς είναι σαν να φωνάζεις σε ένα άπειρο (και μάλλον στρεσαρισμένο προπονητή) όπως ο Πάμπλο Γκαρσία «στο ντέρμπι χρησιμοποίησέ τον βασικό». Ο Γκαρσία τον έβαλε (γιατί έχει καταλάβει ότι πρέπει να αφουγκράζεται τα γούστα του κόσμου) κι ο ΠΑΟΚ έπαιζε με ένα παίκτη λιγότερο για ένα ημίχρονο, όπως σχεδόν σε όλα τα ματς που έχει παίξει ο Καγκάβα. Γιατί ο Γιαπωνέζος μπορεί να έχει σπουδαίο βιογραφικό, μπορεί να κάνει κάποια στιγμή στο μέλλον τρομερά πράγματα και να μας εντυπωσιάσει τόσο ώστε να πούμε στον ΠΑΟΚ μπράβο που πήρε το ρίσκο και τον απέκτησε, αλλά για την ώρα είναι ένας ανέτοιμος παίκτης που περπατάει, κάνει νεύματα στους συμπαίκτες του που να κινηθούν, και προσπαθεί όταν πάρει τη μπάλα να κάνει κάποιο κόλπο και να πούμε όλοι «τι έκανε ο άνθρωπος», αν είναι δυνατόν στα γιαπωνέζικα.

Μακάρι από το επόμενο κιόλας ματς να χαλάσει κόσμο γιατί το πρωτάθλημά μας έχει ανάγκη από αστέρια. Αλλά για την ώρα με όσα βλέπουμε από το Γιαπωνέζο καταλαβαίνουμε γιατί δεν είχε ομάδα. Ολο αυτό γίνεται αληθινά αστείο σε συνδυασμό με το είδος της προβολής που του γίνεται. Ο παίκτης δυσκολεύεται να κάνει τα στοιχειώδη και στον ΠΑΟΚ προβάλουν την απόκτησή του περίπου ως λύση των οικονομικών προβλημάτων. Ο ΠΑΟΚ θα γίνει πάμπλουτος «γιατί τα ματς του θα τα βλέπουν όλοι οι γιαπωνέζοι», γιατί «το twitter του θα μεταφράζεται στα γιαπωνέζικα», γιατί «μόλις ανοίξει ο τουρισμός θα έρχονται χιλιάδες Γιαπωνέζοι να τον δουν» – όλο κάτι τέτοια απίθανα κυκλοφορούν! Και μάλιστα για ένα παίκτη που στο ματς με τον Αρη στα 45 λεπτά που αγωνίστηκε είναι ζήτημα να ακούμπησε τη μπάλα πέντε φορές!  

https://www.voria.gr/images/thumbs_medium//2021-01/78xHpG2tXsprYQmOXl0F.jpg

Δεν κερδίζεις τίποτα

Σε μια σοβαρή ομάδα θα έψαχναν όλοι να βρουν τι έγινε με τον Πασχαλάκη και θα φρόντιζαν, όχι να τον απαξιώσουν αλλά να τον πουλήσουν, και κάτι να πάρουν. Ο Ελληνας τερματοφύλακας είναι ακόμα κάτοχος των πιο πολλών ρεκόρ που έχει τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ: κράτησε το μηδέν για πάνω από 1000 λεπτά, όχι πριν από δέκα χρόνια, αλλά πριν από τρία! Τι κερδίζεις αν τον διαλύσεις κι αν τον χάσεις χωρίς να πάρεις τίποτα, ενώ του έχεις δώσει σε τρισίμισι χρόνια πάνω από δυόμισι εκατομμύρια ευρώ; Την ίδια στιγμή δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι διάβολο διαφήμιση είναι αυτή που κάνεις για την επιλογή του Καγκάβα, τονίζοντας ότι υπάρχει hashdag της ομάδας στα γιαπωνέζικα και ότι υπάρχουν κανάλια έτοιμα να πληρώσουν για να δείξουν τα παιγνίδια του. Υπάρχει δηλαδή άνθρωπος που πιστεύει πως ένας παίκτης πρέπει να αποκτηθεί και να παίζει, για να γίνονται εμπορικά deal, ανεξάρτητα από το ποια είναι η δυνατότητα της προσφοράς του; Τι διάβολο ποδοσφαιρικό κριτήριο είναι αυτό; Και σε ποια χώρα του κόσμου υπάρχει;

 Αγνοείται ο Ιβάν Σαββίδης

Καιρό τώρα βλέπω ότι στον ΠΑΟΚ αντί να ενδιαφέρονται για το τι ποδόσφαιρο παίζει η ομάδα, πως θα γίνει καλύτερη, τι φταίει και δεν μπορεί να κερδίσει ένα ντέρμπι κτλ ασχολούνται με το τι παραμύθι θα ανεβεί στην κορυφή του hit parade των παραμυθιών. Αφού έχουν υποβιβάσει καμιά δεκαριά φορές τον Ολυμπιακό, στη συνέχεια είχαν το PAOK ΤV που θα έφερνε εκατομμύρια, τον Γιαννούλη που θα τον πουλούσαν 10 εκατομμύρια ευρώ, τη Νέα Τούμπα, τα έργα για την οποία θα είχαν ήδη ξεκινήσει, το Τζόλη που τον θέλει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον Καγκάβα που φέρνει τα εκατομμύρια των Γιαπωνέζων κτλ. Καλή είναι η επικοινωνία: αλλά στο μεταξύ χάθηκε η μπάλα κυριολεκτικά. Και μαζί και ο Ιβάν Σαββίδης. Που αγνοείται.    

Χθες από τον ΠΑΟΚ έφυγε ο τεχνικός διευθυντής Ολαφ Ρέμπε: τον ζήτησε λέει η Νερεμβέργη και είπε αντίο. Ότι υπάρχει ένα έλλειμμα σοβαρότητας βγάζει μάτια. Δεν αναφέρομαι σε όσα κάνουν ή λένε οπαδοί – οι οπαδοί, οπαδοί είναι κι όταν θυμώνουν ξεσπάνε. Εγώ αναφέρομαι στην διοίκηση που απουσιάζει πλέον τελείως: σταμάτησαν μέχρι και οι αναρτήσεις του Γιώργου Σαββίδη στο Instagram. Kαι δεν υπερβάλω: ό,τι συμβαίνει μαρτυρά έλλειψη ηγεσίας. Χθες π.χ κι ενώ έχουν συμβεί όσα έχουν συμβεί με τον Πασχαλάκη και τον Ρέμπε, το βασικό μέλημα της διοίκησης του ΠΑΟΚ ήταν να διαγραφούν τα σχόλια που έκαναν στη σελίδα της ομάδας οι οπαδοί την ώρα του ματς με τον Αρη. Λες και το πρόβλημα είναι ότι δεν πήρε like και καρδούλες η ομάδα! Τουλάχιστον ας μας πουν πως λέγεται το Ιβάν Σαββίδης στα γιαπωνέζικα tweets…