Περνάνε και οι δύο αν....

Περνάνε και οι δύο αν....


Ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται σήμερα στο Κράσνονταρ. Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει αύριο την Ομόνοια. Και οι δυο μπορούν να περάσουν: οι δυο ελληνικές ομάδες κρατάνε την τύχη στα χέρια τους και λογικά αυτά τα πρώτα ματς θα είναι τα πιο σημαντικά. Είναι παιγνίδια στα οποία το βασικό δεν είναι ούτε η τακτική (οι ομάδες μας θα είναι διαβασμένες), ούτε η ποιότητα (η Κράσνονταρ και η Ομόνοια δεν τρομάζουν): το θέμα είναι να υπάρξει η σωστή προσέγγιση. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω αφού υπογραμμίσω ότι ποτέ τα παιγνίδια δυο ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς λιγκ δεν ήταν τόσο διαφορετικά όσο αυτά που θα δούμε αυτό το διήμερο. Είναι διαφορετικοί οι αντίπαλοι των δυο ομάδων, διαφορετική η κατάσταση τους, διαφορετικό το είδος της δυσκολίας. Διαφορετικό και το μομέντουμ – διαφορετικά όλα.

Διαφορές και ομοιότητες

Η Κρασνοντάρ έχει κάποιες διαφορές στη σύνθεσή της από πέρυσι που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, αλλά δεν είναι διαφορετική ομάδα: θα λεγα ότι έχει τις ίδιες αρετές και τα ίδια προβλήματα. Σε σχέση με πέρυσι έχασε τέσσερις βασικούς: ο τερματοφύλακας Στάνισλαβ Κρίτσουκ, οι δυο στόπερ (ο Σπάχιτς και ο Φιόλουσον), και ο βετεράνος μέσος κουμανταδόρος Μανουέλ Φερνάντεζ έφυγαν για άλλες πολιτείες. Δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για τους Ρώσσους αν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν μεταγραφές, αλλά στην εποχή του Covid 19 το να βρεις ξένους να πάνε στη Ρωσία είναι δύσκολο: ο κόουτς Μουράντ Μουσάγιεφ υποχρεώθηκε να κάνει βασικούς τρεις περσινούς αναπληρωματικούς, που παίζουν στην άμυνα και να αποκτήσει τον 35χρονο τερματοφύλακα Ευγένι Γκορόντοφ, γιατί ήταν ο μόνος διαθέσιμος. Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα η άμυνα της Κρασνοντάρ να είναι η πιο αδύναμη γραμμή της.

Στα τελευταία τέσσερα ματς στο ρωσικό πρωτάθλημα δέχεται γκολ και στο μόνο που δεν δέχτηκε είναι αυτό με την Ροτόρ του Βολγκραντ που το κέρδισε στα χαρτιά 0-3. Η Κρασνοντάρ δεν αγαπά τα κλειστά παιγνίδια, γουστάρει να τρέχει, δεν έχει ένα σταθερό σκόρερ (ο Μάρκους Μπέργκ μεγάλωσε…), αλλά έχει αρκετούς παίκτες που φτάνουν σε τελική προσπάθεια. Στην ουραγό Χίμκι το Σάββατο έβαλε επτά γκολ (αφού δέχτηκε δυο) με έξι διαφορετικούς σκόρερ. Αλλά αν αυτό συνέβη είναι και γιατί ήταν ξεκούραστη κι άνετη: είχε να παίξει ματς από τις 30 Αυγούστου.  

Η άμυνά της η δύναμή της  

Η Ομόνοια είναι το ακριβώς αντίθετο. Η άμυνά της είναι η δύναμή της κι όχι μόνο γιατί ποδοσφαιριστές όπως ο Ανταμ Λανγκ, ο Γιαν Λέκιακς και ο Μίκαελ Λουφτνερ παίζουν συνέχεια. Το σημαντικό στην περίπτωσή της είναι ότι όλη η ομάδα γουστάρει την άμυνα: οι δυο κόφτες, ο Βίτορ και ο Ζόρντι Γκόμεζ στο ζήτημα της προστασίας των στόπερ και του ελέγχου του ρυθμού του αγώνα παίρνουν άριστα. Η Ομόνοια στις μεταγραφές έψαξε και πήρε επιθετικούς (τον Παπουλή, τον Ντούρις, τον Ραμίρεζ κτλ) ώστε ο προπονητής Χένιγκ Μπεργκ να έχει τη δυνατότητα να βρίσκει κάθε φορά τον ήρωα της μιας βραδιάς. Η Ομόνοια ξέρει την τέχνη των αντεπιθέσεων, έχει βάθος στον πάγκο, αλλά κυρίως έχει μια τεράστια θέληση: είναι η πρώτη φορά που εξασφάλισε μια θέση στους ομίλους του Γιουρόπα λιγκ και η πρώτη που βρίσκεται τόσο κοντά στους ομίλους του Τσάμπιονς λιγκ. Και δεν νομίζω ότι αυτό θα την γεμίσει άγχος. Μάλλον ο ενθουσιασμός της θα είναι μεγάλος.

Πρώτο ματς εκτός έδρας  

Εντελώς διαφορετικός είναι κι ο κίνδυνος που διατρέχουν ο ΠΑΟΚ και ο Ολυμπιακός, στο κομμάτι που αφορά τους ίδιους και την αγωνιστική συμπεριφορά τους. Ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει να το παρακάνει με την άμυνα. Εκανε ένα στιβαρό αμυντικό ματς κόντρα στην Μπενφίκα γιατί έτσι έπρεπε να παίξει, αλλά θα είναι λάθος να αφήσει τόσο πολύ τη μπάλα στην Κρασνοντάρ. Ο ΠΑΟΚ πέρυσι στα play off του πρωταθλήματος είχε καλύτερη συμπεριφορά εκτός έδρας γιατί οι τρεις (που γίνονται πέντε) στην άμυνα επέτρεπαν στην ομάδα του Φερέιρα να νιώθει ασφάλεια, όμως προσοχή: στο Κρασνοντάρ δίνει το πρώτο του επίσημο ματς εκτός έδρας φέτος και για αυτό δεν πρέπει να πιεστεί πολύ. Οι Ρώσοι έχουν προβλήματα στα στόπερ, αλλά αν καταλάβουν ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει σκοπό να τους ενοχλήσει ψάχνοντας το γκολ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να βγουν όσο ψηλά απαιτεί η περίσταση: τους αρέσει το τρέξιμο, η πίεση, η γρήγορη μεταφορά της μπάλας.

Του Ολυμπιακού το πρόβλημα είναι διαφορετικό: θα βρει μια ομάδα που θα του αφήσει την μπάλα πολύ κι αλίμονο στους παίκτες του Μαρτίνς αν δεν καταλάβει πως αυτό είναι τακτική επιλογή και νομίζουν πως πρόκειται για δική τους κυριαρχία. Η Ομόνοια λογικά θα προσπαθήσει να τον κοιμίσει τον Ολυμπιακό – να τον κρατήσει μακριά αφήνοντας των να νιώθει πως παίζει μόνο αυτός. Για να χτυπήσει αν και εφόσον βρει την ευκαιρία τις αμυντικές του αδυναμίες στα άκρα.

Συμπεριφορά και προσέγγιση   

Θα το πω απλά: δεν είναι θέμα σχήματος το τι θα κάνουν οι ελληνικές ομάδες, αλλά θέμα συμπεριφοράς και προσέγγισης του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να παραιτηθεί από την πιθανότητα να δημιουργήσει κι ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να ξεχάσει ότι υπάρχει και το αμυντικό κομμάτι και δεν είναι όλα επίθεση και δημιουργία. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να επιστρέψει με ένα σκορ που να του δίνει ελπίδες πρόκρισης – κυρίως πρέπει να σκοράρει. Ο πρωταθλητής πρέπει να πάει στην Κύπρο έχοντας κάτι να υπερασπιστεί. Αλλιώς κινδυνεύει να τρακάρει δυο φορές πάνω στο κυπριακό τοίχος.

Η Κρασνοντάρ θα είχε λιγότερες πιθανότητες πρόκρισης, αν το δεύτερο ματς ήταν στη Ρωσία: δεν είναι ομάδα, που μοιάζει ικανή για ανατροπές. Η Ομόνοια θα έβαζε ακόμα πιο δύσκολα στον Ολυμπιακό, αν κρινόταν τα πάντα σε ένα ματς. Οι αντίπαλοι μοιάζουν στα μέτρα των ελληνικών ομάδων. Αρκεί αυτές να μην ξεχάσουν ότι στην Ευρώπη κανείς δεν σου χαρίζει τίποτα και να διεκδικήσουν τη νίκη και στα δυο ματς, με διαφορετικούς ενδεχομένως τρόπους (γιατί οι αντίπαλοι είναι διαφορετικοί) αλλά παίζοντας με σκοπό να φτάσουν σε αυτή.

Σε τέτοια παιγνίδια προφανώς το ζήτημα είναι τι έχει στο μυαλό της η κάθε ελληνική ομάδα. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να ξεχάσει όλα τα άσχημα προηγούμενα στα play off του Τσάμπιονς λιγκ και να παίξει σαν σε αυτά να βρίσκεται για πρώτη φορά. Ο Ολυμπιακός από την άλλη δεν πρέπει να παρασυρθεί από όσους επισημαίνουν ότι είναι φαβορί, ότι είναι ανώτερος από την Ομόνοια, ότι έχει την πρόκριση στην τσέπη κτλ. Ο ΠΑΟΚ κινδυνεύει από φόβους, που με την Μπεσίκτας και την Μπενφίκα μοιάζει να ξόρκισε. Ο Ολυμπιακός κινδυνεύει από έπαρση – ασθένεια παραδοσιακή. Αν προσθέσουμε και ότι περιμένει τους Κύπριους έχοντας δώσει μόνο ένα επίσημο ματς, νομίζω ότι κινδυνεύει λίγο παραπάνω από τον ΠΑΟΚ…